Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB ve vyčkávacím módu, Trump na poslední chvíli odvolal útok na Írán

Rozbřesk: ČNB ve vyčkávacím módu, Trump na poslední chvíli odvolal útok na Írán

21.06.2019 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Už jen necelý týden zbývá do letošního čtvrtého zasedání bankovní rady ČNB. Sice se od něj tentokrát nic nečeká, ale přesto může naznačit, jak moc se – po vzoru nejvýznamnějších centrálních bank – šíří holubičí nálada v místní centrální bance. Ještě než odstartoval týden mlčení se někteří bankéři vyjadřovali poměrně jasně ve směru ponechání sazeb beze změny, nicméně zazněl i hlas o dalším možném zvýšení sazeb.

Asi nejvýznamnějším sdělením byla relativizace aktuálního – od prognózy často odchýleného – kurzu koruny, který ještě v nedávných dobách rozhodování centrální banky výrazně ovlivňoval. Červnové zasedání proto bude vlastně takovým průzkumem nálad panujících v bankovní radě. Další krok k tzv. normalizaci sazeb se s největší pravděpodobností letos už neodehraje, nicméně k dobru je třeba připsat, že se ČNB podařilo alespoň se v době konjunktury přiblížit se na dohled k neutrálním úrovním sazeb, zatímco třeba ECB zřejmě začne řešit, jak ještě více uvolnit už tak super uvolněnou měnovou politiku.

Bankovní rada sice tentokrát nebude dumat nad novou prognózou, která by mohla zohlednit ochlazení v zemích eurozóny, nicméně je pravděpodobné, že alespoň ve svém komuniké zvýrazní číhající zahraniční rizika a nejistoty. Výsledky české ekonomiky sice stále ještě kontrastují s vývojem na západ od našich hranic zejména díky silné domácí poptávce, nicméně dlouhodobá nejistota nakonec může i tento trend zvrátit. Tím spíše je na místě opatrnost v dalším přitvrzování měnové politiky i případných regulací. A vlastně i při samotném hodnocení současné a očekávané situace. Sice už nějaký čas prosakují nepříznivé zprávy z některých průmyslových oborů, nicméně celkové výsledky průmyslu – jako největšího tuzemského odvětví – včetně nových zakázek drama na obzoru neindikují. Na změnu celkové nálady v ekonomice to však časem stačit může. Nakonec není to ani šest let, kdy si zkušeností opatrného utrácení a škrtání investic místní ekonomika naposledy prošla. ČNB si nicméně může dovolit komfort opatrného vyčkávání a stejně tak může ignorovat dramatická očekávání finančních trhů, které už nyní kalkulují s dvojím snížením sazeb na horizontu jednoho roku. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna během včerejška podobně jako další měny v regionu mírně posilovala a posunula se zpět pod hranici 25,60 EUR/CZK. Diskuse o dalším uvolnění již tak uvolněné měnové politiky ECB by koruně mohly pomoci připsat si v následujících týdnech další drobné zisky, nicméně otázkou je, jak se k novému nastavení v zahraničí postaví příští týden samotná ČNB. Nepředpokládáme však, že by chtěla avizovat obrat ve své vlastní politice, a tak by úrokový diferenciál mohl koruně na chvíli začít opět pomáhat. 
Jak už nyní vidět na dluhopisovém trhu, atraktivita korunových aktiv narůstá. Výnos desetiletého státního bondu se dostal k hranici 1,40 a je tak nejníže od podzimu 2017. 

Zahraniční forex

Harašení zbraněmi mezi Íránem a USA prozatím eurodolarový trh nijak neovlivňuje, neb navrch mají aktuálně centrální banky. Trh stále ještě vstřebává holubičí vyznění posledního zasedání Fedu.
Specificky pro euro pak mohou být velmi důležité dnes dopoledne zveřejněné podnikatelské nálady za eurozónu (PMI) za měsíc červen. Letos speciálně v Německu setrvávají PMI na velmi pesimistických hodnotách, což euru velmi ubližuje.
Dodejme, že výsledek PMI by mohl ovlivnit i kurz švýcarského franku, který proti euru rovněž viditelně zpevňuje. Měnový pár EUR/CHF se přitom včera viditelně přiblížil hranici 1,10.

Ropa

Cena ropy Brent včera vyskočila o více než 4 % až nad 64 USD/barel po dalším vyhrocení konfliktu mezi USA a Íránem. V centru pozornosti stojí tentokrát sestřelení amerického dronu Íránem, které Donald Trump na twitteru komentoval jako “obrovskou chybu”, jež zjevně nenechá bez odezvy. 
Dle NY Times včera večer americký prezident dokonce schválil raketový útok na íránské vojenské cíle (pozemní radary a raketové základny), jenž byl ale na poslední chvíli odvolán. Důvody, proč k tomu došlo, nejsou známy, nicméně je zřejmé, že situace na Blízkém východě je více než napjatá. Z pohledu cen ropy představuje nyní případný ozbrojený konflikt mezi USA a Íránem nejvážnější riziko pro jejich výraznější růst. 

Akcie

Americké akciové trhy se nadále vezou na pozitivní vlně. Jednotlivé indexy krátce po otevření trhů v zámoří překreslily svá historická maxima. Z počátku se sice nechaly zbrzdit kvůli nové hrozbě Donalda Trumpa směrem k Iránu, následně se však obrátily opět k růstu, který udržely až do konce obchodování. Dow Jones +0,94 %; S&P 500 +0,95 %; Nasdaq Comp. +0,8%

Zvyšující se tlak USA na svého blízkovýchodního soka nadále žene vzhůru ceny ropy, a tak nejvýkonnějším sektorem byl během čtvrtečního obchodování právě sektor energií, ve kterém jsou ropné společnosti zastoupeny. Jako příklad můžeme uvést společnosti Marathon Petroleum (+4,7%), nebo Halliburton (+4,9%).



Čtěte více:

20.06.2019 17:01
Ceny ropy na světových trzích se dnes výrazně zvyšují. Zpráva, že írá...
Trhy si po Fedu drží optimismus i přes Trumpovo varování Íránu
20.06.2019 16:52
Vstup do dnešního dne se odvíjel zejména od včerejšího zasedání americ...
Summary: Oracle publikoval po dlouhé době zajímavé výsledky
20.06.2019 17:26
Vývojář firemního software Oracle publikoval po dlouhé době zajímavé v...
S&P 500 přepsal svůj rekord. Oracle +8,18%
20.06.2019 22:03
Americké akciové trhy se nadále vezou na pozitivní vlně. Jednotlivé in...
ČEZ prodal aktiva v Bulharsku, stát chystá smlouvu o Dukovanech
21.06.2019 8:15
Energetická skupina ČEZ prodala svá aktiva v Bulharsku tamní firmě Eur...
Akcie budou opatrné kvůli růstu napětí kolem Íránu. Německo nejvýš od září, S&P 500 přepsal rekord
21.06.2019 8:37
Akcie v Evropě by dle indikací futures měly páteční obchodování zaháji...
Cena zlata poprvé za téměř šest let překonala 1400 dolarů za unci
21.06.2019 8:56
Cena zlata dnes poprvé za téměř šest let překonala hranici 1400 dola...

Váš názor
  • Kongres zatrhnul Trumpovi soukromou válku proti Íránu
    21.06.2019 10:03

    Již před rokem bylo zřejmé, že Trump je ovlivněn svými sionistickými přáteli a dcerou Ivankou, která je členem sekty Chabad-Lubavitch. Tahle sekta má v programu něco jako konec světa a občas se zdá, jako by o něj i usilovala. Zákonodárci před rokem jednohlasně schválili zákon, který zakazuje Trumpovi vést válečné operace proti Íránu (je výslovně uveden Írán) bez souhlasu Kongresu. Takže výkřiky velmi vzdělaných osob zde níže jsou spíše z kategorie zbožných přání Hasbara agentů. Přečtěte si 13th Tribe od Arthura Koestlera, to je historie Chazarské říše, poté se podívejte na mapu Chazarské říše a poté pochopíte, že Chazaři nemají právo vyvražďovat Semitské obyvatelstvo. Ano, Palestinci jsou nejenom Semité, jsou to také potomky biblických Hebrejců. Jenom změnili víru, podobně jako Chazaři (ti ale v opačném sledu).
    Detective
    • Re: Kongres zatrhnul Trumpovi soukromou válku proti Íránu
      21.06.2019 13:31

      Několikrát vyhlašované pepetum mobile na elektriku, jterým ses totálně zesměšnil nevyšlo, tak měníš oblast blábolů ty sionisto
      Velkamedvědice
  • Na inflaci 30% čekají ?
    21.06.2019 9:59

    to ani nemusí elektřina +30%, zápis v katastru cena +100%, nájem +35%, dál.známka 20 +30%, celkem slušné halušky ty výplody z čnb že inflace je na 2%, možná inflace ceny lokomotivy :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Na inflaci 30% čekají ?
      21.06.2019 10:16

      copak experti z ČNB...ti pořád na něco čekají.....rusnoček na jaře předpovídal i nflaci v polovině roku 2,5%....je to banda tupců....kvákat a odpovědnost žádná, práce snů...
      abc1
      •  
        21.06.2019 13:29

        Pán je bankéř... Čnb zvládla měnovou operaci jako jedna nejlíp na světě. Všechny vaše předpoklady o neúnosné volatilitě, věšení hypotékařů na lampy jen dokázali, že nevíte která bije... Rostoucí ekonomika, historicky nejnižší nezaměstnanost a konečně svírající se nůžky mezi námi a západem.. Banka musí reagovat i na světový vývoj a přesné odhady sou defakto nemožné
        Velkamedvědice
        •  
          21.06.2019 14:12

          jistě, rostoucí ekonomika je zásluhou ČNB....tak proč kašpaři z ČNB neustále poukazují na rizika ve světě..... a i nedávno psali, že ČR z důvodu obchodních válek bude první na odstřel...přeci bude stačit bude stačit nový kurzový závazek a kašpaři z ČNB nás zachrání že....obhajovat ČNB může pouze ten, který za včas vzal hypotéku....kde je to posilování Kč?? i Rusnoček vyjádři obavu, že netuší, co spekulanti zamýšlí s Kč....
          abc1
  •  
    21.06.2019 9:25

    Ručníkáři dostanou po tlamě asi až o víkendu. Od pondělí čekám ropu za 75.
    ..
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení