Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Provozní i upravený zisk ČEZ ve čtvrtletí překonaly odhady, výhled potvrzen

Provozní i upravený zisk ČEZ ve čtvrtletí překonaly odhady, výhled potvrzen

13.08.2019 8:14, aktualizováno: 13.8. 11:48
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Energetika ČEZ hospodařila ve druhém čtvrtletí se ziskem připadajícím akcionářům ve výši 2,94 miliardy . Provozní zisk EBITDA ve stejném období překonal tržní odhady, když dosáhl 12,8 miliardy oproti 12,23 miliardy očekávaných trhem. Podobně upravený čistý zisk ve druhém čtvrtletí dosáhl 3,2 mld. oproti 2,7 mld. , jak předpokládali analytici v průzkumu Reuters. Energetická společnost zároveň potvrdila výhled na celý finanční rok. Analytici Patria Finance vnímají dnešní výsledky jako příznivé. Akcie ČEZ na pražské burze rostly až o 1,5 % při celkovém poklesu indexu PX.

U provozního zisku EBITDA firma tedy nadále předpokládá výsledek v rozmezí 57 - 59 mld. Kč a u upraveného čistého zisku výsledek v rozmezí 17 - 19 mld. Kč. 

Polostátní společnost dále říká, že prodala 73 % výroby elektrické energie na rok 2020 za průměrnou cenu 42,3 EUR/MWh a 42 % výroby na rok 2021 za průměrnou cenu 43,6 EUR/MWh. Průměrné ceny jsou v obou případech vyšší než dříve, kdy dosahovaly 41,2 a 42,1 EUR/MWh.

Pokud jde o celé první pololetí, EBITDA dosáhl 32,1 mld. Kč, meziročně to je o 19 % více. Čistý zisk vzrostl o 45 % na úroveň 11,2 mld. Kč. Zvýšení energetika vysvětluje zejména růstem realizačních cen vyrobené elektřiny a vyšším ziskem z obchodování s komoditami. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy dosáhl hodnoty 12,0 mld. Kč.

„Hospodářské výsledky prvního pololetí naplnily naše ambiciózní očekávání zejména díky dodatečným ziskům z obchodování s komoditami. Daří se nám také postupně naplňovat rozvojové cíle v oblasti energetických služeb. Provozní výnosy Skupiny ČEZ dosáhly 100 mld. Kč a meziročně tak vzrostly o 13,8 mld. Kč.“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„V prvním pololetí skupina ČEZ vygenerovala provozní cash flow přes 27,9 mld. Kč, meziročně o 32 % více. Celkový čistý dluh poklesl o 8,1 mld. Kč. “ uvedl místopředseda představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Majoritním vlastníkem firmy je stát prostřednictvím ministerstva financí - vlastní 70 procent akcií. V současné době se diskutuje o možné stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Vláda na začátku července schválila, že investorem má být dceřiná firma ČEZ. Energetická firma ji však bude moci za určitých podmínek předat státu.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů dosáhla v prvním pololetí 30,8 TWh a meziročně se zvýšila o 4 %. Díky příznivým tržním podmínkám vzrostla výroba v paroplynové elektrárně Počerady. Jaderné zdroje vyrobily o 0,3 TWh více. Výroba elektřiny ve zdrojích z oblasti nové energetiky dosáhla 1,2 TWh a meziročně stoupla o 19 %.

Pro tento rok ČEZ očekává produkci tradiční energie na úrovni 64,6 TWh, dříve to bylo 66,5 TWh.

ČEZ do konce června investoval 11,6 miliardy Kč do dlouhodobého majetku, z toho 4,4 miliardy Kč šlo do distribuční sítě v ČR. Meziročně vzrostly hlavně investice do tradičních výrobních zdrojů, šlo zejména o nákup jaderného paliva, ekologická opatření v elektrárně Mělník a výstavbu horkovodu z Temelína do Českých Budějovic. Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce stoupla o 0,3 procenta, po klimatickém a kalendářním očištění byl růst 0,8 procenta.

Akcie společnosti na pražské burzy klesly letos do pondělí zatím o 1,5 %. Z analytiků sledovaných Bloombergem jich má 8 doporučení koupit, dalších 8 má doporučení držet a jeden doporučuje prodávat.

Finanční ředitel ČEZ: Výsledky firmy dále porostou i příští rok, Počerady se stále jeví nejvýhodnější prodat

Hospodářské výsledky energetické společnosti ČEZ porostou i příští rok. V dnešním rozhovoru s ČTK to řekl finanční ředitel firmy Martin Novák. Zopakoval, že za pomyslné výsledkové dno považuje společnost loňský rok. "Pokud se nic zásadního nestane, tak bychom měli mít rok 2020 ještě o trochu lepší než rok 2019," řekl dnes Novák. Vliv podle něj budou mít opět především prodejní ceny elektřiny, které dále rostou. Dodal, že firma by si měla polepšit z hlediska všech hlavních ukazatelů, tj. čistého zisku, provozního zisku před odpisy (EBITDA) i tržeb.

"Očekávání jsme nevylepšili z toho důvodu, že to více méně běží přesně podle plánu. My to máme vždycky trochu sezonní - to znamená, že první pololetí bývá obecně silnější než to druhé," uvedl Novák. Odhad označil za realistický. "Po třech kvartálech často ten interval někam posouváme, nebo zúžíme třeba už jenom na rozpětí jedné miliardy. Teď na to ještě není doba, máme za sebou i před sebou půl roku," dodal.

Pokud jde o budoucnost hnědouhelné elektrárny Počerady, ČEZ se v tuto chvíli jeví ze všech variant, které jsou k dispozici, za ekonomicky nejvýhodnější prodat hnědouhelnou elektrárnu Počerady skupině Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače za domluvenou částku, uvedl Novák. Podle dřívějších informací jde o dvě miliardy korun. Předloni měl Tykač za elektrárnu nabízet deset miliard korun, dozorčí rada ČEZ ale prodej neschválila. Možnou transakci tehdy kritizoval mimo jiné současný premiér Andrej Babiš (ANO), v té době ministr financí.

V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let, jejíž součástí byly i dvě opce na prodej elektrárny. První opci mohl ČEZ na základě smlouvy využít už v roce 2015. Tehdy ji nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem. O druhé opci na prodej k roku 2024 musí ČEZ rozhodnout do konce letošního roku. Pokud by této druhé opce využil, získal by za elektrárnu dvě miliardy korun. Předloňská Tykačova nabídka byla mimo tuto smlouvu.

"Jde o nižší částku, než byla nabízena, ale jsme také v jiném čase. Tehdejší částka není na stole," řekl dnes Novák. Jednání o Počeradech se podle něj v tuto chvíli neuskutečňují. "Smlouva je stále platná. Uvidíme, co se bude dít v druhé polovině roku, jestli dojde k nějakým jednáním nebo ne," dodal.

Právě kvůli možnému prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady chtějí minoritní akcionáři ČEZ kolem Michala Šnobra iniciovat svolání další valné hromady firmy. Šnobr to na červnové, rekordně dlouhé valné hromadě ČEZ, řekl ČTK. Důvodem podle něj je, že bod nebyl zařazen na tehdejší valnou hromadu firmy a ze strany představenstva společnosti na ní byly dotazy k tématu nedostatečně zodpovězeny. "S prodejem nesouhlasíme kvůli tomu, že jde o strategický, významný majetek," uvedl tehdy Šnobr.

Elektrárna Počerady leží na Lounsku mezi městy Louny a Most. Svým instalovaným výkonem 5 x 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi.

Zdroj: ČEZ, Reuters, ČTK, Bloomberg

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Investory bloků budou dcery ČEZ, schválila vláda. Stát pomůže v problémech
08.07.2019 15:12
Investory nových jaderných zdrojů v Česku budou dceřiné firmy energeti...
ČEZ prozkoumá možnosti těžby lithia v ČR, poskytne půjčku australské EMH
16.07.2019 10:14
Energetika ČEZ poskytne společnosti European Metals Holdings Limited (...
ČEZ rozšiřuje svoje obchodování s komoditami do dalších států
30.07.2019 9:48
Energetická skupina ČEZ rozšiřuje svoje obchodování s komoditami do da...
ČEZ v druhém čtvrtletí zřejmě prudce zvedl zisk
12.08.2019 10:48
Elektrárenská skupina ČEZ pravděpodobně ohlásí za druhý kvartál téměř ...

Váš názor
  • ČEZ hospodařila?
    13.08.2019 13:41

    Snad vyjebala s lidima, ne? Čím vyšší ceny, tím větší zisk a lidé to zaplatí.
    A.
    • Re: ČEZ hospodařilo?
      13.08.2019 13:53

      Když lidem k vyšším cenám elektřiny šikovně přibalíš koblihu, tak ještě zatleskají...
      qwer
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení