Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nemovitosti v ČR letos plošně nezlevní, pouze ty luxusní

Nemovitosti v ČR letos plošně nezlevní, pouze ty luxusní

15.06.2020 14:08, aktualizováno: 15.6. 14:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ceny nemovitostí v České republice v posledních letech rostly téměř nejrychleji v Evropě a v pozvolnějším růstu pokračovaly i v prvním čtvrtletí letošního roku. Přesto by ani v této chvíli nemělo dojít k plošnému poklesu cen nemovitostí.

Dopad koronaviru na trh s bydlením v České republice by měl být pouze krátkodobý a omezený. Letošní zájem o hypotéky i úvěry od stavebních spořitelen tak bude zhruba na úrovni loňského roku, v příštím roce očekává skupina ČSOB nárůst celkového objemu trhu. Podle odborníků by v letošním roce nemělo dojít ani k výraznému poklesu cen nemovitostí.

„Pokud by ceny nemovitostí poklesly, bude se to týkat především luxusních nemovitostí, kde se mohou ceny snížit o 5–15 %. Na trhu se také objevila řada delší dobu neprodejných domů a bytů s cenou neodpovídající realitě, i zde může dojít k částečnému poklesu. S plošným poklesem cen ale nepočítáme,“ dodal Jiří Feix.

V prvních čtyřech měsících vzrostl hypoteční trh ve srovnání s loňským rokem zhruba o 40 %. „Ochlazení poptávky se projevuje se zpožděním, v nejbližších měsících tak lze očekávat nižší zájem o hypotéky. Na podzim by ale opět mělo dojít k oživení a za celý rok by hypoteční trh mohl atakovat hranici 200 miliard korun, měl by tak být zhruba o 10 % výše než loni,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Na začátku roku se dařilo i stavebním spořitelnám, které zvýšily prodej úvěrů o třetinu na více než 25 miliard korun. „Naše očekávání pro letošní rok byla velmi pozitivní, počítali jsme s růstem trhu. Současná situace zájem o úvěry stavebních spořitelen dočasně zbrzdí, nicméně i tak se letos budeme pohybovat zhruba na úrovni roku 2019. A příští rok lze čekat další růst zájmu,“ dodal předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Tomáš Kořínek.

„Současná situace by mohla nahrávat k většímu zájmu klientů o bezpečné formy spoření, jako je stavebko nebo penzijní připojištění. Stavebko vždy nejvíce ukázalo svou stabilitu a jistotu v dobách propadů finančních či akciových trhů,“ dodal Tomáš Kořínek. Stavební spořitelny by podle něj letos měly uzavřít mezi 450 a 500 tisíci spořicími smlouvami.

V posledních týdnech začaly klesat také úrokové sazby, ke snížení se přidala Hypoteční banka i ČMSS. Na jedné straně se výrazně snížily mezibankovní sazby. Na druhé straně je důležité k případným poklesům přistupovat opatrně kvůli zvýšeným rizikům nesplácených úvěrů. S výraznějším dalším pohybem sazeb banky nepočítají, spíše se stabilizují kolem současných úrovní.

Skupina ČSOB zároveň pokračuje s pomocí klientům s odklady splátek. Dosud vyřídila přes 65 tisíc žádostí o odklad splátek a představila řadu technologických novinek usnadňujících zvládnutí současné situace.

„Výborné finanční podmínky a zkušenost z předchozích cyklů nám dává velkou šanci nepříznivou současnost úspěšně překonat. K návratu do „předkoronového normálu“ však hospodářství bude potřebovat několik let. Rozhodující bude nejenom rychlost, s jakou se vypořádáme s koronavirem, ale i případný neuchopitelný strach z budoucnosti,“ uzavírá Petr Dufek, analytik ČSOB.

Zdroj: ČSOB

 

Čtěte více:

Hypoindex: Průměrná sazba hypoték v březnu rostla třetí měsíc v řadě
22.04.2020 8:23
Průměrná úroková sazba hypoték v březnu stoupla na 2,45 procenta z ún...
Deloitte: Byty v Česku loni zdražily o 10,8 pct na 63.400 Kč/m2
27.04.2020 15:20
Ceny bytů v Praze a krajských městech na konci loňského roku meziročně...
Hypoindex: Průměrná sazba hypoték v dubnu klesla, objem rekordní
20.05.2020 8:41
Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu po třech měsících nárůstů kles...
Prodej starších domů v USA klesl nejvíce za deset let
21.05.2020 17:24
Prodej starších domů v USA zaznamenal v dubnu nejvyšší propad za téměř...
Španělsko by mohlo zažít další propad trhu realit
13.06.2020 15:57
Španělský nemovitostní trh by v důsledku koronavirové krize mohl zažít...

Váš názor
  •  
    16.06.2020 8:59

    Ceny nemovitostí bohužel neklesnou: 1) máme tady trio, inflační Babič, Tetka šilerová, revolucionířka Maláčová, ti jsou schopni v případě problému i ty hypotéky proplácet dlužníkům, 2) schodek 500 mld., další léta tetka avizovala podobné částky, příslib ČNB, že v případě problémů bude je bude odkupovat....takže úrokové sazby budou dlouhodobě nízké... 3) není tu alternativa relativně bezpečné investice, která by pokryla alespoň inflaci 4) ve stavebnictví budou čím dál více chybět lidé, rukama se nikomu nechce dělat, podívejte se co leze po střechách za ročníky.... 5) ta fiskální stimulace a tisknutí ze strany CB povede k inflaci, kterou kašpárci z CB budou tolerovat 6) jenom blázen by se zbavoval nemovitosti a peníze by škudlil na účtu Asi tak
    abc1
    •  
      16.06.2020 9:12

      Jenom blázen nebo někdo v problémech se splácením hypotéky by se nyní zbavoval nemovitosti. A jestli bude těch v problémech dost (což uvidíme tak za půl roku) budou ceny klesat a jakmile začnou ceny klesat začnou kromě bláznů prodávat i vyplašenky. Za dva roky pak bude vláda hledat cestu ke snížení schodku a zvýšení daně z nemovitostí na úrovně běžné ve vyspělém světě bude jednou z možností. jinak můj subjektivní postřeh z Prahy. před dvěma lety jsem tam na dětském hřišti byl z pěti rodin jediný čech. Letos asi 7 rodin a všechno češi. Jasně je to statisticky nevýznamný vzorek a podle mě muselo v Praze ubýt desítky tisíc ukrajnců a uvolnily se tisíce bytů.
      ..
      •  
        16.06.2020 9:18

        nojo, ale jsme u těch problénů....a ty očekáváš, že budou problémy? (jako třeba v 30 letch), já tedy neočekávám.....přeci slyšíš od CB, že udělají cokoliv....oni to padnout nenechají, byl by to kolaps....to radši nechají roztočit inflaci....
        abc1
        •  
          16.06.2020 10:29

          No já problémy čekám, Za posledních 15 let jsme nežalovali jako neplatiče jedinou firmu z automotive. Aktuálně máme podané 4 žaloby na automotive (děláme s cca 30 automotive zákazníky). Tihle tier 1 dodavatelé nemívají moc silnou rozvahu, čekám velké problémy v autolandu. Investice do železnice, domovů důchodců a cyklostezek tomu nezabrání.
          ..
  • ftipálci
    15.06.2020 12:47

    už dnes je až na výjimky (jedinečné umístění nemovitosti kde se kupuje místo) pokles o 10-12%, a starší nemovitosti, kde je třeba výraznější rekonstrukce už stojí úplně, a to jsme teprve na začátku poklesu a zatím se neobjevují nemov. z nucených prodejů :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: ftipálci
      15.06.2020 13:07

      Kéž bys měl pravdu. Já jsem si ničeho takového, alespoň tady v Pardubicích, zatím bohužel nevšiml ani v nejmenším.
      SajzeKatze
    • Re:
      15.06.2020 13:05

      Ono to je spíše přání realitek. Nemovitosti sleduju a řekl bych že přibylo nabídek. Rozkývali se lidi, kteří měli třeba roky nevyužitou nemovitost a teď ji hodily na trh. Plus začnou přibývat nemovitosti z dražeb. To potlačí rozhodně cenu spíše dolů, až na vyjímky jak píšeš. Nicméně v horizontu několika málo let se růstový trend vrátí v plné síle, už kvůli inflaci...
      qwer
      •  
        15.06.2020 13:08

        Ani s tou přibývající nabídkou to tady bohužel není nijak žhavé :-( Na Sreality cca 110 nabídek před koronou v Pardubicích, pak v dubnu a květnu cca 125, teď opět 110, přijde mi to úplně stejný. I s cenama.
        SajzeKatze
        •  
          15.06.2020 14:11

          Je možný, že se to může regionálně lišit, sleduju jen svoji oblast. Ale podle mě převáží ten tlak na cenu dolů...
          qwer
        •  
          15.06.2020 13:21

          tpělivost, developeři jsou v kleštích, tak ted bude ještě větší PR než na konci roku, že je "poslední šance" koupit levně = m2 pod 100k :o))), jenže úvěry se budou muset začít splácet at budou kupující nebo ne :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
          •  
            15.06.2020 14:12

            To je jako s autama. Automobilky avizují navýšení cen, jenže realita jsou obrovské slevy...
            qwer
            • autoland
              15.06.2020 15:21

              no na to jsem zvědav, za poslední 3 roky zdražení o 30% a chtěli by více, a přitom není co koupit, pokud chceš Auto tak aby člověk hledal jak jehlu v kupce sena, nabízejí samá šiditka s motorem do sekačky, nebo pojízdná PC, kde po 3 letech to můžeš vyhodit bo ani autorizák neví co tomu je a ještě hrozí že za rok za dva budeš muset vysolit balík za "aktualizaci" :o)
              Mike -Green D. is killing Europe
            •  
              15.06.2020 14:34

              To vše je možné. Jen tahle hra na neustále (a to k tomu dost brutálním tempem) rostoucí ceny bytů už trvá příliš dlouho, člověk už ani nevěří, že by se ještě někdy mohlo něco změnit...
              SajzeKatze
              •  
                15.06.2020 14:38

                Máme relativně výhodnou polohu v Evropě. Stoupající moře nás nesežere. Takže u nás investují obrovské peníze například Holanďani, pro které jsou některé ceny stále velice nízké. To je taky jeden z důvodů, proč to leze nahoru. Ale teď počítám s 1-2 letým poklesem...
                qwer
                •  
                  15.06.2020 14:47

                  Tu výhodnou polohu v Evropě jsme ale měli vždycky. Jestli to bude klesat jen 1-2 roky, tak to bude jenom takový zachvění, co nestojí ani za zmínku. Při tý poslední krizi to klesalo 5 let a spadlo asi -20 %, no jenže pak během dalších 7 let to vyrostlo aspoň +80 %. Jestli to neklesne aspoň o dalších -20 %, tak se asi nikdy nezbavíme nálepky nejdražšího bydlení na celé zeměkouli vztaženo k průměrné mzdě, kromě excesů jako Monaco atd.
                  SajzeKatze
                  •  
                    15.06.2020 15:15

                    Polohu jsme měli stejnou, ale nebyly jsme součástí EU, NATO. A za komančů si tady cizinci taky nenakoupili. Takže tento faktor se přidal až poslední léta. To že vzhledem k průměrné mzdě je to šílený, se asi není třeba bavit, to je jasný. Ale ukazuje to buď neodpovídající kurz koruny, nebo podstřelené platy...
                    qwer
                    • ani kurz ani platy, ale výkon ekonomiky
                      16.06.2020 9:00

                      platy odpovídají výkonu a síle ekonomiky. Je to dar od komunistů, bohužel se jim to dokonale povedlo. Odstřihli nás od západního světa a nám bohužel mezitím ujel vlak. Třicet let nám vládnou neokomunisti, jeden horší než druhý. Místo rozvoje rozprodej státu a montovna. A ten agent čerpač to tady dorazí.
                      oradapoisson
                    •  
                      15.06.2020 16:27

                      Anebo na obojí. Ale proč to tady kupujou mi zůstává rozum stát. Proč kupovat byt v Praze, kde se dělá za 35.000 měsíčně, když se za stejný peníze dá koupit v Berlíně, kde se dělá za 110.000 měsíčně?
                      SajzeKatze
                      • proč kupovat v Praze byt?
                        16.06.2020 9:03

                        no hlavně proto, že někdo uvažuje z hlediska budoucnosti, a tak vidí dál, než ty topoly na horizontu :-)
                        oradapoisson
                      •  
                        15.06.2020 16:44

                        Co se týká Prahy, tak tam bude obrovský podíl investičních bytů. Nákup jako investice a ta se zatím stále bohatě vyplácí. Když to třeba pronajmeš přes Airbnb...
                        qwer
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení