Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Auta sbírají data o lidech. Kam až to zajde?

Auta sbírají data o lidech. Kam až to zajde?

09.08.2017 15:23, aktualizováno: 9.8. 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Na přelomu července a srpna vyšlo v USA několik zajímavých článků, týkajících se soukromí. Předně New York Times zveřejnil článek o tom, že současná auta o nás sbírají spoustu údajů. Posuďte sami: moderní vozy nezaznamenávají pouze diagnostická data o fungování automobilu a jeho jednotlivých zařízení, případně o tom co se stalo těsně před nehodou. Vozy sbírají např. data o pohybu očí řidiče, o tom, kolik váží lidé sedící na předních sedadlech, nebo zda jsou obě ruce řidiče na volantu či nikoliv. Smartphony zabudované do vozů, i ty nezabudované, pak sbírají informace o tom, komu za jízdy voláte, zda přitom řídíte. Další sbíraná data se týkají rozhlasových stanic nebo hudby, kterou při jízdě posloucháte, nebo dokonce které dopravní předpisy jste právě porušili.

Většina těchto údajů je zpracovávaná výrobci aut. S kým je však sdílejí? A jsme si toho vědomi? Podle New York Times je o data automobilek veliký zájem ze strany nejen automobilek, ale státních úřadů, pojišťoven, technologických firem a prodejců zboží a poskytovatelů služeb – tedy všech :o)

Přitom dosud i věhlasné automobilky často ukrývají souhlas nás všech se sbíráním a sdílením informací ve svých Všeobecných obchodních podmínkách za obecné formulace. To by se mělo změnit nejpozději v květnu příštího roku, kdy nová evropská legislativa v oblasti ochrany osobních údajů s názvem GDPR vyžaduje, aby lidé dávali souhlas až po odpovídající podrobné informaci, aby tento souhlas nebyl součástí VOP a aby lidé měli možnost svůj souhlas pro některé typy zpracování odmítnout a přesto získat produkt nebo službu, o které mají zájem.

Data z našich aut jsou zpracovávána pro řadu legitimních účelů, s kterými by pravděpodobně lidé souhlasili. Např. pojišťovny v USA nabízejí slevy na pojistném, pokud jejich klient nainstaluje v autě aplikaci, sledující jak řídí. Data z aut jsou však v USA využívána např. pro nabídku zájezdů, hudby aj., aniž by lidé, kterým jsou tyto služby a zboží nabízeny, měli tušení, že původcem nabídek – jsou jejich auta.

V květnu jsem v tomto blogu psal o novém programu firmy Google zvaném Store Sales Measurement. Tento program umožňuje Google spárovat konkrétní nákupy lidí v kamenných – NE ONLINE obchodech s online reklamami. Tedy může nabídnout firmám, které si u něj objednají reklamu, že doloží, že člověk, který uviděl např. online reklamu na sekačku na trávu, si tuto sekačku jel koupit a kde. Program, který běží v USA, je založený na datech z kreditních karet asi 70% občanů USA, která Google získal. Google tato data anonymizuje svou zatím tajnou metodou a spojuje je se svými daty z online světa.

Na konci července kvůli tomuto novému programu podala na Google stížnost k FTC prestižní organizace pro ochranu soukromí v USA s názvem The Electronic Privacy Information Center. Tato organizace svou stížnost opírá o to, že: (i) Google nezveřejnil, od koho získal data z kreditních karet většiny americké populace, ani (ii) metodu šifrování, použitou pro tvrzenou anonymizaci dat z těchto karet,neví se tedy, nakolik je tato metoda bezpečná, a dále že (iii) lidé se prakticky nemohou tomuto programu vyhnout, není praktická možnost s ním nesouhlasit.

V rámci EU, zejména od data účinnosti GDPR, o kterém se zmiňuji výše, kdy by měla být národní legislativa v oblasti ochrany osobních údajů mnohem harmonizovanější než dnes, by tento program měl narazit. Myslím si totiž, že pokud by i Google opravdu anonymizoval data z kreditek a mohl k nim mít přístup, pokud Google spojí tato data s mnoha osobními údaji z online světa, která o nás všech má, z anonymizovaných dat se nutně stanou zpátky osobní údaje a bude k nim potřebné získat souhlas nás, lidí. Uvidíme…

(Zdroj: čtk, NYT)


Váš názor
  •  
    09.08.2017 16:56

    Zajimavé jak se lidé šediví hrůzou ze zmínky o amatérech z Stb smířují s giganticko monstrózně obludně megalomanským špiclováním dneška.
    Ignác
  •  
    09.08.2017 16:38

    S příchodem operačního systému Windows 10 také vypukla panika kolem informací, které jsou jeho prostřednictvím odesílány Microsoftu. S tím jsou spojeny dvě otázky. Za prvé co všechno o uživateli ze systému uniká a za druhé, jak s tím Microsoft nakládá. O odpovědích je možné pouze spekulovat. Každopádně to považuji za dobře zneužitelnou a tudíž nebezpečnou vlastnost tohoto systému.
    ..
  • lidé jsou trubky
    09.08.2017 16:25

    stačí používat peníze a neblít na sebe každý detail na netu a min. polovina problému vyřešena ne :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m