Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koalice se dohodla na 15% dani z příjmu a příspěvku 5000 pro důchodce

Koalice se dohodla na 15% dani z příjmu a příspěvku 5000 pro důchodce

28.08.2020 16:12, aktualizováno: 28.8. 16:01
Autor: ČTK

Aktualizováno

Vládní strany ANO a ČSSD se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139.000 korun měsíčně. Změnu by chtěla vláda prosadit ve Parlamentu tak, aby platila od příštího roku. Na tiskové konferenci to dnes uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém vládním programovém prohlášení. Zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daně z příjmu podle Babiše sníží příjmy rozpočtu o zhruba 74 miliard korun a rozpočet na příští rok s tím bude podle něj počítat.

Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta zůstane tedy fakticky zachována.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) začátkem srpna představila šest různých variant možného zrušení superhrubé mzdy a úpravy daně z příjmu v rozmezí od 15 do 19 procent. S premiérem se poté dohodla na tom, že zůstanou dvě sazby. K zavedení případné třetí sazby, o které se uvažovalo, předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že výnos ze střední sazby by byl jen několik stovek milionů korun ročně. "A to je částka, kvůli které se nevyplatí zavádět třetí sazbu daně z příjmu," uvedl Hamáček.

Způsob předložení změny daní do Sněmovny bude podle Babiše řešit Schillerová.

Příspěvek pro důchodce

Senioři a seniorky by měli letos v prosinci dostat mimořádný příspěvek k důchodu 5000 korun. Stejnou částku by měli obdržet i lidé s invalidní a pozůstalostní penzí. Shodli se na tom dnes lídři koaličních stran. Po jednání to na tiskové konferenci oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vyplacení by měl upravit zákon. Aby začal platit, musí ho schválit nejen vláda, ale i Parlament a podepsat prezident.

Stát by měl na příspěvky podle Babiše vydat 15 miliard korun. Starobních důchodů a důchodkyň je 2,41 milionu. Invalidní penzi pobírá asi 419.000 lidí a pozůstalostní 64.000. Opoziční politici mluví o mimořádné podpoře jako o uplácení voličů. "Chtěl bych zdůraznit, že skutečně to, co navrhujeme, není žádná korupce, žádný úplatek," uvedl Babiš. Podle něj opoziční ODS a TOP 09 útočí na seniory.

Premiér zmínil, že by od ledna zákonná valorizace měla činit v průměru 848 korun. Výdaje na penze to příští rok zvedne o 32,5 miliardy korun. Koalice původně zvažovala, že důchodci dostanou přidáno od ledna víc, než nařizuje zákon. Zvedlo by to ale výdaje nejen příští rok, ale i ve všech dalších letech. Důchodový systém je nyní v propadu. Za první pololetí se deficit blížil 14 miliardám korun.

"Po vzájemné debatě jsme dospěli k tomu, že je lepší dát jednorázový příspěvek v rámci stávajícího rozpočtu, kde je na to prostor," řekl premiér. Vláda prosadila pro letošek zvýšení rozpočtového schodku na 500 miliard z původních 40 miliard.

Babiš řekl, že příspěvek nemá souvislost s virem a není to rouškovné. Hamáček zdůvodnil mimořádnou podporu růstem cen. Na seniory dopadl víc než na ostatní. Index spotřebitelských cen se v červenci v Česku meziročně zvedl o 3,4 procenta, seniorům pak o 3,9 procenta.

"Naši důchodci, kteří tady 60 let budovali naši zemi a klíčovou infrastrukturu, si to (příspěvek) zaslouží. Jejich životní náklady stoupají," uvedl Babiš.

Zákon o důchodovém pojištění obsahuje nyní i pojistku pro vysoký růst cen. Pokud by se zvedly v měsíci o pět procent, upraví se podle toho důchody. K mimořádnému přidání v roce 2008 kvůli inflaci nad pětiprocentní hranicí přistoupila tehdejší Topolánkova vláda. Nyní se navýšení cen přes pět procent nedostalo. Podle Hamáčka jsou dopady na penzisty ale nyní velké a není s podporou třeba čekat na vyšší zdražení.

Návrh s mimořádným příspěvkem připraví ministerstvo práce. Zda by se případný zákon projednával zrychleně, Hamáček s Babišem neupřesnili. Vicepremiér a šéf ČSSD poznamenal, že se musí kvůli výplatě dávky technicky nastavit systémy sociální správy.


 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Petr Dufek: Optimističtější podnikatelé, pesimističtější spotřebitelé
24.08.2020 9:12
V srpnu se mírně zlepšila nálada mezi podnikateli v průmyslu a ve stav...
Průzkum: Během koronakrize klesly příjmy 96 procentům firem
26.08.2020 10:24
Během koronavirové krize klesly příjmy naprosté většině firem napříč o...
Pesimismus v české ekonomice polevuje (komentář analytika)
28.08.2020 13:28
Poslední tvrdá čísla z ekonomiky jsou zatím jen z června, a tak nezbýv...
Perly týdne: Nezastavitelné akcie, výjimečné Německo a naše rychlodráha
28.08.2020 14:18
Analytici a ekonomové komentují oznámené změny v politice Fedu, rotace...

Váš názor
  • Afektovaná soudružka Maláčová
    03.09.2020 9:58

    … cca od 12 minuty, ale ten závěr je třešnička... https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare
    indurain
    • Re: Afektovaná soudružka Maláčová
      03.09.2020 10:55

      chi chi chi, nevím zda je smutnější to, že člen vlády přizná, že je názory odborníků nezajímají nebo to, že označí další členy vlády za pitomce co nic neví, ale Mirda si tu paní namazal na chleba ukázkově, kdyby to nebylo o vládě toho státu byl by to dobrý kabaret, ale pokud to bude pokračovat ta je ČR na dlouho v řiti a EURo budeme mít brzy za 30 Rusnokkaček :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
  • Pohádka v Babišově podání..
    02.09.2020 20:47

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=l3VAnswq0AY
    Lišák
  • 2 sazby daně
    31.08.2020 11:26

    Když už teda máme 2 sazby daně z příjmů, tak ta druhá sazba takhle vysoko nedává moc smysl. Měla by se počítat třeba od 1,5 - 2 násobku průměrné mzdy...
    qwer
    • Re: 2 sazby daně
      31.08.2020 14:57

      Přesně tak.Je to podpora těch nejlépe placených zaměstnanců místo aby více podporovali mladé rodiny s dětmi.Ti co to schvalovali spadají všichni do této kategorie.Takže velká malá domů.Měli by se stydět,jenže oni nevědí co to slovo znamená.Smutné.
      Mira
      •  
        03.09.2020 17:02

        15% daň zavedla ODS a daň 23% kterou nazvali "solidární" měla být jen na 3 roky jako pomoc při záplavách. Pokud si někdo vydělá balík svojí poctivou prací, nápadem a nadměrným úsilím nevím proč by měl přispívat solidárně třeba na neziskovky nebo nemakačenka. Patřím do skupiny s menším příjmem ale šikovným a chytrým lidem vysoký příjem nezávidím a neoháním se rodinami s dětmi atd.
        karel777
        • Re.karel777
          03.09.2020 18:34

          Tuto daňovou úpravu považují za nespravedelivou téměř všichni významní ekonomové.Jinak řečeno neslyšel jsem ani jednoho který by ji schvaloval.Reforma měla být rozpočtově neutrální a ne způsobit každoroční manko 70 miliard jak odhadují ekonomové dopady této.Mě osobně se vůbec netýká.Jsem spokojený penzista.Z lidského hlediska jsou mi ty mladé rodiny daleko sympatičtější a potřebnější než ti politici kteří ten zákon schválili a kteří na tom spolu s těmi nejlépe placenými zaměstnanci nejvíce vydělají.P.S.šikovní a chytří lidé si zaslouží skvělé ocenění.U těch politiků po stovkách korupčních afér je to velice sporné.Psát v této spojitosti o závisti je ubohé,ale jak chceš.Závist je odporná vlastnost a mě je naprosto cizí.
          Mira
  •  
    28.08.2020 19:01

    Je to lež, normálně vláda uplácí své voliče, většinou jsou důchodci zemanovci, komunisti, babišovci a ČSSD. Ty kecy o traumatu a podobně ať si Babiš nechá pro své ovce. Kdo to zaplatí? Všichni daňový poplatníci. Ať si Babiš své voliče platí ze svých firem.
    Josef Anděl
    •  
      31.08.2020 3:06

      ....nuž, možná proto, že důchodci mají ledacos za sebou nejsou odeesáci, stanaři, topkaři...
      keris
    • Re.J.A.
      30.08.2020 12:36

      Důchodci dostanou 5000 Kč jednorázově ,ale zaměstnanci se 4 násobkem a víc kterých je prý cca. 100 tisíc dostanou daňovou úlevu 5-7 tisíc každý měsíc.I na č.rozhlase plus to nazvali asociální reformou.Ale když kopat do důchodců je tak in,že?U důchodců je alespoň velká pravděpodobnost že ty peníze utratí v obchodech kdežto skupina se 4 násobkem pr.. platu má většinou své potřeby plně saturovány,takže pravděpodobně skončí na kontech a nesplní naděje ministryně financí a Babiše že se těmito opatřeními zvýší poptávka a rozhýbe se hospodářství.Myslím si dokonce že toto bylo hlavním cílem a těch jednorázových 5 tisíc mělo jen odvést pozornost.
      Mira
      • Mira
        30.08.2020 16:12

        Tak vidím, že se to Babišovi opět povedlo a lidé mu skákají na lep. Takže dańová reforma, nemá nic společného s tí rouškovným důchodců. Máme jedni z nejvyších daní v evropě a sice dělají to před volbami, ale je to pouze návrat k normálu, zrušení superhrubé mzdy a snížení daní. Nezapomeň, že důchodcům nezaplatí Bureš, ale právě tito poplatnící a čásztečně d ůchodci sami navyšovaním různých poplatků a zvxyšování inflace rozhazováním vlády. ten Burešův trik je sportá lež, nikdo neůtočí na důchodce, ale na nesystémové řešení, kdy yi kupuje hlasy tří milionů důchodců jako prodejných dě.ek. Zcela pak zaniká jeho původní slib, že důchodci dosatnou každoročně to pětikilo nad rámec valorilzace. A další věc. Je roydíl mezi potřebným důchodcem, který má 13000 a třeba plitikem nebo lampasákem, který má důchod třicet tiscíšč, tedy daleko více než samoživitelky. a to toální rozhazování přichází v době historického deficitupod záminkou koronavirusu. Ti zaměstnanci jsou děti důchodcí, z jejich příijmu se ty důchody vyolácí. Pokud nevidíš pří ou souvislost z volbami, kde jsou důchodci stbákova základna, zvláš že nejsou schopni si ověřovat info a podléhakí kecům a hoaxům, pak už nevím. A koupení důchodci budou dále držet u moci hydru vysávající republiku jako jeho firmu.
        Velkamedvědice
        • Re: Mira
          30.08.2020 19:56

          Ahoj krajane.Já Babišovi na lep nikdy neskočím.Nemám ho rád a těch 5tis.bych se bez problémů zřekl kdybych věděl že to půjde na dobrou věc.Jen jsem se pozastavil nad tím že se všude probírají ty peníze pro důchodce a úplně v tichosti se přecházejí jiné skutečnosti které zatíží v budoucnu státní rozpočet nesrovnatelně víc než tento jednorázový příspěvek .Ostatně podle mě také úplně zbytečný.Měl ses dívat dnes na diskusi u Moravce.Dva ekonomové a Rusnok tuto daňovou reformu spolu s se zrušením daně z převodu nemovitostí tvrdě odsoudili.Přít se nehodlám . Není důvod.Reagoval jsem jen mírně na dost agresívní příspěvek nade mnou.Měj se fajn.
          Mira
          • Krajan
            30.08.2020 20:54

            Ano, to píšu, neřeší kde na to vezmou.. A ano, příspěvek byl možná agresivní, ale ne vůči důchidcům, ale vůči vládě.. Opatruj se kámo
            Velkamedvědice
          • Re.Mira
            30.08.2020 20:32

            Dodatek.Ti ekonomové i Rusnok tvrdili že ta daňová reforma měla zůstat svými dopady na rozpočet finančně neutrální.Snížit se prý mohlo sociální pojištění,ale to již byla jen zmínka bez bližšího vysvětlení.
            Mira
        • Re: Mira
          30.08.2020 16:15

          A mimochodem za nenáviděného Kalouska, který tyto gesta nedělal, měli důchodci důchod 42 procent průměrného platu. Za postkomusitckého karierního Bureše, to je 38 procent. A když řeknu a, je třeba číct taky b. tedy kde se na to vezme a zda na to nedoplácí děti důchodců, až budou sami v důchodě. A znovu, pokud tvrdíš, že někdo kope do důchodců, naletěl si na Babišovo pír, které to rozšiřuje. Čest důchodcům a je jich zaslouženým důchodům po celé volební období.
          Velkamedvědice
          • Re.
            30.08.2020 20:09

            Těch článků o uplácení důchodců byly plné noviny i Televize.No rozhodně není třeba to nijak hrozit.Pokud to měl být úplatek tak v mém případě i mé źeny se naprosto minul účinkem.Babiš je podle mě falešný člověk který jinak mluví doma a jinak v zahraničí.Finito.
            Mira
            • Krajan
              30.08.2020 20:51

              Ale jistě. Ale nenapadají ty důchodce, kdežto od Bureše slyším, jak se útočí na důchodce. Ale víš ty co, radši to vrazit do důchodců, jak do transporterů. Akorát se obávám, že pro velkou část zase bude Bůh, i když je v podstatě dlouhodobě obral..
              Velkamedvědice
              • Re: Krajan
                30.08.2020 21:25

                Nezoufej.Jsem přesvědčen že brzy i další část jeho voličů pozná že je to křivák.To současné bezuzdné rozhazování mu voliče rozhodně nepřidá.Problém je že spousta jeho voličů ví dobře co je zač ale volí jej proto, že ty ostatní politiky považují za ještě horší.Toto je podle mě podstata problémů u nás.
                Mira
                •  
                  02.09.2020 18:58

                  Tak to je podstata problému u všech pseudo demokratických zemí, protože ve skutečnosti na tom není nic demokratického. Jako třeba v USA, kde si mají vybrat mezi Trumpem a Bidenem. K čemu je volená demokracie, když je to stejnak jenom jedna banda zlodějíčků, mamlasů a nemakačenek a je úplně jedno koho zvolíte. Normální lidi, co mají selský rozum a šlo by jim o dobro všech v politice neznám. Politici také hledí jen na dalších 4-8 let a po nás potopa. USA míří k bankrotu a Trump snižuje daně korporacím, aby měli na výkup akcií, které vlastní top 10% populace.
                  czinvestor
    • Je to děs
      30.08.2020 1:26

      Tak se AB snaží uplatit nás všechny, i třeba s tou superhrubou mzdou. Je to kolosální korupce, přidává se učitelům, policajtům, zdravotníkům, podporují se lidi co se ve firmách teď jenom válejí s tím kurzarbeitem, atd.atd. A KDE NA TO VŠECHNO VEZMEME? To nejsou jen důchodci, o který si teď pravičáci otírají své špinavé nohy.
      ricochet
  • Volby
    28.08.2020 17:43

    Přemýšlím proč to udělal? :-) Důchodci včetně těch invalidních jsou totiž jen 50 procent všech voličů. Chodí téměř vzorově. V populaci co smí volit je jich sice méně ale mladí voliči nechodí. Koupit si je sice nechtěl já mu věřím ale zaslouží odměnu za minulou a budoucí vzornou docházku. Kdyby mladí chodili k volbám tak by dostali školkovné. Můžou si za to sami :-).
    Rookie
    • Re: Volby
      02.09.2020 19:07

      V USA připadá na 8 dolarů vydaných na důchodce pouhý 1 dolar investovaný do mladých. Může za to hlavně převaha starší generace takzvaných baby boomers v politice, kteří si po desetiletí upravují zákony ve svůj prospěch a mladá generace v USA je na tom bídně. Asi to je podobné i u nás. Pro jednou by to místo chtělo třeba místo prezidenta pamatujícího ještě Marii Terezii nějakého mladého člověka, max 40 let.
      czinvestor
  •  
    28.08.2020 17:20

    "Naši důchodci, kteří tady 60 let budovali naši zemi a klíčovou infrastrukturu, si to (příspěvek) zaslouží. Jejich životní náklady stoupají," uvedl Babiš.....a to se pan Babiš diví, že rostou náklady penzistům???.....když tu s Michlem a spol. z ČNB roztáčí inflační spirálu.....a zapomněl agent dodat hlavně si spořte na důchod při sazbách 0%....
    abc1
  •  
    28.08.2020 16:34

    se zbláznili....koukám, že schodek 500 mld. Kč bude již standard....k tomu kašpaři z ČNB, kteří budou nízké sazby dále držet se rozjede pouze inflace....
    abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data