Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zaorálek bude chtít řešit

Zaorálek bude chtít řešit "vykuchané" ministerstvo zahraničí, pokud by jeho vedení měl převzít

13.04.2021 10:46, aktualizováno: 13.4. 12:58
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) zatím odmítl nabídku přejít z ministerstva kultury do čela diplomacie. Je mu ale jasné, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) potřebuje řešit situaci v Černínském paláci. Diskusi o tom vidí na týdny. Novinářům dnes řekl, že je nespokojen s tím, jak ministerstvo zahraničí funguje a jak byly jeho kompetence osekány. Žádá proto změnu. Myslí si současně, že je třeba pokračovat v nynější práci na ministerstvu kultury, aby dokončil, co dělá a co slíbil. Nástup náchodského starosty a poslance ČSSD Jana Birkeho označil za příliš odvážný plán.

"Necpu se nikam a připadá mi přirozené pokračovat tady," uvedl. Dodal, že je připraven jednat o řešení situace, která vznikla po odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). O případném přechodu zpět do Černínského paláce plánuje Zaorálek jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Chce se ho zeptat například na možnost koordinace evropské politiky. Na tiskové konferenci připomenul, že Petříček například nemohl promluvit do nákupu vakcín proti covidu. Diskusi o podmínkách pro svůj případný přestup na ministerstvo zahraničí vidí Zaorálek na týdny, do voleb přitom zbývá necelého půl roku. Jednat s vicepremiérem Hamáčkem bude v nejbližší době.

Ministerstvo kultury řeší podle Zaorálka klíčová témata, není kvůli covidu ve standardním provozu, vyplácí kompenzace pro tisíce lidí v kultuře. Ministerstvo zahraničí bylo podle Zaorálka "vykucháno", silné kompetence přešly jinam, řekl k evropské politice či vytvoření zmocněnce pro Rusko. "Nedovedu si představit ministerstvo zahraničí, které tak důležitou relaci (zmocněnce pro Rusko) si nechá vzít a přestane o ni samo pečovat. Je to mimořádně důležitá relace, nevíme, co se stane zítra na Ukrajině...," řekl.Vládním zmocněncem pro česko-ruské konzultace se stal šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák.

"Není to stejné ministerstvo zahraničí, které jsem před lety opouštěl. Byl jsem jako ministr zahraničí nejen členem rady pro zahraniční otázky, ale i členem rady pro obecné záležitosti, tedy zabýval jsem se evropskými věcmi a byl jsem v těsném kontaktu s premiérem, to už dneska takto není," uvedl.

K tomu, zda by byl ochoten na MZV spolupracovat jako s náměstkem s Pavlem Jarošem, který v Černínském paláci před lety působil za éry Jana Kavana jako tajemník, se vyjádřit nechtěl. Informaci dnes přinesla média a potvrdil Hamáček. Takové úvahy by podle něj naznačovaly, že se postu ministra zahraničí chystá ujmout.

Připomněl některé strategické dokumenty, které pod jeho vedením na ministerstvu kultury vznikly, kromě práce na stavebním zákoně třeba nová kulturní politika či příprava čerpání peněz z Národního plánu obnovy, z nějž by kreativní a kulturní průmysl mohl získat osm miliard korun. Domnívá se, že na ministerstvu kultury je jeho práce nyní potřeba a také uvedl, že ho potěšila až dojala velká podpora, jíž se mu v posledních dnech z kulturní obce dostalo. Pokud by měl být v čele resortu vystřídán, pak podle jeho slov člověkem, který kultuře a agendě na ministerstvu rozumí a také lidi z kultury zná.

Rošáda necelý půl rok před volbami souvisí s víkendovým sjezdem sociálních demokratů, během něhož Petříček neuspěl v souboji o vedení strany. Podle předsedy ČSSD končí proto, aby byla strana před volbami srozumitelná.

Petříčka prezident Miloš Zeman odvolal v pondělí. Vedením diplomacie je zatím pověřen Hamáček.

Babiš by byl rád, aby o obsazení ministerstev bylo jasno co nejdříve

Premiér Babiš by byl rád, aby o obsazení ministerstev zahraničí a kultury bylo jasno co nejdříve. Pokud se k němu Zaorálek ohlásí na schůzku, určitě se s ním sejde. Předseda vlády to sdělil ČTK.

Babiš uvedl, že dnešní Zaorálkovu tiskovou konferenci, "na které emotivně oznámil, že se ještě nerozhodl, co chce dál dělat", moc nepochopil. Podle premiéra ale platí dohoda s koaličním partnerem ČSSD, že si strany nebudou vzájemně mluvit do obsazení ministerstev.

Opozice: Změna na MZV nebyla připravená, což je nezodpovědnost a hazard

O nezodpovědnosti či neuvěřitelném hazardu se zahraniční politikou hovoří opozice v souvislosti s tím, že předseda ČSSD Hamáček neměl při odvolání ministra zahraničních věcí Petříčka jistou náhradu. Hamáček navrhl, aby se do Černínského paláce vrátil ministr kultury Zaorálek, tomu se však nechce v těžké době kulturu opouštět bez odpovídající náhrady a výhrady má i k fungování diplomacie v poslední době. Okolnosti personálních změn na ministerstvech zahraničí a kultury v podvečer projedná grémium sociálních demokratů, řekl ve Sněmovně novinářům první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Onderka hájil před novináři Hamáčkův postup. Uvedl, že Petříček řekl několikrát, že se mu nelíbí ve vládě s hnutím ANO a že se změnil jeho pohled na působení kabinetu. "Hamáček mu vyhověl," konstatoval Onderka. Dál vysvětlil, že Zaorálek pozici šéfa diplomacie už vykonával a ukázal, že by byl bezproblémovým nástupcem Petříčka. "My o tom budeme jednat v podvečer v grémiu strany," uvedl. Později doplnil, že nemá křišťálovou kouli, aby mohl říct, jak dlouho jednání ohledně změn potrvají.

Šéf lidovců Marian Jurečka ironicky konstatoval, že v ČSSD mají změny evidentně promyšlené. "A evidentně přítel příteli věří. Odvolat ministra a nemít vyřešeno, kdo za něj povede ministerstvo, tomu říkám zodpovědná politika! Pardon, tady vlastně nejde o zodpovědnou politiku, ale o přání Hradu," míní.

Také podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové měl mít Hamáček zajištěnou náhradu. "To ale neplatí, když je odvolání směsí osobní pomsty a požadavků Hradu. Pan Hamáček ukázal, že mu nejde o naši zemi. Nedivím se panu Zaorálkovi, že nechce být pěšcem, kterým táhnou jiní. Snad mu tenhle postoj vydrží," uvedla.

Podle předsedy Starostů a nezávislých (STAN) Víta Rakušana vláda prokazuje, že ignoruje autentickou pozici zahraniční politiky. "Jen ukazujeme, že nás to nezajímá. Zahraniční agendu dáváme solitérům ze Strakovy akademie či Hradu," uvedl a označil to za nebezpečné. K Hamáčkovu kandidátovi na ministra kultury Janu Birkemu (ČSSD) řekl, že je kvalitním starostou Náchoda. "Já jako bývalý starosta Kolína bych ale nebral tuto funkci jako kvalifikaci být ministrem kultury. To má být člověk, který má na kulturu vazby," dodal.


Čtěte více:

Zeman žádá odvolání Blatného i šéfky SÚKL kvůli Sputniku a chce konec ministra zahraničí Petříčka
10.03.2021 11:58
Prezident Miloš Zeman bude chtít po premiérovi Andreji Babišovi (ANO),...
Petříček: Oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan ohrožuje ČR. Podle Drábové je postup nestandardní
26.03.2021 8:25
Plánované oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan je podle ministra zahra...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board