Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střadatelé z asijsko-pacifického regionu důvěřují ohledně svých peněz více robotům než lidem

Střadatelé z asijsko-pacifického regionu důvěřují ohledně svých peněz více robotům než lidem

11.02.2021 11:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Nestabilita finančních trhů a osobních financí v průběhu roku 2020 možná významně změnila náš vztah k penězům. Ukazuje to alepoň nový výzkum, který naznačuje, že někteří lidé nyní mají při spravování svých peněz již větší důvěru v roboty než v lidi.

Více než tři čtvrtiny (76 %) spotřebitelů asijsko-pacifického regionu uvedlo, že důvěřují více robotům než osobnímu finančnímu poradci, který se stará o jejich finance, uvádí studie, kterou ve středu zveřejnila softwarová společnost Oracle spolu se společností zabývající se průzkumem trhu Savanta. A více než dvě třetiny (68 %) pak uvedly, že se stejným úkolem důvěřují více robotu než sobě. Tato procenta činila u dotázaných ze všech zkoumaných regionů 67 %, resp. 63 %.

graf Oracle

Tato čísla byla ještě vyšší mezi vedoucími pracovníky v tomto regionu: 84% z nich věří ve správě financí spíše robotovi a 83 % z nich dává přednost schopnostem strojů před svými vlastními finančními týmy.

Roboti na vzestupu

Studie Money & Machine, která je součástí širší globální zprávy, zkoumala více než 2 500 spotřebitelů a vedoucích podniků v asijsko-pacifickém regionu, zejména v Austrálii, Číně, Indii, Japonsku a Singapuru, aby zjistila, jak se změnil vztah lidí k penězům během pandemie. Schopnosti robotů přesvědčily nejvíce ze všech 14 globálně zkoumaných zemí respondenty v Japonsku, Číně a Indii. Ti v Austrálii (55 %) jsou v asijsko-pacifickém regionu zatím nejskeptičtější.

Roboti byli upřednostňováni v celé řadě funkcí, včetně schopnosti ušetřit volný čas (38 %), detekovat podvody (36 %) a snížit nadbytečné výdaje (34 %). Nejhůře hodnotili respondenti investiční schopnosti, kde pouze 11 % respondentů výslovně uvedlo schopnost robotů nakupovat akcie poté, co pandemie vyvolala mezi drobnými investory nárůst vlastních obchodů.

„Dopady pandemie a nejistoty v tomto rozsahu nemají žádný precedens. Vedoucí představitelé podniků i spotřebitelé v důvěře robotům hledají důvěryhodné případy použití,“ uvedl Guruprasad Gaonkar, vedoucí globálního trhu pro Oracle ERP Cloud Business, s tím, že robotům zatím chybí předchozí zkušenosti s řešením takových fluktuací na trhu, jaké nastaly během pandemie.

Změna finančních návyků

Zpráva také zdůrazňuje širší posun ve finančních návycích během pandemie. Z dotázaných spotřebitelů jich 74 % uvedlo, že události roku 2020 změnily způsob, jakým nyní uvažují o fyzické hotovosti, zatímco 64 % jich uvedlo, že se změnil způsob jejich nákupu zboží a služeb. Celkově téměř polovina (49 %) asijsko-pacifických respondentů uvedla, že věří, že roboti v příštích pěti letech nahradí osobní finanční poradce. Toto číslo bylo opět vyšší v Číně (63 %).

"Role finančních týmů a finančních poradců už nebude nikdy stejná," řekl Gaonkar. „90 % vedoucích podniků věří, že roboti nahradí finanční profesionály, a téměř dvě třetiny (62 %) z nich věří, že k tomu dojde během příštích pěti let (do roku 2025).“

Přesto většina spotřebitelů uvedla, že by i nadále upřednostňovala konzultace s osobním finančním poradcem, který by jim dal pokyny ohledně nákupních rozhodnutí, jako je koupě domu (37 %), koupě automobilu (34 %) a plánování dovolené (33 %).

Zdroj: CNBC

 
 

Čtěte více:

Jak si nejsnáze začít odkládat na své sny? S chytrým robotem indigo a teď i odměnou 500 korun
30.12.2020 10:36
Začít investovat a plnit si své sny není složité. Mýtus nedosažitelnos...

Váš názor
  •  
    11.02.2021 11:52

    no, možná se začne blýskat na lepší časy....že ty kašpary z centrálních bank nahradí racionálněji uvažující "roboti" myslící v širších souvislostech.....sazby na nule, rotačky jedou, nacházíme se již v socialismu, kdy si nemůžeme dovolit něco padnout.....zhroutil by se systém a navzájem bychom se sežrali
    abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data