Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pomalé zelenání financí

Pomalé zelenání financí

01.09.2019 18:38

Někteří vlivní hráči globální ekonomiky stojí v čele posunu směrem k čistému a zelenému světu bez emisí. A to i přesto, že klíčové vlády zahálejí. Finanční giganti z Evropy, Číny, Japonska, Spojených států, Austrálie i odjinud vidí rýsující se rizika a přínosy a nečekají, až politici vyšlou signál, co je třeba dělat. Finanční průmysl vydává okamžité zákazy nových investic do fosilních paliv, označuje producenty energie za čisté a špinavé, zbavuje se neatraktivních akcií, a tím vším přesměrovává obrovské peněžní toky od fosilních paliv k nízkouhlíkovým technologiím.

Taková rozhodnutí mohou mít odezvu v celé ekonomice. Vezměme si například rozkol mezi státními a soukromými energetickými financemi v Indii. Podle Centra pro finanční zodpovědnost se sídlem v Dillí klesly primární finance na uhelné elektrárny mezi lety 2017 a 2018 o 93%, zatímco finance na obnovitelné zdroje vzrostly o 10%. Většina úvěrů na uhelné projekty pocházela v roce 2018 z vládou kontrolovaných finančních institucí, kdežto tři čtvrtiny financí na obnovitelné zdroje přišly ze soukromých komerčních bank.

Stejně tak banky a obchodníci v Japonsku opouštějí uhelné projekty ve prospěch obnovitelných zdrojů, přestože se vláda zdráhá stanovit datum útlumu uhelné energetiky. Letos byly zrušeny nebo odloženy tři projekty výstavby uhelných elektráren v Japonsku. Mezinárodní energetická agentura (IEA) uvádí, že investice do uhelných elektráren klesly na globální úrovni v roce 2018 na stoleté minimum a odstaveny byly další uhelné generátory.

Masivní odchod ze špinavé energie


Tento trend bude stále výraznější, neboť počet finančních institucí, které se odklánějí od fosilních paliv, nadále roste. Vezměme si novinové titulky od letošního března. Norské suverénní fondy získaly souhlas parlamentu k divestici 13 miliard dolarů z akcií fosilních paliv v rámci dosud největšího „fosilního výprodeje“. Japonská finanční skupina Mitsubishi UFJ, podle objemu aktiv jedna z největších světových bank, přestala financovat nové projekty uhelných elektráren. Společnost Chubb se stala první velkou americkou pojišťovnou, která oznámila zákaz uhelných pojistek, a Suncorp je jen poslední z řady australských pojišťoven, které ukončily pojišťování nových projektů těžby uhlí a uhelných elektráren.

Londýnská burza navíc překlasifikovala ropné a plynárenské akcie na „neobnovitelnou energii“ a akcie zelené energie přeřadila z kolonky „alternativních“ do kolonky „obnovitelných“. Největší světový investor do zahraničních uhelných projektů, společnost Oversea-Chinese Banking Corporation, oznámil, že ukončí financování uhelných elektráren (jakmile dokončí poslední dva projekty ve Vietnamu), a čínská State Development & Investment Corporation ohlásila plán přestat investovat do nových uhelných elektráren a soustředit se na nové zdroje energie.

V obecnější rovině platí, že Investorská agenda za nízkouhlíkový svět přilákala 477 signatářů, kteří spravují aktiva ve výši zhruba 34 bilionů dolarů. Tito investoři vyzývají vlády, aby nejen omezovaly růst teplot, ale aby splnily i obtížnější cíl pařížské klimatické dohody, totiž omezit globální oteplování na 1,5°C oproti předindustriální úrovni.

Institut pro energetickou ekonomii a finanční analýzu mezitím zjistil, že ti, kdo ignorovali varování před klimatickými změnami, už utrpěli finanční ztrátu. Firma BlackRock, coby největší světový správce fondů, prodělala v posledních deseti letech zhruba 90 miliard dolarů, z toho tři čtvrtiny kvůli svým pozicím ve firmách ExxonMobil, Chevron, Shell a BP. A investoři firmy General Electric, včetně společnosti BlackRock, prodělali během tří let do roku 2018 závratných 193 miliard dolarů, protože tato firma neodhadla tempo příklonu k zelené energii a zhroucení poptávky po plynových turbínách a tepelných elektrárnách.

Stále dlouhá cesta do zeleného

Posun směrem od fosilních paliv je sice už teď monumentální, avšak potenciálně se schyluje k cunami. Ti, kdo divestují z fosilních paliv, jsou prvními vlaštovkami, které vycítily změnu větru a přenastavily plachty. Musí se však udělat mnohem více. Protože konkurenti těchto firem zatím nepodnikli žádné kroky k divesticím, v účetních rozvahách investorů zůstávají uhlíková aktiva v objemu bilionů dolarů.

Podle IEA navíc sice klesly investice do uhlí, avšak kapitálové výdaje do ropy, plynu a uhlí zaznamenaly v roce 2018 opětovný růst a investice do energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů stagnovaly. Ještě horší je zjištění poradenské firmy Wood Mackenzie, podle něhož se boom obnovitelných zdrojů přetavil pouze do 2% globální energetické poptávky. Momentálně to vypadá tak, že uhlí, ropa a plyn by v roce 2040 mohly stále zajišťovat 85 % primární energie, což je oproti dnešním 90 % jen mírný pokles.

Dokončení přechodu směrem od fosilních paliv si vyžádá změny v samotném jádru globální ekonomiky. Rozhodně není ku prospěchu, že finanční instituce v Číně nasměrovaly v první polovině letošního roku nejméně miliardu „zelených“ financí do uhelných projektů. Firmy nemohou dál produkovat ropu, plyn a spalovací motory, a přitom postupně přecházet na čistší technologie; přechod musí být čistý.

Finančníci navíc musí vidět víc než jen uhlí a zrušit podporu všech fosilních paliv. A co je neméně důležité, vlády musí svým ekonomikám vytyčit ambiciózní trajektorii, která bude vynucovat dodržení limitu oteplování o 1,5°C. Naše současná cesta povede k oteplení o 3°C nebo i více, což by mělo katastrofální následky.

Akce OSN

Summit OSN o klimatické akci, který proběhne 23. září, nabízí finančním institucím a vládám příležitost učinit, co je nezbytné. Generální tajemník António Guterres vyzval ke zlatému standardu vedení v podobě vládních i soukromých závazků snížit emise na čistou nulu a každých pět let si stanovovat prozatímní cíle.

Guterresova výzva k akci nachází odezvu u všech, kdo demonstrují a stávkují za stejný cíl. Investoři musí této příležitosti využít a strukturovat portfolia tak, aby do roku 2050 dosáhla čistých nulových emisí. To znamená vyvíjet na společnosti ve svých portfoliích tlak, aby se změnily i ony, jinak jim hrozí, že zůstanou odříznuté a zapomenuté. Stanovení dlouhodobých cílů však stačit nebude. Dnešní závazky musí jít ruku v ruce s hmatatelnými kroky v příštích měsících a letech, abychom zajistili, že pokrok bude pokračovat.

Za tímto účelem projekt Mission 2020 shromažďuje příběhy o pokroku z celé globální ekonomiky. Náš nástroj s názvem 2020 Climate Progress Tracker Tool je v podstatě otevřenou databází, v níž se pravidelně aktualizují klimatické závazky států, firem, měst a dalších aktérů. Čím mohutnější bude divestiční hnutí, tím složitější bude zůstat skrytý ve stínu a lpět na minulosti.

Autor: Andrew Higham je výkonným ředitelem projektu Mission 2020 a hostujícím členem Blavatnikovy fakulty státní správy Oxfordské univerzity.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 
 

Čtěte více:

FT: Umělá inteligence může lidstvu uškodit, ale ne kvůli ozbrojeným robotům
27.06.2019 12:01
„Pravděpodobně jste již četli o tom, že těžba bitcoinu spotřebuje víc ...
Poslední generace, která vidí tyhle lesy
05.07.2019 17:15
Na Vysočině, kde žiju, je hodně lesů. My a naše děti jsme ale podle vš...
Co ještě udělat na záchranu nosorožců černých? Třeba koupit si dluhopis…
20.07.2019 16:24
Dluhopisy zaměřené na růst populace vzácných nosorožců černých si brzy...
Firmy, které chtějí zabrousit do bioplastů, mají nové řešení: Piliny
23.07.2019 12:42
Technologický startup u hranic Ontaria s Michiganem tvrdí, že našel ře...
Očima byznysu: Nepravé maso a nepravé cigarety mohou mít leccos společného
24.08.2019 15:34
Trh s falešným masem je v kurzu. Nestojí před ním ale podobné překážky...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data