Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Pro prognózu ČNB dnes přišel další test

Rozbřesk: Pro prognózu ČNB dnes přišel další test

05.09.2017 9:13, aktualizováno: 5.9. 9:20
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Poté, co minulý týden statistický úřad dále vylepšil už tak velmi silná data růstu ekonomiky, dnes ČNB dostala další možnost otestovat svoji poslední prognózu. Přišly totiž na řadu mzdy, respektive jejich růst ve druhém čtvrtletí letošního roku. A očekávání centrální banky byla přitom nemalá.

Už v prvním čtvrtletí mzdy v české ekonomice nasadily vysoké tempo, tedy alespoň v nominálním vyjádření, když vzrostly v průměru o 5,3 %. O tento výsledek se zasloužil zejména rychlý ekonomický růst vytvářející rekordní počet volných pracovních míst a snižující nezaměstnanost na historicky nejnižší úroveň. Vzniklé napětí na pracovním trhu firmy začaly řešit rychlejším zvyšováním mezd s cílem udržet si zaměstnance před dravější konkurencí. Když k tomu připočteme navýšení minimální mzdy o 11 % spolu s úpravou zaručených mezd v podobném rozsahu a zvýšení platů ve veřejném sektoru, bylo na zrychlení mzdového růstu pro letošní rok zaděláno.

Pravidelné statistiky z trhu práce každý měsíc navíc potvrzují, že nesoulad nabídky a poptávky dále narůstá. ČR se může pochlubit nejnižší nezaměstnaností v historii (dokonce i v rámci EU) a současně i nejvyšší nabídkou volných pracovních míst a nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců se stává bariérou pro další expanzi zejména největšího tuzemského odvětví – průmyslu. Ještě rychlejší růst než v prvním čtvrtletí by proto u průměrných – a nakonec i mediánových – mezd neměl být žádným překvapením. 

Připomeňme jen, že inflace se zatím drží na odhadu ČNB, růst HDP jej dokonce výrazně předčil. Kdyby se prognóza vyplnila i u růstu mezd, mohly by se z budovy na Příkopech brzy ozývat slova o potřebě dalšího zvýšení úrokových sazeb. Dokonce dřívějšího, než s jakým počítá aktuální prognóza ČNB. Bylo by to nakonec logické vzhledem dosavadní rétorice i s ohledem na hladkou zkušenost, jakou ČNB udělala s červnovým navýšením repo sazby. Korunu, jak se zdá, nechává úrokový diferenciál díky masívní pozici spekulantů netečnou. Takže nyní zbývá už jen začít „sázet“, zda se ČNB rozhodne už v září nebo utažení měnové politiky nechá až na listopad.

TRHY 

CZK a dluhopisy

Koruna se i během včerejška pohybovala v těsném pásmu pod hranicí 26,10 EUR/CZK. Další růst úrokových sazeb, k němuž ČNB nejspíše přistoupí už během podzimu, ji nechává zatím netečnou. Vyjde-li centrální bance předpoklad o zrychlování mezd, může se repo sazba dostat na úroveň 0,50 % už na zářijovém nebo listopadovém zasedání. Bude jen záležet na taktice centrálních bankéřů, jestli dají přednost rychlé akci pod dojmem příznivých dat, nebo raději využijí příležitosti listopadové prognózy. První komentáře z ČNB vyznívají zatím pro září.

EURUSD + zahraniční FX

Euro včera dokázalo rozšířit zisky a k dolaru se posunulo do okolí 1,19 EUR/USD. Minulé úterý bylo vůči americké měně na dvouapůlletém maximu nad 1,20 a od začátku roku přidává více než 13 procent.

Dařilo se zlotému, který se dostal v páru s eurem až pod hodnotu 4,24. Roli mohou hrát naděje trhu před blížícím se zasedáním NBP (středa).

Dnešek je bez zajímavých dat, nicméně trh může probudit komunikace Fedu, zejména vystoupení L. Brainardové může být důležité před blížícím se zasedáním FOMC.

Ropa

Cena ropy je na začátku nového týdne víceméně stabilní a barel Brentu se tak stále prodává asi za 52 USD.

Tento týden by pro ropu normálně byly nejzajímavější statistiky z USA - týdenní data EIA. Jejich vypovídací hodnota však bude značně ovlivněna následky hurikánu Harvey, a to patrně i po řadu následujících týdnů.

Pozornost se tak spíše soustředí na měsíční zprávy z trhu s ropou, jež budou zveřejněny příští týden. Z tohoto pohledu jsou zajímavé např. poslední výroky íránského ministra pro ropu, který uvedl, že probíhají jednání o prodloužení dohody na omezení produkce ropy. Pozitivně se v tomto směru v poslední době vyjádřilo například i Rusko. Je tak patrná snaha OPECu a spol. o důkladnější ovlivňování tržních očekávání.

Akcie

V Americe byl svátek, trhy byly zavřené.

 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Dopady hurikánu Harvey na trh s ropou jako z učebnice
31.08.2017 9:12
Hurikán Harvey dále pustoší jih USA. Uvidíme, jaké bude mít nakonec ek...
Rozbřesk: Trh práce táhne českou ekonomiku k silným výkonům…a ČNB k vyšším sazbám
01.09.2017 9:12
Okurková sezóna jako by dolehla i na evropské statistiky. Ty včera kro...
Rozbřesk: Koruna hledá směr a vyčkává na ECB i na domácí čísla…
04.09.2017 9:11
Supersilný růst Česka posunul korunu do těsnější blízkosti 26,00 EUR/C...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data