Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína a USA obnoví obchodní jednání, Washington další cla nezavede

Čína a USA obnoví obchodní jednání, Washington další cla nezavede

01.07.2019 8:11, aktualizováno: 1.7. 8:14
Autor: ČTK

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se v sobotu domluvili, že obnoví jednání o vzájemné obchodní dohodě, která má vyřešit celní válku. Šéf Bílého domu označil pozorně sledovanou schůzku za vynikající, obě země jsou podle něj teď opět "na správné cestě". Uvedl také, že prozatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží. Dodal, že Čína začne kupovat více amerických zemědělských produktů.

Celní válka mezi USA a Čínou se naplno rozhořela loni v březnu, kvůli sporu trpí světová ekonomika i finanční trhy. Společné rozhovory, jejichž výsledkem měla být obchodní dohoda, ztroskotaly v květnu. Nyní by v nich zástupci obou zemí mohli pokročit.

Trump po setkání konaném na okraj summitu největších ekonomik G20 v Ósace uvedl, že zatím nehodlá zavádět další cla na čínské zboží, jak dosud plánoval. Šlo by o zboží, jehož roční dovoz do USA přesahuje 300 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč). Podle čínské státní agentury Nová Čína se prezidenti dohodli na "obnovení obchodních rozhovorů mezi oběma zeměmi na základě rovnosti a vzájemného respektu".

Washington viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky. "Návrat k jednání je dobrou zprávou pro podnikatelkou komunitu," uvedl Jacob Parker z americko-čínské obchodní rady USCBC. "Nyní začíná tvrdá práce na hledání konsenzu v nejobtížnějších otázkách," dodal.

V rámci obchodní války už Washington zavedl cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 250 miliard dolarů. Čína odpověděla odvetnými cly na dovoz z USA v roční hodnotě 110 miliard dolarů. Pokud by Spojené státy zavedly i další cla, jak Trump zvažoval, byl by clem zatížen prakticky celý dovoz z Číny do USA.

"Ačkoliv je obnovení obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou vítáno, už zavedená cla světovou ekonomiku brzdí. Nevyřešené záležitosti s sebou do budoucna nesou vysokou míru nejistoty," uvedla šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová po skončení summitu G20.

Oba prezidenti vyjadřovali optimistická očekávání už při příchodu na sobotní jednání. Před jeho začátkem čínský prezident řekl, že dává přednost dialogu před konfrontací. Trump dal pak najevo, že pokud uzavře s Pekingem "spravedlivou" dohodu, půjde o historický úspěch.

"Diskutovali jsme o řadě věcí, jsme zpátky na správné cestě a uvidíme, co se stane dál," řekl Trump po setkání, které trvalo zhruba 80 minut.

USA a Čína vedou obchodní válku od jara 2018. Trump v březnu toho roku podepsal dekret o uvalení cel na dovoz oceli a hliníku. Výjimku přiznal Kanadě a Mexiku. Cla na dovoz oceli stanovil na 25 procent, cla na dovoz hliníku na deset procent. Následovala série odvetných opatření z obou dvou stran. Naposledy se obchodní spor vystupňoval letos v květnu. Washington zatížil dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard USD (4,5 bilionu Kč) 25procentním clem místo dosavadních deseti. Peking se v reakci rozhodl, že od 1. června uvalí dodatečná cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu Kč). Americké ministerstvo obchodu se poté rozhodlo zařadit s okamžitou platností čínskou společnost Huawei na černou listinu, což firmě znemožňuje kupovat americké součástky bez souhlasu vlády USA. Krátce poté však ministerstvo dočasně na tři měsíce obchodní restrikce vůči Huawei zmírnilo.


 
 

Čtěte více:

Trump hodlá zavést další cla, pokud se nesetká s prezidentem Číny
11.06.2019 8:21
Americký prezident Donald Trump by okamžitě zavedl cla na další čínské...
USA prodloužily Iráku o 90 dní výjimku pro obchodování s Íránem
17.06.2019 8:11
USA o dalších 90 dní prodloužily Iráku výjimku z obchodních sankcí týk...
Výhled světové ekonomiky na druhé pololetí roku 2019 podle BI
28.06.2019 10:43
Světová ekonomika nabírá nový směr. Americký prezident Donald Trump hr...

Váš názor
  • v US
    01.07.2019 9:20

    jsou v listopadu příštího roku volby. Trump jako kandidát do prezidentských voleb podepíše počátkem příštího roku dohodu s Čínou, trhy poletí nahoru, američani spokojeni jak bohatnou budou vollit Trumpa, který to samozřejmě marketingově využije. Jak prosté Whatsone.
    vikeza
    • Re: v US
      01.07.2019 10:02

      Možná také, ale také je možné, že si Donald uvědomil, že Čína má i jiné silné páky než jen cla. Například prvky vzácných zemin, jejichž je téměř výhradním dodavatelem do USA Čína. Bez nich by USA měly obrovské potíže s mnoha Hi-TECH výrobky. Oba kohouti si možná uvědomili, že je lepší obchodovat než válčit a také, že kde se dva perou třetí vítězí.
      Drahokoupil
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m