Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WHO kvůli koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze

WHO kvůli koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze

30.01.2020 21:55
Autor: ČTK

Kvůli současné epidemii nového koronaviru dnes Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila globální stav zdravotní nouze. Agentura tak učinila teprve pošesté ve své historii. Koronavirus se dosud objevil ve dvou desítkách zemí, nakazilo se jím přes 8100 lidí, z toho velká většina v Číně. Na 170 osob tam nákaze podlehlo.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus po dnešní schůzce krizového výboru zdůraznil, že vyhlášení stavu zdravotní nouze není výrazem nedůvěry vůči Číně, její snahy naopak ocenil.

WHO vyzvala k podpoře zemí se slabšími zdravotními systémy. "Nevíme, jaké škody by mohl tento virus napáchat v zemích se slabším systémem zdravotnictví. Je třeba jednat, abychom zemím pomohli se na takovou možnost připravit," vysvětlil Ghebreyesus důvod, proč se světová organizace rozhodla stav zdravotní nouze vyhlásit.

Státy by měly svá opatření podle šéfa WHO přijímat na základě důkazů a být při jejich uplatňování konzistentní. "Jediný způsob, jak tuto epidemii porazit, je spolupráce všech zemí v duchu solidarity," řekl. Podle světové organizace je třeba také urychlit vývoj vakcín, léků i diagnostiky a bojovat proti šíření fám i dezinformací.

Počet lidí nakažených novým koronavirem dnešním dnem podle dostupných informací stoupl na více než 8100. Svým rozsahem tak současná epidemie vyrovnala tu, kterou před 17 lety způsobil virus SARS. V Číně, kde se nachází epicentrum nákazy, dosud nemoci způsobené koronovirem podlehlo 170 lidí.

WHO popisuje stav zdravotní nouze jako "mimořádnou událost", která představuje nebezpečí pro další země a vyžaduje koordinovaný mezinárodní zásah. Organizace vydává dočasná doporučení, která sice nejsou pro státy závazná, v případě jejich uplatnění mohou ale mít výrazné dopady v odvětvích, jako je cestovní ruch či mezinárodní obchod.

Omezení cestovního ruchu v této chvíli ale WHO nenavrhuje.

Ve své historii jej agentura vyhlásila jen pětkrát, naposledy loni v červenci kvůli epidemii eboly v Kongu. Podle Reuters o takovém opatření rozhoduje organizace obezřetně, protože může znamenat značné omezení pro země, kde se nemoc vyskytuje, v podobě dopravních nebo obchodních restrikcí s následným dopadem na ekonomiku.

Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním). Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Ghebreyesus uvedl, že nákaza se dosud z Číny rozšířila do 18 zemí, kde je nyní 98 případů. Podle aktuálních informací médií konečný výčet zahrnuje už 20 států i s Čínou.

Koronavirus zasáhl již všechny oblasti a provincie Číny

Nový typ koronaviru se už rozšířil do všech oblastí a provincií Číny. Uvedly to dnes čínské úřady poté, co byla nákaza zaznamenána i v Tibetu. Podle aktuální bilance si virus dosud vyžádal v Číně 170 obětí a přes 8100 infikovaných. Řada světových zemí, včetně České republiky, zpřísnila opatření, aby zabránila dalšímu šíření koronaviru. Česko pozastavilo vydávání víz pro čínské občany a nepřijímá v Číně ani nové žádosti o víza.

Epidemie koronaviru rozsahem vyrovnala tu způsobenou virem SARS. S odvoláním na úřady o tom dnes informovala agentura DPA. Virem SARS (v překladu Těžký akutní respirační syndrom) se v letech 2002 a 2003 nakazilo 8096 osob. Koronavirus není podle expertů tak smrtící jako SARS, kterému celosvětově podlehlo 774 lidí.

Kromě Číny, z jejíhož jedenáctimilionového města Wu-chan v provincii Chu-pej se začal virus šířit koncem loňského roku, byla infekce zaznamenána u asi stovky lidí ve dvacítce zemí světa. První případy nákazy oznámila dnes druhá nejlidnatější země světa Indie a také Filipíny. V České republice zatím virus potvrzen nebyl. Oběti koronaviru 2019-nCoV, který vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic, jsou zatím jen v Číně a převážně jsou to starší či už dříve jinak oslabené osoby.

Z Wu-chanu už první země evakuovaly své občany. Asi 400 lidí přepravilo dvěma letadly zpátky do vlasti Japonsko, přičemž tři z nich byli po návratu pozitivně testováni na nový typ koronaviru. Do USA mezitím přiletěla první skupina Američanů z Wu-chanu. O evakuaci má zájem také pět Čechů, o možnosti jejich přepravy jedná česká diplomacie s Francií a Británií. Vyloučena není ani spolupráce s Německem, uvedl dnes ministr zahraničí Tomáš Petříček. Paříž i Londýn plánují vyslání svých letadel do Číny v sobotu, záleží to ale na povolení čínských úřadů. Premiér Andrej Babiš zmínil i možnost vyslat do Číny český vládní speciál.

Rusko dnes oznámilo, že od pátku uzavře svou hranici na Dálném východě, konkrétně půjde o 16 přechodů na hranici s Čínou. Zasažena bude automobilová i vlaková doprava. Ruské úřady rovněž pozastavily vydávání elektronických víz pro Číňany.

Ochranná opatření přijímá také řada firem. Například švédský nábytkářský řetězec IKEA dnes oznámil, že kvůli šíření nového koronaviru dočasně uzavřel všechny své prodejny v Číně.

Také aerolinky omezují lety do Číny, mimo jiné i kvůli poklesu poptávky o tyto spoje. Britská letecká společnost British Airways dnes až do konce února zrušila všechny přímé lety do pevninské Číny. Už ve středu oznámila německá společnost Lufthansa, že přerušuje s okamžitou platností spojení s pevninskou Čínou, a to až do 9. února. Do pevninské Číny přestaly létat z Evropy například také aerolinky Iberia či Finnair. Společnosti KLM či Air France zatím jen počet letů omezily. Premiér Babiš dnes řekl, že zvažuje, že vládě navrhne dočasně zakázat veškeré lety z Číny.

Na palubě výletní lodi, která s tisící lidmi na palubě kotví v přístavu města Civitavecchia severně od Říma, nebyla potvrzena přítomnost nového koronaviru. Večer o tom informovaly světové agentury. Podezření na koronavirus panovalo u dvou čínských pasažérů a italské úřady proto zakázaly vylodění v obavě z případného rozšíření nemoci. Na palubě je přibližně 6000 cestujících, prověřování zabralo několik hodin.

Koronavirus způsobil masivní nárůst v poptávce po rouškách a respirátorech. Pouze 40 procent čínských továren na respirátory, které dodávají polovinu celosvětové poptávky, ale po čínském lunárním Novém roce už obnovilo produkci, uvedl čínský úředník v rozhovoru pro státní média.

S rostoucím nedostatkem ochranných masek na trhu zaznamenala velký nárůst v poptávce z Evropy a Asie také česká firma Pardam z Roudnice nad Labem.

"Máme zcela vyprodáno (...) Nyní se co nejvíce snažíme zvýšit produkci," uvedla podle agentury Reuters specialistka přes výzkum a vývoj v Pardamu, Jana Růžičková. "Poptávka (...) se v uplynulých čtyřech dnech zvýšila o 57.000 procent," doplnila s tím, že uspokojit takovou poptávkou je nemožné i pro velmi etablovanou firmu.

Akciové trhy ve světě dnes v souvislosti s nárůstem nových případů nákazy pokračovaly v poklesu. Nejvýraznější ztráty mají asijské trhy, kde pokles přesahuje jedno procento, příznivější situace je v Evropě.

 

Čtěte více:

Týdenní výhled: Nervózní úvod týdne v režii koronaviru, otěže převezme smršť korporátních čísel
27.01.2020 14:30
Začínající týden přinese řadu výsledků velkých firem, ale také jednání...
Koronavirus dál řádí i na trzích
27.01.2020 22:01
Americké akciové indexy se v pondělí podívaly opět o něco níže. Pod tl...
Rozbřesk: Koronavirus a ropný trh: černá labuť roku 2020?
28.01.2020 9:18
Jen co odeznělo bezprostřední napětí spojené s americko-íránským konfl...
Na velikána luxusu LVMH udeřily protesty v Hongkongu a teď koronavirus
29.01.2020 10:26
Na konci roku 2019 se růst tržeb LVMH zpomalil kvůli protestům v Hongk...
Rozbřesk: Fed vyčkává, IKEA, Starbucks a Apple zavírají své prodejny v Číně kvůli koronaviru
30.01.2020 9:14
Tisková konference šéfa Fedu J. Powella po zasedání FOMC se tentokrát ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university