Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: ČNB a bankroty centrálních bank, návrat Grahama a my radši ve svém

Perly týdne: ČNB a bankroty centrálních bank, návrat Grahama a my radši ve svém

24.01.2020 12:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Pohrozili nám Číňané, pohrozili nám Američané. A každý u nás bydlí radši ve svém. O čem jsou ještě aktuální Perly?

Návrat hodnotového investování: Známý investor a správce hedge fondu Seth Klarman podle CNBC tvrdí, že přijde návrat hodnotového investování. Přispěje k tomu mimo jiné to, že současná popularita pasivního investování vytváří na trhu příležitosti, kdy jsou akcie nesprávně naceněné. CNBC k tomu dodává, že hodnotové investování je obvykle zaměřené na fundamentální analýzu firem, které nemají valný růstový potenciál. Tento přístup stojí na práci Benjamina Grahama a drží se jej například Warren Buffett.

Klarman uznává, že jeho strategie v poslední době vede k zaostávání návratnosti za celým trhem a CNBC dodává, že hodnotové investice si po krizi obecně nevedou dobře. Klarman ovšem tvrdí, že nyní teče hodně peněz do pasivních fondů a akcie, které „nejsou zahrnuty v prominentních indexech“, kvůli tomu zaostávají bez ohledu na jejich fundament. Klarman také uvedl, že jeho fond nyní drží velkou zásobu hotovosti a hlavní příčinou jsou vysoké valuace akciového trhu. Rizikem pak je podle něj zejména pokles ziskovosti obchodovaných firem a rekordních marží, či zvýšení inflace, které by nutilo centrální banky k utažení monetární politiky.

Volby místo obchodní války: CNBC píše i o tom, že v roce 2019 se investoři nejvíce obávali obchodních sporů mezi USA a Čínou, v roce letošním se jejich pozornost přesouvá k americkým prezidentským volbám. Vyplývá to z nového průzkumu Bank of America. Její stratég Michael Hartnett k jeho závěrům uvedl, že „investoři jsou optimističtí, ale ne euforičtí“. Drží stabilní podíl hotovosti, více se zaměřují na mezinárodní akcie a k tomu se zlepšuje sentiment. Jak ale bylo uvedeno, stoupá nervozita ohledně podzimních voleb.

Současný prezident Donald Trump se ve své snaze získat přízeň voličů opírá o snižování daní a regulace, k tomu zastává tvrdý postoj v oblasti mezinárodního obchodu. Demokratičtí kandidáti zase kladou důraz na boj s ekonomickou nerovností a slibují „agresivní vládní programy jako je univerzální zdravotní péče“. CNBC k tomu dodává, že trh si obvykle ve volebním roce vede dobře. Podle zmíněného průzkumu investoři letos také čekají zvýšení inflace a také vyšší korporátní zisky.


ČNB a bankroty centrálních bank:
FTAlphaville poukazuje na novou práci známého ekonoma Willema Buitera, která tvrdí, že eurosystém tvořený ECB a jednotlivými národními centrálními bankami má jednu zásadní vadu. Tou je možnost bankrotu těchto centrálních bank. Ty totiž drží velký objem aktiv, z nichž lze značnou část považovat za rizikovou. Tyto národní centrální banky zároveň nemají pod svou správou tvorbu nových peněz – ta je přenesena na ECB. Národní banky jsou tak v podstatě v pozici centrálních bank, které drží ve svých aktivech cenné papíry denominované v zahraničních měnách a to zvyšuje riziko jejich insolvence.

FTAlphaville komentuje tento názor s tím, že skutečně může jít o problém. Nicméně „centrální banka nefunguje tak, jako běžná firma“ a názory na možnost její insolvence, či bankrotu se liší. Například bývalý prezident ECB Jean-Claude Trichet tvrdil, že negativní kapitál centrální banky je skutečně nebezpečný. A „ECB pod jeho vedením neustále kárala Českou národní banku za ztráty v její rozvaze“. Trichet tvrdil, že ty jsou problémem z hlediska nezávislosti centrální banky a její schopnosti nastavit monetární politiku čistě podle vlastního uvážení.

„Domníváme se, že podobné obavy jsou přehnané. Ztráty nejsou nikdy ideální a to ani u centrálních bank. Ale je třeba sledovat okolnosti, za kterých vznikají a ptát se, jaké by byly alternativy“, píše FTAlphaville. A dodává, že plně souhlasí s postojem české strany. Ta tvrdila, že důvěryhodnost centrální banky je dána zejména tím, zda dovede zabránit prudkým změnám měnového kurzu. FTAlphaville pak dodává, že Buiter poukazuje na reálný problém, ale pokud eurosystém padne, „pravděpodobně to nebude kvůli bankrotu nějaké centrální banky“.


Zelená energie, dluhy a problémy s účty: Eurostat přináší pohled na podíl obnovitelných zdrojů energie na uspokojení celkové spotřeby energie v evropských zemích. Vysoko nad 50 % je tento podíl ve Švédsku, kde byl již také splněn cíl pro rok 2020. Nad 40 % se pohybuje Finsko, na druhém konci žebříčku nalezneme Nizozemí s méně než 10 % podílem (a nesplněným cílem pro rok 2020). Průměr EU se pohybuje stále pod 20 % - cílem pro letošní rok:

1

Eurostat také ukazuje přehled výše vládních dluhů jednotlivých evropských zemí. Podle následujícího grafu bylo ve třetím čtvrtletí minulého podle tohoto měřítka roku stále zdaleka nejzadluženější Řecko (dluhy ve výši téměř 180 % HDP). Téměř 140 % HDP dosahují hrubé vládní dluhy v Itálii a téměř 120 % v Portugalsku:

p2

Česká republika patří naopak k zemím s nejnižšími vládními dluhy a ty se u nás nachází na podobné úrovni jako v Dánsku, či Švédsku. Průměr EU se blíží 80 % a je tak ve srovnání s námi více než dvojnásobný.

Za pozornost stojí i následující obrázek, ve kterém Eurostat srovnává podíl domácností, které mají problémy s placením účtů za veřejné služby. My se podle tohoto hodnocení máme velmi dobře, protože spolu s Nizozemím, Rakouskem, či Švédskem jsme zemí, kde takové problémy má jen zlomek společnosti. Naopak v Řecku to je více než každý třetí člověk a podobná je situace v Bulharsku. Téměř každý šestý má tyto problémy v Chorvatsku:

p3

a u nás doma...

Pohrozili Číňané: Aktuálně.cz píše o tom, že „z Prahy do Pekingu už jen s přestupem. Čína zrušila jedinou přímou linku mezi městy“. Tuto informaci přinesl týdeník Respekt. „Přímý spoj Praha - Peking byl v provozu od září 2015, kdy se stal jedním z ukazatelů sblížení spolupráce mezi Českem a Čínou... vztahy mezi oběma zeměmi se ovšem od té doby značně zkomplikovaly... zatím ovšem není jasné, zda za údajné zrušení spoje mohou zhoršující se vztahy mezi zeměmi“, píše Aktuálně.cz


Pohrozili Američané: Seznam.cz v tomto týdnu informoval o tom, že „Spojené státy pohrozily Česku odvetou za chystanou digitální daň. Pod slibem anonymity to řekl Hospodářským novinám americký vládní zdroj s tím, že USA v českém návrhu digitální daně vidí diskriminaci“. Tato daň „cílí na velké technologické firmy, které působí po celé Evropě, ale tržby daní jen v některých zemích. Státy, ve kterých firmy vydělávají, pak z daně nic nedostanou. V Česku by měla začít platit v polovině letošního roku“, píše portál.


Každý ve svém: Seznam.cz píše také o tom, že „v nájmu bydlí neúspěšní, míní Češi. I tím šponují ceny nemovitostí výš“. Portál dodává, že „podle nedávno zpracované analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí žije v ČR v nájemním bydlení pouze 19 procent domácností, zatímco ve vlastnickém asi 68 procent“. Důvodem jsou „vyšší jistoty ve vlastnickém bydlení“ a nižší ochrana nájemníků než v zemích jako Německo, Francie, či Švýcarsko. „Své dělá i psychologie. Bydlet ve vlastním se totiž stalo sociální normou, jakkoli na Západě je běžné si bydlení třeba celý život pronajímat... jenže vysoká poptávka a aktuální nízká nabídka šponuje ceny nemovitostí vzhůru“, píše seznam.cz.

 

Čtěte více:

Perly týdne: Prosincový tektonický posun, Nizozemí v ohrožení a u nás bude líp
27.12.2019 12:52
Ve světě… Výjimečně optimistický rok a prosincový zlom: Investiční ...
Perly týdne: Buffettova disciplína, Tesla za 500 dolarů a u nás ceny mimo chápání
03.01.2020 13:27
Americká ekonomika má před sebou slušnou šanci na hladké přistání, píš...
Perly týdne: Kapitalisté bez kapitálu, 10 rizik letošního roku a my si už tolik nehlídáme kapsu
10.01.2020 11:40
Deset rizik letošního roku podle investiční společnosti Schwab, zavádě...
Perly týdne: Fed pošle sazby k nule, Tesla půjde na 6000 dolarů a my měníme penzijní systém
17.01.2020 12:28
Penzijní reforma v Česku se do voleb na podzim 2021 asi nestihne. Na n...

Váš názor
  • Měli jsme Uran a žili v socialismu
    06.02.2020 15:02

    Naše historie není jen špatná, za Uran a okupaci jsme si postavili 400.000 a více panelových bytů a kdo ví kolik (1 milion) domků svépomocí, kolik domů a bytů máš tolikrát si spasen :-) před kapitalismem, snažíme se ten nelidský marasmus nějak přežít, snad naši vnuci budou zase žít bez porna, násilí, Izraele, Trumpa, USA a dalších nesmyslů ! Evropa a svět proti USA :-).
    rob
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení