Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční průvodce polovodiči: Výrobci grafických čipů ve větším rozlišení

Investiční průvodce polovodiči: Výrobci grafických čipů ve větším rozlišení

18.09.2018 10:16
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Na polovodičích a čipech je postavena značná část současného života. Najdeme je ve většině spotřební elektroniky od televize, digitálních hodinek, mobilních telefonů, automobilů až po lékařské přístroje. Jde o gigantické odvětví, jehož produkt je doslova hnacím motorem moderního světa. Jak sektoru polovodičů lépe porozumět a jak na něm vydělat? S tím už nám v rámci seriálu Investiční průvodce polovodiči pomůže analytik Patria Finance Ján Hladký. 

Využití grafických čipů

V dnešním díle se budeme věnovat dalšímu typu polovodičů, takzvaným GPUs, neboli grafickým čipům. Ještě donedávna o nich básnili téměř výhradně hráči počítačových her, nicméně dnes nacházejí své využití v mnoha dalších sférách. Grafické čipy jsou ve své podstatě variací klasických logických procesorů (tzv. CPUs). Zjednodušeně můžeme říct, že se sestávají z jádra, kde probíhají výpočetní procesy, a paměti DRAM, která je věnovaná čistě těmto procesům. Jenže zatímco takový procesor má jader jen několik, grafický čip jich může mít i tisíce. Cenou za to je slabší výkon každého jádra. Výsledkem je, že zatímco CPUs dokážou řešit variaci specializovaných úkolů, GPUs dokážou mnohonásobně zrychlit výpočty jednoduchých paralelních problémů. Klasické CPUs tím pádem můžeme přirovnat k architektovi stavby, zatímco grafické čipy sehrávají roli zedníků.

Právě to je činí ideálním nástrojem pro využití v 3D zobrazování, a tedy vykreslování grafiky počítačových her. Tisíce malých jednoduchých výpočtů potřebných k zobrazení, dokreslení a nasvícení jednotlivých pixelů je ideální práce pro tyto čipy. V poslední době se však GPUs více a více skloňují i v dalších odvětvích. Autonomní vozidla nabírají ze svého okolí ohromné množství dat pro pohyb v prostoru. Umělá inteligence se i v dnešním omezeném stádiu potřebuje rychle prokousat přes terabajty dat. Při těžbě kryptoměn je zase potřebné provádět neskutečné množství jednoduchých výpočtů v co nejkratším čase. Všechno je to práce stvořená pro grafické čipy, která má pozitivní dopad na poptávku. Za druhý konec lana však nyní táhne strukturální trend klesajících prodejů osobních počítačů, jejž pozorujeme od roku 2007. Čísla z prvního kvartálu roku tyto trendy aspoň částečně potvrzují. Dedikované grafické karty pro stolní počítače (zahrnuje poptávku z automobilového sektoru, vývojářů UI i kryptotěžařů) meziročně, co do počtu prodaných jednotek, vylétly o 66 %. Čipy do laptopů sklouzly o 3,5 % yoy, jelikož byly ke dnu taženy dedikovanými grafikami pro tento segment (-15 % yoy). Celkově se počet prodaných jednotek zvedl o 3,5 % yoy.

0

Trh s grafickými čipy


Odhlédneme-li od výrobců tzv. add-in boards, což jsou společnosti, které montují dohromady výsledný produkt, tak výroba samotných čipů je vysoce koncentrovaná. Může za to pravděpodobně fakt, že ještě donedávna bylo gró poptávky tvořeno počítačovými hráči. Dle výzkumu společnosti Jon Peddie Research byl v prvním kvartálu tohoto roku trh rozdělen následovně: 15 % čipů dodalo AMD, 18 % Nvidia a až 67 % Intel. Intel nicméně vyrábí grafiku integrovanou do jeho procesorů, která trpí výrazně slabším výkonem a montuje se zejména do laptopů a základních stolních PC. V prostoru dedikovaných (tzn. samostatně stojících) grafických karet se pohybují jen dva výrobci. S dominantním 65% podílem operuje Nvidia a zbytek si pro sebe bere AMD (35 %). Máme tady klasickou oligopolní tržní strukturu s jedním dominantním hráčem. Grafika však již není komoditním produktem, jak tomu bylo u paměťových obvodů. Prim sehrávají jednoznačně technické parametry a až na druhém místě je cena.

Oproti paměťovým čipům, kde jsme hovořili o cykličnosti, se u grafických čipů můžeme bavit spíše o sezónnosti. V tomto případě můžeme s přimhouřením oka říct, že první kvartál roku se typicky vyznačuje mezikvartálně stagnujícími prodeji. V druhém kvartálu distributoři grafik vyprazdňují své zásoby, což pro výrobce znamená značný pokles prodejů (opět mezikvartálně). Následně začíná naskladňování před vánoční sezonou novými produkty a třetí kvartál je tedy pro Nvidiu a AMD zpravidla nejsilnějším. Poslední čtvrtletí charakterizují dodatečné nákupy a tržby se proto můžou ještě mírně zvednout oproti třetímu kvartálu. Tuto sezónnost však například před rokem narušil překotný boom na poli kryptoměn, a není tedy výhradním pravidlem.

Nvidia versus AMD

A nyní ta zásadní otázka: Chceme-li si zahrát investici do grafických karet, kterým směrem se máme vydat? Hned z kraje vyloučíme Intel, jelikož tady by se investor otevíral spíše procesorům, než grafikám. Zůstává tedy AMD a Nvidia. Nvidia je roky osvědčená značka, která se u hráčů těší obrovské popularitě díky dlouholetému technologickému náskoku ve srovnání s AMD. Posledním výkvětem budiž nedávno oznámená série grafických karet s architekturou nazvanou Turing, která má způsobit revoluci v 3D vizualizacích díky práci se světlem. Na druhou stranu, AMD se po dlouhé době probral z hibernace a vyrukoval s novou řadu grafických karet Radeon Vega, která dokáže konkurovat Nvidii minimálně cenou, v menší míře i výkonem. Poslední čísla navíc ukazují, že AMD si skutečně v poslední době urval část tržního podílu pro sebe. Je však nutno mít na paměti, že AMD není čistá hra na grafiku, ale že se do toho míchají i logické čipy, ze kterých plyne značná část tržeb. O tom si povíme více v další části seriálu.

Technologická zdatnost tedy nahrává Nvidii. Avšak co taková cena samotných akcií? V žádném případě se nebavíme o levných titulech, oba se nachází vysoko nad průměrem indexu S&P 500. AMD byl ještě donedávna ošklivým káčátkem a trh se k němu moc neměl. Oznámení Intelu (konkurent v CPU, více opět v další části seriálu), že se výrazně opozdí s prodejem nové generace procesorů, jej však vykoplo do nebes. Jeho momentální násobek P/E (12m forward) je až 52,1x, což je více než 2 standardní odchylky nad dvouletým průměrem. Nákupem tohoto titulu bychom v této chvíli asi zbytečně naháněli trh. Naproti tomu Nvidia díky ostrému tempu růstu čistého zisku v posledních měsících výrazně zlevnila, i když její cena roste. Od počátku roku se její násobek P/E (12m forward) vrátil z hodnoty 45x na současných 31,8x. Nachází se tak o polovinu standardní odchylky pod svým dvouletým průměrem. Faktem však je, že do ceny Nvidie je pravděpodobně započteno výrazné zpomalení růstu čistého zisku, se kterým počítá trh.

Aréna se rozšiřuje

Bující trh grafických karet a příslib zmiňovaných strukturálních trendů jsou však velikým lákadlem. Do hry tak vstupují nové postavy, které mají v plánu rozvířit vody tohoto stojatého rybníku. Intel, jenž má velké zkušenosti s výrobou integrovaných grafických čipů do svých procesorů, chce uvést první verzi své dedikované grafiky v roce 2020. O parametrech se toho prozatím samozřejmě moc neví, avšak Intel má rozhodně grandiózní plány. Nejde jen o to, vybojovat si své místečko na slunci. V plánu je rovnou zaútočit na Nvidii a porazit ji na jejím vlastním bojišti. Intel na svou stranu přetáhl těžkou váhu v podobě Raje Koduriho, jenž má za sebou 25 let zkušeností v oboru a doteď šéfoval divizi grafických karet Radeon v AMD. Máme se tedy na co těšit.

V příští části se podíváme na zoubek logickým čipům, tamním hráčům a jak se nejlépe opřít do investic v tohto oboru.



 

Čtěte více:

Intel předčil očekávání na všech frontách, přesto klesá (-8 %) a konkurence roste (komentář analytika)
27.07.2018 15:53
Intel: 2Q18 Intel zdánlivě předčil očekávání na všech frontách. Lepší ...
Nvidia: Investoři požadují perfektní vysvědčení (komentář analytika)
17.08.2018 15:14
Výrobce grafických karet a ikona herního průmyslu Nvidia bohužel svými...
AMD září. Mohl by využít zavrávorání Intelu, říká analytik
28.08.2018 14:59
Advanced Micro Devices je teď hodně v kurzu. Poté, co firma o víkendu ...
Investiční průvodce polovodiči: Usedněte do lavic, hodina začíná
04.09.2018 10:28
Na polovodičích a čipech je postavena značná část současného života. N...
Investiční průvodce polovodiči: Blíží se apokalypsa paměťových čipů?
11.09.2018 10:28
Na polovodičích a čipech je postavena značná část současného života. N...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení