Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Zaplaví muslimové Evropu?

Víkendář: Zaplaví muslimové Evropu?

09.12.2017 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

V posledních letech přišel do Evropy rekordní počet žadatelů o azyl ze Sýrie a dalších muslimských zemí. Tato vlna vyvolala debatu o imigrační politice a bezpečnosti na kontinentu a otázky ohledně vývoje počtu muslimů v Evropě. Analytici Pew Research Center namodelovali tři základní scénáře, ve kterých „nechtějí predikovat, co se stane v budoucnosti, ale ukázat, co by se za rozdílných předpokladů mohlo stát“.

Základem uvedených scénářů je současná velikost muslimské populace v Evropě. V polovině roku 2016 bylo podle odhadů v EU, Norsku a Švýcarsku 25,8 milionu muslimů. V roce 2010 to bylo 19,5 milionu. I kdyby už do Evropy nepřišel ani jeden muslim, jejich populace by nadále rostla a její podíl na populaci celkové by se zvýšil ze současných 4,9 % na 7,4 % v roce 2050. Příčina je v mladším věku muslimů (v průměru asi o 13 let) a vyšší míře porodnosti v jejich populaci.

Druhý scénář počítá s tím, že uprchlická vlna z posledních let utichne, ovšem bude dál pokračovat migrace „běžná“. V jejím rámci budou do Evropy přicházet muslimové z jiných důvodů, než aby zde získali azyl. Tento scénář implikuje, že v roce 2050 bude jejich podíl na evropské populaci dosahovat 11,2 %. Poslední scénář počítá s vysokou migrací, kdy do Evropy budou i nadále přicházet muslimové v množství odpovídajícímu posledním rokům. V tomto případě by v roce 2050 byl jejich podíl na celkové populaci ve srovnání se současným stavem asi trojnásobný, protože by dosáhl úrovně 14 %. Vývoj v popsaných třech scénářích shrnuje následující graf:

vik

Zdroj: Pew Research

Následující tabulka ukazuje situaci v jednotlivých evropských zemích: Stav roku 2010, roku 2016 a roku 2050 ve všech popsaných scénářích.

vik


Zdroj: Pew Research

V České republice nyní muslimové podle tabulky tvoří 0,2 % populace a ve scénáři s nulovou migrací by se jejich podíl nezvyšoval. Ve scénáři s pokračující vysokou migrací by se do roku 2050 zvedl na 1 %. Podobný by měl být vývoj na Slovensku, v Polsku by podíly měly být ještě znatelně nižší. V sousedním Rakousku už by ale podle modelu mohla muslimská populace dosáhnout až téměř 20% podílu a to samé platí o Německu. Vysokého podílu by pak mohla muslimská populace dosahovat i v zemích jako Švédsko, Francie, Velká Británie či Belgie.

Pew Research poukazuje i na to, že celková populace v Evropě bude bez imigrace pravděpodobně znatelně klesat a zmenší se ze současných 521 milionů na 482 milionů. Ve středním scénáři by zůstala zhruba stabilní a ve scénáři počítajícím s pokračující vlnou imigrace by se celková populace mírně zvyšovala.

Sýrie, Afghánistán, Irák

V posledních letech přicházeli do Evropy uprchlíci zejména ze Sýrie – od poloviny roku 2010 do poloviny roku minulého jich bylo zhruba 710 000. Druhou nejvýznamnější zemí je v tomto smyslu Afghánistán, odkud přišlo 180 000 lidí, a poté Irák (150 000 lidí). Téměř všichni z nich prchali před válečným konfliktem. Zdrojem migrantů, kteří před podobným konfliktem neprchají, je pak zejména Indie, ze které během uvedeného období přišlo 480 000 lidí. Z nich tvoří muslimové asi jen 15 %, zatímco u dříve uvedených zemí to je naprostá většina.

