Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple. Cesta za jedním bilionem amerických dolarů a 50 tisíci procent od IPO

Apple. Cesta za jedním bilionem amerických dolarů a 50 tisíci procent od IPO

03.08.2018 10:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká společnost Apple se včera stala první americkou veřejně obchodovanou firmou, jejíž tržní kapitalizace překonala hranici jednoho bilionu USD, v přepočtu zhruba 22,1 bilionu korun. Kudy vedly cesty z garáže za touto metou?

Od úterý, kdy firma zveřejnila výsledky hospodaření za duben až červen, akcie posílily řádově o desetinu. Od počátku roku se jejich cena zvýšila o více než pětinu. Apple korunuje deset let trvající růst, o který se zasloužil všudypřítomný přístroj iPhone. Právě ten firmu přeměnil z menšího hráče na trhu osobních počítačů v globálního obra, který působí v oblasti zábavy a komunikace.

Příjmy podniku, který vznikl v roce 1976 v garáži, jsou vyšší než hrubý domácí produkt Portugalska či Nového Zélandu.

Primární nabídka akcií Applu se uskutečnila v roce 1980. Od té doby akcie firmy vzrostly o více než 50.000 procent. Pro srovnání - širší akciový index Standard & Poor's 500 za stejnou dobu přidal zhruba 2000 procent.

Vrchol, kterého firma dosáhla, by přitom v roce 1997 mohl být považován za absolutně nepředstavitelný. Firma se v té době ocitla na pokraji bankrotu a cena jejích akcií se propadla na méně než dolar. Apple z toho důvodu povolal zpět do funkce prozatímního ředitele svého spoluzakladatele Steva Jobse a obrátila se na svého hlavního konkurenta, Microsoft, který jí poskytl hotovostní injekci 150 milionů USD na zaplacení účtů. Jobsovi se pak podařilo vrátit firmu zpět na výsluní.

Některé servery hlásily, že tržní kapitalizace Applu překonala hranici jednoho bilionu dolarů již dříve během dne. To však bylo způsobeno nesprávným údajem o počtu akcií v oběhu. Firma totiž odkupuje vlastní akcie a v úterý poskytla aktuální údaj o tom, kolik má nyní akcií v oběhu.

Apple výrazně roste hlavně od uvedení svého smartphonu iPhone na trh. V roce 2006, rok před představením iPhonu, tržby firmy činily méně než 20 miliard USD a čistý zisk dvě miliardy USD. Loni již tržby vzrostly na 229 miliard a čistý zisk na 48,4 miliardy USD. Apple se tak stal nejziskovější veřejně obchodovanou firmou v USA.

Analytici však upozorňují, že Apple by již brzy mohly o jeho vedoucí postavení připravit firmy jako je Alphabet nebo Amazon. Tržní kapitalizace Amazonu se nyní pohybuje kolem 885 miliard USD. Tržní kapitalizace Alphabetu, mateřské firmy společnosti Google, činí zhruba 860 miliard USD.

Navzdory vysoké tržní kapitalizaci mnoho analytiků akcie Applu za příliš drahé nepovažuje. Akcie firmy se tento týden obchodují za zhruba 15násobek očekávaného zisku. U akcií Amazonu je to přibližně 82násobek zisku a u Microsoftu 25násobek.

Apple: z garáže přes záchranu Microsoftem po bilion dolarů

Společnost Apple založili tři počítačoví nadšenci Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne v kalifornském Cupertinu v dubnu 1976. V současnosti má firma, která má pobočky ve 22 zemích světa, zhruba 123.000 zaměstnanců, z toho 84.000 jich pracuje v USA.

Prvním produktem firmy byl počítač Apple I, který se začal prodávat v dubnu 1976 za "ďábelskou" cenu 666,66 dolaru. Jeho výhodou bylo, že na rozdíl od konkurentů byl zákazníkům dodáván nikoliv jako stavebnice, ale ve více méně kompletní podobě. Velký komerční úspěch zaznamenal Apple II, představený veřejnosti v roce 1977. Na rozdíl od svého předchůdce už Apple II nebyl jen aparátem počítačových nadšenců, ale díky svému vzhledu a schopnostem nalezl uplatnění i v malých firmách a domácnostech. O jeho popularitě svědčí i fakt, že se v různých verzích vyráběl až do začátku 90. let.

V roce 1983 představil Apple revoluční novinku v podobě přístroje Lisa - prvního komerčního počítače, který využíval takzvaného grafického komunikačního rozhraní. Uživatel již nemusel zadávat psané příkazy, ale ovládal programy prostřednictvím mačkání obrázků na obrazovce. Kupodivu se novinka nejprve neuchytila. Příčinou byla jak poměrně vysoká cena (téměř 10.000 dolarů), tak i malý počet dostupných programů. Až o rok později, s příchodem legendárních počítačů Macintosh, přišel obchodní úspěch. "Mac", jak jeho uživatelé přístroji přezdívali, se místo složitých příkazů ovládal pomocí myši a menu. Velký komerční úspěch sice neměl, především kvůli nedostatku softwaru, jeho uvedení na trh ale bylo převratnou novinkou a počítač se stal kultovní záležitostí.

Od začátku 80. let musel Apple čelit tvrdé konkurenci ze strany IBM a Microsoftu, kteří používali odlišný, obchodně úspěšnější standart IBM PC. V roce 1985 navíc firma Billa Gatese přišla se systémem Windows, který přinášel ovládání pomocí ikonek i pro IBM PC. V téže době propukl uvnitř Apple spor mezi Jobsem a některými členy vedení společnosti. Výsledkem bylo, že Jobs z firmy odešel a založil si vlastní, nepříliš úspěšnou počítačovou firmu NeXT.

Na počátku 90. let představil Apple populární laptop PowerBook, ale další produkty už tolik úspěšné nebyly, a to i přesto, že z technického hlediska šlo o zajímavé přístroje. Digitální fotoaparát z roku 1994 byl obchodním propadákem a ani osobní digitální asistent Newton neoslovil mnoho zájemců. V polovině 90. let tak stál Apple na pokraji bankrotu.

V roce 1997 se Jobs vrátil zpět do firmy a stal se ředitelem společnosti. Následující rok představil Apple veřejnosti počítač iMac. Apple se díky němu v roce 1998 po pěti letech vymanil z červených čísel a vytvořil zisk. Podobný úspěch slavil Apple i na poli spotřební elektroniky, ať už to byl hudební přehrávač iPod, který měl premiéru v roce 2001, tablet iPad (od roku 2010), který vyplňuje mezeru mezi laptopy a chytrými telefony, nebo chytrý telefon iPhone (od roku 2007), který způsobil revoluci na trhu chytrých telefonů. V roce 2008 Apple vytvořil App Store, což je obchod s aplikacemi pro přístroje od firmy.

V dubnu 2011 vypukl patentový spor mezi Applem a jihokorejskou firmou Samsung Electronics. Americká společnost obvinila Jihokorejce z "otrockého" kopírování designu svého výrobku iPhone. Soud letos v květnu přiznal Applu odškodné 539 milionů dolarů (12 miliard Kč). Samsung za porušení patentu Applu již před tím odvedl 399 milionů dolarů. Koncem letošního června uvedl kalifornský soud, že obě společnosti dlouholetý patentový spor urovnaly.

V říjnu 2011 zemřel ve svých 56 letech na rakovinu slinivky Steve Jobs, pod jehož vedením se Apple stal v roce 2010 největší technologickou společností podle tržní kapitalizace. Novým generálním ředitelem firmy se po Jobsově smrti stal Tim Cook.

V prodeji chytrých telefonů je Apple v současnosti na třetím místě za čínským koncernem Huawei a prvním Samsungem. Apple je také druhou nejhodnotnější značkou světa za americkou internetovou společností Google. Díky chytrým hodinkám Apple Watch, jejichž první generace byla představena v roce 2015, Apple koncem loňského roku ovládl trh s takzvanou nositelnou elektronikou.

Firma výrazně roste hlavně od představení svého telefonu iPhone. V roce 2006, rok před představením iPhonu, tržby firmy činily méně než 20 miliard USD a čistý zisk dvě miliardy USD. Loni již tržby vzrostly na 229 miliard USD a čistý zisk na 48,4 miliardy USD. Apple se tak stal nejziskovější veřejně obchodovanou firmou v USA.

Apple, který vstoupil na burzu v roce 1980, se dnes stal první americkou veřejně obchodovanou firmou, jejíž tržní kapitalizace překonala hranici jednoho bilionu USD (22,1 bilionu Kč). Akcie firmy během dnešního obchodování na trhu Nasdaq vystoupily až na 207,05 USD. Apple ale na světě není první veřejně obchodovanou firmou, které se podařilo dospět k tržní hodnotě bilion dolarů. V roce 2007 se přes tuto hranici krátce dostal čínský ropný gigant PetroChina.


 
 
 
 

Čtěte více:

Výsledky Applu už dnes večer. Padne hranice 1 bilionu dolarů?
31.07.2018 16:10
Pro technologické akcie patřil uplynulý měsíc k těm náročnějším. Faceb...
01.08.2018 0:02
Zisk americké společnosti Apple za třetí fiskální čtvrtletí překonal o...
Apple umí vydolovat růst i na stagnujícím trhu (nová cílová cena Patrie)
01.08.2018 15:49
Apple nadále potvrzuje, že je schopen vydolovat růst i na stagnujícím ...
Akcie Apple přepsaly historii
02.08.2018 22:01
Dnešní hlavní investiční událostí byl bez pochyby počin, který se pove...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university