Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Globální výprodeje dluhopisů pokračují…

Rozbřesk: Globální výprodeje dluhopisů pokračují…

30.01.2018 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Výprodeje na globálních dluhopisových trzích pokračují a výnosy míří raketově vzhůru. Výnos desetiletého amerického dluhopisu se tak vyšplhal nad 2,7 % - nejvyšší úrovně za poslední čtyři roky. A to začíná trochu kazit náladu akciovým investorům. Akcie přitom zažily nejlepší start do nového roku od konce osmdesátých let. Optimismus se však začíná zdát řadě investorů přehnaný.

Slušná čísla z USA, ale především z eurozóny, nastartovala na trzích v posledních týdnech vlnu nového nadšení. Trhy věří, že vyspělé ekonomiky právě díky cyklickému zrychlení Evropy pojedou v tomto roce na plný plyn. Dobré výkony by ostatně měla dnes potvrdit i nejnovější čísla HDP za čtvrtý kvartál 2017 v eurozóně - počítáme s růstem o 0,6 mezikvartálně a zrychlením na 2,7 % meziročně.

S nadšením se ale na scénu dostává řada otázek, které v investorech vzbuzují nejistotu a obavy. Je tak silný růst udržitelný? S vysokou pravděpodobností minimálně v eurozóně dlouhodobě ne - přírůstky produktivity jsou v řadě zemí včetně Německa žalostně nízké (okolo 0,5 % ročně) a dnešní růst jede do značné míry na vlně rostoucí zaměstnanosti. Vylepšování situace na trhu práce však nepůjde jako perpetuum mobile do nekonečna. To však zdá se zatím nebude problém roku 2018.

Více investory může znepokojovat skutečnost, že vyšší růst rovná se přísnější měnová politika, a to jak v USA, tak v eurozóně. Po posledním zasedání ECB bylo jasně vidět, že prezident Mario Draghi nemá moc možností jak sázky na měnově-politický obrat tlumit. Vidina přísnější měnové politiky by ovšem neměla být ve finále nebezpečná pro vyspělé ekonomiky. Jak Fed, tak ECB nastaví tempo zpřísňování tak, aby to vlastní ekonomiky neohrozilo. Nepříjemné to bude především pro předlužené rozvíjející se ekonomiky, které si zvykly na super-levné euro a stále ještě “relativně levný” dolar. A na růžích ustláno nebudou mít ani rizikovější aktiva, která politika levných peněz delší dobu držela na výsluní. Averze k riziku (například měřená indexem VIX) začíná pomalu ale jistě mířit vzhůru.

TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna kvůli nárůstu globálních výnosů a averzi k riziku - měřeného například indexem VX (viz úvodník) - zastavila v pondělí své zisky a vyšplhala se zpátky do okolí 25,35 EUR/CZK.

Blížící se zasedání ČNB by však zatím mělo ponechat českou korunu na pozitivní vlně. I když věříme, že samotné zvýšení sazeb by již ve čtvrtek nemuselo být impulsem k novým ziskům CZK.

Zahraniční forex
Růst výnosů amerických dluhopisů podél celé výnosové křivky přispěl k tomu, že eurodolar odevzdal část svých zisků z uplynulého týdne.

Dnes čeká eurodolarový trh sada důležitých dat jako výsledek HDP za poslední kvartál minulého roku a německá inflace. V obou případech došlo k mírnému zrychlení, což mohlo společné měně pomoci.

V regionu nás dnes čeká výsledek polského HDP za celý uplynulý rok a také zasedání maďarské centrální banky. Zejména zasedání MNB může být zajímavé, neboť její politika cílování výnosové křivky na nižší úrovni jde přesně opačným směrem, než se vydaly úrokové sazby ve vyspělých zemích. Pokud MNB bude dále zesilovat svůj holubičí postoj, může to forint na čas odnést oslabením.

Ropa
Ceny ropy v tomto týdnu klesají, Brent se dostává již na úroveň 69 USD/barel, severoamerická WTI pak na 65 USD/barel. V minulém týdnu se ropa dočkala podpory ze strany oslabujícího dolaru, ten ovšem část svých ztrát postupně umazává. Ropní býci tudíž budou muset dále sázet spíše na pokračující rebalancování trhu, respektive pokles globálních zásob ropy a ropných produktů. Prvotní odhady nicméně naznačují, že stav amerických zásob surové ropy by mohl poprvé po 11 týdnech poklesnout. Konkrétní čísla nám dnes nabídne API a zítra v oficiální verzi EIA.

Akcie
Hlavní americké trhy včera zavřely ve ztrátě a ustupují z maximálních hodnot. Index Dow Jones odevzdal 0,7 % a nedařilo se ani technologickému indexu Nasdaq, který klesl o 0,5 %. Index S&P 500 skončil se ztrátou 0,7 %. Také všechny sektory zavřely se ztrátou.

 

Čtěte více:

Fed se snaží chránit Wall Street, ale ekonomice tím škodí
29.01.2018 16:48
Pokud Fed čelí otázce, proč postupně snižuje monetární stimulaci, když...
O2CR v úterý převezme výsledkovou štafetu. Pocítí ještě dopady roamingu?
29.01.2018 17:57
O2CR zveřejní své hospodářské výsledky za loňské čtvrté čtvrtletí i za...
Před zasedáním se začalo sázet na agresivnější Fed. Dolaru to svědčí
29.01.2018 16:56
Začátek týdne přinesl dílčí data o příjmech a výdajích amerických spot...
Wall Street dnes výrazně zčervenala
29.01.2018 22:01
Hlavní americké trhy dnes zavřely ve ztrátě a ustupují z maximálních h...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data