Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční průvodce polovodiči: Procesory - souboj na plné obrátky

Investiční průvodce polovodiči: Procesory - souboj na plné obrátky

27.09.2018 10:15
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Na polovodičích a čipech je postavena značná část současného života. Najdeme je ve většině spotřební elektroniky od televize, digitálních hodinek, mobilních telefonů, automobilů až po lékařské přístroje. Jde o gigantické odvětví, jehož produkt je doslova hnacím motorem moderního světa. Jak sektoru polovodičů lépe porozumět a jak na něm vydělat? S tím už nám v rámci seriálu Investiční průvodce polovodiči pomůže analytik Patria Finance Ján Hladký. 

V poslední části našeho seriálu jsme si detailně rozebrali trh s grafickými kartami. Na toto téma nyní navážeme rozborem logických obvodů neboli procesorů. Před týdnem jsme si vysvětlili hlavní rozdíl mezi paměťovými čipy a grafickými čipy (tzv. GPUs), a jak každý nachází své vlastní uplatnění. Zatímco GPUs se dokážou bleskově prokousat přes velké množství dat a vypořádat se extrémně rychle s jednoduchými úkoly, procesory (tzv. CPUs) tvoří nutné jádro každého počítače, laptopu, telefonu a serveru, jelikož se starají o specializované komplikovanější příkazy a výpočty. Fyzicky se sestávají z výpočetního jádra, které má přidělenou paměť zvanou cache na bázi paměťového čipu DRAM. Těchto jader může být hned několik, což umožňuje počítači vypořádat se s několika úkoly najednou bez zbytečné ztráty rychlosti. Dodatečným možným řešením je integrovaná grafická karta, která je připojena k procesoru. Ta se používá hlavně v laptopech a telefonech kvůli svému slabšímu výkonu.

0 

AMD CPU procesor

Grafika a procesor – stejní, a přesto jiní

Poptávku po procesorech pohání stejné trendy jako v případě grafických karet. Chytré telefony, datová centra, samořídící automobily, umělá inteligence, internet věcí či herní průmysl. To všechno se bez centrální výpočetní jednotky neobejde. Jak tato odvětví rostou, roste i potenciální trh pro výrobce procesorů. Je však nutno si uvědomit, že význam CPUs bledne ve světle grafických karet a růst poptávky tedy zdaleka není tak silný. Vezměme si například herní průmysl. Zatímco grafickou kartu je nutno měnit pomalu každý rok, chceme-li udržet nové hry v nejvyšších detailech, takový klasický 4jádrový procesor obstará většinu práce po dobu několika let. Podobně je tomu i v případě datových center nebo vývoje umělé inteligence. Velkou část práce obstarají grafické čipy a specializované integrované obvody FPGAs, což zapříčiňuje, že jejich prodeje rostou mnohem rychleji. Dle prognózy Goldman Sachs se podíl CPUs v hardware spojeném s umělou inteligencí sníží ze současných 64 % na jenom 11 % v roce 2025.

To v překladu znamená, že koláč tržeb se bude zvětšovat jen pozvolna. To klade limity pro růst tržeb jednotlivých výrobců procesorů. O to víc jsou pak motivováni k tvrdému konkurenčnímu souboji a navyšování tržního podílu. Obchodování s logickými čipy se řídí podobnými zákonitostmi jako s těmi grafickými. Jedná se o diferenciovaný produkt, u jehož koupi nezáleží jen na ceně, nýbrž i na jeho vlastnostech. Tím se odlišuje od paměťových čipů DRAM a NAND. Pro odvětví je příznačná spíše sezónnost řízená naskladňováním nových produktů před nákupní sezonou a postupné doprodeje po jejím završení. Více si můžete přečíst u našeho rozboru grafických karet z předešlého týdne. Další podobnost s grafickými čipy nacházíme v koncentraci trhu v rukou dvou výrobců – Intel a AMD. Data o podílu na trhu se sice dosti liší v závislosti od zdroje, nicméně můžeme s určitostí říct, že Intel si již více než deset let drží drtivou převahu. Dle čísel společnosti Mercury Research držel Intel v prodejích 88% podíl v posledním kvartálu roku 2017. Zbylých 12 % pak připadalo na AMD. Takovéto status quo však již nemusí trvat dlouho a hned si řekneme proč.

0 

Intel CPU Core i7 6700K

Čipový David a Goliáš

AMD udělal v posledním roce značné pokroky ve vývoji nových produktů a rychle za sebou představil novou řadu procesorů Ryzen na bázi architektury Zen a grafické karty Radeon postavené na architektuře Vega. Aby nová iniciativa nepřišla nazmar kvůli chybám ve výrobě, změnil dodavatele svých čipů z Global Foundries na spolehlivějšího TSMC. Výsledky se začaly postupně dostavovat – tržby poskočily v roce 2017 o 25 % a stejné tempo se očekává i v tomto roce. Dle společnosti PassMark Software dosahoval AMD v posledním kvartálu tohoto roku 21% tržního podílu u procesorů pro stolní PC, zatímco před dvěma roky to bylo jen 18 %. Intel naproti tomu jakoby usnul na vavřínech. Technologie založená na 14 nanometrových uzlech, kterou uvedl v roce 2014, mu zpočátku přinesla nad AMD jasnou převahu. Nicméně vyšperkovaný výrobní proces (Intel si své procesory na rozdíl od AMD vyrábí sám) a spolehlivost se postupně ukázaly jako kotva, jelikož Intel opakovaně nedokázal přestoupit na modernější 10nanometrové uzly. V tomto případě v podstatě platí rovnice „menší uzly = více tranzistorů = větší výkon“. Intel nedávno opět posunul masové prodeje procesorů Cannon Lake (10nm), a to až na druhou polovinu příštího roku. To samé v čase, kdy AMD plánuje spustit prodeje 7nanometrových procesorů EPYC (určeno pro datová centra) do konce tohoto kalendářního roku.

Co nás tedy v souboji tohoto Davida a Goliáše čeká do budoucna? Názory se v mnoha ohledech kategoricky liší, avšak jedno je jisté. AMD má nyní unikátní příležitost uzmout si značnou část tržního podílu a hlavně vrátit punc své značce jako plnohodnotné alternativy k Intelu. Optimistické scénáře malují až ztrojnásobení tržního podílu mezi stolními počítači na úkor Intelu, což se však jeví až trochu přehnané. Zbrojí se ale i na dalších frontách. Z výrobní linky sjely první procesory Raven Ridge od AMD s integrovanou grafickou kartou, což je jasný pokus o vybudování pozic mezi laptopy, kde pořád neohroženě panuje Intel. Chystají se i CPUs pro mobilní telefony a hlavně datová centra. Tady je příležitost obzvlášť lákavá. Intel si zde drží až 99% podíl a pro AMD až doteď zbyly jen drobky. Zmiňovaná nová generace procesorů EPYC má za úlohu tuto situaci změnit a utkat se s procesory Xeon od Intelu. Vážnost situace podtrhuje fakt, že Intel se dle slov svého šéfa zavázal nepustit AMDčku více než 20 % trhu, nejlépe maximálně 15 %. I kdyby provozovatelé datových center výrazně zpomalili nákupy, AMD má možnost své tržby z toho segmentu navýšit až 15krát.

Sázka na jistotu, nebo riziko?

Z toho všeho co bylo řečeno, se může zdát, že investice do AMD je v této chvíli sázka na jistotu. Nesmíme však zapomínat na několik faktů. Zaprvé, jsou tady i názory, které pořád věří, že pro Intel se jedná jen o klopýtnutí a AMD bude navždy hrát druhé housle. Takovýto fatalismus je však v dynamickém segmentu polovodičů poněkud nepřesvědčivý. Větším rizikem je z našeho pohledu otázka, zda AMD dokáže dostát svým slibům ohledně výkonu a spolehlivosti svých produktů. Například datová centra jsou mnohamilionové projekty, kde se chyby nepřipouští a hraje se na jistotu ve všech ohledech. Intel je prostě spolehlivá značka. I proto si jej vybral Apple jako dodavatele modemových čipů pro svou celou novou řadu iPhonů. Navíc podobná situace tady již kdysi byla. V roce 2005 si AMD drželo velice solidní technologický náskok s procesory Athlon 64 a přes akvizici ATI vstupovalo do prostředí grafických karet. Bohužel, špatná strategická rozhodnutí, odchod vrcholného managementu, výrobní nedostatky a v nemalé míře také nedostatečný výkon architektury Bulldozer vedl v následujících letech k postupnému rozpadu značky AMD. Cena akcií se z historického maxima 40 USD propadla až k dvěma dolarům a v jednu chvíli hrozil dokonce totální kolaps společnosti. Snad se ze své historie poučila.

Nemalou překážku pro investici do AMD představuje i aktuální valuace. Cena AMD se od počátku roku ztrojnásobila a nyní se nachází na 33 USD. Poměr ceny a čistého zisku (P/E) proto vylétl až na hodnotu 54,0, což je o 60 % nad průměrem za poslední rok. Průměr konkurence je v této metrice na 25,7x, takže i z tohoto hlediska se bavíme o značné prémii. Současná hodnota růstových příležitostí (PVGO) je 29 USD, takže jenom desetina současné valuace AMD plyne z nynějších zisků. Intel byl samozřejmě trhem patřičně vytrestán. Cena akcií spadla od červnového vrcholu o 20 % na 46 USD, poměr P/E je na hodnotě 10,9x (17 % pod jednoročním průměrem, 40 % pod průměrem konkurence) a současné zisky vytváří až 80% současné valuace. Z pohledu aktuální ceny se proto jako lákavější investice jeví Intel. Nesmíme opomínat také fakt, že se Intel tlačí do sektoru diskrétních grafických karet, programovatelných integrovaných obvodů (FPGAs) přes akvizici Altera v roce 2015 a disponuje neporovnatelně objemnějšími zdroji pro financování příštího růstu. Suma sumárum, otevření pozice v segmentu logických čipů představuje v této situaci značné dilema.

V poslední části našeho seriálu se podíváme na zoubek analogovým čipům a zkusíme najít možné investice v tomto oboru.

 
 
 
 

Čtěte více:

Intel předčil očekávání na všech frontách, přesto klesá (-8 %) a konkurence roste (komentář analytika)
27.07.2018 15:53
Intel: 2Q18 Intel zdánlivě předčil očekávání na všech frontách. Lepší ...
AMD září. Mohl by využít zavrávorání Intelu, říká analytik
28.08.2018 14:59
Advanced Micro Devices je teď hodně v kurzu. Poté, co firma o víkendu ...
Investiční průvodce polovodiči: Usedněte do lavic, hodina začíná
04.09.2018 10:28
Na polovodičích a čipech je postavena značná část současného života. N...
Investiční průvodce polovodiči: Blíží se apokalypsa paměťových čipů?
11.09.2018 10:28
Na polovodičích a čipech je postavena značná část současného života. N...
Investiční průvodce polovodiči: Výrobci grafických čipů ve větším rozlišení
18.09.2018 10:16
Na polovodičích a čipech je postavena značná část současného života. N...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení