Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finanční metropolí Evropy zůstane londýnská City asi i po brexitu

Finanční metropolí Evropy zůstane londýnská City asi i po brexitu

12.03.2019 16:02
Autor: ČTK

Pokud Británie 29. března skutečně opustí Evropskou unii, dotkne se to jejího finančního sektoru asi méně, než se původně očekávalo. I po brexitu bude totiž londýnská City, která je ekonomickým centrem Londýna a kde sídlí řada bank a dalších finančních institucí, dvakrát větší než její evropská konkurence. Hovoří pro to i skutečnost, že v rámci přípravy na brexit bylo podle únorového zjištění agentury Reuters přesunuto z Londýna zatím jen asi 2000 pracovních míst. To je asi třetina toho, co se odhadovalo ještě v září.

Londýn je desítky let finanční metropolí Evropy, kde sídlí desítky nadnárodních bankovních ústavů. Finanční sektor po celé zemi zaměstnává 2,2 milionu lidí a k růstu hrubého domácího produktu (HDP) přispívá 12,5 procenta. Na daních každoročně odevzdá přes 70 miliard liber (2,1 bilionu Kč), uvádí organizace City of London Corporation.

Evropská finanční centra doufají, že se jim díky brexitu podaří z Londýna přetáhnout sídla prestižních bank a dalších finančních institucí, podle listu Handelszeitung ale proti londýnské City nemají šanci. Britské finanční centrum je co do mezinárodních finančních aktivit třikrát větší než Frankfurt nad Mohanem a čtyřikrát větší než Paříž.

A podle odborných studií se na postavení londýnské City ani po odchodu Británie z Evropské unie moc nezmění. I po brexitu totiž britský finanční sektor má být dvakrát větší než jeho evropští konkurenti.

Agentura Reuters před brexitem pravidelně vyhodnocuje situaci na pracovním trhu, ceny komerčních nemovitostí, ale také například otevírání barů a restaurací a využívání veřejné dopravy v Londýně. Zatímco některé ukazatele vykázaly mírné zpomalení, jiné jsou stabilní či dokonce vykazují růst.

K optimistickým údajům patří třeba objem pronájmů. Podle britské konzultační firmy pro realitní sektor Savills byl rok 2018 z hlediska pronájmů v City jedním z nejlepších od zahájení sběru dat počátkem 90. let. Přitom nově podepsané nájemní smlouvy jsou na deset a více let. Finanční sektor loni v City zvýšil svůj podíl na pronájmech kanceláří na 21 procent ze 13 procent v roce 2017.

Argumenty, které stojí za hodnocením dopadů brexitu na londýnskou City se pohybují od katastrofických až po zanedbatelné, upozorňuje analytický portál The Conversation. Není překvapivé, že názory se liší podnik od podniku. Ústavy, které spravují investice bohatých klientů ze zahraničí, jsou narušením regulace mezi Británií a EU zasaženy méně. Vzniknou jim sice náklady s přesunem peněz, aby splnily požadavky regulátorů, naskytnou se jim ale i nové příležitosti.

Regulatorní a daňové arbitráže, kde firmy vydělávají na právních mezerách a nesourodých požadavcích různých zemí, to je přesně to, na čem City vydělává. Nové rozdělení Evropy by otevřelo nové možnosti. Bez ohledu na výslednou podobu brexitu - podstatná část finančních prostředků tedy v City zůstane.

Nicméně ztráta možnosti poskytovat služby po celé EU znamená, že část ústavů v City zabývající se pojišťovnictvím a maloobchodními službami přijde o klientelu. To se ale projeví až po konci přechodného období. Pak se ale tyto firmy budou muset přesunout do EU, anebo zrušit smlouvy, které nebudou s to plnit.

Nebude to ale jednosměrná záležitost. Ty firmy, které obsluhovaly britskou klientelu v jiných zemích EU, se nyní budou stěhovat do Londýna. Příkladem je Citibank, která v Londýně zřizuje nové ústředí pro britské spotřebitele. Dříve tuto činnost řídila z Dublinu. Banky, které nejsou tak kapitálově silné, se ale budou muset stěhovat.

Moc už se ale nemluví o tom, že podniky ze City se mohou zajímat o zákonné možnosti ohledně žaloby na britskou vládu za ztráty způsobené přemístěním aktivit nebo za ztráty přístupu na trh, upozorňuje server The Conversation.

Bude tedy City ještě v dubnu existovat? Odpověď zní ano. Podoba tohoto finančního centra ale bude jiná bez ohledu na to, jakým způsobem se brexit nakonec uskuteční.

 
 

Čtěte více:

EU je ohledně průlomu v brexitu pesimistická
07.03.2019 16:26
Britská premiérka Theresa Mayová čelí rozhodující sérii hlasování, kte...
Perly týdne: Vyvolávači recese, rekordní valuační spread a u nás hovězí panika
08.03.2019 12:25
Ve světě… Vyvolávači recese: Známý ekonom Robert Shiller v rozhovoru p...
Mayová: Pokud poslanci neschválí dohodu, brexit nemusí nastat
08.03.2019 15:56
Čtyři dny před klíčovým hlasováním o brexitové dohodě v britském parla...
Týdenní výhled: Téma ekonomických vyhlídek je stále tu. A k němu zase brexit
11.03.2019 12:23
Odhady pro růst hlavních ekonomik klesají. Což o to, finanční trhy si ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.