Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Šok, panika a ticho. Jak obchodníci reagují na historický propad?

Bloomberg: Šok, panika a ticho. Jak obchodníci reagují na historický propad?

09.03.2020 15:33
Autor: ČTK

Největší kolaps cen ropy od roku 1991 zahájil jeden z nejdivočejších dnů na globálních trzích. Panický výprodej, telefonáty s výzvou na dodání peněz, pokud člověk obchoduje na úvěr, mizející likvidita a práce z domova kvůli koronaviru byly jen některé problémy, s nimiž se obchodníci s cennými papíry dnes potýkali. K tomu propad rizikových aktiv, prudký nárůst indexu kolísavosti trhů a masivní přesuny peněz do státních dluhopisů. Museli také přemýšlet, jak válka kolem cen ropy a rychle se šířící nákaza ovlivní globální ekonomiku, firmy a geopolitiku, píše agentura Bloomberg.

Analytik trhu s ropou Čang Čchen-feng z čínského hedgeového fondu Shanghai Youlin Investment Management minulou noc sotva spal. Věděl sice, že rozhodnutí Saúdské Arábie zahájit cenovou válku s Ruskem dá ropnému trhu ránu, ale dnešní pokles o 30 procent přišel jako tvrdý úder. "Bylo to šokující," říká Čang. "Bylo to historické," dodal.

Šok se rychle přelil i na ostatní trhy. Výnos desetiletých dluhopisů americké vlády poprvé klesl pod 0,5 procenta. Měny citlivé na ropu se propadly a mexické peso oslabilo skoro o šest procent. Akcie v USA hned v úvodu odepsaly sedm procent, takže burzy přerušily obchodování. Evropské akcie byly za japonskými na cestě k medvědímu trhu, jak se říká situaci, kdy indexy sestoupí z maxima alespoň o 20 procent.

V některých místnostech, kde pracují obchodníci, v Tokiu panovalo děsivé ticho. "Je to skoro jako kdyby všichni byli společně hypnotizováni, ceny jdou dolů a sešup nedokáže nikdo zastavit," říká obchodník s dluhopisy ve společnosti Monex Cutomu Soma. Na trhu se pohybuje dost dlouho na to, aby zažil takzvané černé pondělí v roce 1987. "Je to už dávno, co jsem viděl takový výprodej," říká. "Ale neřve se tady přes celou místnost, ani se tady nehážou ručníky do ringu jako za starých časů. Možná je to i tím, že jsem obklopen jinou generací," dodává.

Prudké turbulence se vzápětí rozšířily na měnové trhy. Australský a novozélandský dolar zamířily prudce dolů, i když pak ztráty částečně smazaly. Japonský jen výrazně zpevnil, avšak norská koruna zamířila opačně a výrazně oslabila.

V Tchaj-peji, kde jinak poměrně klidný index klesl o více než tři procenta, zvolili dva manažeři fondů zcela odlišný přístup. Sean Lee ze společnosti Shin Kong Investment Trust rychle přeskupil složení podniků ve svém portfoliu. Řekl, že musí jednat rychle, protože "je těžké říci, co bude dál".

To Hiroki Lu ze společnosti SinoPac Securities Investment Trust naopak plánuje, že než provede větší přesuny, tak vyčká. "V takové situaci nemá smysl monitorovat trhy. Jsou příliš nestabilní a investoři moc panikaří," vysvětlil.

Další nejistotu vnesla do situace kvůli koronaviru povinně nařízená práce z domova, ke které přistoupily finanční společnosti. "Když pracujete doma bez kolegů, jste víc nervózní, protože jste sami," říká vedoucí investiční strategie a hlavní ekonom společnosti AMP Capital Investors Shane Oliver.

Někteří investoři ale návrat volatility vítají. Chris McGuire z fondu Phalanx Japan AustralAsiaMulti-strategy Fund se sídlem v Chicagu řekl, že jeho sázky na japonské konvertibilní dluhopisy se konečně začaly znovu vyplácet. "Covid-19, alespoň prozatím, představuje událost typu černé labutě, o které si trhy nikdy nemyslely, že by mohla nastat," poznamenal. Jako černá labuť se ve finančním světě označuje velmi vzácná událost, kterou zpravidla nelze předvídat a která mívá katastrofální dopady na ekonomiku.

Podobně to vidí i vedoucí správy aktiv z dubajského fondu Daman Investments Ali Adu. Do kanceláře dnes přišel dřív než obvykle, aby mohl v případě potřeby rychle investovat. "Ačkoli trhy padají a volatilita prudce stoupá, pozorně sledujeme možné investiční příležitosti," řekl.

 
 
 

Čtěte více:

Itálie izolovala kvůli koronaviru miliony lidí
09.03.2020 9:43
Kvůli šíření nového typu koronaviru přistoupila Itálie v neděli k bezp...
Akcie v EU v reakci na kolaps cen ropy výrazně oslabují
09.03.2020 10:01
Západoevropské akcie zahájily týden silným propadem, který je reakcí n...
Evropa na prahu medvědího trhu. Panika kvůli koronaviru a cenová válka na ropě
09.03.2020 11:15
Začátek týdne vypadá na trzích velmi smutně, tedy především na akciích...
Tesco prodá za 10,6 miliardy dolarů své obchody v Asii
09.03.2020 12:30
Největší britský maloobchodní řetězec Tesco prodá své aktivity v Asii ...
Týdenní výhled: Razantní šíření viru způsobilo paniku, válka na ropě může trvat měsíce
09.03.2020 12:57
Hned zkraje týdne se evropské akciové trhy dostaly na pokraj medvědího...
V Číně se kvůli koronaviru prudce snížil prodej smartphonů
09.03.2020 13:34
Prodej smartphonů v Číně se v únoru kvůli poklesu poptávky způsobeném ...

Váš názor
  •  
    09.03.2020 23:59

    Kdybych na to měl, tak bych od vás všech akcie koupil, aby vás dále nestresovaly.
    Zdravý rozum
  •  
    09.03.2020 16:15

    Dost těžko chápu lidi, kteří prodávají své akcie hluboko pod nákupní cenu. To už není jen panika to už je duševní nemoc.
    juniper
    • Tak...
      09.03.2020 19:07

      ...radši inkasuju ztrátu menší než větší. Trhy na maximu a kam to vyklesá nikdo neví. Až budou zajímavé valuace tak zase nástup a zhodnocení, které pokryje ztráty na prodeji pod nákupnkou. Já akceptoval ztrátu a sedím v hotovosti a čekám.
      Baba Jaga
    •  
      09.03.2020 18:54

      Dvě nejsilnější lidské emoce jsou ztráta nejbližšího a ztráta majetku v jakékoli podobě.V prvním případě podvědomě víme, že dříve či později nastane. V případě druhém doufáme, že nikoli. Ale jakmile se to stane, mozek začne ihned jednat podle nejprimitivnějších pudů a tím je zbavit se jakékoli bolesti, protože lidský mozek je primárně naprogramovaný na to, aby přežil on a celé tělo, tedy v absolutním rozporu s tím, jak funguje celý burzovní byznys, které je primárně o risku a tedy o "možných" ztrátách. "Běžný/normální" člověk nechce bolest, nechce inkasovat ztrátu, chce jen vyhrávat/vítězit. My "nenormální" už víme, že bez výrazného poklesu, či dle médii bez "krize" to nejde, to je jen ozdravný proces, který tu byl je a vždy bude a nám naděluje tu nejlepší šanci k obchodům. No a díky médiím jsou poklesy hlubší, protože normální člověk se snadno vyleká a v panice prodává (někdo před týdnem, někdo až nyní) a my nenormální na tom ještě více vyděláváme..
      maio
      • fajn
        09.03.2020 19:07

        takovy fajn pocit z intraday nebo budoucich zisku jsem zazival pred dekadou na LM a pak jeste na .com takze uz bylo na case ze je to zas tady. zastaveni obchodovani kvuli poklesum je dobra indikace vstupu do aktiv ktera maji dobry forward fundament
        eple
        • Re: fajn
          09.03.2020 19:30

          tahle kombinace je prilezitost co se nebude opakovat: imigranti+covid+dualni sok+media+ropa+volby us -> panikaaaaa! k dokonalosti snad chybi uz jen zdarila genocida nebo aspon valecny konflikt a nebo snad zjistejini ze volici ano jsou waldeinsamkeitsitzpinklers
          eple
          • Tak...
            09.03.2020 19:44

            ...migrantům se zatne tipec a nebudou vpustění o to se postarají řekové a Evropa začne konečně chránit svoje vnější hranice, covid odezní jako sezonní chřipka s nástupem jara, média si najdou něco jiného až začne počet nakažených klesat a počet uzdravených narůstat, na ropě se nakonec dohodnou, protože jim nic jiného nezbude a Trump bude znovu zvolen :)
            Baba Jaga
            • Re: Tak...
              09.03.2020 19:58

              presne, tohle musel naplanovat snad jen sam vsevedouci nebo jeho archandel pro ekonomiku - vsechny ty negativni synergie ktere se skoro sami vyresi za par tydnu az mesicu
              eple
              • hehe...
                09.03.2020 20:04

                ...tak hlavně zachovat chladnou hlavu a správně načasovat vstupy do pozic. Už teď mě svrbí prsty :)
                Baba Jaga
    •  
      09.03.2020 18:20

      Tak pokud je koupí zpět až trh padne o dalších 50%, tak bych to celkem i chápal.
      czinvestor
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data