Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční průvodce polovodiči: Blíží se apokalypsa paměťových čipů?

Investiční průvodce polovodiči: Blíží se apokalypsa paměťových čipů?

11.09.2018 10:28
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Na polovodičích a čipech je postavena značná část současného života. Najdeme je ve většině spotřební elektroniky od televize, digitálních hodinek, mobilních telefonů, automobilů až po lékařské přístroje. Jde o gigantické odvětví, jehož produkt je doslova hnacím motorem moderního světa. Jak sektoru polovodičů lépe porozumět a jak na něm vydělat? S tím už nám v rámci seriálu Investiční průvodce polovodiči pomůže analytik Patria Finance Ján Hladký.

V minulém dílu jsme nahlédli do začátků tohoto odvětví a rozdělili jsme si paměťové čipy do dvou skupin. První skupinu tvořily čipy typu DRAM (operační paměť) a druhou typu NAND (nevolatilní paměť). Také jsme psali o tom, že spotová cena čipů NAND i DRAM je již nějakou dobu pod tlakem s tím, jak nabíhají dodatečné výrobní kapacity a poptávka ztrácí tempo. Jak se situace u těchto typů čipů liší?

Je libo NAND, nebo raději DRAM?

Začněme s čipy NAND. Růst zásob ve skladech samotných výrobců díky robustním výnosům nové technologie 3D NAND je údajně doprovázen vyšším stavem zásob u samotných kupců tohoto produktu (např. výrobci chytrých telefonů). Podobné zvěsti přicházejí z montoven osobních počítačů, které zaznamenávají poměrně výrazný pokles cen SSD disků (místy až 30 – 40 % od vrcholu). Poměrně jednoznačně nás tedy čeká mezikvartální pokles cen NAND ve třetím čtvrtletí s odhady v okolí -15 % qoq.

To rozhodně není málo, avšak výhledy pro čtvrtý kvartál roku jsou prozatím pozitivnější a pracují se stabilizací případně velice mírným skluzem dolů. Dobrou zprávou je, že čínský nováček tohoto oboru Yangtze Memory je prozatím se svým 32vrstvým 3D NAND čipem technologicky pozadu a zaostává i v procesech samotné výroby, a neměl by tedy trh zasypat dávkou čipů své vlastní výroby.

0

Zdroj: semiengineering.com

Co se týče čipů DRAM, tady je situace o něco lepší, hlavně od zbytku tohoto roku. Cenotvorba by měla být stabilnější i díky poptávce ze strany výrobců datových center a serverů. Třetí kvartál tohoto roku by měl údajně zaznamenat mezikvartálně stabilní až mírně rostoucí ceny s případným poklesem až v posledním čtvrtletí (opět qoq). Nutno však podotknout, že jednání o cenách pro poslední kvartál jsou v podstatě ještě v plenkách.

Věci se zhoršují při pohledu na příští roku. Dostatečné množství zásob v inventáři výrobců serverů možná povede k omezení výdajů na nákup dalších čipů. Záchrana se asi neobjeví ani od montoven osobních PC, jelikož tam se potýkáme s podobným problémem. Účastníci trhu říkají, že v roce 2019 by ceny DRAM mohly odepsat 10 až 15 %.

Levné tituly vyvažuje panika trhu

Předešlé odstavce by mohly zavánět katastrofickým scénářem. Koneckonců závěr posledního cyklu byl pro některé výrobce dost zdrcující, jak se jim marže rozpadaly pod rukama. A přesně tu se dostáváme k jádru pudla. Jak se nižší ceny projeví na maržích?

0

S jistotou to odhadnout nedokážeme. Nicméně můžeme konstatovat, že sektor se chová racionálně a nesnaží se do poslední chvíle navyšovat výrobní kapacity. Právě naopak. Preemptivně omezuje kapitálové výdaje, nebo je případně přesouvá do výzkumu a vývoje, a zároveň drží pod pokličkou provozní náklady. Tento dlouhodobější pohled na věc by mohl do budoucna postavit kolem marží hradbu a do určité míry je chránit. Nesmíme opomenout ani fakt, že podle základního pravidla ekonomie by mohly nižší ceny polovodičů stimulovat poptávku, čímž by pozitivní dopad na tržby vyvažoval horší profitabilitu, chráníc čisté zisky před nepříznivým počasím.

Kam se můžou polovodičové akciové tituly ubírat? Prudkému růstu, jehož svědky jsme byli v letech 2016 a 2017, je prozatím pravděpodobně konec. Iniciativní přístup výrobců a jejich dlouhodobější pohled však dává naději, že cykličnost tohoto odvětví by se mohla značně snížit. Společnosti se navíc těší z robustního cashflow a ze štíhlejší rozvahy. Problémem je, že trh tyto faktory vůbec nebere v úvahu a již rok se bojí konce cyklu. Proto citlivě reaguje na každou špatnou zprávu z odvětví, trestá akcie výrobců polovodičů a nepouští je nahoru. Také analytici již trochu ubírají ze svého optimismu a upravují své cílové ceny směrem dolů. Výsledkem jsou extrémně levné tituly, jejichž P/E násobky se pohybují hluboce pod historickým průměrem a také pod úrovní trhu.

V dalším díle zaměříme reflektory na trh s grafickým čipy a jejich výrobci.

 

Čtěte více:

Blockchain: Nástroj technoanarchie míří do veřejného sektoru
30.08.2018 13:47
Technologie DLT a její známější verze blockchain se začínájí přesouvat...
Lepší roční výhled Salesforce by mohl rozptýlit mračna nad třetím kvartálem (komentář analytika)
30.08.2018 11:47
Dodavatel firemního software Salesforce publikoval výsledky za druhý k...
Investiční průvodce polovodiči: Usedněte do lavic, hodina začíná
04.09.2018 10:28
Na polovodičích a čipech je postavena značná část současného života. N...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení