Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Havlíček: Chceme v Česku aspoň jednu továrnu na baterie pro auta, zájem má VW a LG

Havlíček: Chceme v Česku aspoň jednu továrnu na baterie pro auta, zájem má VW a LG

27.07.2021 11:46, aktualizováno: 27.7. 12:11
Autor: ČTK

Aktualizováno

Stát chce, aby v Česku vznikl minimálně jeden projekt továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory. Na dnešní tiskové konferenci to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Zájem podle něj má Volkswagen (VW), jehož součástí je i česká automobilka Škoda Auto, a korejská LG. Havlíček a generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš dnes podepsali memorandum o podpoře plánovaného projektu. Havlíček uvedl, že jednou ze zvažovaných lokalit pro stavbu továrny na baterie pro elektromobily je areál bývalé hnědouhelné elektrárny Prunéřov 1, kterou loni ČEZ odstavil.

Znění podepsaného memoranda v pondělí schválila česká vláda. Z materiálu, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že investice má v první fázi činit minimálně 52 miliard korun a v souvislosti s ní se předpokládá vznik minimálně 2300 nových pracovních míst. Lokalita Prunéřova je favoritem také podle Beneše. "Zatím to tak vypadá," řekl na dotaz ČTK.

Beneš dnes dále uvedl, že plánovaná stavba gigafactory souvisí s plánovanou těžbou lithia v ČR. O závodě na jeho zpracování chce ČEZ rozhodnout příští rok a zahájit v něm výrobu v roce 2025. Továrna na baterie pro elektroautomobily by pak podle něj při optimistickém scénáři mohla v ČR stát mezi roky 2026 až 2028. Dodal, že výše podpory státu pro plánovanou stavbu gigafactory v tuto chvíli není dojednaná, tvořit ji podle něj má přímá podpora i daňové úlevy.

"Skládala by se z přímé podpory v řádu jednotek procent a z nepřímé podpory ve formě daňových úlev. Také by to bylo o investicích státu do související infrastruktury. Opravdu to ale není dojednané, a to, co se dojedná, se musí stvrdit v Evropské komisi," řekl dnes ČTK Beneš. Významně větší část by podle něj měli investovat investoři. "To jest, ne že to bude zaplacené ze strany státu," uvedl.

"Kolik bude podíl ČEZ, v tuto chvíli není jasné, protože se tam mohou potkat jak ČEZ jako developer a firma, která do toho dodá pozemky, dodávku energie, služeb okolo a lithium, tak by tam měl být i technologický partner a případně partner z oblasti automotive. Tito dva až tři partneři by dohromady dávali část té investice," dodal. Připustil, že jedním z těchto partnerů by mohla být Škoda Auto.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, v Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství ve Slavkovském lese. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě. Lithium a jeho využití bylo jedním z hlavním témat sněmovních voleb v roce 2017 a vyvolalo spory v tehdejší vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Havlíček dnes uvedl, že kvůli masovému přechodu k elektromobilitě mají v Evropě vzniknout desítky továren na baterie. "Není vyloučeno, že by do budoucna mohly být v Česku podobné projekty dva," dodal.

ČEZ a vláda společně chtějí podle memoranda rozvíjet celý bateriový hodnotový řetězec, zahrnující široké spektrum činností, od těžby surovin až po zpracování baterií k druhotnému použití a jejich recyklaci. Jeho značnou část je podle nich vhodné umístit do ČR.


Čtěte více:

Čtvrtletní zisk Tesly poprvé na hranicí miliardy dolarů. Silný prodej elektroaut zvedl marže
27.07.2021 8:21
Zisk výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí byl opět rekordní...
Intel chce zpět na vrchol, pomoci mu má výroba pro Amazon a Qualcomm
27.07.2021 10:27
Americký výrobce mikroprocesorů Intel bude vyrábět čipy pro konkurenčn...
Regulace srazily čínské akcie nejníže za osm měsíců
27.07.2021 11:07
Čínské akcie v obavách z dopadů vládních regulací a z nárůstu onemocně...
Znovu dolů s Čínou. Akcie padají před výsledky velkých techů
27.07.2021 11:27
Evropské akciové trhy jsou na tom dnes dopoledne podobně jako včera. Z...

Váš názor
  •  
    28.07.2021 11:54

    Ještě je třeba vybrat nějak dobrou zelenou lokalitu, nejlépe v blízkosti CHKO. Jako před lety si Huyndai postavil fabru na poli pro zelí, hned pod Lysou Horou. Museli odvést na 2000 nákladních Tatrovek super úrodné půdy. Prý byla moc měkká na stavbu. Pak je dobré do toho dotáhnout nějaké fešáky z Asie, Tvrdík by to mohl ošéfovat… A na konec, EU převezme plnou kontrolu nad projektem. A máme to …
    Čert
  • Tož
    27.07.2021 15:12

    To aby už začali. Kdesi jsem četl že trvá rok než je Lithium k použití. Panasonic nebo kdo zainvestoval do firmy která to prý zkrátí na týdny. U dalších voleb bude moratorium na sklad baterek.
    HenryFord
Aktuální komentáře
29.04.2024
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y