Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Evropa se připravuje na dávno skončenou válku a prohrává v té nové

Víkendář: Evropa se připravuje na dávno skončenou válku a prohrává v té nové

18.02.2018 8:02
Autor: Redakce, Patria.cz

NATO se připravuje na špatnou válku. Disponuje 10 000 tanky a 3 miliony vojáků, ale v bitvách zítřka mu tato síla podle Elisabeth Braw z Politico moc platná nebude. Nepřátelské země totiž mažou hranici mezi válkou a mírem a zaměřují se na schopnost provádět hybridní útoky. To znamená, že jdou za hranice běžné armády, což ovšem členské země NATO hrubě podceňují.

Evropské země jsou podle Politica naprosto nepřipraveny na hybridní války, které vznikají po celém světě. Minulý měsíc vrchní velitel britské armády Nick Carter varoval, že Velká Británie není schopna udržet krok s Ruskem a je tak vystavena kybernetickým útokům, které by mohly vybrat „vysokou daň na jejím civilním životě“. Tempo nejsou schopny udržet ani Spojené státy a podle některých expertů by mohly v kybernetických válkách prohrát jak s Ruskem, tak s Čínou.

Politico za dobrý příklad ohrožení považuje energetickou soustavu. Například Německo má asi 2 000 elektráren. V dnešní době je namísto konvenčního útoku mnohem pravděpodobnější, že na ně bude proveden útok kybernetický. Ten by vyřadil zemi z chodu dávno předtím, než by propukla skutečná válka. Potenciální hackerský útok na přenosovou soustavu by znamenal pád do tmy, problémy s dodávkami vody a řadu dalších potíží.

Julian Lindley-French z National Defense University tvrdí, že nepřátelské síly jsou schopné paralyzovat Spojené státy dříve, než by skutečně zaútočily. Stačí jim k tomu navíc relativně levné a nenáročné kybernetické metody, jejichž použití lze ale jen s obtížemi predikovat. Jednoduchým cílem mohou být podle Politica i podmořské kabely, které každý den přenesou finanční transakce v hodnotách pohybujících se kolem 10 bilionů dolarů. Kdyby došlo k jejich sabotáži, v mnoha zemích by nastal ekonomický chaos.

Celá situace je paradoxem: NATO a jeho spojenci se mohou chlubit ohromnou vojenskou silou, jejich nepřátelé se tak uchylují k rozdílným přístupům k boji a pak tvrdí, že kybernetické útoky vlastně nejsou skutečnou válkou. Je to podobné, jako kdyby vám někdo házel kameny do okna z nějakého skrytého místa za plotem. Moderní válka není o invazi na vaše území, ale o rozložení domácí společnosti a zastavení života v zemi.

Dánské ministerstvo obrany bylo například v letech 2015 a 2016 předmětem hackerského útoku ze strany „ruských státních subjektů“, které tak získaly přístup k e-mailům zaměstnanců ministerstva. V posledních měsících se zase ruské ponorky často pohybují v blízkosti komunikačních kabelů v severním Atlantiku. A podle Politica Rusko v letech 1992–2006 způsobilo 55 přerušení dodávek elektrické energie.

Otevřená společnost se podobným skrytým útokům bude vždy bránit jen s obtížemi, ale může zvýšit svou odolnost. Náklady nemusí být vysoké (alespoň ve srovnání s budováním tradiční armády). Ale bylo by třeba spolupráce vlády, ministerstev, soukromých společností i občanských organizací. Dobrým příkladem je v této oblasti dánský systém obrany. V jeho rámci vláda každoročně pořádá cvičení podle různých scénářů možných útoků. Poslední z nich pracovalo s možností teroristického útoku na klíčové vládní cíle.

Vlády by také měly informovat společnost o tom, že klíčové služby, jako jsou dodávky elektrické energie či vody, by byly útokem ohroženy, a zejména města by měla své obyvatele na takovou možnost připravit. Švédsko zase v lednu ohlásilo, že vytvoří novou instituci, která bude bránit erozi demokratických hodnot a pomáhat v psychologické ochraně obyvatel. V novodobých válkách připomínajících házení kamenů do okna se již nemůžeme spolehnout na jeden subjekt, který nás má chránit. Musí se zvýšit odolnost celé společnosti.

Zdroj: Politico

 
 

Čtěte více:

Sen evropské jednoty uvadá, nastupuje rozezlený nacionalismus podporující jen vlastní zájmy
27.10.2017 6:31
Známý americký novinář William Drozdiak ve své knize „Fractured Contin...
Víkendář: Sousedství s ruským medvědem na finský způsob
04.11.2017 7:37
Finové se po celá desetiletí snažili svůj vztah k Rusku zakládat na po...
KLDR odpálila mezikontinentální střelu, která dosáhne celé území Spojených států
29.11.2017 8:33
Severní Korea dnes ráno místního času (v úterý večer SEČ) odpálila dal...
Trumpova bezpečnostní strategie kritizuje Rusko a Čínu
19.12.2017 8:36
Rusko zasahuje do vnitřních záležitostí zemí celého světa a spolu s Čí...
Víkendář: Čína dotahuje kontrolu nad obyvatelstvem do těžko představitelného extrému
10.02.2018 12:51
Představte si společnost, kde vláda hodnotí občany podle jejich důvěry...

Váš názor
  •  
    25.02.2018 13:14

    Ekonomika NATO a Japonska je dnes 28 krát větší jak HDP Ruska !! A jaký je poměr obyvatel ?? EU má 510 milionů, USA s Kanadou - 390 a Japonsko 126 , tedy více jak 1000 milionů ,Rusko má jen 146. BLOK Západu má 7 krát více obyvatel jak samo Rusko. A jaký je poměr vojenských výdajů ?? NATO s Japonskem vydává přes 1000 miliard Dolarů ,Rusko jen 85 miliard, tedy 12 krát méně !! P.S. Západ má 28 krát větší ekonomiku, 7 krát více obyvatel a vydává na zbrojení 12 krát více jak Rusko. Pokud bychom tedy měli uvěřit oněm zoufalým nářkům o tom, jak nás všechny Rusko vojensky ohrožuje , nesměli bychom znát výše uvedená fakta. V jejich světle má ovšem pravdu Putin, když tvrdí, že RF ohrožuje stálé rozšiřování NATO na Východ a že je Rusko pod tlakem. Má-li totiž někdo 28 krát !!! větší ekonomiku jak soupeř a má přitom stále silně naděláno v gatích, pak lze celé to slavné NATO považovat jenom za bandu novodobých šašků. A nebo nám tu naše propaganda parádně lže! Jiná možnost není.
    ZYX
  • ZYXi
    19.02.2018 12:05

    už se konečně prober ze snů o referendové demokracii. Na víc než 800 000 lidí v ČR je vedeno exekutorské řízení, nejsou tedy ani schopni uhlídat svoje vlastní finance. A ty bys jim chtěl věnovat referendum, aby rozhodovali o celé republice?
    lime
    • Re: ZYXi
      19.02.2018 12:19

      Celostátní referendum k zásadní otázce už zde bylo. A nikdo se toho nebál. Tak proč se bát nyní, když voliči získali od té doby už za mnoho let další zkušenosti.
      ZYX
    •  
      19.02.2018 12:13

      Je to zrůdný systém, co zde funguje. Proto je třeba vyměnit všechny strany, které lichvu exekutorům umožnili a celý systém narovnat. Nicméně dluhy mají platit a to platí pro celý světě žijícím na dluh.
      ZYX
  • Washingtonská smlouva - zakládající dokument NATO
    19.02.2018 7:38

    Cituji z čl.1: "Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN." A proto se ptám. Jaké mírové prostředky použilo NATO v Libyi, Sýrii, Iráku, Afghánistánu aj.? A proto se ptám. Byly války v těchto zemích slučitelné s cíli OSN? A proto se ptám. Posvětila tyto války RB OSN? A proto se ptám. Porušilo NATO Washingtonskou smlouvu, kterou samo vypracovalo a zavázalo se ji plnit? A proto se ptám. Porušilo tuto smlouvu také Česko, jež je členem NATO? Já má na tyto otázky jednoznačné odpovědi. A co Vy?
    ZYX
    • Re: Washingtonská smlouva - zakládající dokument NATO
      19.02.2018 8:44

      Proč pliveš na svou vlast kolaborante. ČR vždy dodržovala své mezinárodní závazky.
      ..
      •  
        19.02.2018 8:51

        Já NATO nepovažuji za svoji vlast. NATO není ani země ani národ, který žije uvnitř této země. Prosím nepodsouvat a držet se faktů - Washingtonská smlouva a její reálná aplikace ve válečných oblastech.
        ZYX
  • Kdo kalí vodu
    18.02.2018 11:28

    Převzatý článek je v první řadě o pustém válečném štvaní o jehož cílech se můžu jen domýšlet. Propagandistická příprava obyvatel bloku EU na válku proto Rusku? Ospravedlnění zbrojení NATO ? Každopádně americký server Politico je dost profláklá žu_mpa na výrobu štvavých informací tohoto typu. Ne nadarmo z ní často cituje také ČR Plus.
  •  
    18.02.2018 9:11

    NATO je organizace plná rozporů. Proč? Na jedné straně jeho obrovské výdaje na zbrojení ve srovnání s Ruskem nebo Čínou. Na druhé straně několik rozehranych válek v jiných zemích bez mandátu Rady bezpečnosti OSN jejímž výsledkem je jejich rozvrat, který vyvolal masovou uprchlickou krizi směrem do Evropy. V této souvislostí působí až komicky přístup NATO k Severní Koreji, jejichž raketami ohrožuje Kim zatím pouze "blízké" okolí. Pripocitame-li k tomu možnosti hybridních válek, je třeba se zamyslet nad celou strategií tohoto molochu.
    ZYX
    • jaj henten?
      18.02.2018 21:52

      https://www.youtube.com/watch?v=9axTMC81SNE
      paranoid android
    •  
      18.02.2018 12:41

      Jen další neznalost. Členové NATO neplatá procentuálně véce za zbrojení jako Rusko, je to demagoggie
      Velkamedvědice
      •  
        18.02.2018 13:41

        Každý soudný člověk si může dohledat výdaje na zbrojení. Každému soudnemu člověku musí byt jasné, že Rusko nemá finančně na to, aby uzbrojilo USA a Evropu současně.
        ZYX
        •  
          18.02.2018 15:20

          Jo takhle..Blb srovnává výdaje jednoho státu ze součtem několika států, aby zakryl, že kromě USA má nejvyšší procentuální výdaj z HDP na zbrojení rusko. Blb srovnává sílu deseti můžů z jedním. A blb označuje jiné demokratické názory za svoloč a pak se diví, že sklízí reakci na své urážky.. Pro blba je polovina národa veš v kožichu. Pro Kompiho. Typické fašistické praktiky nadlidí. My jsme vyvolení, vy jste svoloč a vši.
          Velkamedvědice
          • VM
            19.02.2018 8:15

            Drž se faktů. USA dává na zbrojení více financí, než deset dalších států světa v pořadí a to včetně Ruska a Číny. Toto je relevantní fakt. Že procentuelně na obyvatele dává Rusko více než USA to je z hlediska vojenské síly a schponosti ohrozit někoho úplně irelevantní. ZXX má pravdu - článek slouží ke strašení s cílem vyvolat zvýšení výdajů na zbrojení, aby z toho mohli profitovat zbrojařské firmy. Btw. v situaci, že op. systémům dominuje Microsoft, v době USA SW gigantů Google, tvrdit, že ti neschopní "ožralí" Rusové mají v IT navrch? No uznej?
            hb
            • HB
              19.02.2018 11:04

              Ahoj. Já se faktu držím. Je snad logické, že deset lidi sní více než jeden, proto pakt vznikl. Je logické , že pokud by i dávali procentuálně stejně, je v absolutní hodnotě více z větší ekonomiky, no a co pro Boha?? Přesně to je účelem, pokud možno odstračit možného agresora spojením před vojenskám konfliktem. Pro ruské obyvatelstvo je podstané, kolik rusům ukrojí z ekonomiky zbrojení. Ano, v absolutní hodnotě souštu dvaceti zemí je to více než jedna nevelká ekonomika. Holt se s Ruskem nikdo nepaktuje , proč asi...A schválně jsem napsal mimo USA...Blázen píše , že jsme pro NATO onucí a že bycho se ubránili sami..To už tady bylo..Je příznačné, že y NATO chtejí vystoupit jen komunisté a extremisté z SPD a ještě většině říkají kolaboranti...To i ten Babiš a Yeman mí rozum
              Velkamedvědice
            • Re: hb
              19.02.2018 9:41

              Každý si jistě z článku pro sebe vezme to, co je mu podle jeho světonázorové orientace bližší. Pro někoho je to jen tendenční strašení s cílem zvýšit výdaje na zbrojení. Pro jiného, kdo si mimo jiné uvědomuje, že my jsme také NATO, je současná hybridní válka vedená Ruskem prostě realita /Krym, Donbas../.To, jestli jsou státem najatí a špičkově placení hackeři z Ruska nebo Číny na vysoké úrovni nijak nevypovídá o tom, na jak vysoké úrovni je ten který stát.https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2447302/rusko-podrobeno-alkoholem.html. Není to tak dávno, kdy svět zaplavily viry proti kterým prakticky nebyla obrana, původem zřejmě ze Severní Koreje, což je jistě stát na velmi vysoké úrovni. Za další velmi vyspělý stát v oblasti IT je považována Indie. Je třeba ovšem také vidět ty miliony žebráků nebo chudáky z kasty "nedotknutelných", kteří v Ganze vytrhávají zlaté zuby polospáleným mrtvolám. Takže úroveň státních hackerů a úroveň státu jako takového bych opravdu raději moc nespojoval..
              Hygge
              •  
                19.02.2018 10:11

                JJ. Není to snadné porovnávat. I zaostalý stát jako je S.Korea může mít vyspělé IT specialisty schopné vyvinout nebezpečné a bezpečnost ohrožující viry. To je také fakt. Avšak abychom viděli celý les a nejen jednotlivé stromy je třeba trochu poodstoupit. Faktem je, že IT technologickým lídrem a majitelem OS Windows je USA, faktem je, že USA dává na zbrojení a to včetně zbrojení v IT oblasti daleko více než, jak jsem napsal 10 dalších států v pořadí dohromady. Aféry haknutí, odposlouchávání (včetně svých spojenců Německo-Merkelová) atd . americké NSA jsou známy. Nedělám si iluze o snahách Ruska získat z IT prostoru všechno co lze, ale nemohu nevidět, že to stejné provádí USA a NATO a to v daleko větším rozsahu, majíce k tomu daleko více možností a prostředků. Neříká ti nic celosvětové sledování mailů, databáze FB o všech co jsou nebo byli na FB? Připomínám např. nedávné starty USA supertajné družice Zuma raketou Falcon (nezdařil se) nebo dvouletá mise raketoplánu X-37B atd. K čemu asi na orbitu byl?
                hb
                • hb
                  19.02.2018 10:48

                  JJ, USA tyto aktivity provádí, podobně jako i další členské země NATO. Ano, je obtížné se v tom orientovat, důležitý je vždy cíl těch kyber operací. A hlavně buď jsme součástí NATO a pak bereme USA jako spojence / i s různými problematickými aktivitami/, nebo pohlížíme na USA už spíš jako na nepřítele a tíhneme spíš na východ k Rusku. U placeného trolla ZYX je to celkem zřejmé, kam tíhne..
                  Hygge
                  • Re: hb
                    19.02.2018 11:11

                    Myslím, že rozdělování elitářských menšin na země "dobré" a ty "špatné" není v zájmů miliard obyčejných lidí na tomto světě, jenž patří všem. Z toho následně plynou válečné konflikty, které právě vždy "odnesou" ty miliardy nevinných lidiček po celém světě. A že právě elity západní i východní mají vlastní protichůdné zájmy je zřejmé. Ale ptá se někdo na něco té drtivé většiny ostatních obyvatel? Proto se jich začněme ptát a omezme takto rozhodování menšiny elit. Nejsou to nadlidé. A kde jinde máme začít, než každý ve své zemi. Proto všeobecná referenda všech občanů ČR, jež jsou současně také majiteli této země. Tato země nepatří několika stovkám či tisícům elit, které by rády měly patent na rozum a pravdu a rozhodovali za miliony ostatních.
                    ZYX
                    •  
                      19.02.2018 11:19

                      Co si myslíš Ty , je fuk. Podstatné je, co so myslí většina čechů
                      Velkamedvědice
                      •  
                        19.02.2018 11:23

                        Souhlas, proto ta referenda. Nejde o mě, ale o tu většinu podobně jako se většina projevila v přímých prezidentských volbách při kterých byl zvolen Zeman. Jsem rád, že bereš Zemana jako prezidenta desetimilionové ČR. Řadíš se mezi občany této země a tudíž je to také tvůj prezident?
                        ZYX
                  •  
                    19.02.2018 11:06

                    https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet). Do not feed the trolls!
                    Hygge
                •  
                  19.02.2018 10:25

                  Kdo si zde hraje na "světového četníka" je zřejmé podle počtu "četnických stanic" ve světě. Toto samozřejmě něco stojí a musí to někdo zaplatit. Pochopitelně, že to nechce platit pouze "policejní prezídium", ale je třeba aby se na financování podílely také "místní služebny". Nakonec Trump hovoří o 3% HDP zcela jasně.
                  ZYX
              •  
                19.02.2018 10:03

                Jakou máš vojenskou hodnost? Najdeš to na straně 3 vojenské knížky.
                ZYX
          •  
            18.02.2018 19:14

            Ale to je tvoje věta, že Rusko má bezvýznamnou ekonomiku velikosti ekonomiky Belgie, ne?
            Špaček
            •  
              18.02.2018 21:00

              Neni...Italie....
              Velkamedvědice
              •  
                18.02.2018 23:14

                Italie, to jsi psal nedávno, kdysi jsi napsal Belgie. No, třeba se pletu. Ale nevýznamnost a nevelikost ruské ekonomiky zůstává, ne?
                Špaček
                • WM, asi jsem si tě spletl s Horáčkem :-)
                  18.02.2018 23:35

                  „Rusko je takový obludně velký ropný emirát, který nám nemá co nabídnout a nijak nás nemůže obohatit. Ostatně Rusko je z hlediska hrubého národního produktu na úrovni Kalifornie a když odečteme zbrojní průmysl, tak jsme na úrovni Belgie,“ poukázal na slabiny Kremlu prezidentský kandidát.
                  Špaček
                  • Re: WM, asi jsem si tě spletl s Horáčkem :-)
                    19.02.2018 11:19

                    Asi uvažuje obdobně...
                    Velkamedvědice
          •  
            18.02.2018 18:25

            "NATO se připravuje špatnou válku. Disponuje 10000 tanky a 3 miliony vojáků......." Hned úvodní věta by měla i hnupovy, jakým VM je napovedet, o kom článek je" Kdo si myslí, že s Ruskem by válčilo třeba Německo nebo USA a ostatní členové aliance by čekali až jak to dopadne je opravdu osel na ntou.
            ZYX
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení