Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Jenže on má Putin tak trochu pravdu

Víkendář: Jenže on má Putin tak trochu pravdu

24.12.2017 7:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Chování Ruska, které pozorujeme v posledních letech, se dá v mnoha ohledech vysvětlit celkem jednoduše: Rusové se domnívají, že Západ porušil svůj slib nerozšiřovat NATO směrem k jeho hranicím. Podle komentáře Leonida Bershidskyho na Bloombergu ovšem není jasné, čeho se onen slib konkrétně týkal a NATO dokonce tvrdí, že celý příběh o porušeném slibu je jen mýtem. Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, který se k rozšiřování NATO staví kriticky, dokonce uvádí, že Západ dodržel všechny své smluvní závazky uzavřené poté, co došlo ke znovusjednocení Německa. 

Bershidsky v souvislosti s touto problematickou situací poukazuje na aktivitu George Washington University, která se snaží zjistit, co tedy skutečně bylo přislíbeno. Proběhla analýza mnoha dokumentů, které byly v posledních letech zpřístupněny veřejnosti. Stále je tu sice řada utajovaných informací, ale z dostupných zdrojů je nyní zřejmé, že vrcholní zástupci Spojených států, Německa a Velké Británie Gorbačova a jeho ministra zahraničních věcí Ševarnadzeho ujišťovali, že NATO nebude expandovat směrem k ruským hranicím. Dokumenty ukazují, že západní politici tím mysleli i východoevropské země.

Tyto závazky nikdy nedostaly písemnou podobu. Nicméně uvedené závěry do určité míry podporují světonázor, ke kterému na základě sovětských záznamů a dokumentů dospěl ruský prezident Vladimir Putin. O znovusjednocení Německa jednal za Němce ministr zahraničních věcí Hans-Dietrich Genscher. Ten dobře chápal, že předpokladem úspěchu při jednání je garance nerozšiřování NATO a jasně to řekl jak německé veřejnosti, tak spojencům. Spojené státy ale chtěly, aby sjednocené Německo zůstalo v NATO a nestalo se neutrální zemí. 

Ševarnadzemu tak američtí zástupci řekli, že pokud by Německo mělo být neutrální, nakonec by bezpochyby získalo jaderný arzenál. Jestliže ale Německo zůstane v NATO, ze kterého by se stala hlavně politická organizace, nebude mít potřebu získat jaderné zbraně. K tomu se budou muset přidat záruky nerozšiřování NATO na východ, které budou učiněny tak, aby byly spokojeny země, které na východě sousedí s Německem. 

V podobném duchu byl ujišťován Gorbačov a bylo dáváno jasně najevo, že Západ výměnou za pokračující německé členství v NATO ustupuje od dalšího rozšiřování aliance na východ. Gorbačov říkal, že rozšiřování NATO východním směrem je pro něj nepřijatelné a Američané s tím souhlasili. S tím, jak diskuse pokračovaly, začali Sověti prosazovat společné bezpečnostní struktury v Evropě. Západní země souhlasily, ovšem s tím, že NATO bude i nadále fungovat, bude otevřenější vůči Rusku a jeho bývalým spojencům. Ještě v březnu 1991, tedy šest měsíců po sjednocení Německa, ujišťoval britský premiér John Major sovětského ministra obrany Dimitrije Jazova, že NATO se na východ rozšiřovat nebude. Dokonce prohlásil, že „si nedokáže představit okolnosti, za jakých by se východoevropské země staly členy NATO“. Manfred Woerner zase Sovětům tvrdil, že 13 z 16 členských zemí NATO je proti expanzi. 

Německo za východní Evropu…

Nic z toho všeho se nedostalo do formálních dohod, protože Sovětský svaz byl na pokraji bankrotu a potřeboval pomoc, kterou mu Německo nabízelo výměnou za souhlas se sjednocením. Stejně tak Sověti nutně potřebovali půjčky západních zemí a nebyli v situaci, kdy by si mohli diktovat přísné podmínky. Blufem byly i jejich požadavky na společný bezpečnostní systém. Gorbačov ale nechce přiznávat, jak byl zoufalý, tak formálně tvrdí, že Západ své sliby splnil. U jednoho to platí: Ve sjednoceném Německu nebyly umístěny neněmecké vojenské jednotky. 

Američané jednali s Rusy tak, jak hovoří vítěz s poraženým, o plnění neformálních slibů se moc nestarali. Sovětský svaz stál se svou vládou na extrémně slabých nohou a podle USA nemělo smysl uzavírat pevné dohody. Když pak země Východu toužily po ochraně ze strany vítěze studené války, nemělo pro Američany smyslu jim ji neposkytnout. Tím se dostáváme k Putinovu světonázoru. Je evidentní, že on si příslušné dokumenty nastudoval. A nyní by podle všeho rád jednal se Západem tak, jak tenkrát Západ jednal se Sověty. Proto mlží, nabízí nesmyslná ujištění, popírá přítomnost ruských jednotek na Ukrajině, nabízí ústupky v Sýrii, které ale nehodlá dodržovat. Západ je tím vším iritován a neví, jak s Putinem vlastně jednat, protože ten neříká, co si opravdu myslí. On sám sebe ale vidí jako vítěze, který ze své pozice jedná s poraženými. 

Kdysi se krátce zdálo, že Putinovi jsou blízké západní myšlenky. Po tom, co si prostudoval historii pádu Sovětského svazu, který nyní považuje za tragédii, ale evidentně svůj postoj změnil. Došel k názoru, že Západ rozumí jen síle a hraje s ním stejnou hru, jakou podle něj hrál H. W. Bush s Gorbačovem. Jde o postoj nedůvěřivého cynika, který se schovává za příběh porušených slibů, i když ten podle nově odtajněných dokumentů je částečně pravdivý. Tento příběh je navíc pravděpodobně už v DNA ruského uvažování a bude trvat možná celá desetiletí, než se důvěra obou stran obnoví. 


 
 

Čtěte více:

Víkendář: Evropské automobilky zneužívají svou moc stejně, jako technologičtí giganti
03.12.2017 9:26
Komisařka EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová před časem ...
Víkendář: Bohuslav Sobotka o klíči k úspěchu ČR a celé EU
10.12.2017 8:03
Evropská unie stojí podle Bohuslava Sobotky na křižovatce. Někteří vol...
Víkendář: Zaplaví muslimové Evropu?
09.12.2017 7:57
V posledních letech přišel do Evropy rekordní počet žadatelů o azyl ze...
Víkendář: Nová filozofie USA - lepší diktátor než anarchie?
16.12.2017 8:22
Co by mělo být hlavním cílem zahraniční politiky největší mocnosti svě...
Víkendář: Pochybná ekonomika Hvězdných válek
17.12.2017 7:26
S příchodem dalšího dílu Hvězdných válek do kin se opět probírá, jaké ...

Váš názor
  • Proč se martíku, Moniko atd.atd. nevrátíš
    28.12.2017 11:23

    K těmto svým dřívějším nickům a používáš můj ZYX ? Co kdyby tady každý i jen na chvíli psal pod ZYX bez rámečku. To by byl guláš. Každý by si řekl co chce a měli bysme tu rvoji demokracii.
    ZYX
    • Re: Proč se martíku, Moniko atd.atd. nevrátíš
      28.12.2017 11:26

      Nicky jsou to nejmenší, co mě bere.
      ZYX
      • Nick je to nejmenší, souhlasím
        28.12.2017 15:02

        Ale proč asi ted', před hlasováním o jeho vydání, vyměn'uje Babiš tolik poslanců za ty o kterých ví že budou hlasovat proti. Proč je to vůbec dovoleno. On je tak zvyklý na svoje střety zájmů, nebo svoje voliče, že se ani nenamáhá to nějak zakrýt. Nebo si myslí že mu to jeho voliči sbaští s těmi jeho koblihami a polévkou pro chudé. To stojí méně než ty slíbené důchody. Asi ty důchodce považuje mentálně na úrovni dětí, které věří na pohádky o koblížkovi, nebo jak se vlk nažral a koza zůstala celá. No počkejme si co vykouzlí ted'. Ale veselé to nebude. Snad i zapláčem nad výsledkem.
        ZYX
      • Monika
        28.12.2017 14:47

        Je uplně fuk, co Te bere....nejseš na světě sám...Plná ústa morálky a kradeš nicky
        Velkamedvědice
        • Re: Monika
          28.12.2017 19:36

          Dotaz směřoval na mě. Kdo je Antifa?
          ZYX
  • Latest news.
    28.12.2017 9:56

    "...Konstantin Kozlovsky provided further details about what he said was a hacking operation led by the Russian intelligence agency known by its initials FSB. Among them, Kozlovsky said he worked with the FSB to develop computer viruses that were first tested on large, unsuspecting Russian companies, such as the oil giant Rosneft, later turning them loose on multinational corporations..."
    ZYX
  •  
    27.12.2017 20:19

    A nevypíšu a nevypíšu. že drtivá většina Bureše odmítla mě nezajímá....http://www.gamebro.cz/vysla-hra-pussywalk-ii-tentokrat-prezident-vravora-k-urne/
    Velkamedvědice
  • Poprvé mluví pravdu. Pomužme mu k tomu.
    27.12.2017 18:55

    "..Předčasné volby nikdy nevypíšu. Poslední vánoční poselství prezidenta Zemana ve funkčním období..."
    abc
    • Re: Poprvé mluví pravdu. Pomužme mu k tomu.
      28.12.2017 10:09

      No pravdu tentokrát opravdu říká. Za těch pár dní už sotva něco zvládne a potom si z Vysočiny může podepisovat co chce. Třeba i přihlášku na závod nafukovadel na místním rybníce.
      ZYX
      •  
        28.12.2017 10:24

        Naštěstí máme zavedenu přímou prezidentskou volbu lidem, nikoli volbu eurohujerských politiků ovlivněných lobbisty. Proto přímá demokracie, proto referendum. Vůle lidu opět promluví.
        ZYX
        • Demokracie podle plagiátora
          28.12.2017 11:08

          Taky považuješ za demokracii nechat malé děti, aby si hrály se sirkami v blízkosti benzinové pumpy, nebo nechat každého bez rozdílu nosit v kapse zbran' ? Nechat volit vol. je daleko nebezpečnější, jak je vidět z praxe.
          ZYX
          • Re: Demokracie podle plagiátora
            28.12.2017 11:24

            Za malé děti nese odpovědnost zákonný zástupce. Tam je to jasné. Se zbrojním průkazem nevidím v nošení zbraně žádný problém. Její přítomnost může v dnešní anarchii člověku zachránit třeba i život. Proč začali chodit policisté s dlouhými zbraněmi? Proč se začaly budovat betonové zátarasy tam, kde je větší množství lidí? Je to vše o prevenci. Policie nemůže být všude.
            ZYX
            • A kdo nese zodpovědnost za voli če co volí
              28.12.2017 14:36

              Kdyby voli či, co odevzdávají svoje hlasy museli udělat zkoušku a doložit minimální IQ tak bysme neměli v PS takové neumětely. Proč ted' Babiš tak rychle vyměn'uje takové množství, jemu nepohodlných poslanců, když podle našeho pana prezidenta, je naše ekonomie na tak vysoké úrovni a jedna z nejlepších v EU. Proč sestavuje menšinovou vládu, bez důvěry se kterou ostatní strany nechtějí spolupracovat. Asi tam potřebuje zase svoje lidi na hlasování pro nevydání a prosazení svých zájmů a chystá změnu zákonů za které by slušný člověk nezved ruku ? Proč nesmí občané vědět co je ve zprávě OLAF z Brusellu ted' před volbami ? Lidé myslete. Dokud nemá plný mandát a důvěru by nesměl dělat takové změny a co když půjde do tepláků. Budou se vyhození poslanci zase dosazovat zpět. Copak je on pan král a ruku v ruce s emanem se mstí ?
              ZYX
              • Re: A kdo nese zodpovědnost za voli če co volí
                28.12.2017 19:43

                A od koho dostala nikým nevolena Evropská komise důvěru? A přesto diktuje členům EU uprchlické kvóty a další zhovadilosti. A dělá to presto, že se jedná o suverénní země, nikoli o její podrztasky.
                ZYX
              • Re: A kdo nese zodpovědnost za voli če co volí
                28.12.2017 15:14

                ...vláda bez důvěry má stejné pravomoce jako ta s důvěrou...čili vláda bez důvěry sněmovny není ve svých opatřeních nijak omezena...
                keris
        • ZYX
          28.12.2017 10:41

          Ty si najdi svůj vlastní nick nebo si dej rámeček. Já jsem tady mnohem déle a nechci aby si ostatní mysleli že takové bláboly píšu já. Typický rudokožec co se vtírá a šíří bludy.
          ZYX
          • Re: ZYX
            28.12.2017 10:45

            tak se zamkni a máš to. :o)
            Lišák
            •  
              28.12.2017 10:47

              Mně nejde o nick, nýbrž o názor. Ten mám konzistentní bez ohledu na nick.
              ZYX
          • Re: ZYX
            28.12.2017 10:43

            Demokracie znamená také svobodnou volbu nicku.
            ZYX
            • zloděj Monika
              28.12.2017 10:56

              Demokracie po vochomůrkovsku...krást nicky...evidentně se za své nazory stydíš, jinak bys je neskrýval nespočtem nicku I kradených
              Velkamedvědice
            •  
              28.12.2017 10:51

              Demokracie není ani nedovoluje plagiátorství.
              ZYX
              •  
                28.12.2017 10:59

                Tak si stěžuj. Uvidíš, jak pochodíš.
                ZYX
  • Dvojagent ZYX hraje nadruhou.
    27.12.2017 17:59

    Ten je schopný všeho a neštítí se ničeho. To jsme již věděli. A ted' hraje debla a sám si nahrává, protože s ním už nikdo hrát nechce. Bohoušů nedělej to, jednou se ti to vymstí. Za chvíli vás tu bude celé hejno.
    abc
    • Re: Dvojagent ZYX hraje nadruhou.
      27.12.2017 18:12

      Pamatuj. Prezidenta je možno kritizovat za to či ono. Nikoli však dehonestovat. Dehonestace prezidenta je výsada pražské kavárny.
      ZYX
      • Kdo s čím zachází ....
        28.12.2017 10:28

        Ale to není dehonestování. Jen se mu vrací, to co sám vypouští, jako bumerang. A toho není málo. On je navíc tak ješitný, že už ztrácí soudnost a přehled který míval. Neměl by. Přichází o hodně svých skalních příznivců co mu to dříve žrali. Ani já mu už podporu nedám. Nezaslouží si to. Rozeštval celý národ svými lži a hulvátstvím.
        ZYX
        • Re: Kdo s čím zachází ....
          28.12.2017 10:39

          To je v pořádku. Od toho jsou přímé volby a referenda, aby se každý mohl osobně a svobodně vyjádřit. Jen více takové demokracie.
          ZYX
      •  
        27.12.2017 20:55

        ... a dehonestace pražské kavárnym je zjevně výsada pana prezidenta. Nesnáším už ani jednu ze stran.
        bitcoin 50000$
        •  
          27.12.2017 21:01

          Já to beru jako přechodný stav mezi starým a novým
          ZYX
      •  
        27.12.2017 19:24

        Omezení lidé papouškují své vůdce a dělí lidi na pražskou kavárnu a zbytek. Nechodím do pražskách kaváren a nemohu za to. že se Tvůj vůdce chová jako dobytek a vykřikuje do rádia ku.da. To máš teda vzor pro děti...
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.