Pew Research tvrdí, že v Německu vnímá velký počet uprchlíků a migrantů jako bezpečnostní hrozbu asi 28 % lidí, což je jedno z nejnižších čísel v Evropě. Ve Švédsku je to asi 22 %. Na opačném konci spektra se nacházejí země jako Řecko, Itálie či Polsko, kde se o svou bezpečnost kvůli masové migraci obává 60 % populace či více. Takové postoje nesouvisejí ani tak s tím, kolik lidí již do dané země přišlo, jako s obecným postojem k muslimům.

Zdroj: Pew Research Center



 

Čtěte více:

Víkendář: Merkelová o německých automobilkách, úpadku demokracie a imigraci
17.09.2017 8:33
Německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro Der Spiegel uvedl...
Volby, které přinesou pragmatické řešení imigrační krize a posílení Visegrádské čtyřky
19.10.2017 16:11
Heinz-Christian Strache, který stojí v čele nacionalistů ze Svobodné s...
Nový premiér Babiš: Budu chtít včasné přijetí rozpočtu
06.12.2017 14:14
Nový premiér Andrej Babiš řekl, že se pokusí urychlit proces schvalová...
Evropská komise žaluje Česko kvůli uprchlickým kvótám
07.12.2017 14:07
Evropská unie žene Českou republiku, Maďarsko a Polsko k soudu kvůli m...

Váš názor
  • Radikální islám
    14.12.2017 9:51

    Ve studii, vypracované „Oddělením pro náboženství a politiku“ univerzity v Münsteru, kterou zveřejnil Gatestone Institute pod titulem Integrace a náboženství z hlediska tureckého islámu v Německu, se konstatuje, že asi polovina ze 3,5 mil. Turků, kteří žijí v Německu, tvrdí, že je třeba více respektovat islámské zákony šaría než německé zákonodárství. (…) 47% dotázaných souhlasí s tvrzením, »že zachovávání přikázání mého náboženství je pro mě důležitější než respektování zákonů země, ve které žiji.«, 32% je názoru, že »muslimové by měli bojovat, aby se vrátil společenský řád jako v čase Mohameda«, 36% tvrdí, »že jen islám je schopen řešit problémy naší doby «, 7% je přesvědčeno, »násilí je spravedlivým prostředkem pro šíření islámu« atd." A co na to Antifa a pan Bartoš?
    ZYX
    • Re: Radikální islám
      14.12.2017 10:39

      Děje se nám v ČR taková nepříjemnost. O víkendu se v Praze totiž uskuteční konference Evropské národní fronty. Mezi hosty jsou třeba Marine Le Pen z Národní fronty Francie. To je strana, co se až ve snaze získat moderní image na oko zbavila antisemitské rétoriky. Dalším “výtečníkem”, který tu bude je například Geert Wilders, nizozemský politik odsouzený za rasistické výroky. No a pak Tomio Okamura, toho asi nemá cenu představovat. Ten je náš:-( V demokratické společnosti máme svobodu slova a já jsem rád, že jmenovaní mohou svými výroky i činy ukázat, co jsou zač. Stejné právo mohu využít i já a říct, že právě tito politici pomáhají rozdmýchávat ve společnosti nenávist. Svoji politiku postavili na tom, že živí v lidech strach a na něm pak staví svůj úspěch. Jejich rétorika nepřináší žádná řešení. Je to politický marketing ve své nejhnusnější podobě. Vytváří poptávku. Poptávku šířením strachu a nenávisti. Odpovědí a jejich nabídkou je pak hledání viníka za existenční problémy těch nejmenších. To už tu v historii bylo a víme, jak to skončilo. Never more. Řada lidí, kteří je následně podporují, za to primárně nemůže. To je třeba si uvědomit. Mnoho z nás také neví, proč si myslíme, že nejlepší voda bude asi Evian, mýdlo Dove, protože má v sobě nějakou věc, která je prostě asi nějak dobrá a že každá kopírka bude asi Xerox. Jenže tenhle marketing věcí nestojí lidi životy. Ohýbá naše nakupovací zvyky, ale nepotírá základní prvky humanismu v nás. “Politika” tohoto typu pak končí konkrétními násilnými činy proti cizincům a těch bylo v posledních měsících i v České republice až příliš. Neměli bychom se tvářit, že je to normální situace. Nedávno jsem v souvislosti s rasistickým útokem v tramvaji či nenávistnou reakcí na fotku dětí v české škole reagoval výzvou. Ta stále platí. “Rasismus a jeho libovolné projevy by v naší společnosti neměly nacházet zastání a přesto se to děje. Nejsou potřeba přísnější zákony. Je třeba měnit společnost, ale na to jeden nemusí být politik. První krok je jednoduchej a může ho udělat každej. Nebuď rasista! Jdi příkladem. Lead by example!" Pošli to dál. Díky. Ivan
      Velkamedvědice
      •  
        14.12.2017 11:28

        Ano, je to Marine LE Pen, Geert Wilders, Tomio Okamura a další., kteří rozdělili společnost tak, že právě kvůli nim se na Staromáku postavili betonové zátarasy. Jsou to právě tito jmenovaní, kvůli kterým chodí po Staromáku policie po zuby ozbrojená samopaly. Naposledy byly samopaly v Praze k vidění v roce 1968 a víme proč. Před tím byly samopaly vidět v Praze za války. Také víme proč. No a nyní je vidíme znovu a opět víme proč. A ani v jednom případě nebyl důvodem český národ a jeho občané.
        ZYX
    • provokater
      14.12.2017 10:36

      Bartoš chtěl toliko v souladu s chartou OSN přijmat do EU pouze válečné upčchlíky?? Kolik Tě platí za to vyvolávání aextremistických nacionalistických nálad?? Na to lidé dobře slyší viď.
      Velkamedvědice
      •  
        14.12.2017 11:11

        Je třeba slepě nepapouškovat, co je požadováno pouze "proevropskou Evropou", ale podívat se také, jak migraci řeší jinde ve vyspělých zemích, např. v Austrálii, USA, Kanadě....Evropa není Svět. Je třeba nebát se vystoupit s vlastním řešením migrační politiky a ten prosazovat v národním zájmu. Protože Česko na prvním místě. Je třeba činit především to, co je prospěšné pro ČR. ČR válku v Iráku, Sýrii, Libyi, Afghánistánu aj. nezpůsobila a nenese žádnou odpovědnost za útrapy válečných uprchlíků. V tomto jsem zajedno s předsedou vlády Babišem, který jak doufám, bude daleko rázněji prosazovat národní zájmy v Bruselu, než Sobotka.
        ZYX
  •  
    11.12.2017 12:50

    Vynikající názory. Jen bych doplnil, že také na hromadné migraci se vydělává. Žijí z toho pašeráci migrantů, politické neziskovky apod. Doporučuji si přečíst názory v diskusi k článku s internetovým odkazem. Jinak přeji Antifě a Bartošovi klidné spaní.
    ZYX
  • Bez komentáře
    11.12.2017 12:28

    http://www.meras.cz/2017/04/giovanni-sartori.html
    hb
    • Re: Bez komentáře
      11.12.2017 14:13

      naopak .. komentovat! nebo aspon se zamyslet. a zacit studovat muslimy a vzit si z toho ponauceni .. pochopit jakto ze u lidi orentovanych na alaha je tak nizke uvedomeni narodni identity a prakticka neexistence vztahu k vlasti a potlaceni lasky k rodine resp pouhy strach z rodinny a vsech tech syntetickych zodpovednosti kvuli kterym bratr zabije sestru a jeste je na to hrdy. jakych psychyckych a indoktrinacnich zverstev se musi dopoustet rodice na detech aby alah nahradil v detskych hlavickach vse prirozene. Barnevern na ne :)
      eple
  •  
    10.12.2017 9:24

