Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výbuch v Kralupech je nejtragištější za desítky let. Zpracování ropy v Unipetrolu běží

Výbuch v Kralupech je nejtragištější za desítky let. Zpracování ropy v Unipetrolu běží

22.03.2018 11:12, aktualizováno: 22.3. 17:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Při explozi v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku dnes dopoledne zemřelo šest lidí a další dva utrpěli středně těžká zranění. Oběťmi jsou pracovníci dodavatelských firem. Výbuch zasáhl jednu ze skladovacích nádrží pohonných hmot, příčina ani škoda zatím nejsou známy. Unipetrol po skončení dnešního obchodování na pražské burze oznámil, že s ohledem na aktuálně probíhající zarážku v rafinérii v Kralupech nemá tragická událost vliv na zpracování ropy a přesný odhad případného negativního dopadu na finanční výsledky skupiny je předměrem hodnocení a dalších analýz.

"Při výbuchu bohužel došlo k úmrtí pracovníků dodavatelských firem, chceme proto vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým," uvedl generální ředitel skupiny Unipetrol Krzysztof Zdziarski. Mimořádná událost podle firmy nemá souvislost s plánovanou odstávkou rafinerie. Způsobila ale dočasné zastavení distribuce pohonných hmot přes silniční terminál v Kralupech nad Vltavou.

Výbuch byl hlášen po 10:00. Na místo bylo vysláno pět jednotek záchranářů a vrtulníky z Prahy a Liberce. Zdravotníci zraněné přepravili do pražských nemocnic, uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Jeden člověk měl popáleniny druhého stupně zhruba na deseti procentech povrchu těla a druhý devastující poranění obličeje. Po poskytnutí nezbytné péče byli přepraveni do vinohradské a motolské nemocnice. Vinohradská nemocnice v Praze aktivovala takzvaný traumaplán, který počítal s příjmem většího počtu pacientů.

"Chtěl bych vyjádřit svoje upřímné politování a hlubokou soustrast pozůstalým. Je to nesmírná tragédie, největší za poslední desítky let," uvedl ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO). Ubezpečil, že Česku nehrozí výpadek v zásobování trhu palivy.

Za velké neštěstí, které ho mrzí, označil z Bruselu událost premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). "Ta chemie občas je taková, ale tam asi selhal lidský faktor," míní. Na dotaz, zda by kvůli tragédii v Kralupech neměl přerušit návštěvu Bruselu, uvedl, že je mu to strašně líto, ale myslí si, že je důležité, aby na summitu zůstal. "O to víc, že mám zastupovat i Slovensko," řekl. "Pan ministr vnitra si to vzal na starost, všechny bezpečnostní složky, záchranný systém zafungovaly," dodal premiér.

"Budu aktivovat a požadovat precizní kontrolní činnost, abychom mohli v rámci prevence takovým mimořádným událostem předcházet," řekl České televizi ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO), který dnes dorazil na místo neštěstí. Hasiči podle něj zásah perfektně zvládli. Na místě chtěl zjistit, zda nehrozí nebezpečí Kralupským. Pokud jde o vyšetřování, počty policistů se budou postupně snižovat, dodal.

Rafinerii v Kralupech nad Vltavou má čekat od od 27. března do 9. května nejrozsáhlejší odstávka v její historii. Skupina Unipetrol chce provést pravidelnou údržbu všech zařízení v areálu. Servisní a investiční práce mají být oproti minulosti mnohem obsáhlejší a budou se týkat klíčových zařízení.

Ačkoliv bude výroba přerušena, počet pracovníků i provoz po vnitřních i vnějších komunikacích se zvýší. V areálu má dle dřívějšího sdělení Unipetrolu pracovat vedle 350 zaměstnanců dalších 1500 pracovníků externích firem. Celkové náklady mají dosáhnout 1,1 miliardy korun. Zhruba 700 milionů Kč je určeno na vlastní zarážkové práce a 400 milionů na investiční rozvojové projekty.

V areálu Unipetrolu v Kralupech sídlí také další společnosti - například Synthos Kralupy, dříve Kaučuk, která patří mezi nejvýznamnější chemičky v zemi. Po restrukturalizaci a privatizaci české petrochemie se stala součástí holdingu Unipetrol. Ten v roce 2005 ovládla polská skupina PKN Orlen, která v roce 2007 prodala Kaučuk další polské chemičce, společnosti Chemicznej Dwory. Nový majitel pak rozhodl o změně názvu na SYNTHOS Kralupy a.s. Synthos Kralupy a.s. vyrábí styren-butadienové kaučuky pro gumárenský a obuvnický průmysl či pro výrobce sportovních potřeb, standardní nebo houževnatý polystyren pro elektrotechnický, spotřební a potravinářský průmysl či zpěňovatelný polystyren pro stavebnictví.
 
Na základě smluv o prodeji Kaučuku byl založen společný podnik Butadien Kralupy se sídlem v kralupském areálu, ve kterém Unipetrol získal 51 procent a Kaučuk 49 procent. Společnost Butadien Kralupy zahájila výrobu v nové butadienové jednotce v červnu 2010. Investice za 1,2 miliardy korun nahradila stávající výrobní jednotku provozovanou Synthosem Kralupy. Odběratelem butadienu je společnost Synthos.

V areálu chemických provozů v Kralupech sídlí i Rafinérie Kralupy společnosti Unipetrol (Unipetrol RPA). Kralupská rafinérie je od roku 2001 komplexní konverzní rafinérií s moderní jednotkou fluidního katalytického krakování (FCC). Rafinérie je schopná vyrábět vysokooktanové bezolovnaté benziny, nízkosirné až bezsirné pohonné hmoty a je rovněž výrobcem leteckého petroleje. Rafinérie zpracovává nízkosirné ropy přepravované ropovodem IKL z Terstu do Nelahozevsi a moravské ropy dopravované ropovodem Družba.

V areálu působí i další společnosti, například Kralupol, Cray Valley Czech, je zde prodejní místo společnosti Linde Gas.

Předchůdce dnešní rafinérie, tzv. kralupská petrolejka, fungovala v Kralupech od roku 1901. Ve 30. letech produkovala zhruba 900 tun benzinu měsíčně. Na počátku války byla začleněna do německého koncernu Benzin-Benzol-Verband-Bochum. Výroba benzinu v tomto závodě byla roku 1943 zastavena jako neefektivní. Rafinérie pak byla zničena náletem v březnu 1945 a její provoz pak nebyl obnoven. V roce 1958 byla u Kralup zahájena stavba podniku Kaučuk na výrobu syntetického, butadien styrenového kaučuku. Stavba nové rafinérie v areálu společnosti Kaučuk začala v roce 1969.

V areálu se stalo již několik vážných nehod. Například v roce 1988 zahynul jeden člověk při požáru na přečerpávací stanici propan-butanu v Kaučuku. V říjnu 2015 se při výbuchu v chemičce Synthos zranili dva lidé. V květnu 2016 otřásl výbuch jednotkou fluidního katalytického krakování v rafinérii.
 
 

Čtěte více:

Majitel Unipetrolu: Chceme další čerpací stanice v Česku
02.02.2018 7:57
Největší polská rafinérská společnost PKN Orlen, která vlastní český U...
PKN Orlen díky odkupu získala přes 90 % v Unipetrolu a otevřela si cestu k plné kontrole
06.02.2018 18:00
Polský koncern PKN Orlen oznámil, že po dobrovolné nabídce na odkup ak...
Unipetrol má nového člena vedení a tři nové členy dozorčí rady
21.02.2018 20:59
Petrochemický holding Unipetrol má nového člena představenstva firmy a...
PKN Orlen kontroluje po odkupu 94 % akcií Unipetrolu
26.02.2018 9:15
Polská rafinérská skupina PKN Orlen oznámila, že v rámci dobrovolné na...
Polsko sloučí majitele Unipetrolu s rafinérií Lotos (+7 %)
27.02.2018 13:07
Polská státní rafinérská skupina PKN Orlen podepsala smlouvu s ministe...
Změny v nejvyšším vedení Unipetrolu: Andrzej Modrzejewski končí jako CEO
09.03.2018 15:52
Dozorčí rada petrochemické společnosti Unipetrol dnes odvolala předsed...
Kvartální změny v indexu CECE: Pegas jde pryč, váha Unipetrolu se sníží
09.03.2018 16:27
Komise pro regionální akciový index CECE ve středu po uzavření trhu oz...
Kvartální úpravy indexu PX: Vyloučení Fortuny a úpravy u Unipetrolu
19.03.2018 9:31
V pátek 16. března proběhly pravidelné kvartální úpravy akciového inde...
Kralupskou rafinerii Unipetrolu čeká nejrozsáhlejší odstávka v její historii
19.03.2018 11:41
Rafinerii v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku čeká od 27. března do 9....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení