Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ nevyužil opci. Počerady získá od roku 2024 Sev.en Energy a investuje do  ní miliardy

ČEZ nevyužil opci. Počerady získá od roku 2024 Sev.en Energy a investuje do ní miliardy

02.01.2020 8:29, aktualizováno: 2.1. 11:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Novým majitelem hnědouhelné elektrárny Počerady bude od roku 2024 skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Dosavadní majitel elektrárny - ČEZ, nevyužil do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolal. ČEZ za elektrárnu získá dvě miliardy korun. Změnu majitele kritizují ekologové.

V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let, jejíž součástí byly i dvě opce na prodej, respektive ponechání si elektrárny.

Při možné první opci v roce 2015 zůstala elektrárna majetkem ČEZ. Druhá platila do konce loňského roku. "S ohledem na další kroky Evropské komise omezující stále více využívání uhlí v souvislosti s přechodem na bezemisní ekonomiku ČEZ tuto opci nevyužil," uvedl Kříž.

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák v listopadu uvedl, že firmě nedává ekonomický smysl provozovat elektrárnu, pro kterou nemá svoje vlastní uhlí. Tím se podle něj Počerady liší například od elektráren Prunéřov, Tušimice a Ledvice, které spalují uhlí ČEZ.

Mimo smlouvu z roku 2013 stojí nabídka, kterou podal na koupi elektrárny Počerady předloni Tykač. Měl nabízet deset miliard korun, dozorčí rada ČEZ ale prodej neschválila. Možnou transakci tehdy kritizoval mimo jiné současný premiér Andrej Babiš (ANO), v té době ministr financí.

Sev.en Energy: Respektujeme strategický význam elektrárny, investujeme miliardy korun

Skupina Sev.en Energy hodlá do modernizace a ekologických opatření v hnědouhelné elektrárny Počerady investovat miliardy korun, aby zdroj splňoval stále přísnější limity pro ekologický provoz. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Gabriela Sáričková Benešová. Dále uvedla, že v souladu s podmínkami smlouvy je Tykačova skupina připravena elektrárnu Počerady převzít a připojit ji k ostatním aktivům skupiny Sev.en Energy v ČR. "Zajistíme, aby i nadále dodávala spolehlivou a dostupnou energii lidem a firmám v ČR do té doby, dokud za ní nebude spolehlivá a dostupná náhrada, například nový jaderný zdroj. Poskytneme tím zároveň čas na přípravu a rozvoj dalších nových řešení a technologií v energetice i ověření reálných možností obnovitelných zdrojů energie," sdělila mluvčí.

Sáričková Benešová dnes dále uvedla, že Sev.en Energy respektuje strategický význam elektrárny Počerady pro udržení stability a funkčnosti energetické soustavy. "Do modernizace a ekologizace elektrárny proto hodláme postupně investovat miliardy korun i veškeré úsilí a zkušenosti našich odborníků tak, aby elektrárna splňovala stále přísnější parametry pro ekologický provoz," dodala.

Prodej elektrárny ostře napadají ekologové. Vadí jim zejména fakt, že by Tykačova firma provozovala elektrárnu do budoucna déle než ČEZ a že nový vlastník nebude investovat do technologií vedoucích k plnění nových emisních limitů. V listopadu ekologové uspořádali happening před budovou ČEZ. Zástupcům ČEZ předali petici s více než 10.000 podpisy proti prodeji elektrárny. Podle hnutí Arnika jsou Počerady spolu s elekrárnou Prunéřov nejhorším českým zdrojem vypouštěné rtuti do ovzduší, vody a půdy. Počerady s Prunéřovem a Tušimicemi jsou i největším českým zdrojem skleníkových plynů.

Ekologické organizace Hnutí Duha, Greenpeace a Limity jsme my v dnešním společném prohlášení uvedly, že považují rozhodnutí ČEZ za nezodpovědné. Skupina Sev.en Energy podle nich elektrárnu bude chtít provozovat dlouhodobě, ideálně do vytěžení velkolomu Vršany na Mostecku po roce 2050. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve uvedl, že nový blok Jaderné elektrárny Dukovany by měl být dokončen v roce 2036.

Minoritní akcionář a kritik současného vedení ČEZ Michal Šnobr pak kritizuje ČEZ za to, že za elektrárnu od konkurence obdrží pouze dvě miliardy korun. "Cena za energetický areál neodpovídající, strategicky tragický krok, přesto vláda Andreje Babiše nechá notoriky v poškozování hodnoty ČEZ fungovat dál," uvedl na twitteru.

Zdůvodnění prodeje #Počerady tlakem Bruselu na konec uhlí je klíčem a přímo prokázáním podvodu, který představenstvo na akcionáře @SkupinaCEZ udělalo. Vláda @AndrejBabis jako akcionář selhala. Trend i realita v celé EU je uhlí -> plyn za využití stávající infrastruktury areálu?? pic.twitter.com/lINI4FLGLA

Elektrárna Počerady leží mezi městy Louny a Most. Svým instalovaným výkonem pět krát 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi.

(Zdroj: ČEZ, Sev.en Energy, čtk, Patria)


Čtěte více:

ČEZ do března požádá o povolení k umístění nového zdroje Dukovan
28.11.2019 15:42
Firma ČEZ má v plánu předložit v březnu 2020 Státnímu úřadu pro jadern...
Dozorčí rada zrušila opční program v ČEZ, nahrazuje jej nový systém
29.11.2019 15:16
Dozorčí rada schválila zrušení dosavadního Akciového opčního programu ...
Skupina ČEZ vydala dluhopisy v hodnotě 19,1 miliardy korun
02.12.2019 14:23
Energetická skupina ČEZ dnes vydala dluhopisy v hodnotě 750 milionů ...
ČEZ: Brexit oslabí státy EU, které provozují jaderné elektrárny
16.12.2019 8:38
Odchod Velké Británie z Evropské unie oslabí podle společnosti ČEZ jad...
Personálie v ČEZ: Novák a Chaloupková potvrzeni v představenstvu, Cyrani místopředsedou. Od ledna tři zástupci generálního ředitele
20.12.2019 8:08
Dozorčí rada ČEZ na svém včerejším zasedání potvrdila, že v představen...

Váš názor
  • odpovednost
    02.01.2020 12:36

    Dozorci rada neprodala za 10 a ted je to ok za 2? Myslim, ze maji hmotnou zodpovednost a doufam, ze za to pujdou pred soud.
    rtep
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data