Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda podpořila zásah do Listiny práv a svobod, možnost bránit se zbraní

Vláda podpořila zásah do Listiny práv a svobod, možnost bránit se zbraní

14.07.2020 9:03
Autor: ČTK

Vláda podpořila senátní návrh ústavního zákona, který do Listiny základních práv a svobod zakotví právo bránit sebe i jiné se zbraní za podmínek stanovených zákonem. Novinářům to dnes řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Schválení se neočekávalo, podle podkladů pro jednání vlády měl kabinet dát neutrální stanovisko. Podle Benešové ministři návrh podpořili po bouřlivé diskusi.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) řekl, že řada ministrů včetně něj změnila při projednávání návrhu původně odmítavý nebo zdrženlivý názor, a to i kvůli vývoji bezpečnostní situace v Česku.

Česko se v posledních letech opakovaně umístilo v první desítce nejmírumilovnějších zemí, který vydává britský Institut pro hospodářství a mír. V aktuálním žebříčku zveřejněném letos v červnu si polepšilo na osmé místo z loňského desátého. Index je výsledkem hodnocení v kategoriích, jako jsou například míra kriminality, dostupnost zbraní, velikost armády a její výzbroj, příspěvky na mírové mise OSN, vztahy se sousedními zeměmi, mírumilovnost demonstrací, míra nátlaku politického systému na občany či účast na zahraničních konfliktech.

Senát chce ústavní novelou rozšířit listinu o ustanovení, že "právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon". Norma má podle tvůrců v čele s předsedou senátorů ODS Martinem Červíčkem pomoci čelit odzbrojovacím tendencím v Evropské unii a zabránit tomu, aby mohlo být toto právo omezeno běžným zákonem.

Vládní legislativci před jednáním kabinetu upozorňovali na to, že z listiny by plynul jen požadavek na zachování minimálního standardu ochrany práva bránit se zbraní. Právo je podle nich dostatečně stanoveno v institutech krajní nouze, nutné obrany a oprávněného použití zbraně. "U určité části laické veřejnosti by přijetí návrhu ústavního zákona mohlo vést k mylnému přesvědčení, že se jím rozšiřují meze nutné obrany," uvádělo se v podkladech. V praxi by to mohlo vést podle materiálu k zvýšení násilí ve společnosti.

Česko neuspělo u Soudního dvora Evropské unie s žalobou na kontroverzní směrnici, která omezuje vlastnictví zbraní, včetně legálně držených. Vláda musela Sněmovně předložit novelu zbraňového zákona, která unijní regulaci přebírá v nezbytně nutné míře. Nyní ji po úvodním kole debaty posuzují výbory.

Ke schválení senátního návrhu by se musela v obou parlamentních komorách najít ústavní třípětinová většina hlasů. Navíc není jasné, zda Sněmovna stihne předlohu projednat do konce volebního období.

 

Váš názor
  •  
    14.07.2020 12:33

    Nedávno se stalo, že při stíhání pachatele střelil jeden policista druhého. Už vidím jak naší nevyškolení vyplašení občané využijí nového práva a při stíhání pachatelů postřílí sami sebe. Beztrestně. Ten zákon má jediný cíl, zalíbit se několika šíleným voličům, kteří si chtějí léčit své komplexi méněcennosti a kteří sice nevědí co chtějí. ale nedají pokoj dokud dokud toho nedosáhnou. Zákon-paskvil,
    juniper
    •  
      14.07.2020 12:54

      Jedna v absolutní povinnosti vlády je ochráňit své občany, řekněme danóvé poplatníky. Policie, požárníci, armáda a zdravotnictví. Ne vždy je policie nablízku a tak rychlá ... takové zločiny jsou obvykle krátké v časové ose. Člověk by měl mít volbu a nárok chránit sebe a svou rodinu, majetek. Myslím, že je to zapotřebí, jistě s Váma souhlasím, jak to politici zmastí nebo nezmastí je zásadní. Taky to může být zpráva občanům, že kriminalita roste úměrně otevřeným hranicím a pohybu po republice ...
      Čert
      •  
        16.07.2020 10:19

        K tomu ale slouží institut krajní nouze a potažmo nutné obrany. Na co ještě speciálně zakotvovat právo bránit se zbraní? Celé je to jen o tom, aby obrana nebyla nepřiměřená oproti útoku.
        seccomk
        •  
          16.07.2020 10:29

          Aby evropská komise nemohla držení zbraní znemožnit.
          přizdívka
          •  
            22.07.2020 14:17

            Jedna věc je mít zákon a druhá je jaké jsou tresty za jeho porušení, třetí důslednost s jakou policie vynucuje jeho dodržování a čtvrtá soudy které to celé posoudí. EU má částečně ve své moci krok 1, zbytek je nekompromisně na našich orgánech. Strach z toho, že EU nás donutí k nějaké extrémně restriktivní zbraňové legislativě je jen masírka střelecké lobby. Jinak fakt nevidím důvody aby civilisté disponovali tanky, granátomety, kulomety, či útočnými puškami se zásobníkem na 100 nábojů. Na obranu podle mě musí stačit dlouhá zbraň na 6 nábojů a krátká na 12. Pokud s touto zásobou nevyřídím 3 útočníky asi bych měl místo většího zásobníku trávit víc času tréninkem.
            ..
  •  
    14.07.2020 11:12

    Well if police can not do it, citizen shall do it himself.
    Čert
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m