Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Earle: Bitcoinové kvantitativní utahování by mělo znatelně zvýšit jeho atraktivitu

Earle: Bitcoinové kvantitativní utahování by mělo znatelně zvýšit jeho atraktivitu

03.02.2020 10:46
Autor: Redakce, Patria.cz

V květnu letošního roku dojde podle Petera C. Earla k významné události na poli kryptoměn: Odměna za těžbu bitcoinu bude opět snížena na polovinu. K tomu dochází přibližně každé čtyři roky, přesně každých 210 000 bloků. Earle se domnívá, že tentokrát znamená tento „halving“ skutečně významný posun.

Odměna klesne z 12,5 BTC na 6,25 BTC. Současná „roční míra inflace je přitom mezi 3,7 % a 3,8 %, v průměru tedy 144 bloků vytažených za den, každý za oněch 12,5 BTC“. Touto inflací má Earle na mysli růst počtu bitcoinů, což je podle něj v souladu s původním významem slova inflace, i když dnes se tento výraz používá v souvislosti s růstem cen. Po halvingu ale bude takto pojatá inflace pod cílem Fedu nastaveným na 2 % a také pod skutečnou inflací měřenou indexem spotřebitelských cen.

Earle se domnívá, že tento vývoj může z bitcoinu učinit velmi atraktivní aktivum. To, že „inflace“ jeho těžby klesne pod inflační cíl centrální banky a také skutečnou inflaci, totiž podle tohoto pohledu může výrazně zvýšit jeho schopnost uchovávat hodnotu a jeho konkurenceschopnost vůči „většině světových měn“. Z velké části ale bude podle ekonoma záviset na volatilitě jeho ceny.

Pokud má nějaká měna algoritmicky omezený objem své emise, jde podle ekonoma o obdobu kvantitativního utahování. Tedy o opak kvantitativního uvolňování, o kterém Earle tvrdí, že si s ním centrální banky „nebezpečně zahrávají“. Právě toto bitcoinové kvantitativní utažení by mělo od května zvýšit jeho atraktivitu jako uchovatele hodnoty, kterou by mohl narušit jen prudký růst cenové volatility.

Ekonom nicméně dodává, že trh s bitcoinem je již znatelně likvidnější a transparentnější než před předchozím halvingem. To znamená, že popsaný efekt již může být odražen v jeho kurzu. Nemusí tak dojít k tomu, v co někteří doufají: Že květen sebou přinese začátek rostoucího trendu na této kryptoměně.

Earle je ovšem celkově bitcoinový optimista. Měně by podle jeho názoru měla nahrávat jak politika centrálních bank, tak to, že někteří politici našli zalíbení v centrálním plánování a jiní zase uvěřili pochybným monetárním teoriím. Pokud v této době klesne bitcoinová inflace pod inflaci cílovou a skutečnou, úvahy o jeho rozšíření se stávají stále méně spekulací a nabírají na reálnosti, tvrdí ekonom.

Zdroj: AIER

 

Čtěte více:

Shiller o „bimetalovém“ bitcoinu, recesi a drahých amerických akciích
02.01.2020 5:48
Známý ekonom Robert Shiller v rozhovoru pro ProMarket uvedl, že jeho k...
Bloomberg: Bitcoin za deset let vzrostl o devět milionů procent
07.01.2020 8:08
Vynořil se z popela finanční krize a byl navržen tak, aby obešel banky...
Bitcoin roste na listopadové ceny po novém závanu optimismu
14.01.2020 12:43
Bitcoin se vyšplhal na nejvyšší úroveň od listopadu, a to díky debutov...

Váš názor
  • Slovník: TO INFLATE
    03.02.2020 14:18

    __________________________________________________________________________ Ano, původním a správným významem slova "inflace" je NAFOUKNUTÍ (= doslovný překlad) peněžní zásoby (množství peněz v ekonomice). __________________________________________________________________________ To až když stát a jeho nohsledi z centrálních bank a statistických ústavů (odnože téhož státu) hledali záminku ke stále většímu tisku peněz, tak přišli s kreativní definicí "inflace" přes spotřební koš, jehož složení si navíc stále dokola přizpůsobují tak, aby inflace vycházela nižší a oni tak měli záminku "bojovat s deflací": __________________________________________________________________________ http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts __________________________________________________________________________ Ale zpět k tomu bitcoinu. Ano bitcoin není žádná deflační měna, jak někteří pomatenci stále dokola píšou. To by musel začínat na té konečné měnové zásobě 21 milionů BTC a do protokolu nějak zakódovat, že se tato zásoba bude pomalu "pálit". __________________________________________________________________________ Bitcoin je tedy inflační měna, jen se ta inflace neustále zpomaluje. __________________________________________________________________________ I když je tu ten fakt, že některé bitcoiny se nevratně ztrácejí, čili vlastně jako by neexistovaly. Odhady se různí, od 1 do snad až 4 milionů navždy ztracených bitcoinů. Ty se asi ztrácejí i dnes, ale již daleko méně, protože současná hodnota bitcoinu lidi motivuje se k nim chovat poněkud opatrněji, než v začátcích bitcoinu, kdy bitcoin stát několik centů. Ale i dnes se jistě nějaké množství bitcoinů ztrácí - jen těžko zjistit, kolik.
    Hayek
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m