Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kandidát na nejvíce „fake“ akcii na trhu

Kandidát na nejvíce „fake“ akcii na trhu

30.05.2018 18:24

Pokud jsou významná média vlastněná nějakým podnikatelem, či dokonce politikem, bude to vždy vyvolávat tenze a pochyby o objektivitě jejich zpravodajství. A to snad kdekoliv na světě. Z tohoto pohledu by se tak zdálo, že nejlepším vlastníkem médií jsou buď banky, či investiční společnosti s mnoha akcionáři. Nebo ještě lépe – když jsme jejich vlastníky my. Ne v tom komunistickém smyslu „všichni vlastní všechno a nikdo tak nemá nic“. Naopak v tom kapitalistickém – když je daná mediální společnost obchodovaná na akciovém trhu. Je tomu tak například u The New York Times.

Americký prezident považuje NYT za „vlajkovou loď všech falešných zpráv“.  Podívejme se nejdříve, jak si toto údajné plavidlo vede z fundamentálního pohledu. Za poslední rok si akcie společnosti zejména díky rally z počátku roku připisuje téměř 30 %, poslední tři roky jí přinesly více než 60 % návratnost. Tržby přitom byly v letech 2013 – 2016 v podstatě stabilní, určitý růst přišel až v roce 2017. Žádná raketa se nekoná ani u zisků, provozní tok hotovosti je v roce 2017 ve srovnání s rokem 2015 na polovině, volný tok hotovosti v podstatě na nule (k čemuž ovšem přispěl masivní růst investic):

001

Zdroj: Morningstar

Výsledky tedy rozhodně nejsou žádnou do nebe směřující raketou, což ale jen potvrzuje, v jak složitém prostředí se média obecně pohybují. Jak moc si úspěchů a neúspěchů NYT investoři cení? Kapitalizace firmy se nyní pohybuje na 3,85 miliardách dolarů. S betou na hodnotě 1,4 se tu požadovaná návratnost bude nacházet něco nad 10 %. Zmíněnou výši kapitalizace by pak ospravedlnil například stabilní tok hotovosti patřící akcionářům ve výši o něco málo vyšší než 400 milionů dolarů ročně.

Něco tu tedy podle mne nehraje. Hovoříme tu o společnosti, která čelí mnoha odvětvovým výzvám a v minulých letech spíše zápasila o to, aby udržela stagnující, či mírně rostoucí tržby. Na provozním toku hotovosti vydělala v průměru 100 milionů dolarů. Po odečtení investic jí v průměru zbylo asi 65 milionů dolarů, které teoreticky mohla rozdávat. Kapitalizace ale hovoří o tom, že firma bude vydělávat více jak šestkrát více!

Je naděje, že se hospodaření NYT prudce zlepší? V loňském roce došlo ke značnému nárůstu počtu předplatitelů NYT, což je vysvětlováno jako efekt poptávky po kvalitních informacích v Twitterové době nového amerického prezidenta. První čtvrtletí minulého roku tak firmě přineslo 348 000 nových digitálních předplatitelů, letos ale tento efekt mizí a nových předplatitelů v prvním čtvrtletí bylo jen 139 000. Na Fool.com pak ohledně dlouhodobější budoucnosti NYT poukazují zejména na následující:

1. NYT zaměřuje svou pozornost na televizi a film. NYT byl příjemně překvapen úspěchem svého každodenního zpravodajského podcastu The Daily, který debutoval v únoru 2017 a dnes se může pochlubit 4,5 miliony posluchačů měsíčně. Podcast pomohl zvýšit návštěvnost stránek a společnost se domnívá, že může použít tuto tutéž strategii s novými filmovými a televizními projekty. Přichází první celovečerní film, společnost také pracuje na rozšířeném televizním programu The Weekly, který by měl poskytnout pohled do zákulisí redakce.

2. NYT tvrdí, že má dobré vztahy s Facebookem - rozhovory s jeho vedením prý naznačují, že sice bude kladen menší důraz na zprávy v News Feedu, Facebook ale chce také pomoci propagovat důvěryhodné zdroje zpráv. Jeho šéfové prý uvedli, že NYT vnímají jako takový zdroj.

3. NYT se zaměřuje na vaření a křížovky a to prý přineslo 40 000 nových předplatitelů. Předplatné NYT Cooking bylo oznámeno zhruba před rokem v červnu 2017. Za 5 dolarů na každé čtyři týdny mají do vaření nadšení zákazníci neomezený přístup k více než 18 000 receptům z minulých i současných vydání New York Times. Křížovkové předplatné stojí asi 20 dolarů ročně za přístup ke každodenní křížovce. Tyto předplatné jsou odděleny od základních digitálních a tiskových programů

4. Fool.com pak zmiňuje i reorganizaci prostor, které NYT využívá. A možný růst příjmů spojený s nadcházejícím volební cyklem, který by mohl opět zvýšit poptávku po důvěryhodných informacích.

V hodnocení práce NYT se určitě nehoduji s americkým prezidentem. Výše uvedený výhled a valuace mi ale naznačuje, že firma má v rozvaze nějaký skrytý poklad (podotýkám, že v rozvaze firmě nesedí hromada hotovosti). Nebo NYT dokáže magickým způsobem pracovat s křížovkami, recepty a filmy tak, že z nich vytěží prudký růst toku hotovosti (návod i pro naše domácí média?). Nebo Spojené státy čeká naprostý chaos a NYT se stanou jediným médiem, které v něm bude schopno poskytovat relativně spolehlivé informace. Nebo jde o jednu z nejvíce „fake“ akcií na trhu.

 

Čtěte více:

Uber se mění a ostatní technologičtí giganti by tomu měli věnovat velkou pozornost
29.05.2018 17:13
Výkonný ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi má pro celé technol...
Investiční tip: Konec cyklu ještě nenastal. Applied Materials je atraktivní akcie ve vrtkavém odvětví
29.05.2018 15:13
Výrobce zařízení potřebných pro výrobu čipů a displejů odepsal po posl...
Je nevraživost trhů vůči evropským bankám iracionální?
29.05.2018 18:36
Za posledních 12 měsíců si evropské akcie vedou znatelně hůře, než akc...
Sentix: Předpoklad rozpadu eurozóny se kvůli Itálii zvyšuje
29.05.2018 14:02
Počet investorů, kteří v příštích měsících očekávají odchod minimálně ...
Šéf autopůjčovny Sixt: V elektroauta nevěřím. Politicky je to hrubá chyba
29.05.2018 15:53
Politické úsilí o prosazení elektromobilů je drahá politická chyba. Ře...
ECB by mohla v červnu oznámit konec nákupů aktiv a za rok začít zvyšovat sazby, řekla členka vedení
30.05.2018 8:39
Evropská centrální banka (ECB) by mohla již příští měsíc rozhodnout o ...

Váš názor
  • Patria jako zdroj zábavy nikdy nezklame
    30.05.2018 23:43

    "...Wall Street odrazila pesimismus a vydatně rostla...."
    tosnadne
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m