Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak může být Rusko ekonomickým trpaslíkem a zároveň vojenskou velmocí?

Jak může být Rusko ekonomickým trpaslíkem a zároveň vojenskou velmocí?

20.06.2018 11:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Paul De Grauwe z London School of Economics si na stránkách VoxEU klade zajímavou otázku: Proč je Rusko politicky a vojensky silné, ale jeho ekonomika je trpasličí? Jinak řečeno, proč je ruský globální význam mnohem vyšší, než by odpovídalo jeho HDP? Podle některých názorů může být příčinou jeho jaderný arzenál nebo role, kterou hraje na trzích s ropou a zemním plynem. Ekonom ale tvrdí, že hlavní příčina spočívá trochu jinde.

„Minulý týden jsem viděl pár překvapivých čísel. HDP Ruska leží zhruba na úrovni součtu HDP Belgie a Nizozemí. V roce 2017 totiž ruský produkt dosáhl 1 469 miliard dolarů (podle dat z MMF). Belgie vytvořila produkt ve výši 491 miliard dolarů a Nizozemí ve výši 824 miliard dolarů. Ruský HDP je tedy jen o 12 % vyšší než produkt belgický a nizozemský,“ píše De Grauwe. Je ovšem zřejmé, že ruský vliv ve světě je ve srovnání s Belgií a Nizozemím nesouměřitelný.

Podívejme se ještě na pár ekonomických čísel: Americký produkt v roce 2017 dosáhl 19 362 miliard dolarů a z tohoto pohledu jsou tedy Spojené státy třináctkrát větší než Rusko. Ze stejné perspektivy je Čína osmkrát větší než Rusko, Německo 2,5krát větší, Francie téměř dvakrát a EU jako celek 12krát větší. Ekonomická velikost dané země je přitom podle ekonoma jedním z nejdůležitějších faktorů určujících její politický a vojenský význam ve světě. Velká ekonomika je totiž potřeba na vytváření zdrojů pro armádu a je tedy jasné, že „Rusko boxuje ve váhové kategorii mnohem vyšší, než by odpovídalo jeho globální ekonomické síle“.

Malý význam ruské ekonomiky implikuje, že země musí na podporu své armády vyvíjet mimořádnou snahu. V roce 2017 dala na armádu 61 miliard dolarů, Američané téměř desetkrát více, Čína asi 151 miliard dolarů, Francie a Německo dohromady asi 90 miliard. Tyto částky jsou ale v porovnání s celkovým produktem mnohem nižší než výdaje ruské. Jinak řečeno, Rusko musí kvůli své armádě mnohem více zatěžovat své hospodářství výdaji na zbrojení. K tomu má jaderné zbraně a mimo USA je jedinou zemí na světě, která je jimi schopna úplně zničit svého protivníka. To samo o sobě dává Rusku výjimečnou pozici ve světě.

Vyjednávací pozici vůči Západu také Rusku zlepšují jeho zdroje ropy a zemního plynu. Tuto páku bychom ale neměli přeceňovat, protože pokud by to Rusko s jejím používáním přehnalo, Západ si bude intenzivně hledat jiné dodavatele a zdroje. „Nejdůležitějším bodem je, že Rusko je mocné, protože mu Evropa tuto moc přenechává. Vybudovala totiž ekonomickou unii, ale ne unii obrannou. EU je dvanáctkrát větší než Rusko a její potenciální síla je obrovská. Ekonomická moc tu ale není přetavena do moci vojenské, protože obrana zůstává předmětem národní politiky. Stačilo by, aby jen Německo a Francie spojily své vojenské síly a nemusely by ani dohromady utrácet více. I přesto by vytvořily významnou protiváhu Ruska,“ píše De Grauwe. Podle jeho názoru by EU obrannou unii skutečně vytvořit měla, protože by to v konečném důsledku přispělo ke stabilitě ve světě.

Zdroj: VoxEU


 
 

Čtěte více:

Gazeta.ru: Trump připravuje Rusko na válku
12.04.2018 10:13
Na pozadí propadu ruských trhů a nových sankcí proti ruskému podnikání...
Víkendář: Sever Evropy nebere Rusko na lehkou váhu a dobře ví proč
14.04.2018 7:36
Vztahy mezi Západem a Moskvou se dostaly do stavu podobného tomu z dob...
Rusko zvažuje přechodné znárodnění Rusalu
19.04.2018 17:31
Rusko zvažuje přechodné znárodnění hliníkárenského koncernu Rusal. Mlu...
Víkendář: Putinovo Rusko z první ruky
27.05.2018 10:10
„Na podzim roku 2012 už bylo zřejmé, že jsem ze mně neznámých důvodů s...
Jak se vlastně „nefotbalové“ Rusko dostalo k pořádání šampionátu ve fotbale?
14.06.2018 6:36
Christopher Steele je bývalým britským špionem, který si otevřel svou ...

Váš názor
  • Kalko máš pravdu. Omlouvám se.
    28.06.2018 13:54

    Udělala jsem chybu v rozpočtech. Je to jen posledních 178 let. Ale protože tvoje zajímavé příspěvky čtu často, nemohlo mi neuniknout jak se tvoje výrazy a sloh podobá zdejšímu Rajčeti. Nemáš bráchu nebo ségru ?
    SAM
  • Usvědčený a odsouzený lhář prezident už zase...
    28.06.2018 12:00

    "..Když premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek ráno uváděl Jana Hamáčka (ČSSD) do křesla ministra zahraničí, odmítl, že by existoval druhý seznam ministrů, který by poslal na Hrad. Babiš prezidentovi Miloši Zemanovi dal jen jeden návrh a v něm figurovalo jméno Miroslava Pocheho." Stejně jako zloděj který ví že se mu nic nestane tak krade pořád dál. A proč taky néééé ? Stejně jako zdejši kecálek demokrad-rajče-pondělí-úterý-středa-čtvrtek-pátek-monika-třasořitka-atd.atd.
    xyz
  • Po sledování včerejších zpráv
    28.06.2018 10:09

    Nabývám dojmu že se k nám z Číny, v zásilce s jejich zbožím dostala epidemie chřipky tří opic, známá taky jako "...nic nevidím-nic neslyším-nic neříkám.." hlavně napadá naše vrchní politiky na hradě. Hlavně pak pana Babiše který neví nebo neřekne, koho navrhl na kandidáta na ministra, ještě včera. Stejné je to i s dalšími hradními pány, ze kterých také nikdo neřekne o co jde. A těch slibů ještě včera jak se všichni budou chovat ne jako dřív. Proč nechce jít pan prezident na psychologické vyšetření když je tak při smyslech. To hradní divadlo ala "škatule hýbejte se" už začíná být na pováženou. To už přestává být sranda, protože tady jde o budoucnost našeho národa. To občané nemají právo vědět co se děje a kdo lže ?
    ..
  • Patria
    27.06.2018 23:23

    Proč podporujete nejrůznější pochybné existence, aby nemuseli používat jedinečná nick a kopali za ruskou a rasisty po desítkama různách nicků??
    nestranný
  • Hele středo kdy zas budeš demokrat ?
    27.06.2018 11:08

    Tak ted' už tak moc jako demokrat nezníš co :o)) hele cos napsal ty .."Tedy ty musíš být blb na entou... tví přihlouplí rodiče .. Takové blby jako ty by měli zavírat do cvokhauzů a už nikdy nepouštět....!!! Středa..." Už se ti stýská po tý tvý demokracii. Ale že všechny lidi můžeš oblbovat na chvíli, některé lidi můžeš oblbovat napořád, ale oblbovat všechny lidi napořád nedokážeš, to ty takový chytrý nevíš? Asi taky souhlasíš s poslancem, jehož otec prohlásil na televizi že " Prahu by měli oplotit a nechat vychcípat.."
    Anarchista
    • Re: Hele středo kdy zas budeš demokrat ?
      27.06.2018 11:27

      Jojo píšeš to přesně...chvíli jste lidi oblbovali, ale už vám tu kleptokracii přestali baštit...a dávají vám to najevo...:-)) A nemyl se, s demokratem souhlasím, ale nejsem on (tedy onen moudrý človíček s touto přezdívkou)...
      Středa
  • Goebles demokrat se tu zase ztrapnuje.
    27.06.2018 8:37

    Jak se snazi okecavat fakta, ktera jsou vseobecne znama po cela desetileti a nazyva je protiruskou propagandou. Ten zdejsi sasek okecava Stalinuv hladomor, ktery zabil desitky milionu vlastnich obcanu jen protoze se nechteli nechat okrast o vlastni majetek a podvolit bolsevikum. Dnesni Goebles, ve svem zoufalstvi, zachazi dokonce tak daleko, ze i nase prepadeni Rusaky a okupaci, zavrazdeni stovek jeho spoluobcanu, umisteni a ziveni stovek tisicu ruskych vojaku a drancovani nasich prirodnich zdroju, nazyva bratrskou pomoci. Navic se snazi par blbecku obelhat jak velice jemu zalezi na ceskem narodu. Co vice takovemu kusu hoveziho rici a ma to vubec cenu se s nim dohadovat. Jak by asi on reagoval na podobneho blba dekujiciho Nemcum a jejich pomoc v roce 39. Z historickeho hlediska i to by bylo vice na miste, protoze by to cesky narod ochranilo pred zachvaceni ruskymi bolseviky a dnesnim bordelem.
    stopro
    • Re: Goebles demokrat se tu zase ztrapnuje.
      27.06.2018 8:56

      Píšeš tu ty inteligente o stovkách životů za ruské okupace...ta německá stála tento národ půl milionu mrtvých...víš co je to půl milionu...???
      Středa
      • Hodně lidí co zažili komunisty souhlasí.
        27.06.2018 9:58

        že "Better dead than red" . Vygůgluj si to..
        Ted
        • Re: Hodně lidí co zažili komunisty souhlasí.
          27.06.2018 11:09

          Nikdo jim v tom nebránil...:-)
          Středa
    • Re: Goebles demokrat se tu zase ztrapnuje.
      27.06.2018 8:56

      Dobře shrnuto a objasněno. S tím se nedá než souhlasit.
      ..
    • Re: Goebles demokrat se tu zase ztrapnuje.
      27.06.2018 8:52

      Tedy ty musíš být blb na entou... Když je pro tebe nacistická okupace lepší, nežli ruský pobyt tady... Jenom pro vysvětlenou, možná ti to doma tví přihlouplí rodiče zapomněli sdělit...Hitler chtěl tento národ a s ním všechny východní národy, použít pouze jako otroky, nebo z nich udělat masokostní moučku... Takové blby jako ty by měli zavírat do cvokhauzů a už nikdy nepouštět....!!!
      Středa
      •  
        27.06.2018 8:58

        Každý alespoň průměrně vzdělaný člověk ví, že v diskusi se má argumentovat k věci, tedy ad rem, nikoli k osobě, tedy ad hominem.
        ..
  •  
    23.06.2018 11:40

    Blíží se konec války. Rudá armáda táboří na břehu Visly a rádio Moskva vyzývá obyvatele Varšavy k ozbrojenému odporu proti německým okupantům. Poláci povstali a podařilo se jim vytlačit Němce do okrajových částí města. Protiofenziva Němců, mohutné bombardování. Konečný účet 200.000 mrtvých Poláků, 85% Varšavy zničeno. Bratrská RA jen přihlížela. Důvod? Povstání nebylo bolševické... Suché konstatování Poláků - od hnědého moru nás osvobodil rudý mor...
    STX
  • Stejná otázka a přirovnání jako
    20.06.2018 11:33

    Proč může být někdo mistrem světa v boxu a přitom nedokázat správně vyřešit kolik je 2+2.
    :o))
  • Zcestné bludy
    20.06.2018 11:32

    To je typická mýlka ekonomů, že podle velikosti ekonomiky se dá poměřovat síla a význam jednotlivých zemí. Ano, USA mají zatím největší ekonomiku světa, ale také nejzadluženější ekonomiku světa. Takže bilance USA je po odečtení dluhu asi -2 000 miliard USD tento rok. Zatímco rusové jsou po odečtení dluhu asi na +1 200 miliard USD. Ekonomové přes svoji nabubřelost totiž nevidí rozdíl v tom, že rusové tu jadernou raketu postaví za úplně jiné peníze, než si řeknou koncerny v USA.
    Rajče
    • Re: Zcestné bludy
      20.06.2018 15:55

      "..zatim mají největší ekonomiku světa...." ty bláho co pro tebe znamená to "zatím" ? Další komoušský kec. Oni mají tu největší ekonomiku světa už "zatím" přes 200 let a stále roste. Porovnej si sám ruský rubl a americký dolar. Stačí ? A proč Rusáci mají tu svojí trpasličí ekonomiku od svého vzniku i s těmi svými neexistujícími dluhy. Proč už od dob Chruščeva pořád mluví o tom dohánění a předhánění. Jsi jen další trapný zemanovec co se sám nedokáže zamyslet a jen tady opakuje co mu nakukali na schůzi komunisti. Proč je ten náš dřívější vzor na ocase vyspělých národů ? Co neukradli Rusáci jiným to nemají, to ví každý kromě tebe ty joudo. Zkus to se zamyslet jestli to dokážeš. Na vynálezu koho tady píšeš ty svoje koniny ? asi Jabločkova ???? Ve které třídě jsi skončil ?
      SAM
      •  
        21.06.2018 13:16

        SAMe, SAMe. Tolik zatrpklosti a nenávisti v tak malém tělíčku :-) USA opravdu mají největší ekonomiku dočasně. Čína jim zdatně šlape na paty a v některých parametrech už má ekonomiku větší. A opravdu je to jenom otázka několika málo let, kdy Čína USA předstihne ve všech parametrech co se týkají velikosti ekonomiky. Je těžké porovnávat rozvoj zemí, když jedna z nich v druhé světové válce přišla o 2/3 infrastruktury a musela tak budovat skoro všechno znovu. USA zůstaly naprosto nedotčené. Ale například díky sankcím USA/EU se Rusko stalo největším vývozcem obilí na světě a jejich zemědělství šlape jako nikdy. Můžeš si počíst např. zde: https://www.japantimes.co.jp/opinion/2017/09/15/commentary/world-commentary/russia-emerging-superpower-food-supply/#.WyuHU4u3pUE Máš pravdu. Příspěvek píšu na počítači vyrobeném v Polsku z čínských součástek a z ruského prohlížeče. Bohužel operační systém programovali indové z Microsoftu a podle toho to vypadá. Systém mi chrání ruský bezpečnostní systém. Finanční služby mi na vysoké úrovní dělá ruská Sberbank. Ale přeji ti vše dobré. Určitě ti to s USA, která aktuálně dluží 107% ročního HDP dobře dopadne. Jenom to vyřeší hyperinflací nebo válkou jako vždycky :-)
        Rajče
        •  
          22.06.2018 9:49

          Píšeš to přesně Rajče. Plno hlupáků si vůbec neuvědomuje, jak byl SSSR po válce zničený, kolik lidí mu zahynulo...vše bylo potřeba od nuly budovat znovu...na rozdíl od USA, které na válce akorát vydělali... Britové jim válečnou pomoc splácejí dodnes.
          Pátek
          • Nejsi ty ten pátek od Robinsona Grusoe ?
            22.06.2018 16:11

            Hlavně se podívej kde jsou ted' ti vítězové a kde ti poražení z druhé světové. Jak zdevastované a zničené bylo Německo. Drážd'any, Hamburg, Berlin i Londýn nebo Coventry. Všechna města a továrny. V Rusku to odnesly jen vesnice a zastaralé, k ničemu jinému dobré, než na výrobu zbraní továrny. Proč nám asi Rusové zakázali přijmout Maršalův plán, který postavil celou válkou rozbitou Evropu na nohy a kterou vítězní Rusáci už přes 60 let dohánějí a kam se ti, co na to mají stěhují. Tak sklapni a jdi i se svou proruskou propagandou víš kam. Co dali Rusové světu kromě vodky gulagů a pyrožek. Co sami jinde neukradli to nemají. Od parního stroje přes atomovku až k dnešnímu kompůteru. I ten celkem nevinný Srpen 68. nás přibrzdil o dalších 20 let a i dnes se najdou takoví co tleskají a fandí dnešním brzdařům, co si nepřejí abychom nedosáhli příliš velký náskok a nedostali se moc dopředu. To jsou ti tví zrádci národa.
            ...
            • Bud'me rádi že se náš orloj nevešelKoněvovi do gazíku
              22.06.2018 16:33

              To by se na něj ted' turisti jezdili dívat až na Rudé náměstí.
              vlastenec
          •  
            22.06.2018 12:50

            Ty kráso tak to máme už nejméně čtvrtý nick kolaborante. Nevím zda si vedeš statistiku, ale tohle bude asi rekord.
            ..
        •  
          21.06.2018 14:24

          Koukám že máš nový nick kolaborante.
          ..
          •  
            22.06.2018 7:54

            Nemám nový nick. Jak píšu níže, Rajče je unikátní :-) Prostě mám obchodní vazby na východ. To je celé. Ale máš-li niternou potřebu mě nazývat kolaborantem, klidně tak dělej, mě to nevadí. Mám pochopení pro slaboduché :-) Ale když slíbíš, že se nad sebou zamyslíš, tak ti dám zajímavý tip na investici. Kup si hodinky od Konstantina Chaykina: http://www.chaykin.ru
            Rajče
            • Hmm Kdyby se náš orloj vešel Koněvovi do gazíku
              22.06.2018 16:26

              tak už by se ted' na něj turisti jezdili dívat na Rudé náměstí ty kecko.
              ..
        • SAM má pravdu
          21.06.2018 14:20

          Jak dlouho doháněl SSSR a předháněl tu zlou Ameriku, až to nakonec vzdali a přejmenovali se na RF a ted' odpadli a jsou tz. "trpajzlíci" To neříkám jen já ale celý svět. Proč nesedí jejich oligarchové doma a nebudují vlastní zem, když jsou tak na výši ? Chceš poradit nebo na to přijdeš sám ?
          kds
          • Re: SAM má pravdu
            22.06.2018 7:50

            No nevím kds. Ruská ekonomika je 6. největší podle parity kupní síly, nebo 12. největší podle nominálu. Tak to takový trpaslík jak by si některé choré mozky z USA a jejich přisluhovači přáli asi nebude. Někteří oligarchové nesedí doma v Rusku ze stejného důvodu jako ti čeští. Protože prostě při privatizace kradli a ví, že by měli doma potíže. Nicméně faktem je, že EU-USA přestávají dominovat světovému obchodu a politice v souvislosti s tím, jak roste Čína, země BRICSu a další.
            Rajče
            • Odkud sis vycucal to 6. místo, možná od konce.
              22.06.2018 10:34

              Před Ruskem je ted' už i Italie to nevíš ? Proč utíkají miliony lidí z Ruska, když je tak na výši a ani hladový uprchlíci tam nechtějí. Nech si tu svoji hlavičku vyšetřit a nelži. Stačí se podívat na kurz USD a rubl. To je síla. Nebo jak si vyhazují z kopýtka ruští důchodci. Musí si sami pěstovat i brambory na zahrádce, aby přežili a prodávat věci, které po večerech vyrábějí. Zkus to dopisovat si po internetu s někým z Ruska, pokud ho mají a přestan' tady s propagandou ala Goebels.
              ZZmn
              • Re: Odkud sis vycucal to 6. místo, možná od konce.
                25.06.2018 8:32

                Myslíš ten dolar, který je už pouze měnou na ústupu navíc zatíženou nesplatitelnými dluhy? Ropa se čim dál víc obchoduje v jiných měnách než USD. Je to pouze papírek bez důvěry. Jinak co se týče Ruska a jeho reálií, nemusíš se bát. Mám jich víc, než moje játra snesou :-)
                Rajče
        • Rajče Rajče ještě jsi nedozrálo na diskuzi dospělých
          21.06.2018 14:00

          "..není rust firemního zadlužení tak zlovestný, jak na první pohled vypadá – a v nekterých ohledech dokonce ukazuje na pozitivní ekonomický výsledek..."
          SAM
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data