Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Dopady koronaviru na střední Evropu mohou být vážné, pokud bude paralyzován čínský průmysl

Rozbřesk: Dopady koronaviru na střední Evropu mohou být vážné, pokud bude paralyzován čínský průmysl

12.02.2020 9:12, aktualizováno: 12.2. 10:18
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Dopady koronaviru na globální ekonomiku i střední Evropu zůstávají nejisté. Naše analýzy nicméně ukazují, že hodně záleží na tom, zda epidemie primárně zasáhne pouze sektor služeb nebo nakonec výrazněji naruší i fungování čínského průmyslu. Pak by zejména dopad na Německo zkoušené skoro dva roky průmyslovou recesí byl výrazný a i dozvuky v Česku by byly citelnější.

Naše analýza využívá světové input output tabulky a rozebírá dva scénáře. V prvním jsme nechali propadnout čínské HDP kumulativně o zhruba dva procentní body v důsledku propadu sektoru služeb. Předpokládáme relativně výrazný pokles poptávky po finálních dovozech v čínském sektoru služeb (o 20 % jednorázově). Takovýto šok má ovšem i tak relativně omezené dopady mimo Čínu a její bezprostřední okolí. I v případě vůči Číně relativně exponovanému Německu jsou odhadované dopady malé - pod desetinu procentního bodu na HDP - a v případě Česka ještě nižší. Situace je však daleko dramatičtější, pokud podobným šokem jako služby zatížíme i čínský průmysl.Narušení globálních průmyslových řetězců by zasáhlo sousední Německo mnohonásobně více (v námi definovaném šoku o tři desetiny procentního bodu) a dopad do Česka by byl jen o něco málo menší.

I když v obou případech počítáme, že dopady koronaviru na globální ekonomiku (na rozdíl například od nejistoty spojené s obchodními válkami) budou jednorázové, mezi scénáři je velký rozdíl. Ukazuje se, že pokud koronavirus paralyzuje i čínský průmysl, může německé HDP na začátku roku opět propadnout a přehoupnout dočasně největší evropskou ekonomiku na hranu recese. Pak by i česká ekonomika těžko na začátku roku začala zrychlovat z nejnižších temp růstu za poslední čtyři roky. I proto globální investoři bedlivě sledují nejen to, zda přírůstky nových nakažených zpomalují, ale zejména to, jak rychle se čínským průmyslovým podnikům po nucených uzavírkách daří obnovovat produkci. 

001 

“Koronavirus šok: propad CHN služeb” je definován jako propad v čínském sektoru služeb (G45-47,H49-53,I) a předpokládá propad finální poptávky po dovozech v těchto sektorech o 20% a s tím konzistentní kumulativní propad čínského HDP přibližně o 2%.

“Koronavirus šok: propad CHN služeb a průmyslu“  je definován jako propad v čínském sektoru služeb i ve zbytku čínské ekonomiky. Předpokládá propad finální poptávky po dovozech v sektorech služeb  (G45-47,H49-53,I) o 20%, propad finální poptávky po dovozech ve zbytku čínské ekonomiky o 10% a s tím konzistentní kumulativní propad čínského HDP přibližně o 9 procentních bodů.



TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se včera i díky pozitivní náladě na evropských akciových trzích vydala na výlet pod 25,00 EUR/CZK. Zatím ještě nepovažujeme proražení této psychologické hranice za definitivní a bude podle nás klíčové, zda koruna udrží své zisky ve světle vrtkavého globálního sentimentu do konce týdne. Z domácí scény žádné nové pozitivní impulsy nečekáme. 

Zahraniční forex

Eurodolar se zvolna sune dále jižním směrem, a jak se dalo očekávat, posilující americká měna si nic nedělala ani z včerejšího vystoupení šéfa Fedu Powella v dolní komoře Kongresu. Powell zopakoval současný pohled FOMC na ekonomiku s tím, že Fed pozorně sleduje situaci v Číně ohledně koronaviru. Dodejme, že zprávy z Číny jsou v tomto směru lepší, když denní počet nakažených vzrostl včera nejméně od 30. ledna.

Zatímco šéf Fedu si dnes zopakuje své vystoupení také v Senátu a americké trhy budou možná analyzovat výsledky amerických demokratických primárek v New Hampshire (těsně vyhrál socialista Sanders před mladou kometou jménem Pete Buttigieg), tak střední Evropu bude zajímat výsledek maďarské inflace za leden. Ta může být zřetelně na čísle 4 % a forint bude toužebně vyčkávat na nějaký signál z MNB, že oficiální úroková sazba půjde konečně nad nulu. Pokud takový komentář brzy nepřijde, je třeba se připravit na to, že pár EUR/HUF bude brzy stávkovat hodnotu 340.

Ropa

Zpomalení přírůstku nových nakažených v souvislosti s čínským koronavirem povzbuzuje cenu ropy Brent, která atakuje hranici 55 dolarů za barel. Nejistota ohledně negativních dopadů nákazy na ropnou poptávku však ropný trh ani zdaleka neopouští, jak koneckonců ve svém pravidelném měsíčním reportu včera přiznala EIA. 

Ta srazila růst globální spotřeby ropy v tomto roce o 300 tis. barelů denně, celkově na 1 mil. barelů denně, přičemž většina půjde na vrub čínskému zpomalení v první půli roku. Americká agentura pak zároveň počítá s dodatečnými těžebními škrty aliance OPEC+ ve druhém čtvrtletí 2020 v rozsahu 500 tis. barelů denně. Ani ty však s největší pravděpodobností nebudou s to odbourat významný převis ropy na trzích v první polovině roku, kdy by z fundamentálního pohledu měl i nadále přetrvávat tlak na pokles cen.


 

Čtěte více:

Ztráta Lyftu se loni více než zdvojnásobila, zisk čeká ve 2021
12.02.2020 8:23
Ztráta provozovatele alternativní taxislužby Lyft se v loňském roce ví...
Powell: Ekonomika USA je silná, koronavirus je ale rizikem
12.02.2020 8:31
Ekonomika Spojených států se zdá být vyrovnaná, ekonomický růst je st...
Boeing nedostal v lednu žádnou objednávku, poprvé od roku 1962
12.02.2020 8:41
Americká společnost Boeing nedostala v lednu poprvé od roku 1962 žádno...

Váš názor
  • Pokles nabídky bude hrát stejnou rolu jako cla, jen bude přirozenější?
    12.02.2020 9:47

    A není to tak, že pokles nebo zkomplikování nabídky z Číny se projeví stejně jako Trumpova cla: Totiž že povzbudí domací nabídku, ale přirozenější cestou?
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university