Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Developer Korec: ČNB žene střední třídu do nájmů

Developer Korec: ČNB žene střední třídu do nájmů

27.06.2018 14:18
Autor: Redakce, Patria.cz

"Česká národní banka (ČNB) vyhlásila otevřený boj střední třídě, kterou chce připravit o vlastní bydlení. Nejprve omezila maximální výši hypoték v porovnání s hodnotou pořizované nemovitosti, aby tento měsíc přišla s novými přísnějšími požadavky na žadatele o hypotéku. Poslední hřebíček do rakve snů o vlastním bydlení stovkám tisíc rodin pak centrální bankéři zasadili dnes, když schválili zvýšení základní úrokové sazby o dalšího 0,25 procentního bodu. To nutně povede ke zdražení hypoték. Hojné hypoteční časy jsou tak definitivně pryč," tvrdí ve svém textu bezprostředně po zvýšení sazeb České národní banky developer Evžen Korec, stojící za společností Ekospol.

Už předchozí kroky vedly ke zpomalení hypotečního trhu, který dokonce po dlouhé době začal klesat. Podle aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex v květnu zájem o hypotéky nepatrně klesl. Dá se očekávat, že pokles se bude od podzimu, kdy vejdou v platnost nová pravidla ČNB, ještě více prohlubovat, tvrdí.

"Nová opatření totiž výrazně omezí možnost pořídit si vlastní bydlení. Vyřadí z možnosti získat hypoteční úvěr poměrně silnou skupinu lidí ze střední třídy. Nedostupné budou hlavně byty ve větších městech. Například průměrná cena nového bytu v Praze dosáhla 6,7 milionu korun. Pokud počítáme, že zájemce žádá o 80procentní hypotéku, tak první překážkou je nutnost složit z vlastního 1,34 milionu korun. Bude tedy chtít hypotéku v celkové výši 5,36 milionu korun. Jestliže bude splácet 30 let, dostane se na měsíční splátku zhruba 22 tisíc korun. Aby naplnil novou podmínku ČNB, že měsíční splátka nesmí přesáhnout 45 procent čistého příjmu, musí brát zhruba 50 tisíc korun čistého, tedy kolem 70 tisíc hrubého. To je víc, než dvojnásobek aktuální průměrné mzdy v ČR. Ani dva průměrně vydělávající lidé tak na hypotéku nedosáhnou," píše dále Korec.

A to se nebavíme o tom - pokračuje Korec - že většina lidí bere méně, než je průměr. Polovina zaměstnanců nemá na výplatní pásce ani 26 tisíc korun měsíčně. "Takoví mohou na vlastní bydlení zapomenout úplně a doufat, že jim jejich příjem vystačí alespoň na nájemní bydlení. Dá se totiž předpokládat, že poroste poptávka po nájmech a tím zcela jistě vzroste i měsíční nájemné. Přísnější regulace hypoték ze strany ČNB tak dopadne i na ty, kteří o pořízení vlastního bydlení ani neuvažují. Stovky tisíc domácností pak nuceně vyžene do nájemního bydlení, za které však dají stejné peníze, jako by platili za splátku hypoték. Jen v tomto případě jim po dvaceti či třiceti letech nezůstane nic, čím by si případně přilepšili k důchodu. A tak zůstanou ve stáří závislí na pomoci státu," uzavírá svůj názor Korec.



Čtěte více:

ČNB zvýšila úrokové sazby. Koruna po výšvihu odevzdává zisky
27.06.2018 13:08
Pro zvýšení základní úrokové sazby dnes hlasovalo všech šest přítomnýc...
Jan Bureš: ČNB zvyšuje úrokové sazby. Budou zisky koruny dočasné?
27.06.2018 14:06
Česká národní banka se rozhodla zvýšit úrokové sazby o 25 bps na 1%. O...

Váš názor
  •  
    28.06.2018 13:46

    On to ani tak není problém ČNB nebo hypoték, jako příliš vysokých cen a malé nabídky nemovitostí, že :-). Asi si těžko může někdo brát hypotéku na byt za 7M, i za sebe lepších podmínek, když má příjem 30 tis. měsíčně, to je mimo jakoukoliv finanční uváženost. Ale chápu, že developerům by se to líbílo :-).
    Honzas
    •  
      28.06.2018 15:29

      Patria by neměla publikovat neobjektivní texty lobistů, jako je pan Korec.
      Ivan Kapičák
  • Jste vedle
    28.06.2018 11:19

    Vidím to dnes a denně. Napsal to hezky a naprosto pravdivě. Pracuji ci se dá. Moje žena taky. Máme hypotéku až do důchodu necelých 9000,- a své děti skoro v pubertě. Dohromady daně okolo 38-42tis.A je to z ruky do huby a to nemluvím o rekonstrukci domku jsem jsem nasypal 800tis a není to moc vidět. To ci dáme na hypotéku by na nájem nestačilo. A říkám vám, ze počet žádostí o podporu na bydlení rapidně vzroste. Fakt je totiž takový ze víc než 2/3lidí na průměrnou mzdu 28000 zdaleka nedosáhne, přesněji řečeno je hluboko pod ní.
    JC
    • Re: Jste vedle
      28.06.2018 12:03

      https://www.patria.cz/zpravodajstvi/3863185/realitni-bublina-pred-ocima.html
      JC
  • pojmy a dojmy
    28.06.2018 7:59

    Prijmy lidi jsou mnohem vyssi nez uvadena prumerna mzda. Co zivnostnici, co ti, co maji vice zamestnani, co ti, co pronajimaji nemovitost nebo dostavaji penize na ruku? Byty kupuji v drtive vetsine Cesi a polovina z nich bez hypoteky. Ceny novostaveb v Praze rostou mene, nez se zda podle statistik. Ted se totiz prodavaji v mnohem vetsi mire projekty ve vyssim standardu a v lepsich lokalitach. Kralikarny na okraji Prahy jsou vyprodane. U nich je cena znacne nadsazena i na sekundarnim trhu. Kvalitni nemovitosti u metra budou cim dal drazsi a je logicke, ze na ne vetsina populace nedosahne.
    Jen
  • Holé pozadí
    27.06.2018 20:02

    Tady se ukazuje komunismus ve své nahotě.Místo nějakého majetku má každý holé pozadí a hypotéky jsou jen snahou tu komunistickou bídu nějak překonat,když z minula nemají rodiny majetky po předcích.Tak co s tím?No méně státu.Pokud bude méně státu bude víc peněz pro lidi soukromě.Jinak budete zadlužení a socálně pokrýváni drahou služnou státu,kterou byste si ze svých vyšších platů pořídili sami a ještě byste měli na hypotéky.Tak si vyberte,buď předražené služby státu,nebo víc peněz pro sebe.
    mc
  • Evžen ať se stará o své projekty
    27.06.2018 17:17

    Korec by se měl starat hlavně o to, aby taky své "projekty" opravdu postavil. V posledních letech má jen tisíce klientů s propadlými rezervačními smlouvami, protože prodává neschválené projekty, které není schopen (nebo spíš ochoten) dotáhnout k realizaci. Dokud ceny rostou, tak nechává původní rezervace propadat a lidé pak po letech hledají nové projekty jinde, už samozřejmě mnohem dražší. Žádný jiný developer se takto nechová.
    MrBurnes
  •  
    27.06.2018 14:58

    Spíš než ČNB by měl případný zájemce o hypotéku uvážit, jestli je takový závazek snesitelný. Ač tedy s ČNB v lecčems nesouhlasím, lidé by měli být opatrnější než si uvážou na krk takové břímě. A Korec propaguje vlastní byznys.
    Petr
  •  
    27.06.2018 14:48

    ... a to je dobře. Kupovat předražené byty vyhovuje developerům tak musí bojovat za svůj byznys. Bydlet v pronájmu není nic špatného, ale je jasné, že z hlediska prodejce domů a bytů to špatné je.....
    čtenář
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data