Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Německá verze arogance moci

Víkendář: Německá verze arogance moci

28.01.2018 8:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová úplně změnila svůj přístup k uprchlíkům, neobtěžovala se o tom ale něco říci veřejnosti. Podle Dirka Kurbjuweita z Der Spiegel je podobná „panovačnost“ ukázkou toho, jak se chovají lidé, kteří svou funkci zastávají už příliš dlouho.

„Již nejde o lidi, ale o čísla. Tedy o počet uprchlíků, kteří přijdou do Německa. V minulém roce bylo přijato 223 000 žádostí o azyl, což je mnohem méně než 746 000 žádostí obdržených v roce 2016. Toto nové číslo se Merkelové hodí, protože je velmi blízko hranici 220 000, o které se hovoří během stávajících jednání o vytvoření nové vládní koalice,“ píše novinář.

Pokles žádostí o azyl je podle Kurbjuweita odrazem změny vládní politiky, která ale nebyla nikdy jasně sdělena a vysvětlena veřejnosti. Jde o posun od otevřených hranic k odmítání uprchlíků. Merkelová v roce 2015 prohlásila, že pokud Německo není schopno uprchlíkům v nebezpečí ukázat vlídnou tvář, „není to její země.“ Tímto jejím humanitárním postojem byly inspirovány i jiné země, ale nyní už tvář Německa není ani zdaleka tak vlídná.

„Merkelová tak podle vyřčených slov zřejmě ztratila svou zem, ale nezdá se, že by jí to nějak vadilo,“ píše novinář. Poukazuje i na to, že kancléřka v roce 2016 vyjednala dohodu s Tureckem, která měla v podstatě uzavřít uprchlickou cestu vedoucí přes Turecko a moře do Řecka. Navíc stanovila horní limit 1 000 osob měsíčně vztahující se k příchodu rodinných příslušníků uprchlíků. O tomto limitu se ale podle Spiegelu nesmí oficiálně hovořit a nachází se příliš nízko: „Každému by mělo být jasné, že pokud se mají muži dobře integrovat do společnosti, jejich šance jsou nejvyšší v případě, že žijí se svými rodinami.“

Německo samozřejmě není schopno přijímat 750 000 žadatelů o azyl ročně bez toho, aby se pro něj nestali příliš velkou zátěží. Není ale v pořádku, když došlo k naprosto tichému a významnému obratu v politice proto, že se Merkelové již nehodila. „To je její styl a platí to již delší čas. Nicméně liberální demokracie spočívá v tom, že lidé spolu hovoří. Tentokrát to ale od Merkelové není jen ukázka její panovačnosti, ale také pohrdání lidmi. Uprchlíkům totiž nepomáhali pouze politici, ale i běžní lidé, kteří si vyhrnuli rukávy a pracovali tam, kde stát nebyl připraven,“ píše Der Spiegel.

S uprchlíky jsou v Německu „enormní problémy“, ale namístě není „realitou nepodložená hysterie“. Liberální společnost očekává, že se o všem bude otevřeně debatovat a pokud dojde ke změně politiky, půjde o transparentní proces. Už proto, že lidé pak mohou říci, že je vláda bere vážně. „Pokud jsme ale v situaci, kdy se nesmí používat výraz horní limit, spíše to připomíná mateřskou školku. Jestliže někdo odmítá diskusi, jde o známku monarchie, ne demokracie. Chovají se tak téměř nevyhnutelně lidé, kteří jsou ve své funkci příliš dlouho,“ uzavírá Der Spiegel.

Zdroj: Der Spiegel

 
 

Čtěte více:

Němci v povolební paralýze mlčí, hovořit by měly o to více ostatní země EU
28.11.2017 6:33
Když chtěl eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger zjistit, co se v...
Eurozóna má svou vlastní nemožnou trojku, Spojené státy by jí neměly fiskálně pomáhat
03.12.2017 15:42
Zdá se, že v eurozóně platí tři věci: Za prvé, ty země, které mají pro...
2017 jako rok nejistoty pro Německo?
20.12.2017 18:11
Parlamentní i prezidentské volby, masové nepokoje během summitu G20 v ...
Víkendář: Zoufalý pokus jménem Spojené státy evropské
07.01.2018 8:22
Lídr německých sociálních demokratů Martin Schulz se domnívá, že přiše...
Dočká se Německo koalice? Úskalím jednání prý byli běženci
12.01.2018 12:12
Konzervativci německé kancléřky Angely Merkelové a sociální demokraté ...

Váš názor
  • CDU a SPD
    30.01.2018 12:18

    "CDU a SPD se dohodly na slučování rodin migrantů. Přijít má nejvýš tisíc lidí měsíčně." Co na tuto kravinu říct. Když vezmu např. 1mil migrantů, každému započtu 4 rodinné příslušníky (což je kravina ale budiž), tak to máme 4mil rodinných příslušníků, děleno 1.000/měs, to máme, že budou chodit 333 let, než všichni dorazí :o)))
    Bentley
    • Re: CDU a SPD
      30.01.2018 12:28

      Hlavně ať nám je do ČR neposílá Merkelová na oběd.
      ZYX
    • Re: CDU a SPD
      30.01.2018 12:22

      Mně spíše zaujalo , že v rámci v "prospěchu" dětí defakto legalizují bigamii
      Velkamedvědice
      • Pomalá
        30.01.2018 12:23

        implementace islámu do EU.
        Bentley
    • Re: CDU a SPD
      30.01.2018 12:20

      to je dobře ne.. Vlk se nažere a koza zůstane celá.o))
      Velkamedvědice
      • A
        30.01.2018 12:21

        takto je to v EU se vším :o)))
        Bentley
        • Re: A
          30.01.2018 12:42

          Nalejme si čistého vína. Po Lisabonu a Brexitu je EU pouze Němcko a Francie. Co si zamanou v tomto pofidérním spolku, to si také prosadí. Zájmy ostatních jsou jim jen pro smích. Konec konců stejný obraz jako kdykoli v minulosti a to už od Karla Velikého - Franská říše, přes Otony, Napoleony, Bismarky,Hitlery až dosud, kromě krátké historie komunistické nadvlády sovětského Ruska,kdy vítr foukal z Kremlu. Což bylo vlastně to stejné co nyní jen v opačném gardu. Vzpomene si někdo kolikrát vpadl na naše území Němec, Francouz nebo Rus, vždy se stejným cílem. Loupit, vraždit, znásilňovat, zavádět své pořádky a ideologie a hlavně vybírat poplatky "za ochranu" před zlým světem. Kličkujeme v historii pořád jako ten zajíc, abychom s kolonizátory nějak vyčůrali. Jen nevím, i když jsme se zdokonalili v této disciplíně v pravé přeborníky, jestli je to to pravé ořechové. Jestli není čas, konečně narovnat páteř a vykázat všechny ty poručníky jestli ze západu nebo z východu a i riskovat, že dostaneme po čuni.
          hb
  • Velkamedvědice
    30.01.2018 12:03

    si tu před mnoha lety jako obvinění komoušů postěžoval, že chudák musel být v Socialistickém svazu mládeže a rodiče mu museli dávat peníze na ruské časopisy. Když se mu nehodí, že jsem mu to připomněla, zatlouká jako nějaký jeho Bureš :-)) A oslovuje mne jako Semelovou, přestože s tou nemám a nikdy jsem neměla nic společného. Jeho úsudky jsou prostě povětšinou špatné.
    Kalka.
    • Semelová
      30.01.2018 12:08

      o))) Ne, nevyprovokuješ ...Piš si co chceš
      Velkamedvědice
  • Velkapussyna se přiznává
    30.01.2018 9:38

    Prý věděl, že Zeman vyhraje, ale nevěděl, jaký bude výsledek voleb :-))) No podobně jsem mu musela dlouho vysvětlovat, než pochopil, že koupí-li si v supermarketu noviny, tak mu nepřipočítají na pokladně žádnou daň a bude platit stejně jako ve stánku neplátce dph to, co je na nich jako cena vytištěno :-)
    Kalka.
    • Re: Velkapussyna se přiznává
      30.01.2018 10:12

      Pokud mně paměť nešálí, tak v jednom ze svých předvolebních diskusních příspěvků medvěd opravdu uvedl, že zvítězí Zeman. Jinak přeji Kalce i VM hezký den.
      ZYX
    • Babič
      30.01.2018 9:51

      Opět si to překroutila, seš chronická lhářka a nemocná bytost, nestojíš za reakci..A že jsi hloupá a nechápeš, že u plátce platíš základ daně plus dph, je jen Tvoje vizitka..
      Velkamedvědice
      • Re: Babič
        30.01.2018 9:58

        :-)) Takže Pussyna nám tu chce tvrdit, že když platím za noviny a časopisy u plátce daně stejně jako u neplátce daně, znamená to, že u obou platím základ daně a dph. Jj, ten se vyzná...
        Kalka.
        •  
          30.01.2018 9:59

          Opět lžeš
          Velkamedvědice
          • VP
            30.01.2018 10:06

            To, že když nevíš kudy kam, tak nazveš oponenta lhářem, je tu dávno známo. Ovšem v čem ta má lež podle tebe spočívá, sdělit ovšem neumíš. Proč platím u plátce i neplátce dph stejnou cenu (tedy tu vytištěnou na první stránce) nevíš. Nejspíš máš za to, že tiskoviny mají v ZDPH výjimku :-))
            Kalka.
            • Re: VP
              30.01.2018 10:15

              Máí za to, že seš provokatér a místy slabá duchem. Nebudu Ti znovu vysvětlovat, že neplátce s DPH nepracuje. Je to vizitka Tvé inteligence. Dělej si to sama babičko. Mně nekonečné debaty s chronickým lhářem nebaví, Stejně úmyslně překroutíš mou odpověď vymyslíš si, co jsem nikdy nenapsal a pak s tím polrmizuješ. Tady pomůže jen psychiatr. Už seš dávno odkopaná, pochop pussynko.
              Velkamedvědice
              • vm
                30.01.2018 10:26

                :-))) Nevíš... Jsi roztomilý. Prostě tobě, když tě pokladní v supermarketu vidí, hned ti napočítá k ceně daň. Po této zkušnosti ale už noviny u plátce dph nekupuješ, viď ;-)
                Kalka.
                • Re: vm
                  30.01.2018 12:10

                  Aha
                  Velkamedvědice
                  • méďa
                    30.01.2018 12:18

                    Tak vidíš, jak ti to jde. Prostě jsi pomalý, ale jednou v dálné budoucnosti ti dojde i takový triviální fakt, že neplátce dph dph neplatí. GL!
                    Kalka.
  • Ruská média
    29.01.2018 17:47

    má důvěřivec Velkamedvědice prý na háku. Vůbec si ale neuvědomuje, jak podceňuje západní země. Rusové a Číňani podle něj vedou hybridní válku a Američani ani západní Evropa nejsou schopni s nimi držet krok. ;-))
    Kalka.
    • Re: Ruská média
      29.01.2018 20:36

      Co na to psychiatr? Třeba se to chorobné lhaní dá léčit
      Velkamedvědice
  • Hej co se
    29.01.2018 16:45

    to tady děje ??? člověk tu "chvilku" nejni a cenzor maže a maže, cenzore ty bramboro je teprve leden, ještě nejni unor :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Už víme
    29.01.2018 15:31

    kdo u sluníček živí ten nesmysl, že směřujeme na východ. Podle deníku Südwest Presse se země odklání od Západu. „Zeman vedl zemi pět let mentálně na Východ,“ konstatuje list, který také podotýká, že český prezident nyní vážně prosazuje referendum o setrvání v EU nebo takzvaném czexitu, tedy vystoupení Česka z unie.
    Bentley
    • A ruská média
      29.01.2018 15:34

      Reportér televize Rossija 24 Jevgenil Kaljonov se v pořadu o českých volbách, kterou natáčel v Praze, zmiňuje o setkání Zemana s Putinem. Dodává, že Zemanova náklonnost vůči Rusku má ryze pragmatický charakter. „Při poslední návštěvě Moskvy s sebou vzal Zeman sto padesát českých podnikatelů, kteří se ucházeli o obchodní kontrakty,“ podotýká reportér.
      Bentley
      • Re: A ruská média
        29.01.2018 15:48

        Česko se odklání od Západu, EU je rozdělená, píší v Německu. To je typická politika rozdělování.
        ZYX
        • ZYX
          29.01.2018 15:57

          No dyť to tak je. Němci hlasy nedávali. Nezbývá než respektovat směr, který jste nám všem možná i nevědomě určili jako většinovou potřebu a modlit se Za vás. Do docela paradoxní situace se ale dostal Babiš, Stropnického nevidět, nechci hodnotit z jakých příčin, ale ten vás v zahraniční politice nejspíš překvapí. Ovšem on má právo na rozdíl od prezidenta politický směr určovat. I když Česko dokresluje, že je stíhaný a v demisi.
          Velkamedvědice
          • VM
            29.01.2018 16:10

            Pro mě byly některé kroky Stropnického ve vládě Sobotky nepochopitelné. V jeho případě Babišově postupu rozumím. Avšak Babiš je vzhledem ke své minulosti kontroverzní osoba a je třeba být v jeho případě opatrný bez ohledu na Čapí hnízdo.
            ZYX
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.