Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fúze Fiatu a PSA navzdory nepřízni osudu dostala zelenou

Fúze Fiatu a PSA navzdory nepřízni osudu dostala zelenou

04.01.2021 14:59, aktualizováno: 4.1. 15:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

PSA Group i Fiat Chrysler Automobiles dnes získaly podpisy svých akcionářů pro spojení těchto dvou společností. Fúze, která ustála dva roky neobvyklého dramatu poznamenaného neustálými jednáními, transformací průmyslu i globální pandemií, tak nyní dostala zelenou.

Schválením akcionářů nyní může dojít k vytvoření automobilky Stellantis, která se stane čtvrtým největším výrobcem automobilů na světě. Pod sebou bude mít 14 značek od FCA, Fiat, přes Maserati a Jeep, Dodge a Ram, až po Peugeot, Citroen, Opel a DS. Překážek, které k tomuto cíli vedly, bylo mnoho. Ale Fiat po krátkém pokusu spojit síly s úhlavním rivalem automobilky PSA firmou Renault může dovést věci ke zdárnému konci.

Vedoucí pracovníci Fiat Chrysler a PSA počítají s tím, že zvýší návratnost díky rozsahu, který se teď bude více podobat společnostem, jako je Volkswagen nebo Toyota Motor, a budou mít větší zdroje na to, aby soupeřily s novými firmami na poli elektromobilů a nových technologií. Po uzavření dohody je však čeká spousta problémů. Stellantis sice bude mixem modelových řad se záviděníhodnými pozicemi v určitých segmentech, nicméně ani jedna z těchto společností nemá silné postavení u luxusních automobilů nebo na obrovském čínském trhu.

"Stellantis bude jakýmsi konglomerátem značek, některých skvělých, jiných ne tak dobrých a většiny velmi regionálních," řekl analytik Jefferies Philippe Houchois. "Fúze bude dobrou příležitostí k resetu."

Silné stránky, slabé stránky

Nová společnost se díky divizím Ram a Jeep společnosti Fiat Chrysler bude chlubit působivou přítomností v lukrativních segmentech nákladních vozidel a SUV v Severní Americe. Také revitalizované značky PSA a Citroen v Evropě excelují a jsou trnem v oku jejich francouzského rivala Renaultu.

Ale obě firmy mají také své slabosti. Fúze Fiatu s Chryslerem příliš nezlepšila osud luxusních linek Alfa Romeo a Maserati a nákupem Opelu je PSA ještě více závislá na přeplněném a zmenšujícím se evropském trhu.

Akcie společností Peugeot a Fiat Chrysler dnes rostou o 2 %, což jim navyšuje celkovou tržní hodnotu přibližně na 44 miliard eur. Učesání portfolia Stellantis připadne na generálního ředitele PSA Carlose Tavarese. Tento ultrasoutěživý řidič amatérských rally sám sebe označuje za „výkonnostního psychopata“ a na automobilový sektor se dívá darwinovským pohledem. Tvrdí, že jen silné automobilky přežijí nástup elektromobilů a autonomního řízení.

Problémy s řízením

Tavares má skvělé výsledky v oblasti fúzí a akvizic a provozní restrukturalizace, uvedli analytici Institutional Shareholder Services v komentáři z minulého měsíce. Tato poradenská firma sice doporučila investorům hlasovat pro spojení ze silných strategických a finančních důvodů, nicméně vznesla obavy ohledně řízení Stellantis a její hlasovací struktury.

Tyto obavy vyvažuje fakt, že akcionáři společnosti Fiat Chrysler dostanou před sloučením dividendu ve výši 2,9 miliardy EUR. Vedení obou společností také zvažuje možnost rozdělit si před uzavřením dohody 500 milionů eur, anebo po jejím uzavření 1 miliardu eur akcionářům nového subjektu.

Rodina Agnelli, která řídí Fiat Chrysler, vedená předsedou Johnem Elkannem, se v září dohodla, žez dividendy, kterou akcionáři automobilky obdrží, odečte 2,6 miliardy eur, aby Tavaresovi poskytla více zdrojů, až se ujme kormidla Stellantis.

Vybírání úspor

Fiat Chrysler a PSA také zvýšily odhad svých ročních synergií, kterých Stellantis dosáhne, na 5 miliard eur, čímž vyvinuly větší tlak na Tavarese, aby vytěžil efektivitu na maximum. Společnosti již dříve uvedly, že budou schopny ušetřit ročně 3,7 miliardy eur, aniž by zavřely jakékoli své závody.

Pandemie mohla s těmito čísly zamávat, ale snížit je bude těžké. Tavares bude muset proplout politickými proudy ve Francii, Itálii a USA, kde mají tyto automobilky své hluboké národní kořeny. V náročných úkolech ale obstál i dříve - po převzetí funkce generálního ředitele v roce 2014, kdy vyvedl francouzskou automobilku pryč z tenkého ledu, a v roce 2017, kdy oživil Opel poté, co jej převzal od General Motors.

Stejně jako ostatní vedoucí pracovníci v tomto odvětví reagují Tavares i Elkann na rostoucí tlak tím, že spojují zdroje na vývoj produktů, výrobu a nákup, aby uvolnily peníze na velké sázky do elektromobilů a samořídících systémů. Ale být větší nemusí nutně znamenat sklízet ovoce. Tesla má nyní mnohem větší valuaci než VW, který mezi zavedenými subjekty vyvíjí největší úsilí o elektrifikaci své rozsáhlé flotily. GM se stáhl z mnoha trhů, aby se zaměřil na Severní Ameriku a Čínu, zatímco Renault a jeho alianční partner Nissan Motor restrukturalizují poté, co měly obrovské ztráty.

Zdroj: Bloomberg, Reuters

 
 

Čtěte více:

Automobilky FCA a PSA upravily kvůli covidu-19 podmínky fúze
15.09.2020 9:17
Francouzská automobilka PSA a italsko-americká Fiat Chrysler (FCA) upr...
Fiat Chrysler se ve čtvrtletí vrátil k zisku díky rekordu v USA
28.10.2020 13:48
Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) se ve tře...
Evropská komise povolila spojení automobilek Fiat Chrysler a PSA
21.12.2020 13:15
Evropská komise (EK) dnes schválila spojení italsko-americké automobil...

Váš názor
  •  
    05.01.2021 2:53

    Otázka je, jsou tyhle obří transakce, fůze v konečném dobré pro spotřebitele?
    Čert
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m