Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Francie a Německo přichází s nečekaným plánem na reformu eurozóny

Víkendář: Francie a Německo přichází s nečekaným plánem na reformu eurozóny

21.01.2018 11:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropské vlády rády hovoří o nutné reformě eurozóny, ke konkrétní dohodě se ale nemají. Francie a Německo se tuto situaci nyní snaží změnit alespoň tak, že spolu nechaly zasednout týmy ekonomů. Obě země tento týden zveřejnily plán na zvýšení odolnosti měnové unie vůči negativním šokům a na podporu dlouhodobé prosperity. Jak na stránkách Politico píše Pierre Briancon, na plánu pracovalo celkem 14 ekonomů a ti tvrdí, že na potřebné reformy již nezbývá mnoho času, protože nikdo neví, kdy může udeřit další krize.

Zmíněný plán v zásadě tvrdí, že eurozóna potřebuje finanční disciplínu a sdílení rizik. První část prosazují zejména Němci, Francouzi se zase zaměřují na druhou. Oba prvky pak musí být důvěryhodné a nesmí pokračovat praxe, kdy jsou na jednu stranu prosazovány striktní pravidla, ale na druhou stranu nejsou v případě jejich porušení často nijak vymáhána.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v uplynulých měsících snažil prosadit ambiciózní reformu eurozóny, která by zahrnovala vytvoření společného ministerstva financí a společného rozpočtu. Ve zmíněném plánu ovšem tyto body zmiňovány nejsou. Ekonomka Agnes Bénassy-Quéré jako jedna z autorek tohoto plánu tvrdí, že nejde o klíčové prvky monetární unie. Pozornost pak nebyla věnována ani předchozím německým návrhům, podle kterých měl být záchranný fond European Stability Mechanism (ESM) přetransformován na Evropský monetární fond.

Ekonomové se při tvorbě plánu snažili vyhnout termínům a konceptům, které vyvolávají politickou kontraverzi, a namísto toho navrhují šest základních reforem, které mohou být provedeny současně a bezodkladně. První z nich se zaměřuje na bankovní systém. Požaduje, aby byl snížen objem vládních obligací v rozvahách bank a objem špatných úvěrů. Měl by také být dokončen systém jednotného pojištění vkladů, který by fungoval jako prevence masového vybírání depozit při propuknutí krize.

Za druhé, mělo by dojít ke změně pravidel týkajících se rozpočtových deficitů. Philippe Martin tvrdí, že současný systém je tak složitý, že jej není ani možné vysvětlit studentům ekonomie. Stávající systém pokut za neplnění pravidel je navíc nedůvěryhodný, protože sankce nejsou nikdy vymáhány. Plán počítá s tím, že vládní výdaje by neměly růst rychleji než produkt a u zadlužených zemí by to mělo být ještě pomalejší. Vše by měla kontrolovat nezávislá instituce a v případě porušování pravidel by země vydávala juniorní obligace s vyššími výnosy, které by byly automaticky restrukturalizovány v případě, že by se zemi dostalo pomoci ze strany ESM.

Největší spory může vyvolávat třetí bod, který počítá s tím, že bude vytvořeno nové právní prostředí, které zajistí hladkou restrukturalizaci dluhů předlužených zemí. Tím by se mělo eliminovat plýtvání časem a improvizace, která nastala v případě Řecka. Další body pak obsahují návrh na vytvoření fondu, který by pomáhal v případě hluboké krize, a definici „bezpečného aktiva“, které by banky mohly kupovat místo vládních obligací některých zemí. V neposlední řadě je tu plán na reformu institucí eurozóny, která by zajistila fungující systém monitoringu ekonomického a rozpočtového vývoje a efektivní uplatnění případných sankcí.

Nový plán na změny v eurozóně přichází v době, kdy snahy o reformy značně utichly. Francouzská vláda o nich sice ráda hovoří, ale s konkrétními návrhy je to horší. V Německu se zase stále jedná o vytvoření nové vlády.

Zdroj: Politico

 

Čtěte více:

Víkendář: Čína a Rusko se natlačí tam, odkud odejdou USA
13.01.2018 12:28
Německý ministr zahraničních věcí Sigmar Gabriel v rozhovoru pro Der S...
Dividendy za 10 let: Americké o třetinu vyšší, evropské zkolabují?
17.01.2018 12:35
Matthew C. Klein z FTAlphaville poukazuje na zajímavou situaci, která ...
Dochází poptávce po autech v EU definitivně dech?
17.01.2018 10:30
Listopadové výsledky registrací (zjednodušeně prodejů) nových osobních...
Rozbřesk: ECB se nelíbí silné euro, těžko ho ale dokáže zastavit…
18.01.2018 9:12
Evropští centrální bankéři bijí na poplach. Prudké zisky eura se jim p...
Perly týdne: Elektrické Škodovky, cena za EU a bublina, jakou svět neviděl
19.01.2018 19:29
Trhy, ekonomika, politika - cena za EU, prudký start akcií a bublina,...

Váš názor
  •  
    22.01.2018 9:28

    Vše k smíchu . Dojde už konečně někomu , že modedel EU v současné podobě je po smrti ? Reformovat nereformovatelné , další plýtvání penězi , časem i trpělivostí národů EU . ˇVrátit do původní podoby evropských států a pokud je nutné nastolit novou formu spolupráce evropských zemí ( uznávám , že ano ) začít pracovat na novém modelu spolupráce , ne nadvlády "osvícených" velmocí nad neosvícenou lůzou , která musí držet ústa a být korektní .
    karel IV
  • Kontraverze Makroeokonomická bezbolestnost
    22.01.2018 9:13

    kriticky myslící člověk by měl přestat tento článek číst v momentě, kdy se dozví, že "ekonomové se snažili vyhnout bodům, které by vyvolaly politickou kontraverzi". Tak se navrhnou nějaké kroky na úrovni nadnárodních bankovních a fiskálních kontrol a nikoho to nebolí. Co takhle harmonizace sociálních sítí, uvolnění překážek podnikání, uvolnění trhu práce, důchodová reforma, jednotná azylová politika ...? Aha, to by politiky nezvolili a ekonomy nezaplatili. Ale pozor. S takovým konceptem nikoho neurazit se pokoušel uspět už Jaroslav Hašek. A jeho Strana máírného pokroku v mezích zákona získala na Vinohradech pouhýcg 11 hlasů. Že by tehdejší obyvatelé byli chytřejší než my?
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení