Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němci v povolební paralýze mlčí, hovořit by měly o to více ostatní země EU

Němci v povolební paralýze mlčí, hovořit by měly o to více ostatní země EU

28.11.2017 6:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Když chtěl eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger zjistit, co se vlastně nyní děje v Berlíně, musel si tam sjednat několik schůzek s významnými politiky. Jeho motivace k tomuto kroku byla jednoduchá: Musí totiž vytvořit návrh rozpočtu EU pro následujících 10 let. Cestuje tak po celém kontinentu a hovoří se zástupci jednotlivých zemí o jejich vizi. Velmi významnou váhu v podobných jednáních nese právě hlas Německa, ale tentokrát je tomu jinak. Jak píše Peter Müller na stránkách Politico, z této země je kvůli složitým jednáním o nové vládě slyšet jen ticho. 

EU je dosavadním neúspěchem jednání o vytvoření koaliční vlády v Německu naprosto zaskočena. Před volbami ve Francii a Nizozemí panovaly obavy z růstu vlivu extrémní pravice a populistů. Tyto obavy se nakonec nepotvrdily a čekalo se, že volby v Německu žádný negativní šok nepřinesou. Všichni se totiž domnívali, že tamní situace je stabilní a Německo bude dál v centru evropského dění. Jenže do něj se nyní dere francouzský prezident Emmanuel Macron s jeho ambiciózními reformami. Prezident Evropské rady Donald Tusk dokonce vypracoval časový plán implementace těchto reforem. A Němci stále mlčí. 

Nizozemský ministr zahraničních věcí Halbe Zijlstra nedávno vtipkoval, že jeho země potřebovala pro sestavení vlády sedm měsíců, takže Němcům jich zbývá ještě pět. Michael Roth z německého ministerstva zahraničí ale tvrdí, že situace již budí značnou nervozitu. „Zvolení Emmanuela Macrona otevřelo dveře změnám v EU dokořán, nikdo jimi ale nekráčí,“ uvedl. EU přitom čeká zejména na německý postoj vůči změnám v eurozóně. Macron by totiž rád vytvořil společný rozpočet, který by pomáhal zemím v problémech, které se do nich ovšem nedostaly vlastní vinou. Není ovšem jasné, jak velkými zdroji by měl rozpočet disponovat či kdo by nad ním měl mít kontrolu. 

Panují obavy, že v případě nových německých voleb, které by se nekonaly dříve než na počátku roku 2018, by posílila FDP. Ta se ohledně Macronových návrhů vyjadřuje velmi skepticky. Poslední průzkumy ukazují, že její podpora se zvedla o 1,3 procentního bodu na 12 %. Času není nazbyt, protože Tusk by rád diskutoval o klíčových změnách v Unii již v polovině prosince na summitu EU. Jenže pokud bude Merkelová stále jen v čele dosavadní vlády, podobné diskuse nemají smysl. Eurokomisařka Margrethe Vestager tvrdí, že by se nemělo čekat, až se francouzsko-německý motor znovu nastartuje. Říká, že „ostatní členské země by možná měly využít současné situace v Německu k tomu, aby přemýšlely o reformách, které by v Unii rády viděly“. 

V Bruselu převažuje názor, že nejlepším scénářem by bylo opětovné spojení německých sociálních demokratů s Merkelovou. Ti to ihned po volbách vyloučili, ovšem kolaps koaličních jednání je vedl k prohlášení, že nyní jsou otevřeni předběžným rozhovorům. Macron by z nich měl určitě radost, protože sociální demokraté jsou podle něj jeho návrhům na změny v EU otevřenější než Merkelová

Zdroj: Politico

 

Čtěte více:

Jak vymýtit obchod s dětskou prací
25.11.2017 18:21
Když se v říjnu 1997 sešli v Oslu globální lídři, aby určili strategii...
Duy: Narazíme na nabídkovou stranu ekonomiky, ale vše může dopadnout nad očekávání dobře
29.11.2017 16:37
Americká ekonomika v posledním roce bezesporu přidala na rychlosti a n...
Norská ropná rána Saúdské Arábii
27.11.2017 6:51
Ze Saúdské Arábie poslední dobou nechodí právě nejlepší zprávy. Z Nors...
Víkendář: Čína už je za vrcholem
26.11.2017 9:45
Největší výzvou přicházející v současné době z Asie není jaderná Sever...
Časopis Time střídá majitele. Meredith získal vydavatelství za 1,8 miliardy USD
27.11.2017 8:10
Americká mediální společnost Meredith koupí firmu Time Inc., vydavatel...
Dluh obyvatel stoupl na 2,1 bilionu Kč, důvodem jsou úvěry na bydlení
27.11.2017 9:00
Celkový dluh obyvatel činil na konci třetího čtvrtletí letošního roku ...
Proč jsou evropské akcie levnější než americké? Příčinou je jeden vrtkavý faktor
29.11.2017 12:30
Valuace amerických akcií jsou od počátku roku 2016 znatelně nad valuac...

Váš názor
  •  
    28.11.2017 10:10

    Evropa delší dobu , Němci nyní chodí kolem "horké kaše". První logický krok učinili Britové a je jim třeba zatleskat . Problémy , které musí řešit dnes a zbytek EU nadšeně poukazuje na to , jak skvěle by na tom byli , kdyby pod diktátem Bruselu zůstali , na ostatní členy EU teprve čeká . Pak se možná budou smát Britové . Ti už budou pánem na svém pískovišti . Politicky korektní články , které volič musí číst , tak nějak přestávají zabírat . Volič není hlupák , byť si to o něm politici myslí . Volby v Německu , to je opravdu výsměch . Prezident zavelí , volby dopadly jak dopadly vy , politici jste přeci moudřejší tak se musíte dohodnout ??? V česku se divíme , jak je ten volič neuvědomělý a volí si nějaké ANO , SPD a KSČM , když tady máme ODS , KDU , TOP , Gazdíkovce a jim podobné , kteří se o občana voliče starali , jak jen to šlo . Důchodcům dokonce na 1 máslo /měsíc přidali - sobě pak 10tis. / měsíc . Zle se musí dělat voličům při pohledu na namyšleného Fi a lu , spravedlivou Němcovovou , Namyšleného FAR sk ého , pravdomluvného černozadečky , o padákovém kaďouskovi nemluvě . Jestli se Evropa rychle neprobere a po vzoru amíků si nezačne okamžitě hlídat to své pískoviště , bude s ní konec .
    EUskeptik
    • Placená reklama
      28.11.2017 11:27

      Škoda, že také do diskusí odborných webů vstupují placené příspěvky, propagující produkty byznysu v politice. Hrubě to znehodnocuje úroveň.
      Rudolf Strýc
      • Re: Placená reklama
        28.11.2017 12:24

        Pane Rudolfe , který odborný web máte na mysli ? Já si osobně myslím , že je naprosto chybné ten byznys od politiky oddělovat . Snad by už konečně i politici , kteří se možná považují za elitu národa , mohli pochopit , že na jejich výplatu vydělává právě ten byznys - resp. daně z byznysu do státní pokladny plynoucí .
        podnikatel
  • Naslouchat voličům se vyplácí
    28.11.2017 9:28

    Dle mého soudu je třeba méně řešit momentální politickou situaci jednotlivých zemí po volbách, ale je daleko prozíravější, zaměřit se a pokusit se zvrátit trend, který je velmi nebezpečný z delšího časového úseku, než je stávající volební období. Je dobré, zamyslet se nad tím, proč nové volby dopadají jinak, než ty předcházející. Proč tradiční strany a politici oslovují voliče čím dál méně. Proč se nedaří uspokojivě sestavit vlády. Zdali je to v Německu, ČR, Španělsku, Británii, Polsku, Maďarsku či jinde je lhostejné. Někde je chyba. Pokud ji budeme bagatelizovat a snažit se nabízet pouze kosmetická řešení namísto systémových a zásadních změn, volič nám to napříště "spočítá" tak, že již na dalších volbách nedostanou klasické strany se svými lídry příležitost téměř k ničemu. Jinak řečeno, pokud nepřijdou zásadní změny z centra, učiní tak zemětřesení napříště sami voliči. A to velmi rychle a efektivně. Varování nynějšími volbami bylo již vysláno.
    jiný pohled
    • Re: Naslouchat voličům se vyplácí
      28.11.2017 10:58

      Mám za to, že reformy pana Macrona či EU nejsou to, o co mají voliči tzv. protestních stran zájem. Tyto zamýšlené kroky, povedou k dalšímu "utahování šroubů", přičemž voliči požadují větší suverenitu jednotlivých zemí. Je pravděpodobné, že ony reformy budou působit kontraproduktivně.
      jiný pohled
  • Kein Stress machen
    28.11.2017 8:19

    Politico hledá témata pro titulky. Situace v Německu není tak konspirační, jak je o ní spekulováno. To, že jednání nevedou politici s dramatickými vlohy (kterými naopak oplývá Macron), neznamená, že svět neví, kam směřují. Navíc je Macronovým performance o cestě do modernější Evropy tleskáno hlasitěji, než zaslouží.
    Rudolf Strýc
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data