Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak si moderní technologičtí obři namlouvají starý energetický průmysl

Jak si moderní technologičtí obři namlouvají starý energetický průmysl

20.03.2019 13:16
Autor: Redakce, Patria.cz

11. března začal v obrovském hotelu v Houstonu plném šéfů ropného a plynárenského průmyslu CERAWeek. IHS Markit, výzkumná firma, která tuto party zorganizovala, shromáždila kapacity jako amerického ministra energetiky, generální ředitele BP a Chevronu (dvou největších ropných společností) a další. Mezi tmavými obleky byl ale i jeden nováček bez kravaty – Andy Jassy, šéf webových služeb u Amazonu. Když mluvil k velkému sálu, vychvaloval, jak se tento gigant na cloudové technologie dokáže rychle pohybovat a učit se z chyb. Jassy tam nebyl jen proto, aby dával rady managementu kdysi nejhodnotnějších firem na světě…

Energetické firmy zápolí s volatilními cenami a nejistou dlouhodobou poptávkou, a tak se nadšeně zajímají o efektivnější produkci plynu a ropy. Digitální investice slibují snížení nákladů a navýšení výstupu. Techničtí giganti jako Amazon, Microsoft a Alphabet, stejně jako hlouček startupů jim chtějí pomoct. Navzdory veškeré podpoře Silicon Valley pro čistší energii oproti fosilním palivům, představuje energetický průmysl obrovskou příležitost. Valuace ropných společností sice technologické firmy již zastínily, ale i tak jsou jejich pokladny stále hluboké.

Nespočet průmyslových firem tvrdí, že velká data a umělá inteligence ohlašují éru nové prosperity. Nicméně trend u ropy a plynu je významný. Několik let se mnoho společností zaměřovalo na zvyšování ropných zásob, ale netěžilo je tak, aby to bylo nákladově efektivní. Manažeři měli problém používat data, která byla uložená v různých částech společnosti nebo v různých částech světa.

A to se mění. Dostatek břidlicové ropy způsobil, že je tento hon na zásoby méně naléhavý než ochrana zisků. Břidlice také podtrhuje užitek nových analytických nástrojů, říká Paul Goydan z poradenské firmy BCG. Data proudí z tisíců vrtů napříč Texasem, Severní Dakotou a dalšími bohatými poli. Klesající cena sensorů, úložišť a výpočetní síly digitální investice ještě zatraktivnila.

Rané projekty už přinášejí své ovoce. BP kombinuje aktuální informace ze senzorů s vlastními modely a analytickými nástroji, aby optimalizovala svůj výstup. Odhaduje, že tyto digitální nástroje loni navýšily produkci ropy o více než 30 000 barelů denně. Yuri Sebregts, šéf technologií u Shellu, říká, že by geologům trvalo měsíce, než by zmapovali poruchy pod zemí. Software nyní umí roztřídit seismická data a udělat stejný úkon během několika hodin za asi 20 dolarů.

Protože se podobných snah přibývá, porovnávají energetické firmy ceny vnitřních expertíz s těmi z technologického průmyslu. Microsoft se o jejich přízeň uchází nejdéle. V únoru ExxonMobil oznámil, že na své břidlicové aktivity v Permské pánvi v Texasu budou využívat cloud, umělou inteligenci a další služby od Microsoftu. To by mělo ExxonMobil pomoci efektivněji těžit a rozmisťovat zaměstnance a omezovat úniky metanu. Amazon se jej snaží dohnat. Velikost jeho týmu pro ropu a zemní plyn se v posledních letech ztrojnásobila a spolupracuje s energetickými giganty jako je Halliburton a Shell. V Houstonu předvedl zařízení na uchovávání dat, na které neustále lil vodu, aby dokázal svou schopnost obstát v nehostinných podmínkách ropných polích.

Alphabet zůstává relativně pozadu, ale doufá, že se to změní. Loni přijal Google Cloud Darryla Willise, bývalého ředitele BP, aby vedl novou energetickou skupinu. Odhaduje, že tento průmysl využívá 1-5 % dostupných dat. Alphabet podepsal dohodu s francouzským Totalem, stejně jako s americkou ropnou společností Anadarko, která testuje automatickou těžbu a má ve svém vedení specialistu na umělou inteligenci.

Energetické společnosti začínají být ohledně spolupráce s velkými technologickými firmami nervózní. A ne jen proto, že v záři těchto hvězd vybledly. Automatizace zvyšuje riziko hackerských útoků. Nafukující se ambice technologických firem vyvolávají obavy. Jeden tazatel se Jassyho ptal, zda Amazon sám nezačne těžit ropu a plyn. V místnosti se ozval nervózní smích, když odpověděl, že ne.

Nejen těžaři jsou ohledně těchto partnerství rozpačití. Amazon, Microsoft a Google se spoléhají na chytré mladé kodéry, kteří ale neradi pracují pro kontroverzní průmyslové firmy. „Jsme partnerem a sledujeme potřeby energetických partnerů,“ řekl Caglayan Arkan, který dozoruje práci Microsoftu s energetickým sektorem. V únoru ale zaměstnanci Microsoftu požadovali, aby zrušil smlouvu na prodej virtuálních helem na upravenou realitu americké armádě. Loni se Google rozhodl neobnovovat smlouvu s Pentagonem poté, co několik zaměstnanců tvrdilo, že tato společnost by neměla být zapletená do „byznysu války“. Technologičtí pracovníci mohou stále trvat na tom, že nechtějí být zapojeni ani do byznysu fosilních paliv.

Zdroj: The Economist


 

Čtěte více:

Kam míří technologické akcie?
25.02.2019 15:13
V loňském roce zaznamenaly technologické akcie slušné výnosy. Počátek ...
Konglomeráty nevymřou, jen se změní jejich forma
28.02.2019 15:46
Průmyslové konglomeráty byly dlouho považovány za obry korporátního sv...
Huawei se údajně chystá zažalovat americkou vládu
04.03.2019 11:15
Čínská telekomunikační společnost Huawei se chystá zažalovat vládu Spo...
Francie chce internetové giganty zatížit tříprocentní daní
06.03.2019 14:38
Francie hodlá příjmy velkých internetových firem, jako je Google, Amaz...
Perly týdne: Technologie zklamou, potěší růstové akcie a u nás půjdou dlužníci znovu do školy
15.03.2019 11:59
Ve světě… Na trhu je příliš emocí, technologie zklamou: Známý investo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data