Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč jsou Američané vlastně tak bohatí? Produktivitou to není

Proč jsou Američané vlastně tak bohatí? Produktivitou to není

09.07.2018 12:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Hlavní ekonom francouzské banky Natixis se ve své poslední analýze podivuje nad tím, proč jsou Američané tak bohatí. Či přesněji řečeno, proč je jejich produkt na hlavu o tolik vyšší než v zemích jako Francie či Německo.

Výše HDP na hlavu je v případě USA překvapující s ohledem na to, jak nízká je vzdělanost pracovní síly a jak vysoká je míra chudoby v této zemi. Natixis ve snaze tuto hádanku vyřešit porovnává hodinovou produktivitu práce v USA, Německu a Francii, počet odpracovaných hodin v těchto třech zemích, míru zaměstnanosti a participaci pracovní síly.

Následující dva grafy porovnávají historický vývoj a současnou úroveň hodinové produktivity a počtu odpracovaných hodin. Zatímco hodinová produktivita je v USA jen mírně vyšší než v Německu a Francii, počet odpracovaných hodin se liší značně:
0

Z následujícího grafu vlevo je zřejmé, že míra zaměstnanosti je v USA zhruba na úrovni Francie a nachází se hluboko pod německým standardem. Podobný je obrázek týkající se míry participace pracovní síly, kde se USA opět nachází znatelně za Německem.
0

Podle Natixisu se pak podíl populace v produktivním věku na celkové populaci v USA blíží standardu v Německu. Z uvedeného je tedy zřejmé, že vyšší produkt na hlavu v USA je dosažen zejména mnohem větším počtem odpracovaných hodin.

Zdroj: Natixis

 
 
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Klíč k hádance produktivity
13.05.2018 18:43
Už roky je jedním z velkých hlavolamů ekonomie otázka, jak objasnit kl...
Nové technologie jsou vidět všude. Jen ne tam, kde by to bylo nejvíce potřeba
15.06.2018 17:50
Podle některých ekonomů byl pro globální ekonomiku počátek letošního r...
Proč ženy pracují stále více a muži méně?
19.06.2018 6:32
Nezaměstnanost se v USA dostala na 3,8 % a jde o nejnižší úroveň za mn...
Za pomalým růstem mezd hledejte i hvězdné firmy, říká OECD
04.07.2018 16:03
Práce je konečně dost. Vyšší mzda a kvalitnější pracovní prostředí al...

Váš názor
  • nejvetsi globalni zlodeji a vrazi za posledni 70let
    10.07.2018 8:03

    1, armada + moznost tisknout svetovou rezervni menu (navzajem neodlucne propojene) = bud das, co chceme dobrovolne, nebo si to vememe. 2, koncici vojenska hegemonie + upadek dolaru (navzajem neodlucne propojene) = dal nemoznost zakryvat obrovskou bidu pozlatkem v kazde sfere te 300mios spolecnosti; konec propagandistickeho obrazu o uspesnosti americkeho modelu ve svete, ale i doma v USA.
    stan013
    • Re: nejvetsi globalni zlodeji a vrazi za posledni 70let
      10.07.2018 8:12

      Velkořímská říše-ačkoliv krásná a obdivuhodná, skončila v troskách
      achilles
  • To asi bude tím .....
    09.07.2018 19:02

    že vyráběji a mají na prodej víc věcí které lidi potřebují a kupují a ne jen tanky, děla a zbraně a nemusí si kupovat věci které si sami vyprodukujou, Jako potraviny, léky, vodu i ropu a také jsou oblíbení po světě, protože pomáhají nezištně, jako např. dnes se záchranou dětí v zatopených jeskyních. Tam se Rusové nehrnou a nejsou vidět. Proto také nejsou tak bohatý. Asi tak.
    asitak
    • Re: To asi bude tím .....
      09.07.2018 23:11

      Děkuji světu, že existují takoví komici, jako jsi ty. Už dlouho jsem se tak nezasmál...Můhehehehe... Prý Američané oblíbení po světě...:-), proto se tak všude opevňují na všech ambasádách...podívej se, co teď budují na té v Praze... Proto amícký prezident nevystrčí zobák ani k oknu u Bílého domu...:-))) Nezištně pomáhají...myslíš to rozvracení jednotlivých zaemí a vnášení chaosu všude do světa...?? Nebo ty války co všude vedou a jak zabíjí lidi po stovkách tisíc...Irák, Lybie, Sýrie, Jugoslávie, Vietnam atd atd...tam tak pomáhají nezištně leda svým kapsám a zbrojním koncernům na své politiky napojeným.... Ty jsi komik... Neříkají ti Lupino Lane...???? :-))))
      Pondělí
      • Hele nenapadej autora za jeho názor
        10.07.2018 6:14

        Tady se za to mažou příspěvky za vlastní i když slušně vyjádřený názor. Nebo ty snad můžeš ? Tobě taky nikdo nespílá za tvoje jednostranné a ujeté kecy. Pověz nám co si myslíš o dodnes ministryni spravedlnosti. Tam se můžeš vykecat do libosti při jejím obhajování, jak taky mění názor nejen ze dne ns den, ale z hodiny na hodinu. Nepřipomíná ti to někoho ˇ?
        Achilles
        • Re: Hele nenapadej autora za jeho názor
          10.07.2018 7:15

          Elita národa, která se tady na Patrii prezentuje (nejpíše voliči TOP a další havěti), používají nicky jiných, aby se nemuseli stydět za ty nesmysly co plodí....ještě že jsou sociální sítě anonymní, tohle by asi na podiu neřekli :-)
          achilles
          • Hele Uchilles....
            12.07.2018 9:28

            Ale to že naše čtrnáctidenní ministrně spravidelnosti se tam dostala na podkladě opisování celé diplomky ti nevadí. To vypovídá zase něco o tobě. Už začínáš taky oprašovat uniformu lidových milic po svém fotrovi ? "zakoblihuvšechno"
            88
  •  
    09.07.2018 17:33

    Další převzatá perla redakcí Patria. Vidím to naprosto jinak. Ti Amíci si na rozdíl od Evropy nehrají na procento vzdělanosti . Nezakládají si na tom , kolik mají inženýrů . Počtem zbytečných inženýrů , pto ekonomiku zbytečných škol jsou evropané na špici . Politologů , sociologů , právníků , analitiků všeho možného i nemožného máme určitě víc než amíci , ale tito vzdělanci jsou pro ekonomiku pouze zátěží.
    KarelIV
    • ono to nebude ani tím vzděláním
      09.07.2018 18:40

      Ale honosnými a podvodem získanými nebo koupenými tituly. Na to si u nás hodně chudých duchem potrpí. Jak v té písničce od Wericha …..lháři ve fraku každý věří....Dnes jsem se díval na naši novopečenou ministrni spravedlnosti, jak se snažila vysvětlit že podle starých zvyklostí její diplomka byla v pořádku. Jakoby se podle nových zvyklosti už mohlo podvádět, lhát a opisovat a vydávat cizí práci za svoji. Hlavní je že je Babišova. to dnes platí víc než pravda a zákony. Už se těším na pokračování. To se dozvíme zase věci.
      ..
      • Re: ono to nebude ani tím vzděláním
        10.07.2018 9:32

        Rozhodně nepatřím k příznivcům ANO, avšak chce li být člověk objektivní, na rozdíl od médií, které potřebují nějakého sólokapra a pro něj jsou schopni uštvat každého, pak musím konstatovat, že Malá opisovala (kopírovala) teoretickou část. Tj. tu část, která je v odborné literatuře veřejně dostupná. Druhá část je originálem. Její pochybení je v tom, že teorii kopírovala nejen z odborné literatury ale i z práce jiných diplomantů. Což také není příliš etické, ale zase až takový prohřešek, jaký z toho vyrobili média to není.
        hb
        •  
          10.07.2018 16:37

          ....inu, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. takovéto pochybení jako u pí malé by se našlo zcela jistě u většiny jejích kritiků, u některých tedy ne, protože vš vzdělání nemají a tudíž nemuseli nic obhajovat....např. p. hamáček, že....a co vzdělání např. bývalého ministra vnitra, rychlostudenta chovance, nebo co ta pí řápková či jak se jmenovala z ods, která dálkově vystudovala práva, ač ji na fakultě nikdo neznal, nebo géniové. kteří při náročné poslanecké práci vystudovali, např. benda z ods, jistá pí terelmešová, bývalá poslankyně či senátorka čssd, to už ani nevzpomínám nebožtíka grosse atd.atd....hahaha, to studium, ty zkoušky a tu diplomku bych tedy chtěl vidět...
          keris
        •  
          10.07.2018 10:13

          To víš, že to nic není, ale je v politice a novináři mají okurkovou sezonu. Thajce pomalu zachraňují z jeskyně, Zeman má dovolenou, Kim se po summitu uklidnil...tak o čem psát, že?
          achilles
Aktuální komentáře
29.04.2024
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y