    to je zajimavy rozklad problemu ... pojdme se radsi bavit o reseni problemu, tj funkcni antimigracni opatreni a demigrace. Ja bych si vazne pral aby zkusenosti ktere tu migranti ziskali sli zpet do zemi puvodu a tam je uplatnili
    eple
    • začal bych tím,
      10.12.2017 16:42

      bych bojkoval kebab. Z každého jídla je povinně odváděn poplatek určený na šíření islámu a mešit. Tím může začít každý z nás. Dále tlačit velmi důsledně na zákaz zahalování na veřejnosti, důsledně dbát na používání jen úředního jazyka danné země, přísný zákaz slučování rodin- maximálně 1 manželka a jejich děti, důsledně zakázat upravovat jídelníček ve školách ve prospěch muslimů, a zakázat soc. dávky a přídavky na děti a nahradit je pouze slevami na daních. Jakmile by se spáchalo násilí na kostele - ihned zrušit 10 mešit v dané zemi a dokud muslimové kostel znovu neobnoví, pak zmrazení výstavby dalších mešit . Kriminální činy trestat vyhoštěním - Francie na Kergueleny , Angilie na Falklandy , Němci -- udělat smlouvu s Ruskem a gulag za polár. kruhem by Abduláhy naučil móresům. A viděli by jste , jak by se hrnuli zpátky .
      občan
      • Re: začal bych tím,
        11.12.2017 12:42

        Začal bych zákazem arabských číslic a algebry, pokračoval bych zákazem plnovousů a pokrývek hlavy pro ženy. V další fázi by od 3 let byla povinná konzumace vepřového, a od 15 povinná konzumace alkoholu. Muslimové pak utečou sami.
        ..
        •  
          11.12.2017 14:26

          Není třeba nic zakazovat. Když přijdu k sousedům a nebudu-li se chovat podle jejich zvyklostí, ukáží mi dveře. Takhle jednoduše to funguje.
          ZYX
          •  
            11.12.2017 14:46

            Dej si pozor abys nebyl vyhoštěn, cghlapečku. V Čechách je zvykem nadávat na všechny politiky a nyní i na migranty. Pochvalné komentáře na Okamuru se neslučují s českými zvyklostmi.
            ..
            •  
              11.12.2017 15:01

              Já nejsem host, tudíž nemohu být vyhoštěn.
              ZYX
              •  
                11.12.2017 15:25

                Začne to u hostů, ale následovat budou nepřizpůsobivý domácí. Pokrok se nedá zastavit a v Grónsku tají ledovce.
                ..
                •  
                  11.12.2017 15:30

                  Dej si studený obklad na hlavu ať pro tebe není to Grónsko takový šok.
                  ZYX
      • Re: začal bych tím,
        10.12.2017 19:21

        Bojkotovat kebab může jen primitiv. Žádné kebabové poplatky na islám neexistují. Lžeš.
        Velkamedvědice
      • Re: začal bych tím,
        10.12.2017 17:03

        Bojkotovat kebab? To nejde. Oni by nám v muslimským zemích mohli recipročně bojkotovat vepřové řízky, knedlo vepřo zelo apod. Co bychom si potom počali?
        ZYX
    •  
      10.12.2017 9:45

      https://www.youtube.com/watch?v=KrmZpLt2ocI&sns=fb
      eple
      •  
        10.12.2017 13:44

        Poučný dokument. To se antifě jistě líbit nebude. Jejich motto "uprchlíci vítejte, nacionalisti táhněte" mluví za vše. A co na to pan Bartoš?
        ZYX
      •  
        10.12.2017 10:37

        Alespoň u voleb se lidé měli možnost zařadit na tu či onu stranu. Proto přímé volby, proto referendum atd. Voliči nejsou hlupáci.
        ZYX
        •  
          10.12.2017 19:24

          Nacionalisti, fašísti a komunisti táhněte a neschovívejte se za islám. Bartoš mluví o válečnách uprchlících tady Tě Moniko chatra OSN evidentně smrdí, kam vítr , tam plášt. Imogranto jsou tady v setinách, ovečky se na to utáhnou.
          Velkamedvědice
          •  
            11.12.2017 6:42

            Nikdo nemluví o válečných uprchlících, ale o radikálních islamistech. Dokument na odkazu od diskutujícího eple z 10.12.2017 9:45 hovoří naprosto výmluvně. Když někdo vyjádří svůj strach z islamizace nebo islámských teroristických útoků, tak je označen jako xenofob, islamofob, extremista, atd. Když politici nařídí opevnit vánoční trhy betonovými zátarasy, tak je to co? To už není xenofobie nebo islamofobie? Opravdu si myslíš, že zátarasy staví "nacionalisté, fašisté a komunisté"? Ty betonové zátarasy se staví proto, neboť nikdo dopředu nerozezná radikálního islamistu od umírněného a také z důvodu nelegálních migrantů na našem území o kterých nikdo nic neví. Ty betonové zátarasy se staví ze STRACHU O BEZPEČNOST OBYVATEL.
            ZYX
  •  
    10.12.2017 8:53

    Těžko říct, jak se tato čísla blíží realitě, ale počítat s "maximalistickou" variantou, že migrace zůstane na současné úrovni, mi připadá poněkud nedostatečné - zvlášť když dosud je patrný dlouhodobý růstový trend. A pokud v budoucnu dojde k tomu, že Evropský pilíř sociálních práv se z doporučení stane nařízením a celá EU bude harmonizovat (absolutní) výši sociálních dávek, tak to s rozprostřením migrantů mezi jednotlivé země slušně zamává.
    MrBurnes
  •  
    09.12.2017 9:02

    EK navrhuje směrnici stanovující kritéria a mechanismy povinné pro každý členský stát EU v otázce přijímání a usazování migrantů na svých územích (tzv. Dublin IV). O co jde. 1. Je navržen tzv. „opravný relokační mechanismus“, který bude automaticky spuštěn okamžitě, když se „jedna ze zemí EU bude potýkat s nepřiměřeně vysokým počtem žádostí o azyl“. 2. Pokud jedna země přijme žádosti o azyl přesahující „150 % referenčního množství“, budou další migranti automaticky a povinně usídlováni v jiných státech EU. 3. Referenční množství bude stanoveno na základě klíče, v němž 50% váhu bude mít velikost populace země, 50% váhu celkový HDP země. 4. Členský stát má možnost se „dočasně relokačního mechanismu neúčastnit. V takovém případě musí za každého migranta zaplatit ve prospěch státu, který žadatele namísto něho přijal, 250 000 eur“. 5. Navrhuje se tříleté přechodné období, po které „budou přednostně vytěžovány ty členské státy, které se zatím na přijímání migrantů nepodílely“. 6. Směrnice stanoví povinnost přijmout na své území ostatní členy rodiny migranta, který byl v daném členském státě přijat. 7. Pro účel „vypořádání žádostí o azyl“ je zřízena nová Agentura EU pro azyl, která je odpovědná „jedenkrát ročně informovat Evropskou komisi“. A jak budou řešeni nelegální migranti? Těch se dostane do ČR zatím mnohem více, než těch legálních. Zatímco Donald Trump brání základní princip státní suverenity USA spočívající v právu rozhodnout svobodně o tom, kdo na jeho území bude vpuštěn a komu bude udělen azyl, nic takového v EU zjevně neplatí. Nemáme v aktivní politice žádného „českého“ Donalda Trumpa, ale máme zdravý rozum. Uvidíme, jak bude ještě tento měsíc náš nový premiér Babiš úpěšný při bruselské návštěvě s cílem odvrátit povinné kvóty. Moc nadějí do jeho jednání však nevkládám. Ale jak se zachováme v takovém případě?
    ZYX
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení