Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polsko vyměřilo ruskému Gazpromu rekordní pokutu za Nord Stream 2

Polsko vyměřilo ruskému Gazpromu rekordní pokutu za Nord Stream 2

07.10.2020 11:36, aktualizováno: 7.10. 14:30
Autor: ČTK

Aktualizováno

Polský antimonopolní úřad (UOKiK) vyměřil ruské plynárenské společnosti Gazprom rekordní pokutu přes 29 miliard zlotých (zhruba 175 miliard Kč) za výstavbu plynovodu Nord Stream 2 bez jeho povolení. Částkou 234 milionů zlotých (1,4 miliardy Kč) pak pokutoval pět dalších podniků, které se podílejí na financování projektu Nord Stream 2, informovaly dnes tiskové agentury. Gazprom uvedl, že s pokutou nesouhlasí a že využije svého práva na odvolání. Ruská společnost tvrdí, že polská antimonopolní pravidla neporušila.

Polsko považuje projekt Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, za hrozbu pro energetickou bezpečnost Evropy. Plynovod podle Varšavy posílí už tak dominantní pozici firmy Gazprom na trhu. Plyn z Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

"Polsko je významným tranzitérem ruského zemního plynu. Výstavba konkurenčního přímého plynovodu do Německa tedy poškozuje jeho ekonomické zájmy," řekl ČTK analytik konzultační firmy ENA Jiří Gavor. "Mimochodem, polský plynovod Jamal v době svého vzniku byl první trasou obcházející ukrajinské území, což ale tehdy nevyvolalo žádné protesty a protiakce," uvedl.

Polsko podle Gavora navíc, podobně jako Spojené státy, nemá zrovna dobré politické vztahy s Ruskem. "Proto se nelze divit, že Polsko využívá veškeré dostupné prostředky, aby projekt Nord Stream zastavilo. Nakolik je poslední pokuta oprávněná, nebo jestli spíše nejde o zneužití státní regulace pro účely poškození konkurenčního ekonomického subjektu, budou zřejmě rozhodovat soudy, v tomto případě i mezinárodní," dodal Gavor.

Gazprom nese na svých bedrech polovinu nákladů na výstavbu plynovodu. Druhá polovina připadá na evropské partnery v projektu, kterými jsou německé společnosti Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská firma Royal Dutch Shell, rakouská OMV a francouzská Engie.

Gazprom v úterý uvedl, že hodlá projekt Nord Stream 2 co nejrychleji dokončit. Výstavba plynovodu dlouhého 1230 kilometrů je už téměř hotova, zbývá ale ještě položit zhruba 120 kilometrů potrubí v dánských vodách. Švýcarsko-nizozemská společnost Allseas loni v prosinci pokládání potrubí pozastavila v důsledku amerických sankcí na podniky spojené s výstavbou plynovodu.

Spojené státy plynovod Nord Stream 2 dlouhodobě kritizují, což zdůvodňují obavou z přílišné závislosti Evropy na ruském plynu. Podle Moskvy je ale Washington motivován vlastními ekonomickými zájmy a snaží se zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu z USA.

Polský antimonopolní úřad projekt Nord Stream 2 prověřuje už několik let. V srpnu vyměřil Gazpromu pokutu 213 milionů zlotých (zhruba 1,3 miliardy Kč) kvůli nedostatečné spolupráci při jeho řízení souvisejícím s tímto projektem.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. V letošním druhém čtvrtletí vydělal 149,2 miliardy rublů (zhruba 44 miliard Kč). Proti stejnému období loni mu ale čistý zisk klesl o více než polovinu, zejména kvůli negativním dopadům koronavirové krize na trh s plynem. Loni firma vykázala čistý zisk 1,2 bilionu rublů (přes 350 miliard Kč).


Čtěte více:

Petr Dufek: Stavebnictví stále v červených číslech
07.10.2020 9:32
Ani v srpnu se stavební výroba v ČR nevrátila k růstu. V meziměsíčním ...
Přebytek zahraničního obchodu v srpnu meziročně klesl na 7,6 mld.
07.10.2020 9:37
Zahraniční obchod České republiky skončil letos v srpnu přebytkem 7,6 ...
Podíl firem nesplácejících dluhy v EU a USA se může zdvojnásobit
07.10.2020 9:53
Šok způsobený pandemií nemoci covid-19 může ve Spojených státech a Evr...
Trumpův obrat investory zaskočil, Evropa se však drží
07.10.2020 10:19
Zástupci Fedu včera opět vyzývali k nové fiskální akci. Předseda Powel...

Váš názor
  • Polska velkomóžna:
    08.10.2020 11:35

    Po uvalení pokuty Gazpromu: Premiér ministrovi: "Prosze pána, máme nějakou možnost tu pokutu z Gazpromu vytlačit?" Ministr premiérovi: "Nemáme, panie premierze". Premiér ministrovi: "Tak Gazpromu vyřiďte, že mu pokutu velkoryse promíjíme".
    Ullsperger
  • Není to jen plácnuté do vody?
    07.10.2020 14:05

    Přiznám, že se nevyznám v mezinárodním, ale ani evropském, stále se měnícím energetickém právu. Nord Stream II se přece ani náhodou nedotýká polského území ani jeho výsostných vod, a proto se na uloženou pokutu chci podívat zrcadlově. Mohl by ruský antimonopolní úřad uložit Polsku pokutu za to, že např. bez jeho schválení staví mořský terminál na LPG, jehož stavbu s Ruskem neprojednalo? Rád bych si nechal vysvětlit, což v článku bohužel není uvedeno, na základě jakých §, jakých zákonů je pokuta uložena.
    Harpagon První
    • Re: Není to jen plácnuté do vody?
      07.10.2020 15:52

      Plný souhlas... z toho trčí politika jako sláma z bot....
      TTOM
    • Re: Není to jen plácnuté do vody?
      07.10.2020 14:46

      Také by mě to zajímalo. Dovozuji, že když pokutuje antimonopolní úřad, tak dodávky ruského plynu do Polska nějak porušují antimonopolní pravidla (plynovod není ještě dokončený, ale skutek již naplněn? uplatněný § by taky měl být podepřen výpočtem). S ohledem na to, že sama EU označuje Polsko v některých ohledech za nedemokratické (justice), těžko se ubránit dojmu, že jsou za tím politické zájmy.
      Mudr.c
      • Jestlipak
        07.10.2020 17:21

        Poláci stejným způsobem přistupovali k rozšíření uhelného dolu Turów na hranicích z ČR, který naopak jasně porušuje České zájmy - devastuje přírodní zdroje podpovrchové a pitné vody v ČR. Na naše zájmy samozřejmě kašlali.
        Drahokoupil
      •  
        07.10.2020 15:11

        Politické zájmy jsou za tím zcela jistě, ale to na věci nic nemění. Pokud polský soud vyměří pravomocně pokutu, polské orgány ji můžou vymáhat. Ovšem prsty polských orgánů nesahají mimo Polsko, takže jde o to, jakou hodnotu mají polská aktiva Gazpromu. Situace by se pro Gazprom radikálně změnila, kdyby o právoplatnosti pokuty rozhodl mezinárodní soud (což bych vzhledem k jasně politicky vyměřené pokutě nečekal).
        ..
        •  
          07.10.2020 15:27

          Každopádně mají Poláci odvahu. U nás by se to nestalo. A kdyby jo, Zemanovi by asi praskla cévka...
          qwer
          •  
            08.10.2020 11:53

            To není polská odvaha, ale klasické polské křiváctví… Sami si nedovolí vůbec nic, pouze když mají za zadkem "silnějšího kamaráda, chovají se jako hyeny. Po Mnichovu se na nás vrhli společně z Hitlerem a urvali si Těšínsko, ted zase za zády s amíky okopávají Rusko... Né nadarmo je i Churchill nazval největšími hyenami Evropy... Jsou stále stejní...
            Scorpius
          •  
            07.10.2020 17:00

            Jako odvahu ? Hrdinové, kterým stojí za zadkem velký bratr, dlící za Atlantikem. Nebýt Amíků, tak by takto Pšonci nevypiskovali. Ale chtějí jejich vojenskou základnu, tak holt si to musí odmakat. Tohle politické gesto je jen další z dlouhé řady kroků, jak mezinárodně ten projekt v médiích a pilticky pošpinit. Komu ten projekt nejvíc vadí a proč, to není žádným tajemstvím. Když prezidentovi nepraskla cévka z těch šašků Hřiba a Novotného, tak by jistě přežil i tohle. :)
            Peté13
            •  
              07.10.2020 17:49

              Tak asi jo když to říkáš. Jako kovaný soudruh jistě máš o Zemanovi více informací než já...
              qwer
          •  
            07.10.2020 16:02

            Odvaha_ No nic nedosahnou a naserou Rusaky. To dosahnou.
            Yal
            •  
              07.10.2020 17:50

              Já jsem nepsal co dosáhnou. Napsal jsem, že mají odvahu...
              qwer
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m