Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Německé trable s brexitem aneb proč je desetiletý německý výnos záporný?

Rozbřesk: Německé trable s brexitem aneb proč je desetiletý německý výnos záporný?

27.03.2019 9:31
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Poslední série německých čísel ukazuje, že největší evropské ekonomice stále dost teče do bot. A proto i stupňující se napětí kolem brexitu nemůže brát zcela na lehkou váhu. Trhy si myslí totéž, když udržuje německý desetiletý výnos v záporných vodách - znak extrémního pesimismu.

Březnový index německé podnikatelské nálady Ifo sice lehkým zlepšením nabídl doušek naděje. Průmyslový subindex a především konkurenční index PMI (opět zejména ten průmyslový) ovšem nic pěkného nepředvádí. Zpráva se zdá být jasná - německý průmysl přes snahu o stabilizaci zůstává v klíčových sektorech, jako jsou automobilky, produkce kovů, ale i strojírenství velice slabý a předstihové ukazatele zatím nenaznačují rychlý obrat. Německou ekonomiku drží v relativně slušné kondici ostatní odvětví, zejména služby a obchod a ve srovnání s mizerným průmyslem nakonec i stavebnictví. V podhoubí této německé odolnosti je podobně jako v Česku dobrý výkon pracovního trhu. Otázkou je, jak dlouho může tato odolnost vydržet - Německo jako všechny ekonomiky výrazně exponované země vůči globálnímu obchodu potřebuje, aby některé z velkých rizik na stole (především brexit, Čína a obchodní války) jednoduše zmizelo.

V případě brexitu se dnes bude pokoušet celou věc rozlousknout britský parlament, který bude hlasovat o sérii alternativních scénářů brexitu, a to pravděpodobně i opakovaně (půjde o indikativní hlasování). To může vystrašit tvrdé brexitáře, kterým vidina měkkého nebo žádného brexitu vůbec nedělá dobře. Současně to ale může posílit i tábor odpůrců brexitu. Situace je stále nepřehledná, nicméně alespoň libra, zdá se, věří, že by parlament mohl být nakonec v managementu brexitu úspěšnější než premiérka Theresa Mayová…

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna klasicky před zasedáním ČNB vykazuje nízkou volatilitu a pohybuje se v okolí 25,75 EUR/CZK. Nejinak tomu bude i dnes. Pokud se nevyjasní situace kolem brexitu, sázíme na lehkou defenzivu. ČNB ve čtvrtek koruně také ponecháním sazeb beze změny nijak výrazně nepomůže.

Zahraniční forex
Euro aktuálně ztrácí jak na frontě s dolarem, tak v paritě s librou. V případě eurodolaru mohou trh znervózňovat klesající inflační očekávání v eurozóně, která ukazují na to, že trh jednoduše nevěří, že ECB bude schopna vytlačit inflaci na 2 %. Může panovat i z verbálních intervencí ze strany bankéřů z ECB - dnes k nim bude mít příležitost jak prezident ECB Draghi, tak hlavní ekonom banky Praet.

Pokud jde o libru, tak zřejmě již klidněji vyhlíží večerní hlasování o brexitu v britském parlamentu. Stále více euroskeptických poslanců konzervativní strany včetně vlivného Borise Johnsona se přiklání na stranu dohody s EU (kterou ovšem stále nazývají pseudo-brexit). Dnes v noci kolem desáté proběhnou další důležitá hlasování o tom, kam parlament brexit nasměruje.

Maďarská centrální banka překvapila a zvýšila včera jednu ze svých hlavních úrokových sazeb - jednodenní overnight - z mínus 0,15 % na na mínus 0,05 %. Nicméně z následných komentářů vyplývá, že MNB s dalším zvyšováním sazeb nehodlá pospíchat, což byl možná důvod, proč forint ztratil skoro 1 %. Každopádně podle komentáře bankovní rady to vypadá, že se bude čekat na další inflační zprávu MNB, která bude ovšem až v červnu.

Ropa
Cena ropy Brent šplhá nad 68 dolarů za barel navzdory mírnému růstu zásob, který včera reportoval Americký petrolejářský institut. Pokračující problémy jsou totiž hlášeny z Venezuely, která prožívá další blackout, jež omezuje už tak zbídačenou těžbu ropy. Ta se dle posledních odhadů pohybuje hluboko pod hranicí 1 mil. barelů denně (méně než jedno procento globální produkce).

Dnes bude trh ve střehu především s ohledem na oficiální data k zásobám od EIA, jež minulý týden dodala překvapivý impuls ropným býkům. Sledovaným číslem bude rovněž růst americké produkce, která si dle všeho stále udržuje solidní dynamiku na pozadí druhé břidlicové revoluce.

 

Čtěte více:

Brexit bez dohody = nižší HDP a slabší koruna
21.03.2019 14:21
Dopad eventuálního brexitu “bez dohody” (tvrdého brexitu) na ekonomiku...
EU27 nevyhověla žádosti Mayové, odklad brexitu musí být kratší
22.03.2019 8:55
Lídři 27 zemí Evropské unie ve čtvrtek nevyhověli středeční žádosti br...
Výnosy německých 10letých dluhopisů poprvé od roku 2016 v záporu
22.03.2019 16:32
Výnosy německých desetiletých vládních dluhopisů dnes poprvé od října ...
Komise: EU je připravena na stále pravděpodobnější brexit bez dohody
25.03.2019 14:20
Odchod Velké Británie z EU k 12. dubnu bez jakékoliv dohody je podle E...
Parlament uštědřil Mayové další porážku a ponížení
26.03.2019 15:40
Další porážkou a ponížením premiérky Theresy Mayové skončilo podle dne...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data