Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konglomeráty nevymřou, jen se změní jejich forma

Konglomeráty nevymřou, jen se změní jejich forma

28.02.2019 15:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Průmyslové konglomeráty byly dlouho považovány za obry korporátního světa. Za něco jako velké mastodonty, kteří byli v 80. letech odsouzeni k vyhynutí korporátními nájezdníky třímajícími kopí. Lepší analogií by ale byli švábi, protože konglomeráty navzdory všemu odmítají vyhynout. V mnohých klimatech se jim dokonce daří a jsou vysoce přizpůsobivé. Také byly dlouho považované za škůdce – alespoň mezi akcionáři, profesory ekonomie, či jejich četnými zaměstnanci.

Dnešní průmyslový svět jede na plný mód vyhubení švábů. Poslední dobou se objevila hromada rozdělení a divestic, zejména u amerického General Electric, United Technologies Corporation (UTC), DowDuPont a Honeywell, stejně jako u jejich evropských vrstevníků ThyssenKrupp, ABB a Siemens. Greg Hayes, statný ředitel u UTC, který jezdí s pickupem a říká věci tak, jak jsou, uvedl, že i Berkshire Hathaway Warrena Buffetta a Amazon Jeffa Bezose jsou příliš velké na to, aby se daly řídit. Zatímco investoři Berkshire i digitální konglomeráty prozatím tolerují, dvojí metr už moc dlouho platit nebude.

Je tu několik důvodů, proč ředitelé průmyslových firem mají pro neřiditelné struktury slabost, navzdory tomu, že akcionáři je většinou nemohou vystát. Největším z nich je megalomanie – šéfové věří, že jsou k vedení impérií vyvolení. Ředitelé také vkládají přehnaný důraz na historii, všeobecný přehled a emocionální vazby. Aby konglomerát rozbili, musí se obvykle postavit všem těmto argumentům.

Zkušenost UTC je názorná. Loni poté, co do své pobočky letectví Pratt & Whitney přidala za 30 miliard dolarů Rockwell Collins, oznámila, že bude divestovat jiné dvě pobočky (výtahy a teplotu a bezpečnost) s tím, že se soustředí na vzdušný prostor. Rozchod přišel hned po důkladné snaze Hayese, veterána u UTC, přesvědčit sebe i vedení, že stará sestava už není životaschopná. A museli se se všemi uvedenými výmluvami vypořádat.

Čekání na ránu z milosti

Nejprve trocha historie. Firma se datuje až do 20. let 20. století, kdy byl Pratt & Whitney součástí praotce pro vzdušný prostor Boeingu i pozdějšího United Airlines. Když se ve třicátých letech rozpadl, vznikl United Aircraft a později si z v roce 1975 změnil jméno na UTC, načež koupil společnost na výrobu výtahů Otis a Carrier založený vynálezcem klimatizací.

Za 82 let UTC nikdy nevynechal dividendu, čímž je nyní hodnotnější než jeho skomírající rival GE, v jehož stínu dlouho stál. Takže to nevypadalo, že prosí o ránu z milosti. Když Hayes poprvé představil vedení svůj návrh na rozdělení, polovina jejho členů byla proti, včetně některých akcionářů.

K tomu všemu tu je onen všeobecný přehled. Roky se automaticky předpokládalo, že UTC potřebovala hotovost z lukrativních smluv s firmami Otis a Carrier na podporu kapitálově náročného vývoje motorů do letadel, který podléhá dlouhému cyklu. Nikdo to ale neověřoval. A když se do toho pustil Hayes, zjistil, že to byla jen báchorka. Každá divize si vydělala akorát tolik na to, aby zaplatila za sebe a za dividendu. A to vedení stačilo.

Šéfové také, navzdory logice, přirozeně inklinovali k tomu zachovat poselství svých. Podle jeho slov „je pro mě emocionálně těžké přejít z byznysu za 75 miliard dolarů (v tržbách) v roce 2019 na byznys pro vzdušný prostor za 50 miliard dolarů“. Ale Hayes říká, že sečteno podtrženo ví, že je to přesně to, co má udělat.

Pokud by společnost nerozdělil, ostatní by to nejspíš udělali za něj. A to proto, že odpor vůči změně uvnitř společnosti je čím dál více přehlušován vnějšími silami, zejména od aktivních investorů dychtících po výnosech. Krátce před tím, než Hayes ohlásil rozdělení UTC, dva hedgeové fondy (Third Point a Pershing Square) mu začaly dýchat na krk. Možná přišly pozdě, ale jsou symptomem větší změny ve světe investic. Nízkonákladové fondy kopírující indexy rostou a správci aktiv jsou pod tlakem ospravedlnit své poplatky, což vede k tomu, že je ještě pravděpodobnější, že rozdělení podpoří. Proto ten nedávný nárůst aktivistických kampaní. Banka Lazard říká, že loni jejich počet globálně vzrostl na rekordních 247, což oproti roku 2017. iní nárůst o 17 %.

I v rozvojových zemích, kde konglomeráty dlouho udržovaly svou nadřazenost, se může začít proud stáčet. Poradenská firma Bain studuje podobné „dinosaury“ v Indii a jihovýchodní Asii a zjistila, že mnoho let se jim dařilo lépe než úžeji zaměřeným firmám. Jak se ale místní kapitálové trh vyvíjely, výhody zanikaly. Loni Bain ohlásil, že v letech 2007 – 2016 se vzorku 102 konglomerátů dařilo hůře než skupině 287 úzce profilovaných firmem.

Rozšiřující se choroba

Je tedy lákavé myslet si, že podobný vývoj vede šváby do slepé vývojové větve. Jenže vznikají nové formy. V další zprávě Bain poznamenal, že loni to bylo poprvé, kdy fúzím a akvizicím dominovaly dohody, které rozšiřují firmy o nové oblasti podnikání, spíše než aby zvětšovaly rozsah podnikání, což by generovalo synergie. Příkladem je Amazon, který kupuje online lékárnu PillPack, a Alibaba, která kupuje čínskou ele.me na dovážku jídla. Posun Amazonu do logistiky, který v poslední době zatřásl úřadujícími XPO Logistics, FedEx a UPS, tento trend pouze přiživil.

Prozatím investoři tyto módní firmy tolerují. Možná to je tím, říká Jerry Davis z University of Michigan, že akcionáři zvládli umění ocenit konglomeráty, které vlastní tvrdá aktiva, ale stále bojují s těmi, kteří drží ta nová digitální. Proto šéfům jako Bezosovi dávají důvěru. Jakmile se ale trhy dále vyvinou a podniky dospějí, firmy jako Amazon odhalí nevýhody pročesávání každého koutku či skulinky. Do té doby budou aktivisté lézt po digitálních švábech, kteří se budou bránit rozdělení stejně jako jejich průmysloví předchůdci.

Zdroj: The Economist

 

Čtěte více:

Amazon chce zaútočit na další „nepokořitelné“ hradby
15.11.2018 17:57
Mark Mahaney z RBC Capital Markets tvrdí, že je jen otázkou času, kdy ...
Vysvědčení ikony amerického průmyslu vyvolává rozpaky (komentář analytika)
31.01.2019 14:40
Výsledky General Electric, ikony amerického průmyslu, v nás při pohled...
Amazon: Kvartál splněných přání a opatrnějších plánů do budoucna
01.02.2019 12:01
Kvartál splněných přání a opatrnějších plánů do budoucna – i tak by se...
GE (+12,7 %) prodá svou biofarmaceutickou divizi
25.02.2019 15:44
Americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) prodá za 21,4 mi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.