Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Hrozí akciová hamižnost, Tesla bude za biliony a u nás byty nejdražší v historii

Perly týdne: Hrozí akciová hamižnost, Tesla bude za biliony a u nás byty nejdražší v historii

24.07.2020 13:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Na býčím trhu je „každý génius“ a současná situace připomíná technologickou bublinu. Tesla bude mít díky dekarbonizaci hodnotu v bilionech dolarů a podle Marka Mobiuse se stále vyplatí kupovat zlato. U nás klesají ceny aut, ale ceny bytů v Praze navzdory předpovědím rostou do rekordní výše. To vše v pravidelných Perlách týdne.

Ve světě…

Každý je génius: CNBC přináší rozhovor s miliardářem a investorem Markem Cubanem, který současnou situaci na trhu porovnává s technologickou bublinou devadesátých let. Rozdíl je podle něj v tom, že nyní Fed na trh dodává záplavu likvidity, ale „širší obrázek je podobný“. Investor míní, že „na rostoucím trhu je každý génius“, ale lidé by si měli dát pozor na to, aby „nepropadli hamižnosti“.

CNBC připomíná, že Cuban během technologické bubliny sám zbohatl, nyní ale varuje před tím, že o akcie se zajímají lidé, které dříve vůbec nezajímaly. Zmiňuje například, že jeho osmnáctiletá neteř se jej ptala, do jakých akcií má investovat, protože její kamarádi vydělávají na trhu 30 % denně. Podobné dotazy dostává prý od dalších lidí, kteří o trh dříve neměli sebemenší zájem. „Všichni na trhu nyní vydělávají, protože tu je put opce od Fedu a to sem táhne i lidi, kteří by jinak nejevili zájem“, míní investor. On sám podle svých slov drží velké pozice na Netflixu a Amazonu.

Tesla za biliony: Investor Chamath Palihapitiya pro CNBC uvedl, že „růst Tesly je o obnovitelné energii a ne o elektromobilech“. A tento „komponent obnovitelné energie by mohl hodnotu Muskovy firmy zvednout na biliony“.  Elektromobily jsou totiž pro Teslu jen „první růstovou vlnou“. Palihapitiya také míní, že Tesla „se svými bateriemi a softwarem nám všem umožní být v energetice“.

„Lidé budou rozzlobení, nebudou chápat a budou se snažit protestovat. A budou se mýlit. Dojde k tomu, že tahle akcie bude reprezentovat celý svět kolem dekarbonizace a udržitelnosti. V prvních letech bylo dobré tuhle akcii držet kvůli autům, to je zřejmé. Ale nyní je výborné jí držet jako sázku na posun směrem k dekarbonizaci, směrem k neregulované energii, směrem ke schopnosti nás všech stát se mikroutilitami“, uvedl investor.

Mobius sází na zlato: Známý investor Mark Mobius pro Bloomberg TV uvedl, že „nyní všichni po celém světě čekají oživení ve tvaru V“. Trhům pomohl Fed, ale také vlády řady zemí a také instituce jako MMF a Světová banka, které poskytly půjčky zemím v problémech. Mobius se domnívá, že nejlepším zajištěním proti vysokému růstu cen jsou nyní akcie, protože „jejich hodnota se upraví o inflaci“. Ale nejlepší je podle investora zlato.

„Pokud jsou sazby vysoko, lidé vám řeknou, že zlato nic nevynáší. Pokud jsou ale sazby u nuly, zlato je atraktivní, nemusíte se zajímat o to, že nic nenese“, řekl Mobius. Zlatu pak podle něj nyní nahrává celková nejistota na trzích. Za zajímavé považuje investor to, že COVID-19 může způsobit pokles těžby zlata a to by mohlo zvýšit tlak na růst ceny této komodity. Mobius jí podle svých slov i při současných cenách kupuje.

Investor se krátce věnoval i sporům mezi Čínou a USA – podle jeho názoru se kvůli nim Čína stále více snaží o expanzi a spolupráci s jinými zeměmi a projevuje se to například aktivitami společnosti Alibaba v Jižní Africe. Tuto zemi pak investor zmínil i v souvislosti s pandemií, protože podle něj ukazuje, že nelze dávat všechny rozvíjející se země do jednoho pytle. Některé z nich totiž na pandemii reagovaly velmi rychle a zavedly striktní opatření, což u nich snižuje riziko. Vedle Jižní Afriky, kde byl investor podle svých slov kvůli restrikcím měsíc uzavřen ve svém domě a nesměl ani na ulici, postupovala razantně například Keňa. I tam má Mobiusův fond některé ze svých investic.

Když vláda dotuje nestabilitu: Profesor financí a odborník na čínskou ekonomiku Michael Pettis si všímá diskuse na Financial Times týkající se daňové uznatelnosti úrokových nákladů. Pettis je toho názoru, že současný systém by měl doznat změn, protože tato uznatelnost zvyšuje motivaci k zadlužení firem. A „vláda tak fakticky dotuje vyšší finanční páku, což nedává smysl“. Vyšší finční páka firemního sektoru totiž zvyšuje rizikovost celého systému a vláda by k ní tudíž neměla přispívat svou daňovou politikou.

K tomu je možné tvrdit, že změna současného systému by přinesla vyšší daňové výnosy, ale tento argument je podle Pettise vedlejší a „jsou lepší způsby, jak případně daňové výnosy zvýšit“. Zmiňuje v této souvislosti dobu, kdy pracoval na Wall Street, kde v bankách „existují celá oddělení, kde nepracují na ničem jiném, než na tom, čemu se eufemisticky říká daňová arbitráž“.

Propast a dluhy v EU: Ekonom Robin Brooks tvrdí, že summit EU byl úspěchem a signalizuje, že Evropa je nakonec schopná se v krizi spojit. Nicméně zůstává jeden dlouhodobý problém a tím je soustavný růst mezery mezi bohatšími a chudšími zeměmi Unie. „Už před virem byl italský produkt asi 10 % pod úrovní z doby před deseti lety“, píše v této souvislosti ekonom a ukazuje následující graf, který srovnává vývoj HDP u vybraných zemí.

001

Ve srovná s rokem 2008 je nyní ekonomická aktivita nejvýše v USA a v Německu. Současný propad jí předchozím růstu posunul zpět k úrovním roku 2008 v Portugalsku a Španělsku. Itálii se předkrizových úrovní dosáhnout nepodařilo a současná situace mezeru ještě rozšířila. Nejhorší je v tomto ohledu ale situace v Řecku, jehož produkt se nyní pohybuje zhruba na 75 % roku 2008, což je podobné, jako v roce 2000.

Eurostat přináší srovnání evropských zemí podle aktuální výše vládního zadlužení. Z grafu vidíme, že Řecko je také stále zemí s nejvyšší úrovní vládních dluhů relativně k produktu. Za ním nacházíme Itálii, Portugalsko a Belgii. Průměr celé Unie se nachází mírně nad 80 % a na druhém konci spektra jsou země jako Bulharsko a Estonsko. Zadlužení naší vlády také patří mezi nejnižší v Evropě:

002

Inflace a deflace v Evropě: Eurostat také přináší poslední inflační data, která ukazují, že česká ekonomika je, co se růstu cen týká, hned na druhém místě za Polskem. Ceny naopak klesají v zemích jako Kypr, Řecko, Estonsko, Lotyšsko a také na Slovensku:

003

a u nás doma...

Byty nejdražší v historii: Ihned.cz píše, že „byty v Praze jsou nejdražší v historii. Za pět let podražily o 95 %. Pokles cen nájmů nebude mít podle odborníků na hodnotu bytů vliv. Vedle bytů nových stále podražují i ty starší“. Portál dodává, že „mezi vítěze koronakrize patří developeři a ti, kdo prodávají byty...nedošlo na slova některých analytiků, kteří předvídali, že ceny nemovitostí vlivem pandemie koronaviru výrazně klesnou. Zatím se děje pravý opak“.

Ale ceny aut klesají: Seznam.cz informuje, že „nová osobní auta bylo možné pořídit ve druhém čtvrtletí roku levněji. Ceny na českém trhu klesly téměř o procento a některé vozy byly levnější o více než 140 tisíc korun, nejvíce klesla cena u vozů nižší střední třídy“.

„Podle dosavadního vývoje není vyloučeno, že mohou nadále klesat vybrané ceny nových vozidel v rámci pokusu o zlepšení letošních prodejních výsledků. Prognózy ohledně ceníkových slev ve výši nižších desítek procent se však rozhodně nenaplňují,“ uvedl pro portál partner EY Petr Knap.

Popelnice ve městech a na vesnici: Seznam.cz píše i o tom, „čím se liší lidé z paneláků a obyvatelé z vil“. „Vědci brněnské Mendelovy univerzity totiž už více než rok zjišťují, jaké potraviny končí v černých popelnicích...osmadvacet vajec, 163 rohlíků, 13 jogurtů a třeba 188 mrkví. Průměrný obyvatel Brna za rok zbytečně vyhodí téměř přes 37 kilogramů potravin“, píše portál. A dodává, že „data jsou zobecnitelná na celé Česko, především velká města“.

Tým vědců „už v dřívějších průzkumech přímo od respondentů zjišťoval, kolik jídla podle svých odhadů vyhodí do popelnic. Podle těch dotazníků to vycházelo na čtyři kila na osobu...objektivní výzkum přímo v popelnicích nyní ukázal, že lidé čísla téměř desetinásobně podhodnocovali“. Podobný experiment „nedělali nikde jinde v Evropě a nejspíš ani ve světě“, tvrdí vědci.

Domácnosti ze sídlišť vyhodí podle zjištění vědců do popelnic nejvíc, každý člověk v průměru 54 kilo potravin za rok – odpad nemohou dát do kompostu nebo jinak upotřebit na zahradě. Ve vilové zástavbě každý vyhodí v průměru 32,7 kilogramu jídla za rok a ve venkovském prostředí 29,1 kilogramu za rok, píše portál.

 
 

Čtěte více:

Smith: Nečekaný zachránce americké ekonomiky?
24.07.2020 10:44
„Je zřejmé, že americká ekonomika potřebuje enormní změny, jejichž roz...
Firemní insideři, kteří chytli tržní dno, začínají prodávat akcie
22.07.2020 16:10
Americké akcie jsou už pomalu nejdražší za dvě dekády a vedoucí předst...
Tesla opět v zisku díky solárním kreditům (komentář analytika)
23.07.2020 9:41
Společnost Elona Muska má za sebou nad očekávání úspěšný kvartál, kter...
Bloomberg: Hvězdný růst akcií výrobců rukavic překonává i Teslu
23.07.2020 9:52
Výrobci gumových rukavic v jihovýchodní Asii přitahují zájem investorů...
Airbnb zvažuje vstup na burzu přes fúzi se specializovanou firmou
23.07.2020 10:44
Zprostředkovatel krátkodobého ubytování v soukromí Airbnb by mohl vsto...
Čínský akciový trh STAR Market si vede lépe než americký Nasdaq
23.07.2020 11:47
Čínský akciový trh STAR Market, který vznikl před rokem, vykázal od za...
Big Oil: Po tragickém čtvrtletí tragické ztráty?
23.07.2020 12:57
Pětice velkých energetických gigantů bude poprvé od svého vzniku před ...
A najednou to nefunguje...
23.07.2020 17:24
V roce 1980 se výnosy amerických vládních obligací pohybovaly kolem 13...
Komentář k číslům Microsoftu: Azure zpomaluje růst pod 50 %
23.07.2020 14:55
Microsoft (Investiční tipy) nezklamal a znovu nám doručil překvapivě d...
Stříbrná ETF se vezou na vlně zlata
23.07.2020 16:01
Zlato není jediným kovem, který investoři letos používají k zajištění....
Apple prý čelí vyšetřování kvůli možnému klamání spotřebitelů
24.07.2020 8:29
Americký technologický gigant Apple čelí ve Spojených státech vyšetřov...
Důvěra v ekonomiku Česka se v červenci silně zvedla
24.07.2020 9:06
Důvěra v ekonomiku Česka v červenci výrazně vzrostla. Souhrnný indikát...

Váš názor
  •  
    24.07.2020 17:50

    v odstavci Inflace ste zamenili Slovensko za Slovinsko ;-)
    MichalB
  • Twe, tak to uz je silne kafe
    24.07.2020 15:02

    podle indickeho analytika, kdyz investuje do Tesly, tak jste vlastne v energetickem sektoru :)
    Ticino
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data