Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Petříček: Oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan ohrožuje ČR. Podle Drábové je postup nestandardní

Petříček: Oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan ohrožuje ČR. Podle Drábové je postup nestandardní

26.03.2021 8:25, aktualizováno: 26.3. 14:22
Autor: ČTK

Aktualizováno

Plánované oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan je podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) de facto vyhlášením tendru. Krok ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) ohrožuje Českou republiku, sdělil serveru Aktuálně.cz a týdeníku Respekt. Ministerstvo chce po společnosti ČEZ, aby oslovila vybrané zájemce, mezi nimi i ruský Rosatom. Do listopadu se mají vyjádřit, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky.

"Oslovení čtveřice uchazečů o Dukovany tak zvaným 'bezpečnostním dotazníkem' je de facto vyhlášením tendru. Nechápu, proč ČEZ a MPO ignorují zprávy bezpečnostních složek našeho státu," uvedl podle serverů Petříček. Dodal, že požadoval projednání tendru ve vládě. Dostavba je podle něj projekt na 20 let, a měla by proto na ní být shoda napříč politickými stranami. "Krok, který MPO zvolilo, ohrožuje naši zemi a v konečném důsledku povede k tomu, že se z jaderné energetiky stane politické téma. Tohle není cesta, jak pomoci projektu Dukovany 5, tohle je způsob, jak zabít jadernou energetiku v ČR," dodal.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že finální rozhodnutí o stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany bude na příští vládě. Investor stavby, firma Elektrárna Dukovany II, kterou plně vlastní polostátní energetická společnost ČEZ, podle zadání ministerstva nyní osloví vybrané zájemce, aby do konce listopadu předložili souhrnné informace, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky na dodavatele nového jaderného zdroje. Stanovený termín je až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Uchazeči, na které se Česko obrátí, jsou francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a ruský Rosatom. Oslovena nebude čínská společnost CGN.

Podle kritiků plánované oslovení zájemců bude znamenat formální zahájení soutěže. "Opozice i bezpečnostní experti se obávají, že zasláním zadávací dokumentace Rosatomu by se stát zavázal k další spolupráci na zakázce - a kdyby byla firma v budoucnu vyřazena, mohla by žádat vysoké odškodnění," uvedl Respekt. Podle Havlíčka však oficiální zahájení tendru bude až poté, co vláda od ČEZ obdrží podklady, které od možných účastníků požaduje. Předkvalifikace uchazečů je podle MPO běžný postup, který doporučuje i Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Postup ministerstva ohledně Dukovan je podle Drábové nestandardní

Postup ministerstva průmyslu a obchodu ohledně tendru na stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany je nestandardní. ČTK to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Projekt podle ní může být úspěšný pouze za předpokladu, že na něm bude politická shoda. Nechápe, proč nebude osloven pouze čínský zájemce.

"Celá ta záležitost se vyznačuje rysy, které nejsou standardní, ale nejsou ani zavrženíhodné. Je snaha pokročit - což je záhodno, vzhledem k tomu, že odstavení uhelných elektráren je za dveřmi. Ale na druhou stranu, vyvolat takovouhle vlnu politické nedohody, já nevím, jestli je to šikovné. Protože ten projekt, jestli má být alespoň relativně úspěšný, tak potřebuje širokou shodu," uvedla dnes Drábová.

Nejasné podle ní je, proč se Česko rozhodlo neoslovit pouze čínského zájemce. "Z hlediska kritického pohledu bezpečnostní komunity jsou na tom Rusko a Čína úplně stejně," řekla předsedkyně SÚJB. Chápala by proto, pokud by Česko oslovilo všech pět zájemců včetně Ruska a Číny, nebo pokud by nepřizvalo obě tyto země.

Mezi možnými uchazeči tendru na stavbu nového dukovanského bloku jsou podle dostupných informací právě ruský Rosatom, kanadsko-americký Westinghouse, francouzská EdF, jihokorejská firma KHNP a čínská společnost CGN, kterou Česko do tendru pozvat neplánuje.

"Každý z těch potenciálních, dokonce i pěti, i když Čína je zřejmě na vedlejší koleji, je schopen dodat bezpečný, spolehlivý, vyspělý projekt, který dostane dříve nebo později povolení k výstavbě. Ty tanečky okolo toho, jsou z mého pohledu asi nezbytné, protože jestli to má Česko postavit, a já si myslím, že by mělo, tak to vyžaduje opravdu dohodu, která přežije víc než jedno volební období," uvedla dnes Drábová.

"Já fakt nevím, co znamená z hlediska dobrých mravů to, co se teď stalo. Nevím, jaká bude vláda, ať bude jakákoliv, po podzimních volbách. Ale jestliže ta nová vláda se rozhodne, že chce pokračovat jiným způsobem, že chce některé uchazeče nepřizvat do toho tendru, tak tento krok jí to podle mě zkomplikuje," uvedla Drábová.

Čínská ambasáda nesouhlasí s vyřazením CGN z tendru na Dukovany

Vyloučení čínské společnosti CGN z tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany se odchyluje od zásad spravedlivé soutěže a pravidel mezinárodního obchodu. Čínská strana vyjádřila vážné znepokojení a silný nesouhlas s rozhodnutím. V návaznosti na oznámení ministerstva průmyslu a obchodu to uvedlo čínské velvyslanectví v Praze.

Finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany bude podle vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) na příští vládě. Z aktuálního vyjádření resortu vyplývá, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce. Zůstávají čtyři uchazeči - francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom, jehož možnou účast v tendru z bezpečnostních důvodů kritizuje část opozice.

"Je nutné upozornit, že tento postup české strany se vážně odchyluje od zásady spravedlivé soutěže a pravidel mezinárodního obchodu a vážně poškozuje legitimní práva a zájmy čínského podniku," uvedla ambasáda.

Čínská strana proto vyzvala ČR k tomu, aby napravila podle ní nesprávný postup, dodržovala zásady tržní ekonomiky a spravedlivé soutěže, poskytla čínským společnostem otevřené, spravedlivé, transparentní a nediskriminační obchodní prostředí a vytvořila nezbytné podmínky pro spolupráci mezi Čínou a Českou republikou, dodalo velvyslanectví.

 

Čtěte více:

Developer CTP, působící v Česku, vstoupil na burzu v Amsterodamu
25.03.2021 13:47
Průmyslový developer CTP Group, který působí převážně na českém trhu, ...
Ministr: Tendr na Dukovany vypíše až příští vláda
25.03.2021 15:25
Finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny ...
Ameriku čeká souboj o daně. Jak velká hrozba to je pro trhy?
26.03.2021 6:16
Fiskální megabalík ve Spojených státech se rozjíždí, postoj Fedu je ja...
Wall Street otočila čtvrteční seancni do plusu. Baidu ADR -14,5 %
25.03.2021 21:17
Čtvrteční obchodování na Wall Street začalo i přes příznivá marko data...

Váš názor
  • to velmi těžko
    27.03.2021 13:50

    Na úspěchu vynikajících Sovětů se podílejí firmy z ČR - to velmi těžko :-), Svaz sovětských socialistických republik zanikl dne 26. prosince 1991. Ale zapomněl si ve svém komunistickém blábolném chvalozpěvu na zaniklé sověty napsat, že tyto české firmy dodávají svoje výrobky i do jiných zemí, (třeba do USA, Japonska atd...) než jen do ruska :-)!!!
    oradapoisson
  • Na úspěchu vynikajících Sovětů se podílejí firmy z ČR
    27.03.2021 10:04

    22. března 2020 zahájil komerční provoz 2. blok jaderné elektrárny Leningradská II s reaktorem VVER-1200 generace III+. Jde o jeden ze šesti bloků tohoto typu, které jsou už v provozu nebo uváděny do provozu. V Leningradské elektrárně ruská korporace pro atomovou energii Rosatom postavila dva bloky VVER-1200 V491 určené pro evropský trh. První z nich je v provozu od roku 2018. V Novovoroněžské jaderné elektrárně byly postaveny dva bloky VVER-1200 V392, které byly uvedeny do komerčního provozu v letech 2017 a 2019. V Běloruské jaderné elektrárně nyní probíhá spouštění dvou bloků VVER-1200 V491, první byl připojen k síti na sklonku loňského roku a ve druhém začalo v březnu zavážení imitátorů paliva do aktivní zóny. „Jde o sériovou výstavbu těchto bloků, což umožňuje na základě získaných zkušeností snižovat náklady na výstavbu a zkracovat dobu jejího trvání,“ uvádí viceprezident České nukleární společnosti Miroslav Kawalec. Reaktory VVER-1200 staví Rosatom i v dalších zemích, včetně Evropské unie. Dva bloky budou postaveny v maďarské Paksi, jeden ve finském Hanhikivi, čtyři vznikají v Turecku, čtyři vzniknou v Egyptě, dva rostou v Bangladéši, čtyři mají být postaveny v Číně a připravuje se výstavbou dvou v Uzbekistánu. Český průmysl patří mezi tradiční dodavatele Rosatomu. V elektrárnách Novovoroněžská II, Leningradská II a Běloruská jsou namontovány armatury vyrobené firmami Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, LDM, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA. Dále jsou zde LOCA-kabely a hermetické kabelové průchodky od Kabelovny Kabex, čerpadla od Sigma Group, servopohony od ZPA Pečky a řada další produkce od dalších firem, včetně zdvihací techniky, obráběcích strojů a laboratorního vybavení.
    Špaček
    • Re: Na úspěchu vynikajících Sovětů se podílejí firmy z ČR
      27.03.2021 15:45

      V článku na webu Atominfo.cz mylně uvádějí rok 2020. Komerční provoz 2. bloku atomové elektrárny Leningradská II byl zahájen tento týden 22.3. 2021. Sověti staví atomové elektrárny v bezkonkurenčních lhůtách od doby zahájení výstavby do spuštění provozu výroby el. en. Kupříkladu v Turecku byla zvolena lokalita pro atomovou elektrárnu Akkuyu v roce 2015, přičemž samotná výstavba započala v dubnu roku 2018, v březnu 2019 byl do základů vlit první beton. Vynikající Sověti chtějí dokončit výstavbu prvního ze čtyř bloků podle plánu v r. 2023 a nepřipouštějí významnější zpoždění. Betonování základové desky 2. bloku začalo v dubnu 2020 a skončilo na začátku června 2020. Poté se rozběhla montáž stěn válcové části kontejnmentu. 10. března 2021 Sověti slavnostně zahájili výstavbu 3. bloku turecké atomové elektrárny Akkuyu tím, že začalo betonování základů reaktorové budovy.
      Špaček
      • ale špačku :-)
        27.03.2021 20:00

        sice si letos přiletěl z jihu už v polovině února, ale sověti už nic nestaví, už 30 let nic nestaví. je ti to asi líto že jo? bohužel se už ani do sovětského svazu nikdy nepodíváš :-). tak si alespoň přezpívej sovětskou hymnu. Začíná to sajuz něrušimij respublik svobodnych.......:-) - kdybys zapomněl, ale to ty určitě ne :-) !! Já tě ale chápu, chlapče ..... já jsem taky do roku 1989 poslouchal den co den, jak jsou ti sověti ve všem nejlepší na světě. Zaplať pán Bůh, že to už dávno skončilo, jen občas mě to připomene nějaký proruský troll :-).
        oradapoisson
    • to velmi těžko
      27.03.2021 13:51

      Na úspěchu vynikajících Sovětů se podílejí firmy z ČR - to velmi těžko :-), Svaz sovětských socialistických republik zanikl dne 26. prosince 1991. Ale zapomněl si ve svém komunistickém blábolném chvalozpěvu na zaniklé sověty napsat, že tyto české firmy dodávají svoje výrobky i do jiných zemí, (třeba do USA, Japonska atd...) než jen do ruska :-)!!!
      oradapoisson
  • ČAU LIDI!!!!!
    26.03.2021 20:01

    Něhádajtě sa prosím, lebo tento problém som vyriešil za Vás. ja vás opät zdravím svojich voličov a priaznivcov čapáku, penamu a kosteleckého párku. Na začiatku vám chcem poďakovať ako skvelo sa mi s vami robilo. Hlavně vám ďakujem za to, ako ste ukázkovo údávali svojich spoluobčanov v rámci akcie EET. Vy všetci stě sa stali takými mojmi agentmi udávačmi. teraz už vietě aký je to skvelý pocit bežať na berňák a udať suseda hostinského, že nědal účtenku za pivo. Čo bolo to bolo terazky sú hostinký už v riti. Mám pre vás skvelú zprávu - DUKOVANY som vyriešil. Celú akciu budě robiť firma Thiefandinformant company so sídlom v Mukačeve. Konatěľom - jednatělom firmy je Jurij Thievingpig. Firma je na trhu už dlho už asi tri mesiace a je pripravená Dukovany dostavať. Sice má v rejstriku len pomocné stavebné práce, ale Dukovany už stoja, nie, tak tie ostatné práce budú v podstatě len pomocné, lebo elektráreň už idě. Tak už už je to isté, odborník maturant hamačko tam už poslal zálohu stoděvädesiatosemmiliárd korún. Posvätil to i ten starý ožratý somár hradný virotický a dal k tomu súhlas. drábová to tiež povrdila s ovčačkom a tiež mlynař a faltynek. takže súhlas všetkých odborníkov mám. tak sa něhádajtě - ANO BUDĚ LÍP.
    oradapoisson
  •  
    26.03.2021 19:22

    proč tolik emocí? ANO-vláda veřejně prohlásila, že bude rozhodovat až příští vláda. Následně Havlíček svou nominací včetně Ruska natáhl ruku pro všimné v případě, když to dopadne EdF+Rosatom. /// Vše ostatní je politika (ne strategická, ne ekonomická, ne ekologická, ale v rámci NATO). Vzhledem k obecné diskvalifikaci budoucí dlouhodobé obchodní spolupráce s celým Východem je předem jasné, že ani Rusové si neškrtnou. Žádná naše příští vláda si netroufne vzít na triko další zrušení tendru. Temelín stojí jen díky tomu, že se projekt přepracoval pro Westinghouse. Drábová někdy v zimě precizně vysvětlila, který z uchazečů má technicky nejlepší řešení pro dané podmínky v lokalitě dostavby a moc dobře taky ví, který z uchazečů může předložit fyzickou referenci. A tehdy řekla, že rozhodnutí o bezpečnosti je na politicích. Odborně je špička, jenom té její anabázi v politice nerozumím.
    Mudr.c
  •  
    26.03.2021 16:23

    Ohrožením bezpečnosti ČR by bylo vybrat pro dostavbu Westinghouse z USA. Petříčkovy zájmy by měly být jasně pojmenovány, rozhodně jsou neslučitelné se zájmy Česka.
    juniper
    •  
      26.03.2021 16:33

      Nejsou možná ze zájmy Vás posbolševiků, co chcete vlákat republiku do područí Ruska nebo Číny..
      Velkamedvědice
  •  
    26.03.2021 12:39

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/drabova-k-dukovanum-nerozumim-tomu-co-se-stalo-jsou-to-politicke-hry-148550#dop_ab_variant=544801&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=0qpcKX9Xm6u-202103261122&dop_id=148550&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    Velkamedvědice
    • prostě anoxindl
      26.03.2021 14:05

      smarwings 1,9 mld dotace se bere také jako samozřejmost, hlavně mohou pak zkoušet zvyšovat daně když se dotují miliardáři
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: prostě anoxindl
        26.03.2021 18:02

        hlavně nechápu, proč český stát podporuje Smartwings. Půlku měli dát číňani jako poloviční vlastník a druhou půlku nizozemci, nebo kde to Šimáně platí daně. Platit se mu tady daně nechce, ale natahovat ruku ano. Ale tak Bureš to má jen do října, tak to chce svým nástupcům co nejvíc zkomplikovat :o(
        lunatic with skateboard
  •  
    26.03.2021 9:01

    Je nepřijatelné aby se ministr zahraničí stavěl proti vládě své země i proti prezidentovi.
    juniper
    •  
      26.03.2021 11:30

      Ministr je součástí vlády, ale názory může mít každý ministr jiné. V demokracii naprosto běžná věc. Tak už se prober se svého bolševického snu, kde každý může mít jen názor shodný s vůdcem.
      ..
    •  
      26.03.2021 11:26

      Je nepřijatelné, aby b prezident byl soudem uznaný lhář, alkoholik, vulgární křupan bojující za zájmy jiných národů. Aby určoval, kdo bude odvolán za to, že nechce pustit neschválený lék. Aby nerespektoval ústavu a zaměstnával sebranku.
      Velkamedvědice
    • Kolaboranti
      26.03.2021 10:58

      Je nepřijatelné, aby vláda ohrožovala bezpečnost země. Petříček má asi jediný páteř.
      Míša
      • Re: Kolaboranti
        26.03.2021 14:08

        O jakou bezpečnost se bojíte? Víte o čem hovoříte? Jediný ministr s páteří shání podporu, aby nahradil Hamáčka a podle mne vsadil na nehratelnou kartu. Ty řeči o bezpečnosti v souvislosti s výstavbou JE jsou určeny podobným odborníkům jako jste vy. Každý normální člověk by nechal postavit JE firmu , která by nabídla nejnižší cenu, nejvyšší jadernou bezpečnost a technickou úroveň, basta. Černobyl nebyl špatnou JE, ale nedostatečně zabezpečenou proti lidské hlou.posti
        lime
        •  
          26.03.2021 18:14

          Hamáček je politická mrtvola. Sice se s Haškem budou zuby nehty snažit dosat přes 5%, aby měli aspoň teploučký místo v parlamentu, ale já doufám, že jim to nevyjde. Petříček evidentně už nemá co ztratit, proto si dovolil říct co řekl. Všichni vědí, že se chystá ministerská rošáda, jen se čeká na příležitost. A Petříčka potřebují dostat pryč. Ale podle mě, jestli má ČSSD přežít, je Petříček jejich jediná šance ;-)
          lunatic with skateboard
      • Re: Kolaboranti
        26.03.2021 12:13

        Vaše názory jsou militantní a vaše vyjadřování nepodložené vulgární urážky. Prezident byl zvolen demokraticky občany v přímé volbě a pokud to nechcete respektovat, přestěhujte se do nějaké diktatury, kde o hlavě státu rozhoduje rada moudrých.
        FZ
        •  
          26.03.2021 18:18

          to že byl někdo zvolen, nedává nikomu právo, dělat si 5 let co chce. Politik musí být kontrolován každý den a když selže musí být odstaven. A Zeman je toho typickým příkladem. Nejhorší co tahle země kdy vyprodukovala. Lidi mají právo kdykoliv vyjádřit svoji nespokojenost. A to je právě ta demokracie. Ne držet ústa a koukat jak mocní lžou a kradou ;-)
          lunatic with skateboard
        • FZ
          26.03.2021 13:37

          Kdybych chtěl diktaturu, tak je asi nejlepší zůstat tady, protože Zeman a jeho křišťálově čistá parta dělá vše proto, abychom ji tady zase měli podle not z Ruska nebo Číny. Babiš je bezpáteřní prospěchář, ale Zeman je ztělesněné zlo.
          Míša
          • Re: FZ
            26.03.2021 14:28

            Omlouvám se, ale tvoje vyjadřování ukazuje že jsi ideální sousto pro diktatury, protože jsi velmi dobře manipulovatelný a ke štěstí ti zřejmě stačí, když můžeš kritizovat koho chceš. V diktatuře by to ale tak jednoduché nebylo. Zkus mít vlastní názor opřený o důkazy, být nestranný a to není o házení špíny, které tu předvádíš. Neber si vzory ze současné "opozice", jsou to lidé, kterým jde pouze o posty. Pochybuji že premiér, kterého Forbes považuje za bohatšího člověka než je Trump šel do vlády z prospěchářských důvodů, když svůj plat věnoval charitě. Politika bývá špinavá. Velká Británie taky vyhodila ze sedla premiéra po vyhrané válce a byla to zásluha špinavé politiky.
            lime
            • Lime
              26.03.2021 14:35

              O to sice pochybovat můžeš. Ale je to fakt. Důkazů si dostal dost. Nezajímají Tě. Je to lhář, manipulátor a podvodník. Není podstané, že 40 miliard ve vládě si udělal 80. těmto psychopatickým narcisům jde i o EGO. Míša má naprostou pravdu. zaklekává a jde přes mrtvily. Zničil x lidských životů, jejichž živnost pak převzal. Co nechápu, jak mu mohli naletět lidé jako ty. I to, že jsme s Covid nejhorší na světě, je jeho egoistické dílo, kdy dal přednost populistům před odborníky a sám byl ten jediný, co si myslel, že na to má.
              Velkamedvědice
        • FZ
          26.03.2021 12:30

          To, že je někdo zvolen, ho neopravňuje ke křupanství, hulvátství a vlastizradě. vypovídá tak maximálně o mentálním stavu národa, nebo faktum že nebylo z čeho vybírat. Přinesený Zeman, z vyvrácenou hlavou, který se nedokáže držet tématu je mezinárodní ostuda. proto ho taky nikam nezvou. Jeho drzost nezná mezí. Odebá írá vyznamenaným medaile, aniž by se dopustili trstního činu, nařizuje předsedovi vlády, že musí odvolat každého, kdo trvá na schválení ruského léku. Píše ponížené dopisy do Číny. Snad ještě nedonutí vyhodit Bureše peníze za nesmyslný kanál. Je to nemocný mstivý stařec, které zneužil volby, i když Bureš nezískal většinu a udělal z něho svůj klacek. Velmi často lže. Neuznává soudy české republiky, pomlouvá. Ještě, že cestou z ruské ambasády z té vodky ty korunovační klenoty nepozvracel. V době, kdy národ potřeboval morálně podpořit při bojni s Covidem, naprosto selhal. Vylézá jen, aby se mstil.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Výsledky Valné hromady konané 23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů