Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Dolar prudce padá… proč mu nepomáhají silná domácí čísla?

Rozbřesk: Dolar prudce padá… proč mu nepomáhají silná domácí čísla?

15.01.2018 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Americký dolar se potápí. V pátek propadl na frontě s eurem za důležité technické hranice. Za poslední měsíc už ztratil přes 5 %, od léta 2017 přes 10 %. To vše nehledě na relativně slušná čísla, která zvyšují sázky na růst amerických sazeb a ženou vzhůru americké krátké výnosy. Silný maloobchod a vyšší jádrová inflace vyhnaly v pátek dvouletý americký výnos poprvé za posledních devět let zpátky nad 2 %. Dolaru to ale překvapivě neposkytuje prakticky žádnou útěchu.

Vtip je v tom, že velice dobrá čísla chodí také z dalších vyspělých ekonomik - především z eurozóny a z Japonska. Investoři tedy daleko více než vyššími americkými výnosy žijí možností obratu v měnové politice v eurozóně. Jsou tak velice citliví na byť jen kosmetické změny v komunikaci ECB - jak ostatně v uplynulém týdnu ukázala pozitivní reakce na zápis z posledního zasedání ECB. Trhy také předpokládají, že pro odhodlání ECB otočit kormidlem je důležité vidět v Evropě klidnou politickou scénu. Důležité pro ně proto budou blížící se italské volby a také schopnost Angely Merkelové postavit v Německu novou vládu. Euro proto reagovalo velice pozitivně na páteční zprávy o průlomu v jednáních o velké koalici.

Dolar přitom v posledních letech těžil právě z předpokladu, že ve zbytku vyspělého světa zůstane měnová politika “super-uvolněná” a dolar bude jedinou lokalitou nabízející rozumně rostoucí výnos. S ohrožením tohoto předpokladu začíná mít dolar problém. Samotný příslib vyšších výnosů vůbec nestačí, a tím pádem i na daňovou reformu Donalda Trumpa se nemusí dolar dívat pozitivně. Ta sice na jednu stranu slibuje rychlejší utahování měnové politiky, ale pokud to dolaru v “nové situaci” nepomáhá, mohou se dolaroví investoři nakonec ještě vylekat, že trh zaplaví více amerických dluhopisů, které budou hůře hledat kupce… To problémy dolaru ve finále může ještě přiživit.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna nehledě na výrazné výkyvy na eurodolaru zůstává klidná na frontě s eurem a dál se pohybuje v blízkosti 25,50 EUR/CZK. Nízká globální averze k riziku v kombinaci s blížícím se zasedáním ČNB by jí měly spíš hrát do karet. Prezidentské volby podle našeho názoru obchodování nijak výrazně neovlivní. Dnešní platební bilance ukáže, v jakém objemu zůstávali zahraniční hráči v Česku ke konci uplynulého roku.

Zahraniční forex
Ani vyšší americká jádrová inflace neubránila dolar v pátek před dalšími ztrátami oproti euru. Kurz eurodolaru prolomil klíčovou rezistenci na úrovni 1,209 a směřuje rychle na sever, zjevně hnaný dohodou o německé velké koalici mezi CDU/CSU a SPD. Ta dává naději na možné řešení řady strukturálních problémů v duchu návrhů francouzského prezidenta Macrona (vytvoření Evropského Měnového Fondu). Ty by potenciálně mohly ECB uvolnit ruce k přísnější měnové politice. Dohoda o německé vládě však ještě není úplně upečena, neboť se pro ní musí vyjádřit členové SPD a kladné stanovisko není zcela jisté. Na konci týdne se má sejít 600 delegátů v Bonnu, aby dohodu o německé velké koalici potvrdilo. To bude kromě vystoupení několika centrální bankéřů asi nejdůležitější událost týdne pro eurodolar.

Ropa
Cena ropy Brent startuje týden nedaleko 70 USD/barel. Zásadnější cenové reakce se nedočkala páteční data o aktivitě amerických producentů, kteří přidali 10 nových vrtných souprav. Jedná se přitom o největší nárůst od června, který je zřejmě opožděnou reakcí na růst cen ropy z konce roku minulého. Výhledově bude samozřejmě důležité, zda američtí producenti udrží růstovou dynamiku i nadále. Nicméně současné zvýšené ceny ropy tomuto vývoji nahrávají.

Tento týden bude na ropném trhu nabitý. Ve středu a čtvrtek, tj. o den později než standardně budou zveřejněna tradiční data o zásobách od API a EIA. Ve čtvrtek navíc bude publikovat svou měsíční zprávu o stavu ropného trhu OPEC, v pátek následován IEA. Poslední den týdne pak nabídne data o aktivitě amerických producentů také agentura Baker Hughes.

Akcie
Hlavní americké trhy v pátek zavřely v zisku a opět přepisují historické hodnoty. Index Dow Jones přidal 0,88 % a navázal na něj index S&P 500, který zavřel se ziskem 0,67 %. Technologický index Nasdaq skončil s růstem 0,68 %. Nejlépe ze sektorů se dařilo technologiím, cyklickému zboží a službám a energiím.

 
 

Čtěte více:

Marek Trúchly: Slabší dolar přifukuje zlato i ropu (video)
05.01.2018 18:16
Dolar je hlavním faktorem určujícím v poslední době dění na Wall Stree...
Čína chce kupovat méně amerických dluhopisů, dolar slábne
10.01.2018 17:09
Dění na dluhopisových trzích stále poutá velkou pozornost. Výnosy znač...
Eurodolar nad 1,21 - ECB a riziková americká inflace
12.01.2018 10:43
Kurz eura proti dolaru se po včerejším skoku vydal ještě výš a bez vět...
Euru pomohla výš politika, dolar dobrých dat nevyužil
12.01.2018 16:49
Závěr týdne přinesl poměrně slušná data z americké ekonomiky. U infla...
Technická analýza: Přelévání sil na eurodolaru a stabilní koruna
12.01.2018 16:53
Zajímavý týden má za sebou především americký dolar, který po prvotní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení