Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ prodal aktiva v Bulharsku, stát chystá smlouvu o Dukovanech

ČEZ prodal aktiva v Bulharsku, stát chystá smlouvu o Dukovanech

21.06.2019 8:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Energetická skupina ČEZ prodala svá aktiva v Bulharsku tamní firmě Eurohold za 335 milionů eur (8,6 miliardy korun), informovala mluvčí ČEZ Alice Horáková. ČEZ, jehož většinovým vlastníkem je stát, se tak stahuje z Bulharska. Ze země se rozhodl odejít kvůli přetrvávajícím sporům s tamními úřady, které se táhnou od února 2013. Transakci ještě musí schválit bulharský antimonopolní úřad a bulharský energetický regulační úřad. Stát připravuje smlouvu s firmou ČEZ týkající se stavby nového jaderného zdroje, který by měl nahradit nynější dukovanské bloky po jejich odstavení, řekl účastníkům kulatého stolu v Dukovanech vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Stavbu i financování má zajistit dceřiná firma ČEZ a chystané smlouvy by měly obsahovat podmínky zajištění projektu ze strany státu.

ČEZ prodal svá bulharská aktiva firmě Eurohold za 8,6 miliardy

Loni v únoru podepsal ČEZ smlouvu o prodeji s bulharskou společností Inercom. Začátkem letošního dubna ji však česká energetická firma ukončila s odůvodněním, že ji zmařil bulharský stát. Závaznou nabídku na koupi bulharských aktiv ČEZ mezitím podal Eurohold.

Kvůli hospodaření ČEZ v Bulharsku dnes podali Piráti trestní oznámení. ČEZ podle nich přišel o několik miliard v souvislosti s investicí do tamní černouhelné elektrárny Varna. ČEZ podle svého vyjádření prodal elektrárnu transparentně a vybral nejvýhodnější nabídku.

Eurohold je podle ČEZ největší bulharská veřejně obchodovaná společnost a významný hráč na trzích střední a jihovýchodní Evropy. Její akcie se obchodují na bulharské a varšavské burze. Vlastní také pojišťovnu Euroins Insurance Group (EIG). "Firma plánuje financovat akvizici a refinancovat stávající úvěry bulharských společností skupiny ČEZ částečně z vlastních zdrojů a částečně úvěry od předních světových bank," uvedl ČEZ ve své zprávě.

Do balíku prodávaných firem ČEZ patří CEZ Bulgaria (od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem), CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomunikační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční CEZ Razpredelenie Bulgaria.

ČEZ, který je ve většinovém vlastnictví českého státu a je největší tuzemskou energetickou firmou, vede mimo jiné od roku 2016 arbitrážní řízení s bulharskou vládou. Požaduje po ní stovky milionů eur, protože údajně nedokázala ochránit jeho energetické investice v zemi. Firma dostala například pokuty za zneužívání dominantního postavení. Naposledy loni v prosinci přes 28 milionů korun. ČEZ tehdy oznámil, že se odvolá. Na bulharský trh vstoupil ČEZ ke konci roku 2004. V současnosti jeho bulharská distribuční společnost dodává elektřinu více než třem milionům obyvatel Bulharska. V roce 2018 prodaly společnosti CEZ Elektro Bulgaria a CEZ Trade Bulgaria koncovým zákazníkům 10,5 terawatthodiny elektřiny.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš na konci května řekl Hospodářským novinám, že firma plánuje kromě Bulharska prodat majetek v Rumunsku a Turecku. Skupina podle něj zvažuje i prodej elektráren v Polsku. Z prodeje chce získat desítky miliard korun, které použije na stavbu obnovitelných zdrojů a nových jaderných bloků i modernizaci distribuční sítě. ČEZ působí kromě Česka na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Polsku, Turecku, Německu a Francii. Jak se ČEZ postaví k majetku v Německu a Francii, Beneš neuvedl.

Stát chystá smlouvu s ČEZ o stavbě nového zdroje Dukovan

Stát připravuje smlouvu s firmou ČEZ týkající se stavby nového jaderného zdroje, který by měl nahradit nynější dukovanské bloky po jejich odstavení. Účastníkům kulatého stolu v Dukovanech to řekl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Stavbu i financování má zajistit dceřiná firma ČEZ a chystané smlouvy by měly obsahovat podmínky zajištění projektu ze strany státu. Důležitá budou podle Míla i jednání v Bruselu. Míl je zmocněncem pro jadernou energetiku od února, nahradil Jána Štullera.

"Já myslím, že se za poslední čtyři pět měsíců podařilo udělat velký kus práce," řekl dnes Míl ČTK k přípravě na stavbu nového jaderného zdroje. Zmínil mimo jiné určení investora, práce na uzavření smlouvy mezi státem a investorem a ustavení týmu, který bude koordinovat jednání s Evropskou komisí. Rámcová smlouva s ČEZ bude podle Míla hotova poměrně rychle. Druhá smlouva, na první etapu příprav stavby včetně tendru, bude složitější a bude trvat déle, dodal.

Další záležitosti podle Míla obsahuje materiál, který by měla vláda projednat 1. července a který má vytvořit podmínky pro další pokrok příprav. Míl podotkl, že pro jednání v Bruselu je potřeba mít podporu zahraničních finančních a právních institucí. Jednání podle Míla nebudou jednoduchá. "Potřebujeme dohodu o veřejné podpoře, potřebujeme dohodu o způsobu obchodního zajištění," uvedl.

Dukovany s instalovaným výkonem 2040 megawattů (MW) pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Čtyři stávající bloky jaderné elektrárny byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. Firma ČEZ zatím měla strategii provozování těchto bloků přibližně do roku 2035. Letos uvedla, že prověřuje možnosti jejich chodu asi do roku 2045. Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik let brzdí nejasnosti o způsobu jeho financování.

Debata se dnes také týkala nově vyvíjených malých modulárních reaktorů, které by mělo být možné stavět rychleji. "Nicméně my musíme počkat, až tyto bloky budou mít licenci a bude evidentní, že jsou provozuschopné a provozovatelné," řekl Míl.

Stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech by měla zajistit firma ČEZ Dukovany II, nyní se koná prověřování možných vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví. "My očekáváme, že by v brzké době mohlo ministerstvo životního prostředí vydat závěrečné stanovisko, které pro nás bude významným milníkem v projektu," řekl ČTK výkonný ředitel společnosti Martin Uhlíř.

Firma už také začíná zpracovávat dokumentaci pro územní řízení. Nový jaderný zdroj by podle Uhlíře měl ideálně nahradit nynější dukovanské bloky po jejich vyřazení z provozu. Jak uvedl, cena jednoho jaderného bloku s výkonem 1200 MW se v zahraničí pohybuje mezi 120 až 150 miliardami korun.

 

Čtěte více:

ČEZ v 1Q zvýšil zisk i tržby, navrhuje dividendu 24 Kč
14.05.2019 8:17
Provozní zisk před odpisy (EBITDA) Skupiny ČEZ dosáhl v prvním čtvrtle...
Výsledky ČEZ jsou lehce pod analytickými odhady (komentář Patrie)
14.05.2019 11:00
ČEZ dnes před trhem ohlásil svoje hospodářské výsledky za první čtvrtl...
Reuters:ČEZ,Tykač a Křetínský dali nabídku na česká aktiva Alpiqu
16.05.2019 9:11
Energetická společnost ČEZ, firma Sev.en Energy podnikatele Pavla Tyka...
Německý Elevion ze skupiny ČEZ koupil tamní skupinu Hermos
16.05.2019 12:17
Německý Elevion ze skupiny ČEZ koupil tamní skupinu Hermos, zaměřující...
Piráti: Prodej bulharských aktiv ČEZ je podezřelý. ČEZ to odmítá
17.05.2019 9:50
Prodej aktiv energetické společnosti ČEZ v Bulharsku je podezřelý. V t...
ČEZ mění strategii, chce se ještě více soustředit na český trh
24.05.2019 9:09
Energetická společnost ČEZ mění strategii svého směřování, chce se ješ...
HN: ČEZ plánuje prodat majetek i v dalších zemích kromě Bulharska
27.05.2019 8:16
Česká energetická skupina ČEZ plánuje kromě Bulharska prodat majetek i...
ČEZ zvýšil minimální výplatní poměr pro dividendu
27.05.2019 10:35
ČEZ mění dividendovou politiku společnosti. Výplatní poměr se zvýší na...
Výnosy z prodeje zahraničních aktiv ČEZ by mohly jít na mimořádnou dividendu
29.05.2019 12:06
ČEZ by mohl vyplatit mimořádnou dividendu pomocí výnosů z plánovaného ...
ČEZ reaguje na protinávrh dividendy: Výší 24 Kč/akcie bereme v úvahu zájmy všech akcionářů i věřitelů
05.06.2019 11:28
Skupina ČEZ potvrdila, že jí byl doručen protinávrh akcionáře Michala ...
MF chce nahradit opční program ČEZ novým odměňovacím modelem
19.06.2019 9:29
Ministerstvo financí (MF) chce v energetické společnosti ČEZ ještě let...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení