Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Tesla posílí o 40 %, roste kryptoměnová kriminalita a u nás přijde výprodej aut

Perly týdne: Tesla posílí o 40 %, roste kryptoměnová kriminalita a u nás přijde výprodej aut

12.10.2018 12:12
Autor: Redakce, Patria.cz

El-Erian skeptikem. Roste kryptoměnová kriminalita. Akcie Tesly o 70 % nahoru?  Z dálnice brexitové parkoviště. Kde se pracuje nejdéle? Vlna slev, chceme peníze pro kamarády a klokan u Říčan. Přinášíme pravidelné Perly týdne.

Ve světě…

El-Erian skeptikem: CNBC přináší rozhovor se známým investorem Mohamedem El-Erianem. Podle jeho názoru nedonutí současný negativní vývoj na akciovém trhu Fed k tomu, aby přehodnotil svou politiku. „Nemyslím si, že to Fed nějak zabrzdí. Musíme si podle mne prostě zvyknout na fakt, že trh musí stát na fundamentu, a ne na politice centrálních bank," uvedl konkrétně investor, který nyní působí jako hlavní ekonomický poradce společnosti Allianz.

El-Erian se domnívá, že přechod do prostředí, kde již ceny akcií nebudou drženy nahoře zejména politikou centrálních bank, nebude jednoduchý a čeká nás vysoká volatilita. Z dlouhodobějšího hlediska jde ale o zdravou změnu, která trhu prospěje. „Pro mě není překvapením, co se nyní děje. Jedinou otázkou je pouze, proč to trvalo tak dlouho,“ tvrdí El-Erian.

Podle jeho názoru ale současná slabost trhu nebude trvat dlouho, protože americkou ekonomiku táhnou nahoru „tři motory“: Fiskální výdaje, příjmy domácností a investice firemního sektoru. Pro následující dva roky je tak výhled pro americké hospodářství pozitivní. Letos podle investora jeho růst dosáhne 3 % a příští rok také. Pro srovnání – Mezinárodní měnový fond hovoří o 2,9% tempu růstu v roce 2018 a 2,5 – 2,7% růstu v roce následujícím.

Kryptoměnová kriminalita roste: Reuters tento týden poukazuje i na to, že „krádeže kryptoměn dosáhly během prvních devíti měsíců letošního roku hodnoty 927 milionů dolarů“. Tato informace pochází od americké společnosti CipherTrace, podle které toto číslo představuje 250% meziroční růst. Podle ní také soustavně roste počet menších krádeží v rozsahu 20 – 60 milionů dolarů. V celém roce 2017 dosáhly krádeže digitálních měn celkové hodnoty 266 milionů dolarů. Hackery a další podvodníky totiž přitahuje popularita bitcoinu a dalších 1 600 digitálních měn, které se objevily na trhu.

Dave Jevans, který je šéfem společnosti CipherTrace, říká, že „regulátoři jsou stále o několik let pozadu, protože existuje jen pár zemí, které skutečně zavedly účinné zákony proti praní špinavých peněz kryptoměnami“. A tvrdí, že jeho společnost si je vědoma dalších krádeží, které nebyly oficiálně hlášeny. Jejich celková hodnota prý dosahuje 60 milionů dolarů. Kryptoměnové trhy v zemích, které mají slabou právní ochranu proti praní špinavých peněz, pak podle Jevanse od roku 2009 vypraly s pomocí digitálních měn 2,5 miliardy dolarů.

Akcie Tesly o 70 % nahoru: Macquarie Research začal pokrývat akcie společnosti Tesla a zařadil se na stranu optimistů. Podle analytiků se jí totiž podaří dosáhnout svých výrobních cílů a „měla by být schopna dosáhnout ziskovosti“. To by mělo akciím této společnosti pomoci k růst zisků o více než 70 %.

„Teslu vnímáme jako růstovou technologickou společnost, která boří zaběhnuté pořádky v některých odvětvích, má diverzifikované portfolio produktů a silnou značku“, píše Macquarie ve své analýze. Těžit by měla firma z toho, že má silnou pozici na trhu s elektromobily, ale i skladování elektrické energie a její výroby. Cílovou cenu nastavila Macquarie na 430 dolarů za akcii. Dosáhnout by jí měla Tesla i díky tomu, že bude mít dost hotovosti na překonání období, kdy dosáhnou splatnosti její dluhy. Tuto hotovost získá z vládních dotací i z provozního toku hotovosti rostoucího díky prodejům Modelu 3. V neposlední řadě pak pomůže i „1,2 miliardy dolarů dosud nevyužitého dluhu.“.

Elon Musk popírá, že by si Tesla musela říci o nový kapitál na akciovém trhu, ale Macquarie tvrdí, že by to nemusel být špatný nápad. Takový krok by totiž „posílil dlouhodobý výhled firmy a poskytl finanční polštář pro případ, že by se dostavilo „nečekané slabší ekonomické období.“ Negativně by pak podle společnosti mohlo na valuaci Tesly doléhat chování jejího šéfa Muska, ten ale „bude v dohledné budoucnosti i nadále klíčovou součástí Tesly.“

Z dálnice brexitovské parkoviště: Politico tvrdí, že Britové začali pracovat na přeměně silnice M26 v jihovýchodní Anglii na velké parkoviště. Jejich cílem je zabránit dopravnímu chaosu v případě, že nakonec nebude s EU dosaženo žádné dohody o brexitu. Jednání nyní blokuje otázka hranice se Severním Irskem a někteří britští politici protestují i proti vládní představě o obchodní dohodě s EU.

Pokud by bylo nakonec jednání s EU neúspěšné a dohody dosaženo nebylo, dají se očekávat problémy s dopravou v přístavu Dover, kde budou muset probíhat celní kontroly. Právě proto se nyní začalo pracovat na zmíněném parkovišti. Z prací jsou ale podle Politica nemile překvapeni místní zastupitelé, protože je o nich nikdo předem neinformoval a vláda naopak tvrdila, že žádný podobný projekt v plánu není.

Kde se pracuje nejdéle: Eurostat přináší tento týden srovnání evropských zemí podle očekávaného počtu odpracovaných let. Data shrnuje následující mapa. V Itálii budou lidé podle Eurostatu pracovat v průměru necelých 32 let, naopak na Islandu je to 47 let. Více jak 40 by se mělo pracovat i v Nizozemí, ve Švédsku, či ve Švýcarsku. V České republice to je podle Eurostatu 36 let, což odpovídá průměru celé EU:

0 


… a u nás doma

Vlna slev: Ihned.cz tvrdí, že „na český trh míří vlna zlevněných nových automobilů. Výrobci je poslali na trh předčasně, aby se vyhnuli přísnějším emisním pravidlům.“ V Česku proto podle ihned.cz bude v následujících měsících možné sehnat pod cenou tisíce nových či takřka nových aut. Podle poradenských firem mohou prodejci některé vozy nabízet se slevami až několik desítek procent.

V Česku se tento efekt prý nejvíce projeví u vybraných modelů značek Škoda a Volkswagen. „Kvůli méně příznivému kurzu a nasycenosti trhu se zřejmě nepodaří mnoho z těchto vozů vyvézt do EU, což tradičně býval odbytový kanál pro zánovní vozy. Lze předpokládat, že část vozů se objeví na trhu zánovních vozů za zajímavé ceny,“ uvedl pro ihned.cz vedoucí oddělení pro automobilový sektor v poradenské firmě EY Petr Knap.

Chceme peníze a kamarády: Ihned.cz poukazuje tento týden i na to, že „studenti chtějí přátelské pracovní prostředí a nástupní mzdu 30 tisíc. Stále důležitější kritérium je i úspěšnost a prestiž firmy. Vysněnou prací pro české studenty je pak čeká pobočka společnosti Google, přestože „je jedna z nejmenších na světě a má jen asi 40 stálých zaměstnanců“.

Podle žebříčku nejoblíbenějších zaměstnavatelů, který každý rok sestavuje výzkumná společnost Universum a jehož výsledky nyní exkluzivně přinesly Hospodářské noviny, pak u technických oborů zvítězila Škoda Auto a u přírodních věd Akademie věd České republiky. Studenti humanitních oborů by nejraději pracovali pro Českou televizi, právníci pro soudy a medici pro IKEM.

Klokan u Říčan: Zatímco minulý týden hýbala českými médii mamba, tento týden se hledá klokan u Říčan. Jak píše idnes.cz „v polích okolo Říčan pobíhá bílý klokan, zatím se ho nedaří odchytit“. Celkem tři lidé prý viděli klokana na poli v katastru obce Světice, ale po příjezdu na místo se podle mluvčí policie hlídce nepodařilo zvíře najít. Ve čtvrtek večer se ho pak policisté pokoušeli odchytit v polích u obce Voděrádky. Policie kontaktovala chovatele z Příbrami, kterému nedávno někdo ukradl dva klokany bennettovy - březí samici a bílého samce. Zatím ale není jasné, jestli je klokan pobíhající u Říčan oním ukradeným zvířetem.

 

Čtěte více:

Na vlně výprodejů se vezou i bitcoinové velryby
11.10.2018 13:58
Spolu s výprodeji na akciových titulech se vezly i kryptoměny. Bitcoin...
Dominik Rusinko: Ropu táhne dolů výprodej akcií, býčí sentiment uvadá
12.10.2018 6:30
Ropa Brent nejprve v posledních 14 dnech pokračovala ve spanilé jízdě...
Vlijí výsledky firem krev do žil býčímu trhu? Nejen Morgan Stanley volí opatrný tón…
12.10.2018 10:21
Už dnes po poledni se dozvíme čerstvá kvartální čísla hospodaření velk...
Výsledková sezóna v USA: Pět věcí, které sledovat
12.10.2018 11:27
Snížení firemní daně, expanze americké ekonomiky, rostoucí ceny ropy ...

Váš názor
  •  
    12.10.2018 13:43

    No super, to snad abych teslu přestal těžit na vlnkách a nechal ji do zejtra na těch 400 vdolků, když v ní mam pul uctu a tady ten analytik to tak zanalyzoval, tak to ak teda prej bude.
    ntw
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení