Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Buffettova disciplína, Tesla za 500 dolarů a u nás ceny mimo chápání

Perly týdne: Buffettova disciplína, Tesla za 500 dolarů a u nás ceny mimo chápání

03.01.2020 13:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká ekonomika má před sebou slušnou šanci na hladké přistání, píšou analytici Goldman Sachs. Naopak Evropa se bude častěji uchylovat k protekcionismus, hlavně vůči Číně, domnívá se web Politico. To ale stále vypadá poměrně jednoznačně, na rozdíl od nové prognózy banky Morgan Stanley pro akcie Tesly. Ty v ní mají hodnotu 10, 250, nebo 500 dolarů a lidé si musí vybrat...

EU 2020: Politico se věnuje významným tématům a výzvám, kterým bude v letošním roce čelit Evropa. Podle portálu nastává doba, kdy se Evropa bude častěji uchylovat k protekcionismu, a to zejména ve vztahu k Číně. Bude tak například častěji blokována snaha čínských společností o akvizici evropských firem. Politico zmiňuje i možnost další finanční krize, kterou by mohla zažehnout i Čína, či přesněji řečeno její stínový bankovní sektor.

Podle portálu přinese letošní rok ještě větší tenze týkající se brexitu, protože jednání mezi Británií a EU budou poznamenána britskou snahou o vyvázání se z pravidel a norem Unie. Boris Johnson podle Politica sází na to, že mu Francie a Německo nakonec kvůli obchodu s automobily a potravinami ustoupí, ale takový předpoklad může být mylný. Johnson pak může čelit volbě, zda porušit svůj slib odchodu z Unie, či jej dodržet, ale vyvolat v britské ekonomice silné negativní tlaky.

Dění v Evropě by měly stále více ovlivňovat i klimatické změny a Brusel podle Politica také bude tlačen do přehodnocení své politiky týkající se velkých technologických společností, umělé inteligence, autonomního řízení automobilů a podobně. Politico si pak všímá i vztahů mezi Bruselem a Varšavou. Ty se podle jeho názoru letos uklidňovat nebudou, spíše naopak kvůli tomu, jak Polsko přistupuje k reformě soudnictví a jak se strana PiS snaží „dostat jej pod politickou kontrolu“.

Dobrá šance na hladké přistání: Ještě nedávno v USA panovaly obavy z inverze výnosové křivky, která měla věštit přicházející recesi. Jak ale poukazuje CNBC, podle ekonomů banky Goldman Sachs je americká ekonomika vůči ochlazení odolnější než dříve. Analytici banky připomínají dlouhé období takzvaného Velkého uklidnění, které bylo přerušeno finanční krizí a které přineslo sníženou volatilitu makroekonomických proměnných jako je růst, či inflace. Podle jejich názoru jsou základy tohoto uklidnění stále pevné.

Jan Hatzius a David Mericle z Goldman Sachs ve své analýze píší, že se sice mohou objevit nová rizika, ale tradiční příčiny recese, jakými jsou ropné šoky, vysoké inflační tlaky a finanční nerovnováhy, přítomny nejsou. Americké hospodářství tak má před sebou slušnou šanci na hladké přistání. Pomáhají tomu cyklické i strukturální faktory. Spojené státy jsou například méně závislé na dovozu energií, Fed si více všímá toho, že inflace se drží pod cílem, finanční systém je méně zadlužen než před poslední krizí, banky čelí přísnější regulaci. Hrozbou zůstávají „vysoké ceny aktiv a růst korporátních dluhů“. A banka poukazuje i na fiskální politiku spolu s tím, že dochází k polarizaci společnosti a politiky.

Buffettova disciplína: CNBC si všímá i toho, že Warren Buffett se v listopadu stáhl z boje o společnost Tech Data a neměl zájem o Tiffany, která v loňském roce hledala kupce. Podle CNBC může mít na Buffettovo chování vliv, jak vysoko se nachází ceny akcií, protože jeho strategie je založena na koupi firem s dobrým dlouhodobým výhledem a nízkými valuacemi. Jeho investiční společnost Berkshire Hathaway tak sice má v zásobě „obrovskou zásobu hotovosti, která dosahuje rekordních 128 miliard dolarů“. Ale to investora samo o sobě ke koupi dalších firem nedotlačí. CNBC poukazuje i na to, že sám Buffett hovoří o příliš velkých valuačních prémiích, které zvedá i jeho konkurence ve formě fondů rizikového kapitálu a dalších hráčů. „Berkshire dnes drží velké pozice ve společnostech jako Bank of America, Coca-Cola, Wells Fargo, American Express a Kraft Heinz“, připomíná CNBC.

Nejlepší výhled pro Teslu: Jak poukazují na FTAlphaville, banka Morgan Stanley ke konci roku upravila svůj býčí scénář pro Teslu. Odráží potenciální úspěch Cybertrucku a využití potenciálu v Číně spolu s vyššími ziskovými maržemi. V tomto scénáři by se cena akcie mohla podle banky dostat na 500 dolarů. Ve středním a hlavním scénáři banky to bude polovina, tedy 250 dolarů. A pesimistický scénář hovoří o 10 dolarech. To vše shrnuto následujícím grafem:

1

Na FTAlphaville graf komentují s tím, že akcie Tesly tedy mají hodnotu 10, 250, nebo 500 dolarů a lidé si musí vybrat. Graf ale možná hlavně ukazuje, jak pochybné je píchnout prstem do nějakého konkrétního bodu s tím, že cena akcie se bude nacházet právě zde.

Alternativa levnější jádra: Mezinárodní měnový fond na svém blogu v ohlédnutí za nejlepšími příspěvky minulého roku připomíná i následující dva grafy. První z nich porovnává vývoj výrobních nákladů elektrické energie z různých zdrojů. Podle obrázku se z alternativních zdrojů dostala nejníže výroba z pevninských větrných elektráren, všechny alternativní zdroje se pak již nějaký čas nachází znatelně pod jadernou energií:

energy

Daňový pád: MMF se v rámci uvedeného pohledu zpět na rok 2019 věnuje i vývoji daní ze zisků v zemích s vysokými, středními a nízkými příjmy, ve vyspělé Evropě a vyspělých zemích mimo Evropu. Podle obrázku se sazby daní nyní nachází nejvýše právě v nich a také v zemích s nejnižšími příjmy. Naopak nejnižší sazby daní ze zisků nacházíme v zemích s nejvyššími příjmy, kde se přibližují 22 %. Ve všech regionech pak je zřejmý dlouhodobý trend poklesu míry zdanění – například v zemích s vysokými příjmy se na počátku devadesátých let sazby nacházely u 38 %.

 

sazby

... a u nás doma

Ceny mimo chápání:
Centrum.cz píše, že „ceny některých bytů jsou už mimo chápání, říká developer Spodniak, Praha má specifika“. Předseda představenstva developerské společnosti Premiot Group pak mimo jiné uvedl, že „nejen v Česku, ale v celé Evropě je cena práce spolu s chybějícími kvalifikovanými pracovníky tím zásadním nositelem problému, který zdražuje stavební výrobu. Když si vezmete fakt, že za poslední tři roky se zvedla nákladově stavební výroba téměř o polovinu, tak pochopíte, proč jsou ceny dnes tak vysoké. K tomu přičtěte levné peníze, přebytek peněz, složité stavební řízení bez jasné časové osy apod. Někdo to musí zaplatit, a tím je kupující“.

„Když vidím ceny a kvalitu bytů v Londýně, ve Vídni, v Budapešti, tak mi přijdou některé byty svou lokalitou a cenou mimo chápání. Zejména ve srovnání s průměrnou mzdou v Česku, která byla ve 3. čtvrtletí 29 549 , ale každý byt má svého kupce...Praha je velmi specifický trh...musí začít řešit zastavěnost proluk, brownfieldů, není třeba být za každou cenu nejchytřejší a nejoriginálnější a nejpopulárnější politik, stačí mít selský rozum a podívat se po Evropě, kde a jak to funguje, a neexperimentovat s duševním zdravím českých obyvatel“, dodal developer.

Vyšší minimální mzda, EET: Centrum také v seznamu toho, co přinese letošní rok, připomíná, že „od začátku ledna se zvedla minimální mzda, a to o 1250 korun na 14 600 korun. Nejnižší hodinová mzda tak nově činí 87,30 koruny. Na základě toho se zvedá také nejnižší zaručená mzda, která určuje, kolik jednotlivé profese musí minimálně dostat na základě náročnosti své práce. Například lékaři, programátoři nebo marketingoví specialisté tak na svých výplatních páskách budou mít mzdu minimálně ve výši 26 500 korun“. Za vklad do katastru nemovitostí budou Češi nově platit místo tisíce korun dva tisíce, rozšíří se povinnost EET, zdraží alkohol a cigarety.

 
 
 
 

Čtěte více:

Další bloky Dukovan získaly od ministerstva kladný ekologický posudek
30.08.2019 16:40
Nové jaderné bloky v jaderné elektrárně Dukovany získaly kladný posude...
Babiš: ČR musí stavět jaderné bloky, i kdyby porušila právo EU
16.10.2019 12:23
Česko musí prosadit stavbu nových jaderných bloků, i kdyby kvůli tomu ...
Miliardář by mohl postavit první jadernou elektrárnu v Polsku
23.10.2019 11:55
Druhý nejbohatší muž Polska by mohly vystavět vůbec první polskou jade...
Petr Dufek: Strach bude největší hybnou silou české ekonomiky v roce 2020
22.12.2019 17:02
Česká ekonomika zpomaluje, průmysl oslabuje a za významný považuje an...
Experti: Tempo růstu cen bytů příští rok zpomalí pod 5 %
23.12.2019 8:35
Tempo růstu cen bytů v Česku příští rok zpomalí pod pět procent. Podob...
Tesla předá první auta vyrobená v Číně
27.12.2019 14:48
Společnost Tesla v pondělí začne dodávat elektromobily Model 3 vyroben...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů