Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropě hrozí, že se stane otloukánkem USA a Číny

Evropě hrozí, že se stane otloukánkem USA a Číny

03.05.2018 10:57
Autor: Redakce, Patria.cz

V globální ekonomice probíhá boj o dominantní pozici v technologické a ekonomické oblasti. Generální ředitel společnosti Airbus Tom Enders na stránkách Politico píše, že na jedné straně stojí Spojené státy, které brání svou tradiční pozici supervelmoci, na druhé straně se nachází Čína. Ta se zase transformuje z „imitátora na inovátora“. Kde stojí Evropa? Ta podle Enderse riskuje, že se stane jen otloukánkem USA a Číny. 

Evropa kdysi mívala vizi, která v roce 2000 hovořila o tom, že se stane vysoce konkurenční znalostní ekonomikou. Mělo k tomu dojít do roku 2010, ale nyní již od tohoto data uplynulo osm let a „starý kontinent vypadá skutečně staře“. Je to mimo jiné zřejmé z toho, že firmy jako Google, Apple, Facebook či Amazon nemají žádný evropský protějšek, zatímco Čína prudce navyšuje své investice do technologického sektoru. Peking má navíc svou vlastní strategii, v jejímž rámci chce vybudovat globální energetické, robotické a letecké odvětví. A pokud Evropa nechce zůstat pozadu, musí přestat vše jen pasivně sledovat, míní Enders. 

Co ředitel Airbusu radí? „Začít je třeba s podporou inovačního ekosystému a tudíž zejména u vzdělání. Budoucnost Číny je postavená na tiché revoluci jejího terciálního systému vzdělávání. Věděli jste, že Čína vytvoří jednu novou univerzitu týdně? Do roku 2030 by měl počet čínských absolventů vzrůst o 300 %, v Evropě a v USA se čeká 30% růst,“ píše Enders. Dodává však, že nejde jen o počty studentů, ale i o předmět jejich studia. Budoucími podnikateli jsou podle něj zejména ti, kteří vystudují technologie, matematiku, fyziku a podobné obory. 

Evropa by měla finančně podporovat i sektory, které se nacházejí v popředí technologického vývoje. Konkrétních cílů je navrhováno velké množství, nicméně podle Enderse je třeba pohledu „shora dolů, který vybere několik strategických odvětví a nebude plýtvat zdroji na nesčetné priority“. „Potřebujeme méně kohezních fondů, méně dotací do zemědělství a více podpory výzkumu a inovací. Program pro inovace Horizont 2020 by měl dostat minimálně 160 miliard eur, jinak hrozí, že zůstaneme pozadu za pádícím technologickým pokrokem,“ tvrdí ředitel Airbusu. 

Enders varuje i před tím, aby Evropa reagovala na americké hrozby protekcionismem podobnými kroky. Ve většině sektorů podle něj vládne nerovnováha ve clech. Například dovozy amerických automobilů jsou zatíženy čtyřikrát vyššími cly než dovozy evropských aut do USA. Namísto obchodní války by Evropa měla navrhnout nulová cla pro všechny průmyslové výrobky. A samozřejmě požadovat reciprocitu. „Evropa je stále největším ekonomickým a obchodním blokem na světě. Čas pasivního diváka je ale u svého konce a další váhání už si nemůžeme dovolit,“ uzavírá Enders. 

Zdroj: Politico


 
 

Čtěte více:

Pomohou aliance automobilkám v technologickém závodě?
19.04.2018 13:37
Automobilky se snaží vyrovnat s technologickými změnami, které v odvět...
Čína se díky technologiím posouvá k nové rovnováze, investoři z toho mohou profitovat
25.04.2018 6:05
Čínská ekonomika byla po celá desetiletí závislá zejména na investicíc...
Praktický test přechodu na bezhotovostní stát je zatím spíše debaklem
30.04.2018 6:24
Za posledních 18 měsíců v Indii již podruhé došla hotovost. Podle ekon...
Chytrá města pohání internet. Jak se v nich žije?
29.04.2018 13:31
Moderní města překypují objekty, které přijímají, sbírají a vysílají d...
Investiční honba za technologickým úspěchem dosáhla nevídaných rozměrů
30.04.2018 17:08
Shira Ovide si na stránkách Bloomberg Gadfly všímá toho, „jak moc stoj...
Co trhy nabídnou v následujících deseti letech?
30.04.2018 18:24
Od poslední krize uplynulo zhruba deset let a akciové trhy během nich ...
Pro Trumpa je Evropa jen „otravným klientem“
01.05.2018 8:10
Německá kancléřka Angela Merkelová mířila do Bílého domu s nadějí, že...

Váš názor
  • a já s ním souhlasím
    09.05.2018 14:02

    BRATISLAVA – Strana Smer-SD sa nebude podľa jej predsedu Roberta Fica zúčastňovať na "protiruskom besnení". Vyhlásil to v utorok na bratislavskom Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom. Toto "šialenstvo" sa podľa jeho slov šíri ako rakovina po celom svete bez nejakých vážnejších dôkazov.
    keris
    • Re: a já s ním souhlasím
      09.05.2018 22:17

      Přesně tak mluvili zastánci Hitlera a ani sami židi nevěřili že jedou do vyhlazovacích táborů, ale jsou jen přemist'ováni do židovského státu někde na východě. Jo, kdo se nedokáže zamyslet a poučit z historie si zaslouží její opakování. To ještě nevíš ? Kolik ti je ?
      Sahra
  • Ty otloukanky si ze sebe delame sami
    08.05.2018 0:51

    "..se v Česku vyrojilo spoustu podobných webů, které začaly šířit proruskou propagandu a chválí Vladimira Putina a Miloše Zemana. Server Aeronet ministerstvo vnitra zařadilo na seznam dezinformačních webů..."
    ..
  • Proč bysme měli být otloukánky Číny ?
    07.05.2018 11:11

    Není to ta země která je naším velkým přítelem a kam se i náš pán prezident jezdí učit jak stabilizovat společnost. Ta má u nás ted' velké investice, dělá s námi obchod a vůbec. Co ta by z toho měla mít nás za otloukánky. Kdo tady tyhle štvavé články vůbec píše ?
    Ši ka nec
  • Já si zase myslím že se Tomík z roku 92 mýlí.
    07.05.2018 11:00

    Já více věřím co říká Warren Buffett. Ten má vice zkušeností a navíc nepotřebuje lhát a dělat propagandu jako Tom92 a taky dokázal o něco víc. "Tato země skutečně funguje. Opravdu. Tato země má šestkrát větší růst HDP na hlavu, než měla v době, kdy jsem se narodil. Je to skutečně obdivuhodná země. Byl bych moc rád, kdybych byl dítě, které se dnes narodí ve Spojených státech," řekl Warren..
    ..
  • Z Česka se stal krmelec Evropy, z nějž si novodobí kolonisté odvážejí miliardy
    06.05.2018 10:58

    u nás se západní investoři chovají jako novodobí kolonialisté. Vytěží levnou pracovní sílu a zisky odvezou domů. Na závěr připomíná šokující statistiku Eurostatu, podle níž z naší země odešlo jenom v letech 2010-2016 na dividendách neuvěřitelných 2252 miliard korun. Do státního rozpočtu se v roce 2014 vybralo 1134mld. A to byla krize! V průměru 375mld ročně. Kolik asi teď, třeba 450mld??? https://www.krajskelisty.cz/karlovarsky-kraj/okres-sokolov/19471-nejvetsim-porazenym-je-cesko-stal-se-z-nej-krmelec-evropy-z-nejz-si-novodobi-koloniste-odvazeji-miliardy.htm?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    TomAtom
    • Re: Z Česka se stal krmelec Evropy, z nějž si novodobí kolonisté odvážejí miliardy
      07.05.2018 10:35

      No ono to tak spatny zase nebude. To si si zase neco vycucal odnekad co? Oficielni zprava rika pravy opak. Umis uz cist ? "..7.5.2018 9:57 Březen byl pro tuzemské obchodníky dalším velmi úspěšným měsícem v řadě. Maloobchodní tržby se tentokrát meziročně zvýšily o 4,4 %. I bez očištění o vliv nižšího počtu pracovních dnů však dopadly výsledky obchodníků výborně (meziročně +3,7 %), a to především díky velikonočním nákupům.." Jsi jen trapny. Ono bz stacilo se zbavit tech par starych komousu co jsou jeste u koryt. Proc ostatni staty, kde nemaji zlodeje byvale komunisty ve vlade prosperuji a nikdo je navykoristuje. Zkus to se zamyslet a odpovedet si sam ))).
      metoneva
    • Re: Z Česka se stal krmelec Evropy, z nějž si novodobí kolonisté odvážejí miliardy
      07.05.2018 10:18

      Ano výborný nápad. Jediný způsob jak tomu zabránit je udělat referendum, po kterém tady bývalí i dnešní komunisté volají a vystoupit z NATO a EU, předat vládu a kontrolu země opět komunistům a najít nového Klému, který si s těmi dnešními komunisty poradí, udělat pár procesů a několik nespokojenců pro výstrahu popravit. Ohradit republiku ostnatým drátem, na hranice postavit pohraníčníky co budou střílet celé rodiny i s dětmi, když by se pokoušely narušit státní hranice. Přesně jak to bývalo v letech padesátých. Takový zemský ráj. Tak proč jsme to všechno měnili, když jsme to už všechno měli a tak se nám to líbilo. Vašnosto voni jsou ...
      ..
    • Re: Z Česka se stal krmelec Evropy, z nějž si novodobí kolonisté odvážejí miliardy
      06.05.2018 11:41

      Pozor, neplést pojmy. Význam slova kolonista: osadník. Význam slova kolonialista: vykořisťovatel kolonií.
      Špaček
      • Díky za vysvětlení...
        07.05.2018 10:45

        Já, světa a politiky neznalý, jsem si vždycky myslel že kolonialista byl ten zlodějský podnikatel z první republiky co provozoval koloniál, kam jsem chodíval pro cukroví.
        :o(((
  • Čínskou lidovou republiku řídí vynikající komunisté,
    05.05.2018 23:15

    proto bude velmi těžké pro ostatní státy na světě držet krok s tempem budování rozvinuté společnosti, tak jak jej nastolily závěry 19. sjezdu KS ČLR, to je zřejmé. Komunistická strana ČLR svým velkolepým darem městu Špýru, sochou vynikajícího myslitele Karla Marxe, naznačuje Evropské unii, kudy vede cesta do budoucnosti.
    Špaček
  • Staneme se otloukánky ? ...už jsme
    05.05.2018 21:32

    Když budeme volit za hlavu státu takové kteří nás prodávají za sliby a kterým záleží vice na osobní popularitě a prospěchu a prodávají podniky a celá území aniž by zaručili platné smlouvy. A navíc se ani nenamáhají prověřit zdali ten s kým smlouvy podepisuji je oprávněný a bude za pár týdnů ještě k nalezení i s penězi které dostal.
    achjo
    • Re: Staneme se otloukánky ? ...už jsme
      05.05.2018 21:41

      Rozdíl mezi Zemanem a Asadem? Asad chemické zbraně má, ale nepřizná je. Zeman nemá, ale klidně je přizná..
      Velkamedvědice
  • Vlastenče bež na Novinky..bež na pomoc Zemanovi.
    04.05.2018 10:02

    Tam si dělají z tvého pana prezidenta fackovcího panáka za to jak zase plní příkazy Kremlu.
    Jetomrný
  • Lepší otloukánek západu a mít se dobře
    04.05.2018 0:27

    Nežli na věčné časy přítel Rusů a živořit po jejich botou. Ti nás přivedli do poroby a okradli nejen o hodně času, uranu ale v neposledni řadě i o spoustu chytrých a pracovitých lidí. Zůstali nám tu jen vychytralý koumáci. A nakonec i to byla další lež. Od kdy trvají věčné časy necelých 50 let :o((
    HaHa
  •  
    03.05.2018 12:55

    Všechny prognózy tak nějak vycházejí z mylné představy nekonečné prosperity. Ale proč máme teď prosperitu? Protože těžba z roponosných břidlic odsunula pesimistický scénář o 10 let, moc let už nám nezbývá, pokud se nenajde jiný levný způsob dobývání ropy. Ropa totiž táhne všechno a ještě dlouho tomu tak bude. S jejím zdražením (nad 120-140 dol./barel) porostou ceny všeho a to svět dovede ke krizi, ze které se už nevymaní, protože ceny pak poklesnou jen o málo, oproti roku 2008 a dále. V té situaci bude svět vypadat jinak. Vzniknou postupně konflikty o vše a budou následovat další migrační vlny. Evropa má zaděláno (díky přístupu "multikulty" k budoucí bezvýznamnosti, její úroveň, klid a bezpečnost už budou minulostí. USA si udrží ještě tak 20 let technologickou špičku, ale Čína se bude sápat na vrchol. Posílí politicky, vojensky i technologicky. Obávám se, že se bude prosazovat ještě více, než Rusko. A USA začnou ustupovat. Vypadá to logicky. Myslím si, že právě Evropa bude jejich cílem (k postupnému plíživému ovládnutí. Proto bychom zas tolik neměli otevírat dveře, je to zrádné a Čína se tak historicky chová. Drze kopíruje, skupuje podniky vlastnící cenné know-how, smlouvy a dohody jsou pro ně jen cárem papíru. Navíc nejde o soukromé firmy, které se sem dostávají, ale přímo komunistickým státem řízené strategie! Pozor na to.
    James Bond
  • Tak
    03.05.2018 11:25

    Zatím co Čína radikálně zvyšuje svou vzdělanost a rozvíjí technické obory, zatímco USA a vyspělé země EU nám odlákávají nejschopnější studenty, my řešíme inkluzi podle EU not. Vystoupení z tohoto neokomunistického spolku není již jen nutností , ale i otázkou našeho přežití.
    hb
    • Re: Tak
      03.05.2018 12:50

      No jo co taky čekat od sociálních demokratů. Jeden nesmysl za druhým. Každé dítě potřebuje jiný přístup zvlášť děti s lehkým mentálním postižením. Výsledek bude ten, že to zpomalí celkovou výuku ve třídě.
      Baba Jaga
      • Baba
        05.05.2018 21:39

        Autista z třídy dcery je nejlepší žák. Nevidím, že by ji tento jedničkář zpomalil.
        Velkamedvědice
        • Re: Baba
          07.05.2018 11:12

          Ono to není jenom o autismu. Je známé, že autisti vynikají v matematice a tech. oborech. Bavím se obecně o všech lehkých mentálním postižených. Děti co byly dřív ve speciálních školách teď budou mít své asistenty. Víc takových dětí ve třídě s asistenty bude mít zákonitě dopad na výuku ve třídě. A teď to nemyslím nijak zle, ale fakta jsou fakta.
          Baba Jaga
    • Re: Tak
      03.05.2018 11:47

      Já s inkluzí souhlasím, hlavně u menších dětí. Chci aby moje děti od mateřské školky viděli, že lidé jsou různí a někteří jsou slabí at duševně či fyzicky a je třeba jim pomáhat. Očekávám, že až budu sám starý a slabý postarají se o mě. Technické vzdělání dnešních čínských dětí bude jejich rodičům k prdu, když se na ně děti ve stáří vys....
      ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.