Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kauza Wirecard: Za zákazem spekulací stálo svědectví experta na špinavé peníze

Kauza Wirecard: Za zákazem spekulací stálo svědectví experta na špinavé peníze

23.04.2021 16:47
Autor: ČTK

V únoru 2019, po výrazném propadu ceny akcií společnosti Wirecard, zahájily německé úřady trestní vyšetřování a na mušku si přitom vzaly spekulanty na burze a novináře, kteří firmu obvinili z podvodu. Přijaly také opatření, kterým investorům znemožnily spekulovat na další pokles ceny akcií podniku. Agentura Reuters se nyní dostala k dokumentům, které podle ní poprvé ukazují, že jediné nezávislé informace dostupné prokuratuře byl popis událostí z třetí ruky. A to od Daniela Jamese Harrise, usvědčeného z praní špinavých peněz.

Důvody, které vedly k rozhodnutí prokurátorů a regulačních orgánů zahájit trestní vyšetřování a zakázat takzvaný short-selling, tedy spekulace na pokles ceny akcií, jsou ústředním bodem, na který se při svém vyšetřování zaměřila parlamentní komise. Pád společnosti Wirecard je největším skandálem v podnikové sféře poválečného Německa.

Trestní vyšetřování a zákaz spekulace na pokles ceny akcií zahájily úřady po stížnostech firmy, že se stala cílem neznámých spekulantů. Tvrdila o nich, že jsou domluveni s dvěma novináři listu Financial Times (FT) a že mají v předstihu informace o nepříznivé zprávě, která podle tvrzení Wirecardu bezdůvodně ukazuje na účetní manipulace. Někteří manažeři Wirecardu se ale v té době ve skutečnosti angažovali v promyšleném podvodu, který měl globální rozsah, oznámila až později německá vláda, prokurátoři a regulační orgány. To už byla firma v insolvenci a svým věřitelům dlužila skoro čtyř miliardy eur (103 miliard Kč).

Záznamy, které měl Reuters možné vidět, zahrnují tisíce stránek e-mailů, zpráv z chatů a sdělení, které úřady poskytly parlamentní komisi. Ta si tento týden vyslechla výpověď vicekancléře a ministra financí Olafa Scholze, stejně jako kancléřky Angely Merkelové. Harrisovo svědectví poskytl Wirecard a právník této firmy 14. února 2019 prokuratuře osobně doručil dvoustránkové písemné stanovisko, ukazují záznamy.

Harris ve sdělení sám sebe označuje za obchodníka s akciemi z anglického Essexu a tvrdí, že 30. ledna 2019, kdy akcie Wirecardu klesly až o 22 procent, měl schůzku se svým makléřem. Toho ale neidentifikoval. Makléř podle záznamů sdělil, že mu bylo řečeno, že investoři při obchodování předjímají negativní zprávu, kterou o Wirecardu vydají Financial Times. Ta zpráva odpoledne téhož dne v FT skutečně vyšla.

"Řekl mně, že mluvil s jedním svým kamarádem," vypověděl Harris. "Můj makléř uvedl, že ten kamarád mu řekl, že se právě chystá zveřejnění nějakého článku o Wirecard," dodal. Harris ve svém stanovisku tvrdí, že na základě takto získaných informací neobchodoval. Wirecard ale argumentuje tím, že když se na trhu o negativní zprávě mluvilo už před jejím vydáním, je to důkaz, že investoři obchodovali na základě neveřejných informací a že možná měli i nezákonnou dohodu s novináři. Financial Times toto tvrzení tehdy odmítly a tvrzení Wirecardu list označil za "kouřovou clonu".

Harris byl už v únoru 2017 odsouzen k dvěma letům vězení za praní špinavých peněz pro drogové dealery, kteří podle britského úřadu pro odhalování trestné činnosti provozovali v Londýně a Essexu rozvážkovou službu. Mluvčí mnichovské prokuratury řekla, že Harrisova výpověď potvrzuje tvrzení Wirecardu, že se na firmu zaměřili spekulanti se zlými úmysly. "Právní zástupci Wirecardu poskytli pod přísahou výpověď, aby stížnost doložili," řekla.

Letos v únoru státní zástupce parlamentní vyšetřovací komisi řekl, že s Harrisem nemluvil. Nic dalšího k tomu nesdělil. Mnichovská prokuratura vyšetřování novinářů loni zastavila se zdůvodněním, že žádné důkazy o jejich spolčení s investory nenašla. Proti několika vyšetřovaným investorům, kteří v té době spekulovali na pokles ceny akcií Wirecardu, až dosud také nikdo nepodnikl žádné kroky.

Prokuratura v Mnichově svůj postup v minulosti obhajovala a tvrdila, že jednala nestranně, když se snažila regulační úřad BaFin upozornit na obavy Wirecardu, že se na firmu chystají zaútočit spekulanti. Tehdejší šéf BaFinu Felix Hufeld, který právě kvůli tomuto skandálu rezignoval, obhajoval i zákaz spekulace na pokles cen akcií. Vysvětloval to tím, že je potřeba zachovat důvěru v německý akciový trh. Tři zákonodárci z parlamentní vyšetřovací komise ale uvedli, že kroky prokurátorů i BaFinu z února 2019 ukázaly připravenost těchto úřadů postavit se na stranu Wirecardu, tedy proti jeho kritikům. A to i v situaci, kdy podle nich byly předloženy jen velmi chabé důkazy.

Podle Floriana Toncara, což je jeden ze tří zmíněných zákonodárců, mnichovští prokurátoři projevili tendenci zaujmout "na případ Wirecard jednostranný pohled."

 

Čtěte více:

Prodeje CyberPunku zklamaly, akcionáři přesto dostanou dividendu
23.04.2021 10:38
CD Projekt oznámil finální výsledky za minulý rok, které potvrdily pře...
Evropská ekonomika se z pandemie zotavuje rychleji, naznačuje aktivita
23.04.2021 10:58
Evropská ekonomika se z pandemie zotavuje rychleji, než se zdálo. Ukáz...
Evropa pod tlakem Bidenových daní, dopad mírní slušná data
23.04.2021 12:22
Včerejšek byl na trzích nakonec ještě více v režii amerického preziden...
Daimler oznámil o desetinu vyšší tržby, zvýšil odhad marže u Mercedesu
23.04.2021 12:37
Evropská automobilka známá především svou značkou Mercedes oznámila sv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.