Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Zrušení superhrubé mzdy je drahý krok, který nemusí příliš pomoci

Rozbřesk: Zrušení superhrubé mzdy je drahý krok, který nemusí příliš pomoci

31.08.2020 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení nové daňové sazby 15 % (ponechána bude sazba 23 % pro příjmy nad 139 tis. korun) povede ke značnému snížení daňové zátěže prakticky pro všechny zaměstnance. Je to však relativně málo promyšlený krok, který má řadu zádrhelů, a v tuto chvíli by vláda mohla peníze použít rozumněji.

Za prvé, roční výpadek v rozpočtu bude tak velký, že podniky a domácnosti jednoduše nebudou věřit, že stát nakonec nebude lepit díru v lodi novými daněmi. Celkové náklady mohou dosáhnout ročně až 90 miliard korun, což není možná hodně optikou masivního rozpočtového deficitu roku 2020. Trvale je ale taková díra v rozpočtu těžko udržitelná. A pokud podobného názoru budou i domácnosti a podniky, sotva v reakci na vládní opatření výrazněji zvýší útraty.

Druhým problémem je, že plánovaná stimulace poptávky skrze nižší daně přichází relativně pozdě (v roce 2021). Ekonomika přitom potřebuje chytré (jednorázové) stimuly na podporu poptávky již dnes. V Německu (které samozřejmě nemusí být ve všem vzorem) stimulují spotřebu nižšími daněmi v roce 2020 (zatímco v roce 2021 daně opět míří vzhůru).

A v neposlední řadě pravděpodobně existují efektivnější způsoby, jak stimulovat poptávku… Daňová změna přidá prakticky všem, nejvíce peněz ale paradoxně pošle příjmovým skupinám s nadprůměrnými příjmy. Zatímco lidem s příjmem okolo 30 tisíc přijde na účet navíc zhruba 1500 korun, lidem s příjmy 100 tisíc korun to bude okolo 5000 korun. Větší díl daňového stimulu tak skončí v kapsách bohatších domácností, které mají nižší mezní sklon ke spotřebě a hospodářství v těžké chvíli příliš nepomohou.

A to ponecháváme stranou, že by bylo výhodnější podpořit ekonomiku více skrze investice, které jejím “krevním oběhem” jen tak neprotečou, ale může po nich zůstat zaděláno na vyšší hospodářský růst v budoucnu. Vyplatilo by se například urychlit státem financovanou výstavbu dopravní infrastruktury nebo oživit systém investičních pobídek tak, aby podniky zbytečně neodkládaly perspektivní investice, které chtěly realizovat v tomto roce. Taková opatření by ve finále za méně peněz mohla přinést více muziky.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se dostala opět na pozitivní vlnu s tím, jak americký dolar ztrácí pozvolna půdu pod nohama a akcie se dál vezou na pozitivní vlně. Útok na 26,00 EUR/CZK však může být v tuto chvíli složitý, zvlášť pokud dál porostou počty nakažených v Evropě.

Zahraniční forex
Americký dolar je znovu pod tlakem – své nakonec udělala revize měnové politiky Fedu, která bude implikovat super-dlouhé období super-nízkých sazeb. Na druhou stranu euro by měly brzdit rostoucí počty nakažených COVID 19 a také slabší finální podnikatelské nálady PMI. Na závěr týdne bude měnový pár sledovat zejména výsledek čísel z amerického trhu práce.

 

Čtěte více:

Franklin Templeton: Americké volby a důsledky za velkou louží
31.08.2020 5:58
V letošních prezidentských volbách v USA se proti sobě postaví Donald ...
Bloomberg: Majetek nejbohatších lidí minulý týden rekordně vzrostl
31.08.2020 8:36
Pro některé z nejbohatších lidí světa byl minulý týden jedním z nejvýn...
Evropské burzy by dnes mohly otevřít výše, v Londýně jsou prázdniny
31.08.2020 8:49
Evropské i americké futures ráno rostou. Euro je k dolaru na svém při...

Váš názor
  • Předseda má pravdu
    31.08.2020 11:15

    Že v dlouhém období budeme všichni mrtví. Ještě to zabalit nechci, ale účtu za tenhle mejdan se také nechci dožít. Tak to asi zaplatí moje děti, které jsem nezodpovědně vyrobil. Třeba se vzchopí živnostenský stav a začne přispívat alespoň na úrovni zaměstnanců.
    kipak
    • Re: Předseda má pravdu
      31.08.2020 11:17

      Musíš si uvědomit, že živnostenský stav čerpá výrazně méně, než zaměstnanec. A o tom to je...
      qwer
      •  
        31.08.2020 12:21

        Zdá se mi, že z textu ti vypadlo: "si myslí, že" nebo jsi zaměnil slova výrazně a nepatrně. V dnešní době je snad nemají nárok akorát na podporu v nezaměstnanosti.
        ..
        • .. abc1
          31.08.2020 13:24

          Už jsi viděl běhat podnikatele po úřadech práce, po nemocenských, po ošetřovných? Já osobně jsem nebyl ani jednou v životě na nemocenské ani na úřadu práce. Z toho co zaplatím na zdravotním, vyčerpám tak destinu, a to ještě v podstatě na kapitačních platbách. Mám platit ještě víc? Tohle moc zaměstnanců říct nemůže. Na sociálním si asi většina podnikatelů odvádí málo, ale taky pak budou mít nízký důchod. Ale to je každýho věc. Podnikatel nese veškerá rizika bankrotu z nevydařené investice, bere si úvěry na rozvoj byznysu. Zaměstnanec je bez rizik, když přijde o práci, má polštář odstupného a platby z pracáku. Proto je tam rozdíl ve zdanění. Nemůžeš to zdanit stejně, to by se nikomu nevyplatilo podnikat. A aby byla celá Česká republika zaměstnancem ANOfertu, to by byl smutný příběh...
          qwer
          • Re: .. abc1
            31.08.2020 14:37

            Průměrný OSVČ čerpá úplně stejně jako průměrný zaměstnanec služby státu ve školství, zdravotnictví, dopravě, bezpečnosti... Tam, kde se to čerpání liší jsou důchody a podpora v nezaměstnanosti. Dokonce chápu, že tady je státní zájem podporovat malopodnikatele (OSVČ) aby snáze konkurovali velkopodnikům, ale celkově se mi zdá ta podpora OSVČ zbytečně velkorysá. Až totiž takový OSVČ, co si celý život platil minimum na sociálním v důchodu přijde pro dopaltek na bydlení z důvodu, že mu důchod nestačí ani na nájem. tak ho jako každý jiný občan dostane.
            ..
            •  
              31.08.2020 15:17

              S tím zdravotnictvím a dopravou bych úplně nesouhlasil. OSVČ asi není úplně ten typ, co každé ráno sedne na vlak, jede do kolbenky a odpo zase zpátky. Další důvody ti píše Kalka. Jistě, dycky se dají trochu víc utáhnout šrouby, ale podle mého osobního názoru už ten prostor není moc velký...
              qwer
              •  
                31.08.2020 15:47

                Tak ovšem tady jde snad o zdanění příjmu a kromě stravenek, příspěvků na životní a penzijní a dalších vyjímek ze zákona se tyto naturální příjmy (benefity) normálně daní. auta, mobily tedy rozhodně ano. Dokonce i jídlo na teambuildingu by se mělo dodaňovat. Že to firmy vykazují jako školení je věc jiná. A co se týče dopravy nejvíc stojí budování a údržba infrastruktury, a koneckonců dotace na slevu pro důchodce a studenty využívají i budoucí a bývalí OSVČ. Dotace krajů na dopravní obslužnost jsou celkem marginální.
                ..
            • dodatek
              31.08.2020 14:58

              S těmi výdaji na zdravotní péči u OSVČ souhlasím a mohu potvrdit. jednak je trend přecházet i vážná onemocnění, kašlat na prevenci a jednak 80-90% výdajů na ZP stojí opravdu vážné nemoci, 80-90% výdajů na ZP v životě člověka se spotřebuje v posledních 2 letech jeho života. Omlouvám se za formulace, nemám čas moc přemýšlet.
              Hawkie
            •  
              31.08.2020 14:50

              Ale zas nemá placenou dovolenou, firemní benefity - stravenky, jazykové kurzy, firemní mobily, auto, teambuildingové hrátky atd.
              Kalka.
      •  
        31.08.2020 11:33

        škoda, že ten svůj pocit nerozepíšeš, v jakých konkrétních položkách jsou ty rozdíly.....jen tak pro zajímavost, odvody daně z příjmů OSVČ cca 6 mld. Kč/rok....zaměstnanci 180 mld Kč/rok
        abc1
  • Mě by moc zajímalo,
    31.08.2020 10:21

    jestli se super hrubá mzda počítá a daň podle ní odvádí ještě někde jinde než u nás. Kdo to vi ? Napište.
    asjav
    • Re: Mě by moc zajímalo,
      31.08.2020 10:45

      umělé navyšování mzdy, kterou zaměstnanec neuvidí máme pouze my.....něco podobného mělo (možná ještě má, ale nejsem si jist Maďarsko)....jinde na světě tento paskvil není....
      abc1
  • Rusnok to včera v OVM vysvětlil jasně
    31.08.2020 10:03

    ..zrušení superhrubé mzdy bude znamenat rozpočtové kamikaze
    bob
  • Dobračisko
    31.08.2020 10:00

    Ta horní částka pro zdanění je příliš vysoká, já bych ji dal klidně na třeba 90000Kč. Ale až teď je vlastně vidět, jak nás ten dobrák Kalousek celou dobu hnusně okrádal.
    ricochet
    • Re: Dobračisko
      31.08.2020 10:43

      Kalouska nemusím, ale tohle divadlo nezavedl....přišel s tím soudruh Tlustý z ODS a vykládal, jaké je to velké zjednodušení....daň se vypočítá, že základ daně se násobí sazbou, takže politik má dvě veličiny s kterými může hýbat....do konce roku 2007 byl základ daně hrubá mzda zaměstnance a odečítalo se sociální a zdravotní pojištění, které platil zaměstnanec (myslím, že to bylo 12% z HM), potom přišlo ta krásná jednoduchá daň z pera Tlustého, kdy se hrubá mzda navýšila uměle o sociální a zdravotní pojištění co platí firmy, tedy o 34% HM, nyní je to 33,8% no dala se jedna sazba 15% a lid tleskal jak se zjednodušily daně....no a teď základ daně bude pouze hrubá mzda a sazba 15%....
      abc1
  •  
    31.08.2020 9:45

    Odvody v cr jsou jedny znejvyssich na svete, myslim ze 7. v OECD. Kazde alespon i takto male snizeni dani je jedine pozitivni krok. Cokoliv prerozdeluje stat dopadne casem spatne. Socialismus v historii uz hodnekrat prokazal jak je dlouhodobe efektivni a neni treba se o to pokouset znovu
    Trade4fun
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m