Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poslední generace, která vidí tyhle lesy

Poslední generace, která vidí tyhle lesy

05.07.2019 17:15

Na Vysočině, kde žiju, je hodně lesů. My a naše děti jsme ale podle všeho poslední generace, která je zažije tak, jak jsou nyní. Jejich poškození suchy a kůrovcem se podle některých odhadů pohybuje i nad 80 %, těží se tak o sto šest a dřevo od nás prý míří v kontejnerech po textilu do Číny. Stačilo k tomu pár suchých let. Pamatuju si přitom, jak někteří kdysi odhadovali, že my na tom budeme z hlediska klimatických změn dobře – bude u nás tepleji, ale se srážkami nebude problém. Dělat predikce u podobných extrémně složitých jevů je očividně práce více ošemetná, nezáviděníhodná. Uvidí se, jak to dopadne s těmi, které nyní na klimaticko – ekonomické rovině představila Moody’s.

První graf ukazuje čtyři scénáře globálního oteplování (růst teploty relativně k období 1986 – 2005). Ten nejmírnější odpovídá Pařížské dohodě a jeho základem je předpoklad, že tzv. Radiative forcing value (zjednodušeně řešeno čistá energetická bilance Země) dosáhne 2,6 Wattů na metr čtvereční. V druhém extrému dosáhne její hodnota 8,5 Wattu na metr čtvereční a teplota se tak zvýší o více než 4 stupně Celsia:
0

Moody’s tvrdí, že tento druhý extrém odpovídá scénáři, kdybychom se nepokoušeli klimatické změny nijak aktivně ovlivňovat, vše běželo, jako doposud a došlo by k rychlému růstu světové populace (v roce 2100 by byla dvojnásobná). Pokud bychom extrapolovali současný vývoj, je podle Moody’s nejrelevantnější scénář 4,5. Druhý graf už ukazuje odhadované náklady (procentní body HDP), které by jednotlivé scénáře přinesly americké ekonomice:
1

Dopady změn klimatu jsou podle Moody’s na ekonomické aktivitě cítit přes řadu pák, včetně spotřeby energie, vlivu na lidské zdraví, zemědělskou produkci, či růst hladiny moří a oceánů. Já bych dodal, že vše pak nabývá na ještě větší složitosti ve chvíli, kdy tyto dopady bereme jako negativní nabídkový šok, na který bude nějakým způsobem reagovat centrální banka, popřípadě fiskální politika. Pokud se bude Fed držet svého inflačního cíle, měla by v principu přijít politika ochlazující poptávku, což celý negativní efekt násobí.

Každopádně podle studií by onen scénář „4,5“ přinesl snížení amerického produktu o více než jeden procentní bod a scénář „8,5“ už by byl ještě mnohem tvrdší tvrdou ranou ekonomické aktivitě. A hlavně nejen jí – při podobných úvahách bychom měli snad ještě více než kdy jindy mít na paměti, že ekonomická aktivita není cílem samotným.

Moody’s si pak dala tu práci a namodelovala vývoj v řadě dalších ekonomik. Podle modelů pak mohou některé země ze změn klimatu celkově těžit, zatímco jiné (nepřekvapivě) ztratí ještě více než Spojené státy. V prvním z následující dvojky grafů vidíme země, které by měly patřit do první skupiny. A nalezneme tu i Českou republiku, jejíž produkt by v extrémním „8,5“ scénáři do roku 2048 povyskočil o více než půl procentního bodu. Druhý graf ukazuje odhady pro největší ekonomiky světa, nejvíce zde ztrácí Indie, Rusko a Čína. Detailněji srovnává Moody’s například Švédsko a Singapur – zatímco první země by měla těžit z růstu turistického ruchu, druhé by měla čelit jeho masivnímu úpadku.
0

Jak jsem zmínil v úvodu, podobné projekce extrémně složitých jevů bych bral jako hodně hrubý indikátor toho, co by mohlo být. A určitě bych nevěnoval velkou pozornost tomu, že někdo možná bude patřit do regionu, který bude ze změn klimatu v nějakém ohledu těžit. Je zřejmé, že bychom měli výrazně změnit svoje chování vůči naší planetě, protože ona velmi razantně mění své chování vůči nám. A ekonomická aktivita je v tomto ohledu jen detailem.

 

Čtěte více:

Ovlivní klimatické změny i monetární politiku?
29.03.2019 11:03
Pokud má Fed svou politikou zajišťovat makroekonomickou a finanční sta...
Americký Beyond Meat bude vyrábět náhražky masa i v Evropě
29.05.2019 9:14
Americký výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat bude od příštíh...
Stiglitz: Potřebujeme přechod na úplně jiný systém
12.06.2019 5:53
Americký prezident Franklin Delano Roosevelt reagoval na Velkou depres...
FT: Umělá inteligence může lidstvu uškodit, ale ne kvůli ozbrojeným robotům
27.06.2019 12:01
„Pravděpodobně jste již četli o tom, že těžba bitcoinu spotřebuje víc ...

Váš názor
  • Spojení
    07.07.2019 15:28

    Překvapilo mě, že žijete na Vysočině a ne poblíž centrály Patria. Nenašel jsem jiný kontakt, a tak se obracím tudy: Zkoumal jste někdy, jak je to s vlastnictvím firem v kontinentální Číně? Jsou Alibaba nebo Tencent firmy skutečně v soukromých rukou? Jak to funguje s obchodním rejstříkem, volbami statutárních orgánů a katastrem nemovitostí?
  •  
    06.07.2019 20:40

    Rád čtu vaše články a také mám rád přírodu, ale s tímto nesouhlasím. Vliv člověka se přeceňuje. Stačí se podívat na graf teploty za dlouhou dobu. https://cs.wikipedia.org/wiki/Klimatická_změna Teplota se mění v cyklech a bylo tomu tak už dávno před člověkem. Podle klimatologů nás naopak v brzké době čeká doba ledová. Rád bych si přečetl od vás článek, jaká katastrofa, i ekonomická to pro nás bude. Rozhodně horší, než teplo a sucho. Obecně teplá doba byla vždy v minulosti doba hojnosti a studená znamenala smrt a hlad. V tomto musím souhlasit s V. Klausem, když tvrdí, že se máme adaptovat a ne bojovat. Boj je drahý a nesmyslný.
    Head
    •  
      07.07.2019 12:07

      doby teplé a studené se střídají, to je jasné. Ale to, že současné oteplení je vlivem člověka umocněno je jisté. Ty miliardy tun CO2 v ovzduší, betonové povrchy měst, kde se nevsakuje voda, narovnání koryt řek, kácení deštných pralesů, freony narušující ozonovou vrstvu a další a další. Na to těžko budeš hledat protiargumenty. My tu zemi devastujeme a máme povinnost ji uchovat pro další generace a ne se přizpůsobovat tomu co jsme zničili. Václav Klaus je dnes člověk zcela odtržený od reality. I když vlastně to on byl i dříve.
      lump
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data